روز ۷دی سال ۱۳۹۶ برگی زرین در تاریخ سرنوشت مردم و مقاومت سازمانیافته از یکسو و رژیم آخوندی از سوی دیگر رقم خورد. در این روز قیام مردم ایران با یک تظاهرات بزرگ از شهر مشهد شروع شد و شعلهاش سریعاً به ۱۴۲شهر در ایران گسترش یافت.
شعار تظاهرات در آغاز روی بالارفتن قیمتها متمرکز بود، ولی اعتراضات سریعاً و کمتر از ۲۴ساعت عامل اصلی بدبختیهای مردم ایران یعنی تمامیت نظام ولایت فقیه را نشانه رفت. اقشار مختلف مردم خشمگین در تهران و سراسر کشور دست به تظاهرات زدند و علیه خامنهای و روحانی شعار داده و ضمن درگیری با نیروهای یگان ویژه و پاسداران عکسهای ولیفقیه و سایر نمادهای دولتی را آتش زدند و خواستار تغییر رژیم شدند.
در جریان قیام تعدادی دستگیر و برخی به شهادت رسیدند اما با وجود امواج سنگین سرکوب، هر روز تظاهرات و تجمعات خیابانی با گسترش چشمگیر اقشاری که پا به صحنه قیام گذاشتهاند در سال ۹۷ ادامه داشت.
قیام دیماه، قطرات آغازین یا قیامی توقفناپذیر
کف خیابان نشاندهندهٔ این است که آخوندها با وجود بکارگیری عناصر سرکوب اعم از اعدام، زندان، شکنجه و... قادر به خاموش کردن قیام نبودهاند و قیام در اشکال مختلف ادامه پیدا کرده است و این نشان میدهد که رژیم در مهار خشم مردم ایران شکست خورده است. در مرداد ۹۷ روحانی اعتراف کرد و گفت مشکلات داخلی و بینالمللی رژیم از زمان قیام دیماه گذشته افزایش یافته است.
در سالگرد قیام میتوانیم بگوییم که هیچ شهری در این یکسال وجود نداشته که روزانه شاهد اعتصاب و اعتراض نباشند، خیزشی جوشان، خروشان و توقفناپذیر که هماکنون ادامه دارد.
با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای قیام و با درود به مردم بهپاخاسته در سراسر میهن و ارادههای راسخی که میخواهند با مشتهای گرهکرده، با شعارهای کوبنده و فریادهای پر از خشم دفتر تاریخ ایران را ورق بزنند، به عمدهترین اعتصاب سراسری و ملی شکلگرفته در طی یکسال اشاره میکنیم:
- قیام قهرمانانه مردم کازرون در فروردین و اردیبهشت ۹۷
- خیزش قهرمانانه کشاورزان ورزنه و خوراسگان اصفهان در اسفند ۹۶
- قیام قهرمانانهٔ مردم خرمشهر در تیر ۱۳۹۷
- اعتصاب و تظاهرات کارگران نیشکر هفتتپه و فولاد اهواز در مهر، آبان و آذر ۹۷ و همچنین در طی یکسال گذشته
- اعتصاب سراسری کامیونداران زحمتکش جادهها، در ۵رشته در بیش از ۱۳۰شهر در هر دور از اعتصاب(پنجمین دور اعتصاب کامیونداران هماکنون در۲۳استان ادامه دارد)
- اعتصاب سراسر بازاریان در ۴رشته در بیش از ۹۰شهر در هر دور از اعتصاب
- اعتصاب سراسری معلمان در ۶رشته و بیش از ۱۲۵شهر در هر دور از اعتصاب
- اعتصاب و تظاهرات بزرگ کارگران با بیش از ۴۸۰۰حرکت اعتراضی ثبتشده در رسانهها
از مهمترین رویدادهای کارگری در ایران در بازه زمانی یک سال گذشته را میتوان به اعتراضات کارگران پولادین نیشکر هفتتپه و شرکت ملی فولاد اهواز، کارگران هپکو و آذرآب در اراک، ماشینآلات صنعتی تراکتورسازی تبریز، کارگران صنایع نفت و گاز نواحی جنوبی کشور، کارگران عسلویه، گاز بیدبلند بهبان، اعتصاب کارگران خطآهن، اعتصاب کارگران شهرداری سراسر کشور، کارگران پتروشیمی ایلام، کارگران معادن ایران و... نام برد.
