مهمترین موضوع در روزنامههای حکومتی روز دوشنبه چهارم شهریور بحثهای مختلف در مورد سفر ناگهانی ظریف به فرانسه و ملاقات با رئیسجمهور و وزیر امور خارجهٔ فرانسه در حاشیهٔ اجلاس جی ۷ است. در کنار آن پارهیی از بحرانهای اقتصادی اجتماعی نیز دیده میشود.
در روزنامههای باند ولیفقیه، وضعیت بحرانزده و بنبست نظام در مواجهه با موضوع برجام در جریان مذاکرات ظریف دیده می شود:
حمایت: این بار سناریوی پلیس خوب!
فرهیختگان: امضای لودریان هم تضمین است؟
قدس: فرانسه پیغام اروپا را برای بازگشت به برجام به ایران رساند؛ پیشنهاد نسیه در آستانه اجرای گام سوم
کیهان: سفر نابجای ظریف به فرانسه تشدید فشار به خیالگشایش: رسانهها اعلام کرده بودند که مقامات فرانسوی گفتهاند که ایران باید کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و محدودیتهای برجامی را نیز دائمیکند. همچنین ایران باید درباره قدرت منطقهیی خود نیز مذاکره کند. در مقابل ترامپ تصمیم میگیرد که احتمالاً تا زمان محدود، بخشی از محدودیتهای مقرر شده در فروش نفت ایران تعلیق شود. بنابراین، این بسته چیزی نیست جز اقدام نقد ایران در مقابل وعده نسیه طرف مقابل. همان اتفاقی که در برجام رخ داد... اینکه عالیترین مقام وزارتخارجه کشور مان به فاصله بسیار کوتاه از سفر قبلی به پاریس، به سرعت خود را به این کشور میرساند، چیزی جز ارسال پیام ضعف و استیصال نیست.
این اقدامات نابجا، به خیال گشایش صورت میگیرد اما قطعاً نتیجهیی جز تشدید گستاخی و فشار ندارد... بسته پیشنهادی فرانسه- دائمیکردن برجام به همراه تعمیم توافق هستهیی به حوزههای موشکی و منطقهای- در حقیقت تکرار ۱۲شرط گستاخانه آمریکا برای مذاکره با ایران است.
به همین دلیل است که ترامپ با حیلهگری میگوید که پیششرطی برای مذاکره با ایران ندارد. در حقیقت پیششرطها در بسته فریبکارانه فرانسه تعبیه شده است.
جوان: غالب اهداف آمریکا- اروپا بعد از گذشت چهار سال از امضای برجام رنگ تحقق به خود گرفته است و در مقابل اهداف طرف ایرانی در پایینترین سطح ممکن نیز محقق نشده است و امروز بعد از گذشت ۶۰ماه برای اجرای دم دستیترین تعهدات اروپا این الزام تصنعی مورد توجه قرار گرفته است که این ایران است که باید برای زنده ماندن برجام رضایت طرفهای غربی را جلب کند!
رسالت: کشور نزدیک ۲۰سال است گرفتار یک دروغ، فریب و نیرنگی است که آمریکاییها تولید کردهاند تا ما را از پیشرفتهای علمی در حوزه دانش و فناوری هستهیی محروم کنند. آنها دو دهه است که دستگاه دیپلماسی کشور را سرکار گذاشتهاند و میلیاردها دلار هزینه روی دست نظام گذاشتهاند و کشور را گرفتار گردابی کردهاند که هنوز در آن دست و پا میزند... با آن که هیچ امیدی در عمل به تعهدات برجامی نداریم. دیپلماسی کشور دلش را خوش کرده به «مکر» ماکرون، رئیسجمهور فرانسه. رفت و آمد به پاریس و رد و بدل پیغام و پسغام در این وادی چه ثمری دارد.
بسته پیشنهادی ماکرون حاوی هیچ مطلبی که متضمن اجرای تعهدات برجامی و حتی غیربرجامی باشد نیست.
