728 x 90

بحران آب در ایران؛ معمای روزگار

بحران آب - استان سیستان و بلوچستان
بحران آب - استان سیستان و بلوچستان

این یکی از بغرنج‌ترین معماهای این روزگار است که چرا استانهایی مانند خوزستان که در کنار بزرگترین رودخانه‌های ایران و حتی در کنار دریا هستند، گرفتار تشنگی شده‌اند؟ و چرا این بحران را کسی نمی‌خواهد گوش کند؟!

یک گزارش از یکی از شبکه‌های تلویزیونی عراق نشان می‌دهد که ظریف سال گذشته با مقامات آن کشور درباره صدور آب خوزستان به بصره مذاکره داشته است. این مطلب در ایران و رسانه‌های ایران هیچ انعکاسی نداشت و کسی از آن خبری نشنید تا این‌که گزارش کانال تلویزیونی عراق به اسم (البلادی) آنتنی شد و پس از آن چندین فیلم آماتوری توسط مردم روی شبکه‌های اجتماعی گذاشته شد که لوله‌هایی را نشان می‌داد که آب شیرین را به عراق می‌برند.

و در چنین شرایطی مردم برای رفع تشنگی باید آب را از شرکتهایی خریداری کنند که روشن نیست این آب را از کجا آورده‌اند و چرا دولت نمی‌تواند از همانجا به مشترکینش آب‌رسانی کند.

 

بحران آب در ایران

بحران آب در ایران

 

بیشتر بخوانید:

انتقال آب شرب خوزستان به کویت و عراق به قیمت تشنگی مردم

 

در گزارش دیگری خبرگزاری ایسنا در ۱۷مرداد ۹۷ به‌نقل از مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام کرد ۸۸سد کشور که وظیفه تأمین آب شرب را برعهده‌ دارند، وضعیت مناسبی نداشته و از این میان وضعیت ۵۶سد بحرانی است. طبق آمار اعلام شده از سوی حمیدرضا جانباز، ۱۵درصد از جمعیت روستایی کشور نیز از آب شرب با کیفیت برخوردار نیستند. وی همچنین از تنش آبی در ۱۰۷شهر کشور خبر داده و گفته «این شهرها عمدتاً شهرهای پرجمعیت کشور هستند و هم‌اکنون ۱۷میلیون نفر در کشور با تنش آبی مواجهند».

هر چند آمار رسمی منتشر شده از سوی منابع حکومتی را باید بسیار کمتر از واقعیت امر در نظر گرفت، بحران کم‌آبی در کشور که حاصل عملکرد و سوء‌مدیریت حکومت است، خیلی از شهرها و روستاها را در وضعیت بسیار اسفناکی قرار داده است.

بیشتر مطالعه کنید:

رودخانه‌های مرده تالاب‌ها و دریاچه‌های خشک شده

بحران فراگیری بی‌آبی و تنها راه‌حل

بحران آب در ایران

در زیر تنها به وضعیت چند شهر و استان اشاره می‌کنیم که به اعتراف کارگزاران رژیم با بحران آب آشامیدنی مواجه هستند.

 

  • تهران

در حاشیه شهر تهران، در محله‌های محروم مردم از کمبود آب آشامیدنی رنج می‌برند. قلعه نوچمن یکی از این مناطق محروم است. منطقه‌ای‌ با آب آشامیدنی شور. مسئول خانه بهداشت این محله در رابطه با وضعیت اهالی می‌گوید: «مهمترین مشکل آب است که طعم و مزه بدی دارد». مردم در این محله مثل مناطق جنگ‌زده باید آب را خریداری کنند و یا با تانکر به آنها آبرسانی می‌شود.

 

  • استان گلستان

استان شمالی گلستان که روزگاری سرزمین پرآب محسوب می‌شد این روزها تسلیم خشک‌سالی شده است... به گزارش ایرنا مورخ ۹خرداد ۱۳۹۷، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی رژیم در استان گلستان گفت: به‌دلیل کمبود منابع، آب آشامیدنی ۱۱۰روستای این استان با جمعیت ۴۴هزار و ۸۴۹نفر با تانکر تأمین می‌شود.

 

  • اصفهان

خبرگزاری حکومتی ایسنا  ۲۱اسفند ۹۶: تأمین آب شرب ۵میلیون نفر در استان اصفهان با چالش مواجه است. حجم منابع آب زیرزمینی در اصفهان برای تأمین آب نوشیدنی در این شهر و استان رو به پایان است. در حال حاضر فقط ۱۶۰میلیون مترمکعب آب شرب پشت سد باقی مانده، در حالی‌که مصرف سالیانه آب شرب در اصفهان چیزی حدود ۴۲۰میلیون مترمکعب است.

 

  • خوزستان 

آب لوله‌کشی که در دسترس مردم خوزستان قرار می‌گیرد، آلوده و غیرقابل استفاده است. مردم شهرها و روستاهای این استان مجبور هستند آب آشامیدنی را از تانکرهای خصوصی خریداری کنند. صف طولانی خرید آب در همه جا به چشم می‌خورد. روستاییان بندر ماهشهر می‌گویند: «به‌دلیل وضعیت بد آب شرب، بیماریهای عجیبی در بین مردم منتشر شده است. حتی آب معدنی را می‌جوشانند اما مزه بدی دارد! بسیاری از مردم، از دردهای ناشی از سنگ کلیه رنج می‌برند».