- اعتصاب و تظاهرات بازنشستگان کشوری، بازنشستگان علوم پزشکی، بازنشستگان پرستاری و بهداشت و فرهنگیان از سراسر کشور(با ۳رشته حرکت سراسری و در طی یکسال با ۳۵۰حرکت اعتراضی)
- اعتصاب، تجمع و تظاهرات کشاورزان در اصفهان، کازرون، یزد، در طی یکسال گذشته با ۲۸۰حرکت اعتراضی
- اعتصاب و تجمعات دانشجویی در بیش از ۲۹۰حرکت اعتراضی(تجمع، اعتصاب، تظاهرات)
- اعتصاب و تظاهرات غارتشدگان(مالباختگان) با ۴۲۵حرکت اعتراضی در شهرهای کرمان، رشت، تهران، مشهد، شیراز، کرج، اصفهان، قزوین، ساری و...
- اعتصاب و تجمع زندانیان و خانواده زندانیان، جوانان بیکار، زنان، کارگران بازنشسته صنایع مخابرات راه دور، کارگران مس سرچشمه و... در بیش از ۲۳۰۰حرکت اعتراضی
- اعتصاب و تظاهرات پرستاران شاغل، بازنشسته سراسر کشور: ۲۲۷حرکت اعتراضی(تجمع، اعتصاب، تظاهرات)
نمودار حرکات اعتراضی در مهرماه ۱۳۹۷
نمودار حرکات اعتراضی و اعتصابات در آبان ۱۳۹۷
آیا دلائلی که قیام دی ۹۶ را ایجاد کرد مرتفع شده و «مشکلات نجومی» کنار رفتهاند؟
یکم: بیش از ۹۰درصد مردم (به اعتراف قالیباف) از کمترین امکانات زندگی برخوردار نیستند.
دوم: بیش از ۲۳میلیون بیکار در کشور داریم. محمدرضا بادامچی، رئیس فراکسیون کارآفرینی مجلس: قریب به ٢٠میلیون نفر جوانان ١٥ الی ٢٩ساله کشور بیکار هستند.(خبرگزاری حکومتی ایسنا ۸شهریور ۹۷)
سوم: ۲۵میلیون نفر از جمعیت کشور در فقر مطلق بهسر میبرند که حتی نمیتوانند شکم خودشان را سیر کنند.
چهارم: بیش از ۸۰درصد حقوقبگیران زیر خط فقر زندگی میکنند.
پنجم: اموال دستکم ۵میلیون سپردهگذاران توسط مؤسسات غارتگر بهیغما رفته است. اگر به این عدد خانوادههای این نفرات را اضافه کنیم باید گفت که ۲۰میلیون نفر درگیر غارت اموالشان هستند.
ششم: ۷۵درصد از واحدها در شهرکهای صنعتی یا تعطیلاند یا با ۱۰درصد ظرفیت خود کار میکنند. بهمعنی سرگردانی و بیکاری میلیونها کارگر.
هفتم: ۳۴هزار روستا بر اثر زلزله تخلیه شده و مردم آن در حاشیه شهرها بدون کار و امکانات آواره هستند.
هشتم: بر اساس آمار بانک مرکزی، حجم نقدینگی در اقتصاد ایران در مهر سال جاری به یکهزار و ۶۹۳هزار میلیارد تومان رسیده است. از این میان، تنها ۲۴هزار میلیارد تومان پول، و یکهزار و ۴۵۱میلیارد تومان دیگر شبهپول است. نرخ رشد نقدینگی نیز در گزارش بانک مرکزی ۲۰درصد محاسبه شده است.