فرهیختگان: امضای لودریان هم تضمین است؟... از یکطرف فرانسه بهنمایندگی از اروپاییها پیشقدم شده که از کاهش تعهدات ایران جلوگیری کند و حتی ظریف را برای گفتگو در حاشیه اجلاس گروه ۷به فرانسه دعوت کرده و از یکطرف جریانی در داخل فعال شده تا قدمهای کوچک و حتی برخی کارشکنیهای فرانسه در این مسیر را بهعنوان موفقیت و پیشرفتی قابل توجه در جریان مذاکرات مطرح کند... دهها بار دیده شده غربیها بهاصطلاح به مرگ میگیرند که ما به تب راضی شویم، یعنی از چند جهت به ناحق فشار ایجاد میکنند و بعد با برداشتن یک اهرم فشار اینگونه القا میکنند که امتیاز بزرگی داده شده است. دومین مسأله این است که اساساًً امیدواری به اروپا یک استراتژی اشتباه است که همچنان در دستگاه دیپلماسی و حتی کلیت دولت دیده میشود... رسانههای غربی اظهاراتی را از ترامپ منتشر کردند که بهنوعی ردکننده همه اقدامات مکرون بود. «آسوشیتدپرس» روز گذشته گزارش کرد ترامپ اعطای نمایندگی به مکرون برای گفتگو با ایران را تکذیب کرده است و توضیح داده که «رئیسجمهور آمریکا اعطای اختیار به امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود از سوی گروه۷برای ارسال پیام به ایران را تکذیب و تأکید کرد که حتی درباره مذاکره با ایران گفتگویی نداشته است». از اینرو باید پرسید وقتی آمریکا حتی مکرون را در زمینه گفتگو با ایران بهرسمیت نمیشناسد، چه اصراری وجود دارد که مکرون و رایزنیهایش با آمریکا بهعنوان یک پیشرفت اساسی و امیدوارکننده تلقی شود
عصر ایرانیان: سفر امروز ظریف به مقر اجلاس جی۷یادآور تماس تلفنی نابجا، بدون هماهنگی و بدون اجازه روحانی و اوباما در ابتدای روند پر خسارت برجام است... ظریف راهی سفر شده تا درباره بسته پیشنهادی اروپا در جایی که ترامپ هم حضور دارد، مذاکره کند. در تهران بسیاری معتقدند این بسته نسیه است و نباید به آن دل بست؛ البته برخی در پاستور ذوقزده شدهاند.آیا این حجم از ذوقزدگی و سفر به فرانسه ایران را در موضع ضعف قرار نمیدهد؟
در روزنامههای همسو با باند روحانی در مورد ملاقاتهای ظریف در حاشیه اجلاس جی ۷مواضع ضدو نقیض دیده میشود:
جهان صنعت: غیرمنتظره نیست که تحت فشار پاریس و برخی از اعضای کلیدی آن نظیر لندن، برلین و توکیو و حتی اتاوا ما شاهد انعطاف ترامپ در قبال ایران باشیم. هر چند که ایران بهطور ضمنی بیمیل برای مصالحه با واشنگتن نیست و تلاش دارد که شرایط خود را از رهگذر نشست بیاریتس بهبود بخشد.
ستاره صبح: با همه آسیبهایی که تحریمها به مردم وارد میکند، اما هیچگاه در ارتباط با اینکه آیا جامعه با سیاستهای در پیش گرفته شده در ارتباط با مسأله هستهیی کشور موافق است یا خیر، درخواست اعمال نظر نشده است. این در حالی است که وقتی موضوعی در سطح کلان، زندگی مردم را تحت تأثیر قرار دهد، میبایست بر اساس اصل ۵۹قانون اساسی به آراء عمومی مراجعه کرد... بهطور حتم همگان میدانند که فضای سیاست با فضای دگماندیشی کاملاً متفاوت است و نمیتوان در یک بازی سیاسی انعطافپذیر نبود.... حال با افزایش فشارها برخی مقامات میگویند اگر دولت آمریکا تحریمهای خود را لغو کند، منعی برای مذاکره مجدد وجود نخواهد داشت. این مسأله این پرسش را ایجاد میکند که به چه دلیل پیش از اینکه تحریمها اعمال شود و یا ادامه تحریمها وضعیت را بر مردم سختتر کند، چنین موضعی اتخاذ نشد؟
همدلی: ترامپ بدون گرفتن امتیاز از ایران حاضر به قبول چنین مذاکرهای نمیشود قطعاً با دادن امتیاز از سوی تهران به واشنگتن شرایط تا میزانی میتواند به نفع تهران و واشنگتن تعدیل شود.در این ارتباط واشنگتن برنامه توسعه یافته موشکهای بالستیکی و همچنین مسأله رفتارهای منطقهای ایران در کانونهایی چون عدن،دمشق،بیروت و بغداد را دستمایه اخذ امتیاز از تهران میکند و تهران نیز در مقابل از واشنگتن میخواهد که درباره بخشی از تحریمهای خود در قبال تهران تجدید نظر و حتی به برجام باز گردد.
ابتکار: به نظر میرسد برآیند این سفر نه در جهت اتفاقات غیرمنتظره و شروع مذاکرات احتمالی بر سر برجام یا مسائل دیگر، بلکه در جهت کنترل و مهار اوضاع بهخصوص از سوی طرفهای اروپایی باشد.
برخی از سایر بحرانها در عنوانهای صفحات اول روزنامهها دیده میشود:
آفتاب اقتصادی: اقتصاد دولتی زمینه برای فساد است
ابرار: هر۴استان شمال غرب کشور فاقد تجهیزات برای خاموش کردن آتش ارسباران بودند
تجارت: شکاف عمیق تورم و قدرت خرید مردم
رسالت: اختصاص ارز دولتی دارو به لوازم آرایشی و بهداشتی
عصر ایرانیان: حقوقهای نجومی در دولت روحانی ادامه دارد
همدلی: ۷۰سال زندان برای دانشجویان