روزنامههای حکومتی امروز مجموعهٔ کاملی از بحرانهای داخلی و خارجی نظام را به نمایش گذاشتهاند. بحران واکسیناسیون و بیعملی رژیم، ادامه گرانیها، جنگ قدرت بر سر کرسی ریاستجمهوری و اذعان به بیتوجهی مردم به نمایش انتخابات حکومتی، از جملهٔ بحرانهای داخلی رژیم هستند. در صدر بحرانهای داخلی نظام باید از پس لرزههای قیام مردم سیستان و بلوچستان در درون رژیم بگوییم و همچنین ابراز وحشت از برهم خوردن امنیت نظام و انزوای رژیم که روزنامههای هر دو باند حاکم به آن پرداختهاند. در زمینه بحرانهای خارجی هم روزنامههای حکومتی به رویارویی خود بر سر اف.ای.تی. اف ادامه دادهاند. اما در مورد نگرانی از صدور قطعنامه علیه رژیم در اجلاس آتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز جمعه روزنامههای حکومتی مواضع مشابه دارند.
آتش زیر خاکستر مخل امنیت نظام
وحشت از تعمیق شکاف پرنشدنی بین ملت و نظام و به خطر افتادن امنیت تمامیت نظام، مضمون مشترک واکنش روزنامههای حکومتی به قیام مردم سیستان و بلوچستان است.
«چرا باید منتقد جدی حسن روحانی بود» عنوان سرمقاله ابتکار است که با اشاره به اظهارات روز قبل روحانی در مورد کولبران و سختبران، به بیعملی دولت روحانی اشاره کرده و با ابراز وحشت از پیامدهای آن نوشته است: «موارد متعددی را میتوان نام برد که دولت در برابر آن منفعلانه عمل کرده است و نتیجهیی جز یاس فراگیر اجتماعی به همراه نداشته است». در ادامه هم سیاست نظام در مورد مرزنشینان محروم را «سرمایه سوزی با تبعات بلند مدت» ارزیابی کرده و از تاثیر آن «بر سایر تحولات سیاسی و اجتماعی در آینده» ابراز نگرانی کرده است.
«برخورد با مسأله بلوچ ها و سوخت برها درست نیست» عنوان مطلب روزنامه مستقل است که بهنقل از یک عضو قبلی مجلس رژیم ابتدا اعتراف کرده به سوختبران محروم شلیک شده است و بعد نوشته است: «مســاله سراوان یک زخمی بود که این اتفاق ســر آن را باز کرد تا مــردم پی به واقعیتها و مسائل این منطقه بردند». این مقاله در ادامه به نظام گوشزد کرده که «با قطع اینترنت مسأله فراموش نشده و یک آتش زیر خاکستر میماند».
آفتاب یزد هم در گزارشی با اشاره به تیراندازی به سوختبران محروم نوشته است «این واقعیت حکایت ازعدم توجه تاریخی به این نواحی که از شرایط ژئوپلیتیکی حساسی نیز برخوردارند، دارد. عدم توجه به این مناطق با حساسیت ژئوپلیتیکی خاص، نارضایتی اجتماعی ر ا بهدنبال دارد که عوارض و پیامدهای ناگواری برای کشور (بخوانید نظام) بهدنبال دارد. از جمله به شکاف دولت -ملت دامن میزند که مخل امنیت ملی (یعنی امنیت رژیم) است».
روزنامه اعتماد هم زیر عنوان «سراوان؛ ۸روز پس از واقعه» یادآوری کرده ماجرا از شلیک نیروهای انتظامی به سوختبران بلوچ شروع شد و بعد از اعتراضات گستردهٔ اجتماعی از جمله در شبکههای اجتماعی، معاون امنیتی انتظامی استانداری به صحنه آمد و روایت دیگرگونهیی از ماجرا نقل کرد. این روزنامه با اشاره به قطع اینترنت توسط رژیم، سانسور خبری اعمال شده افزوده است: «اخبار غیررسمی مدام از افزایش تعداد کشتههای ماجرای سراوان خبر میداد».
ویروس انزوا و وحشت از «هنجار شکنی»
اعتراف به وحشت رژیم از قیام و اذعان به طردشدگی نظام در روزنامههای امروز، در قالب خبرهای مشخص مطرح شده.
روزنامه اعتماد زیر عنوان «نظرسنجی زدگی» به آمارسازی روزنامه کیهان زیر عنوان «دانشگاه مریلند» اشاره کرده و ادعای این روزنامه را که مدعی شده ۷۳درصد مردم از مصوبه مجلس رژیم برای خروج از ان.پی.تی. استقبال کردهاند به سخره گرفته و نوشته است «مطالعات موجود نشان میدهد که به جز توافق بر وضعیت بد اقتصادی کشور و سایر امور مشابه، در هیچ موضوع دیگری چنین حدی از توافق در میان مردم ایران وجود ندارد». این روزنامه در ادامه اعتراف کرده بسیاری از مردم حتی امثال ظریف و قالیباف و لاریجانی را نمیشناسند چه رسد به فلان مصوبه مجلس.
ابراز وحشت از قیام را هم روزنامه حمایت وابسته به قضاییه رژیم با درج اظهارات دادستان تهران انعکاس داده که وحشت خودش را از جوانان تحت عناوین آخوند ساخته «اراذل و اوباش» ابراز کرده و نسبت به «هنجار شکنی و اخلالگری» در نظم حکومتی هشدار داده و پیشاپیش برای کسانی که در تدارک چهارشنبهسوری بهدنبال مواد محترقه هستند خط و نشان کشیده است.