نهم: اختلاس، احتکار، گرانی، تورم، و غارت سپردهگذاران در بانکهای وابسته به سپاه باسداران و عدم پرداخت پول مردم.
به اقرار خود کارگزاران رژیم عامل تمام مشکلات و آسیبهای اجتماعی، اقتصادی، فقر، کلیهفروشی، حاشیهنشینی و سفره خالی مردم خود رژیم و کارنامه ننگین فساد ۴۰ساله است. مسعود گودرزی، نماینده مجلس ارتجاع از ممسنی، در ۵اردیبهشت ۹۷ گفت: «...امروز فساد اقتصادی باعث آسیبهای اجتماعی فراوانی، طلاقهای نجومی، بیکاری نجومی، فحشای نجومی، جوانان بیکار نجومی اینها را میبینیم اما متأسفأنه صرفاً یک برخورد نمایشی با این داریم».
اکبر اعلمی، نماینده سابق مجلس رژیم از تبریز، در ۲۳مهر ۹۷ به خبرگزاری حکومتی ایلنا گفت: «بخشی از اصلاحطلبان و اصولگرایان کبوتران حرم قدرت هستند. رابطه فحشا، اعتیاد، رشوه و اختلاس با اشرافیگری و مسابقه برای بهدست آوردن مال حرام است».
خیزشهای مردمی و نگرانی رژیم از ترس سرنگونی
خامنهای در ۲۱آذر وحشت خود را از اعتراضات مردمی نشان داد و به جای پاسخ به حق مردم و خواستههای تظاهرکنندگان، تلاش کرد این اعتراضات را به توطئههای دشمن فرضی یعنی آمریکا ربط دهد و گفت آمریکا برای ایجاد درگیری و جنگ داخلی به کمک تحریمها و ایجاد ناامنی طراحی کرده است و میخواهد مردم را برای تظاهرات جدیدی در ایران به خیابانها بیاورد. خامنهای گفت دشمنان ممکن است جنجال را برای سال ۹۷ بکنند، اما نقشه را برای سال ۹۸ بکشند. این ترس و وحشت رژیم از سرنگونی همان جوش و خروش و فریاد آزادیخواهی مردم ایران در برابر فاشیسم مذهبی است که سر بازایستادن ندارد. رژیم در یکسال گذشته بارها تلاش کرد جلوی خیزش مردم و حرکت کانونهای شورشی را بگیرد اما هر بار شکست خورده و قیام از جای دیگری با شعار ملی «پشت به دشمن، رو به میهن!» ادامه پیدا کرده است.
خانم مریم رجوی رئیسجمهور برگزیده مقاومت در حمایت از تداوم قیامها و همبستگی مردم گفت: «همانطور که در شعار اقشار جامعه و بهویژه کارگران هر روز میشنویم «نه زندان، نه تبعید، دیگر اثر ندار!». «اقدامات سرکوبگرانه هر چه بیشتر رژیم آخوندی را در معرض توفان سرنگونی قرار میدهد... اعتصابها و اعتراضهای سراسری کارگران، کشاورزان، کامیونداران، فرهنگیان، بازنشستگان و عموم زحمتکشان نشانه عزم عموم مردم ایران برای تغییر است. اما بدانید این اراده رزمنده شماست که در رساندن اوضاع ملتهب کنونی تا نقطه سرنگونی دیکتاتوری آخوندها نقش تعیینکننده دارد. رمز پیروزی، پیکار متحد مردم ایران و اعتلای قیام با پیشتازی کانونهای شورشی و شوراهای مقاومت است».
بله، با مقاومت، اتحاد و همبستگی همه قشرهای ستمدیده و سرکوبشده است که خلاصی ایران از نکبت رژیم آخوندی و استقرار دموکراسی و آزادی و رفاه برای همه مردم ایران را محقق خواهد کرد. پس میتوان گفت قیام دیماه نه ترواش قطرات آغازین یک اعتراض، بلکه جریانی است قوی و پیشرونده که امکان متوقفشدن آن، تا سرنگونی آخوندها وجود ندارد.