  • سیستان و بلوچستان

یک عضو مجلس ارتجاع از ایرانشهر اعتراف کرد: «۳۰۰۰روستای سیستان و بلوچستان فاقد سیستم شبکه آب شرب است». محمد نعیم امینی‌فرد که روز پنجشنبه با خبرگزاری حکومتی ایسنا مصاحبه می‌کرد همچنین اعتراف کرد: «تأمین منابع آبی ۱۲۰۰روستا در بلوچستان با تانکر انجام می‌شود».

وضعیت بی‌آبی در این استان به گونه‌یی است که تأمین آب آشامیدنی بسیاری از روستاها به‌سختی و با تانکر آب‌رسان صورت می‌گیرد و مردم این استان در وضعیت بحرانی زندگی می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

بیداد بی‌آبی و فقر در سیستان و بلوچستان

شرایط فوق بحرانی آب در ایران تحت حاکمیت آخوندی

 

 

وضعیت بحرانی آب در ایران

وضعیت بحرانی آب در ایران

 

  • چابهار

عین‌الدین سعیدی، رئیس شورای شهرستان چابهار، می‌گوید: «۹۰درصد روستاهای نوار ساحلی چابهار فاقد شبکه آب‌رسانی هستند و با تانکر آب‌رسانی می‌شوند». وی می‌افزاید: «تنها ۲۱درصد جمعیت ۳۰۰هزار نفری شهرستان چابهار به شبکه آب دسترسی دارند که آن‌هم به‌صورت مداوم نیست. آب شهر چابهار دهه‌هاست جیره‌بندی است و گاه برخی محله‌ها هفته‌ها آب ندارند». سعیدی تصریح می‌کند: «هم‌اکنون ۴۶۷روستای شهرستان عمدتاً ساحلی چابهار به‌وسیله تانکر آب‌رسانی می‌شوند».

آب هفته‌یی یک‌بار به‌دست مردم رسیده و آنها مجبورند آن را به‌صورت غیربهداشتی در آب‌انبارها ذخیره کنند. در خیلی از محلات، ماهی یک‌بار آب می‌آید.

 

  • کهگیلویه و بویراحمد 

به گزارش خبرگزاری ایلنا از استان کهگیلویه و بویراحمد ۶۰هزار نفر در مادوان یاسوج روزانه تنها ۲ساعت آب‌ شرب دارند. حاتم پیام، عضو شورای شهرستان بویراحمد، گفت: «۶۰هزار نفر در شهر مادوان بویراحمد سکونت دارند که در طول شبانه‌روز تنها ۲ساعت دارای آب شرب سالم و قابل مصرف هستند».

 

  • استان خراسان جنوبی

روستاییان خراسان جنوبی با بحرانی به نام تشنگی روبه‌رو هستند و خشکسالی‌های ۱۶ساله اخیر امان روستاییان استان را بریده است. در حال حاضر تأمین آب شرب تعداد زیادی از روستاهای خراسان جنوبی با مشکل مواجه شده و بیش از ۵۸هزار نفر از روستاییان استان چشم به‌راه جرعه‌ای آب هستند و خشکسالی‌ها هر روز بر تعداد روستاهای نیازمند آبرسانی سیار می‌افزاید.

 

  • کرمانشاه 

وضعیت مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بعد از ۸ماه از وقوع زلزله به‌مراتب وخیم‌تر است. صفهای طولانی برای خریداری آب از تانکرها و مشکل کمبود آب آشامیدنی، قربانیان زلزله را که هنوز بعد از ۸ماه در چادر زندگی می‌کنند، دچار مشکلات بسیاری کرده است.

آب آشامیدنی در سرپل‌ ذهاب کاملاً غیربهداشتی بوده و در بسیاری مناطق قابل شرب نیست و یا به‌کلی آب آشامیدنی وجود ندارد. همان آب غیربهداشتی نیز در بسیاری ساعت‌های روز قطع می‌شود و دولت نیز عملاً هیچ اقدامی برای حل مشکلات مردم این مناطق انجام نداده است.

عیسی کلانتری، وزیر سابق کشاورزی، سال گذشته با وقاحت تمام گفت کمبود آب در صورتی که مدیریت نشود، موجب خواهد شد ٥٠‌میلیون نفر از جمعیت ایران ناگزیر به ترک این کشور شوند.

طبعا اینها فقط سر سوزنی از آمار و ارقام و فجایعی است که در شهرها و روستاهای ایران گزارش شده و صدالبته که وضعیت بحرانی روستاهای محروم وارد این معادلات نشده است.

اما این روزها خشم و انزجار مردم در اعتراضات و فریادهای خشم‌آلود آنها به‌خوبی نمایان است به‌طوری که سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه ۱۵تیر ماه از مقامات حکومتی ایران خواست که آب آشامیدنی سالم را تضمین کند و تظاهرکنندگان مسالمت‌آمیز در خوزستان را آزاد کند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/38656dfe-2877-4371-8153-8f6c845f3b88"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات