728 x 90

آویختن به برجام اروپایی با چه نتیجه‌یی؟!

برجام نافرجام
برجام نافرجام

بسیاری از رسانه‌ها و مهره‌های رژیم هستند که اذعان می‌کنند با خروج‌ آمریکا از برجام و در غیاب آمریکا، برجام اروپایی نمی‌تواند نقش آن‌چنانی برای ادامه برجام و مقابله با تحریم‌های این کشور علیه حکومت آخوندی ایفا کند.

به‌طور واقعی با توجه به حجم روابط اقتصادی اروپا با آمریکا و با توجه به منافع تنگاتنگ سیاسی استراتژیکی که بین طرفین وجود دارد، اروپا نه می‌خواهد و نه می‌تواند به‌خاطر رابطه حاکمیت آخوندی رابطه با آمریکا را به خطر بیاندازد.

 

چشم‌انداز برجام اروپایی در بخش اقتصادی

در مجموع، تجارت کالایی اروپا و آمریکا(مجموع واردات و صادرات کالا بین دو طرف) در سال ۲۰۱۶ به رقم ۶۰۸میلیارد یورو رسید در حالی که سهم ایران از تجارت کالایی با اروپا فقط ۱۳.۷میلیارد یورو بوده است.(سایت مشرق ۲۳مهر ۹۶)

هنوز مدت چندانی از خروج آمریکا از برجام نگذشته است که شرکتهای اروپایی یکی‌یکی قراردادهایشان را فسخ کرده و ایران را ترک می‌کنند.

در زمینه خروج شرکتهای فرانسوی از ایران امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در سخنرانی در سنت پترزبورگ روسیه گفت شرکتهای فرانسوی خودشان باید درباره تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران تصمیم بگیرند.(خبرگزاری تسنیم ۵خرداد ۹۶)

در زمینه رابطه اروپا با آمریکا نیز ماکرون گفت تصمیم آمریکا باعث نمی‌شود اروپا در مسایل دفاعی و امنیتی به آن پشت کند.

از سوی دیگر بزرگترین شرکت نفتی فرانسوی که طرف معامله با رژیم بوده است،‌ یعنی شرکت توتال فرانسه اعلام کرده است بدون معافیت از تحریم‌‌ها نمی‌تواند به کار در ایران ادامه دهد.

ملاحظه می‌شود که امانوئل ماکرون و شرکت توتال آب پاکی روی دست دولت روحانی و هیأت مذاکره‌کننده آن با اروپا می‌ریزند.

 

برجام اروپایی بدون تضمینهای مورد تقاضای خامنه‌ای

این گفته رئیس‌جمهور فرانسه که تجارت با ایران تصمیمی است که باید خود شرکتها بگیرند، در شرایطی است که پس از خروج آمریکا از برجام و به فاصله یک روز بعد خامنه‌ای گفت «حالا گفته می‌شود با ۳کشور اروپایی ادامه می‌دهیم. من به این ۳کشور هم اعتماد ندارم. اگر می‌خواهید قرارداد بگذارید، تضمین عملی بگیریم والا این‌ها همه همان کار آمریکا را خواهند کرد».(سایت خامنه‌ای ۱۹اردیبهشت ۹۷)

بر این اساس بود که دولت روحانی، جواد ظریف را به بروکسل فرستاد تا در مذاکره با وزرای خارجه فرانسه، آلمان، انگلستان و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آنها تضمین بگیرد، اما او در این مأموریت با شکست مواجه شد و نه تنها اروپا این تضمین را نداد بلکه این رژیم بود که به اروپا تضمین داد که در هر صورت در برجام باقی خواهد ماند.

در جریان این سفر هم بود که فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت اتحادیه اروپا به‌رغم تلاش و خواست جدی برای حفظ برجام، نمی‌تواند ضمانتهای حقوقی و اقتصادی در این زمینه بدهد.

 

آلمان هم تضمین نمی‌دهد

پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌یی وزیرخارجه آلمان هم در مصاحبه با روزنامه آلمانی بیلد گفت: شرکتهای آلمانی برای معامله با ایران تقریباً هیچ شانسی ندارند. معاف کردن شرکتهای آلمانی از تحریم‌های آمریکا نیز بسیار مشکل خواهد بود. من برای حفظ امنیت شرکتهای آلمانی در برابر همه ریسک‌های ناشی از تحریم‌های آمریکا راه‌‌حل ساده‌‌یی نمی‌بینم.

 

بی‌نتیجه بودن برجام اروپایی

آویختن به برجام اروپایی آن‌چنان بی‌نتیجه‌ است که در جریان مذاکرات مجلس ارتجاع که روز ۳۰اردیبهشت در زمینه آخرین وضعیت مذاکرات وزرای خارجه اروپا و مشخصاً در مورد تضمین‌دهی اروپا جهت حفط منافع رژیم در قبال تحریم‌های آمریکا مورد بحث قرار گرفت و در این جلسه ظریف و عراقچی هم حضور داشتند، ظریف برجام را بیمار محتضر نامید.

ملاحظه می‌شود هم‌چنان که پس از برجام رسانه‌ها و مهره‌های باند خامنه‌ای نتیجه آن را برای نظام «تقریبا هیچ» می‌دانستند، از هم‌اکنون نیز مشخص است که نتیجه آویختن به برجام اروپایی نیز «تقریبا هیچ است»!

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/771d2d53-2384-4ffc-ae55-6cc2352c0959"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات