728 x 90

بختک ولایت و تاراج جنگلهای میهن

تخریب بخشی از جنگلهای هیرکانی به‌خاطر تاسیس کارخانه سیمان مازندران
تخریب بخشی از جنگلهای هیرکانی به‌خاطر تاسیس کارخانه سیمان مازندران

۴دهه بعد از سرقت انقلاب ضدسلطنتی مردم ایران توسط نظام قرون‌وسطایی ولایت‌فقیه، بحرانهای مرگباری که زیست‌بوم ایران را از هر سو احاطه کرده است نه تنها سمت و سوی کاهش و تخفیف ندارد بلکه هر روز ابعاد عمیق‌تر و فاجعه‌بارتری به خود می‌گیرد تا آنجا که تمامی مرزهای ممکن در تخیل انسانی را هم درنوردیده است.

پیامدهای عمیق این بحرانهای زیست‌محیطی که به خشک شدن زنجیره‌ای دریاچه‌ها، تالاب‌ها، رودخانه‌ها و همچنین از بین رفتن بخش اعظمی از منابع آبهای زیرزمینی کشور راه برده است اکنون چهره کریه خود را در تخریب گسترده جنگل‌های تاریخی میهنمان به نمایش گذاشته است.

در این باره رسانه‌های حکومتی تحت عنوان تاراج جنگل‌های مازندران ضمن اعتراف به تخریب نیمی از جنگل‌های کشور با وقاحت تمام می‌نویسند: «طبیعت در گوشه‌گوشه کشور به تاراج رفته است. با گشتی در شمال کشور می‌توان به این امر اذعان داشت. در سال‌های اخیر در این خطه با پدیده‌های کوه‌خواری، دریاخواری، جنگل‌خواری و... روبه‌رو بودیم. در واقع این مسأله محیط‌زیست کشور را فلج کرده است». (سایت حکومتی سلامت نیوز ۷آبانماه ۹۷)

در یک اعتراف دیگر خبرگزاری حکومتی ایسنا ۲۱آبانماه ۹۷ پس از اقرار به این‌که «در حال حاضر ۴۲درصد از جنگلهای شمال در معرض نابودی است» به‌نقل از یک کارگزار حکومتی این‌گونه اعتراف می‌نماید: «همان نشانه‌هایی که طی ۳۰سال گذشته منجر به نابودی جنگل‌های زاگرس شد، امروزه در جنگل‌های شمال مشاهده می‌شود و اگر این روند ادامه یابد تا ۳۰سال آینده جنگلی نداریم... دستبردهایی که به طبیعت وارد شده، چنان مرگ‌ومیر ایجاد کرده که طی ۵ تا ۶سال اخیر شاهد مرگ میلیون‌ها درخت در شمال کشور بودیم. گاها ۴ تا ۵برابر ظرفیتهای اکوسیستمی از منابع چوبی جنگل‌ها بهره‌برداری کرده‌ایم که همین امر سبب کاهش و سیر قهقهرایی طلای سبز در شمال کشور شده است».

 

پیشینه تاریخی جنگل‌های هیرکانی در ایران

جنگلهای استثنایی، کهن‌سال و تماشایی‌ هیرکانی با قدمت ۴۰میلیون ساله یکی از غنی‌ترین سرمایه‌های ملی میهن محسوب می‌شود که از منطقه هیرکان در جمهوری آذربایجان شروع شده و تا نزدیک آستارا ادامه دارد. مساحت این جنگل‌ها ۵۵هزار کیلومترمربع است که ۲میلیون هکتار آن در ایران و ۲۰هزار هکتار در آذربایجان قرار گرفته است و به‌دلیل قدمت‌شان از مهم‌ترین و کهن‌ترین جنگل‌های کره زمین به‌شمار می‌آیند. ارتفاع جنگل که از سطح دریا شروع می‌شود تا ۲۸۰۰متر می‌رسد.

رشد بی‌امان ویلاسازی و تغییر کاربری جنگل‌ها برای غارت چوب و یا تبدیل آن به مراتع و احداث راه‌ها و سدها بدون مطالعه و کارشناسی دقیق و بدون تبعات تخریبی آنها از سوی باندهای غارتگر حکومتی از مهمترین مولفه‌های تخریب و نابودی این سرمایه ملی است تا آنجا که بر اساس آمار منابع طبیعی و جنگل‌داری کشور، جنگل‌های شمال در طول ۴۰سال گذشته از ۳میلیون و ۶۰۰ به یک میلیون و ۸۰۰هزار هکتار رسیده است که از این مقدار بیش از ۸۰۰هکتار آن نیز در حال حاضر مخروبه می‌باشد. نتیجه چنین سیاست‌های خانمانسوز دیکتاتوری غارت و چپاول عملاً به افزایش میزان سیل در این مناطق دامن زده است.

به‌عنوان نمونه سیل ماه گذشته در شمال کشور که ۲۹شهرستان این استان را دربرگرفت و منجر به بروز خسارات زیادی از جمله قطع شدن برق، گاز و اینترنت در برخی مناطق و لغو پروازها در فردوگاه ساری و ویرانی راهها و خانه‌ها در این استان را به‌همراه داشت از جمله مواردی است که بسیاری از کارشناسان دلایل وقوعش را تخریب، پاک‌تراشی و تغییر کاربری جنگل‌های بالادست حوزه‌های آبخیز برای ساخت ویلا اعلام کرده‌اند.

در تأیید این نکته خبرگزاری ایسنا ۲آبانماه ۹۷ تحت عنوان جنگلهای شمال به نصف رسید! به‌نقل از یکی از کارگزاران حکومتی این‌چنین اعتراف می‌کند: «بر اساس آمار منابع طبیعی و جنگل‌داری کشور، جنگلهای شمال در طول ۴۰سال گذشته از ۳میلیون و ۶۰۰ به یک میلیون و ۸۰۰هزار هکتار رسیده است... وقتی نصف جنگل را از بین بردیم، دیگر باران نعمت نیست و هر بارش تبدیل به سیل می‌شود. میزان بارش در ۵۰سال اخیر ۲۰درصد کاهش پیدا کرد و برخلاف آن میزان سیل ۵۰برابر بیشتر شده است» در نتیجه «باران امروز برای شمال کشور یک مصیبت محسوب می‌شود چرا که در بالادست‌ها درختان را تحت عنوان توسعه، ویلاسازی و بسیاری از عنوانهای دیگر از بین بردیم».

ملاحظه می‌شود که در سایه حاکمیت غارت و چپاول آخوندی جنگل‌های شمال کشور که تا پیش از این، یک ثروت طبیعی و نعمت بسیار بزرگ در این قسمت از میهن به‌شمار می‌آمد بنا‌ به اعتراف رسانه‌های حکومتی به مصیبتی برای اهالی این مناطق تبدیل می‌شود.

نگاهی کوتاه و گذرا به اعترافات و آمار رسمی ارائه شده از سوی ارگانهای غارت و چپاول رژیم که از میان سطور نشریات و رسانه‌های رژیم به‌دست آمده به‌خوبی نشان‌دهنده تصویر فاجعه‌بار حاکمیت آخوندهای تبهکار در ۴دهه گذشته می‌باشد.

سایت حکومتی شعار سال ۲۶شهریور ۹۷ تحت عنوان دست‌درازی صاحب‌منصبان به جنگلهای شمال این‌چنین اعتراف می‌کند: «بیش از یک دهه است که اراضی مرغوب شمال به شکلی غیراصولی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد؛ زمین‌هایی که با رکود کشاورزی و بی‌توجهی به این صنعت پردرآمد، به شهرک‌های ویلایی و مجتمع‌های مسکونی تبدیل شدند تا پذیرای گردشگران و مسافران باشند. هجوم چندین ساله انبوه‌سازان و افرادی متمول و حتی بعضاً سرشناس به چشم‌انداز سبز مازندران، به جای توسعه گردشگری و اشتغال‌زایی عوایدی به جز تخریب منابع طبیعی به‌دنبال نداشته و آنچه به سوغات آورده است نابودی اقتصاد بومی و نابرابری در سطوح مختلف اجتماعی است. این تغییر کاربری‌ها و انبوه‌سازی در جنگل و ساحل نه تنها گردشگری را توسعه نداد، بلکه ضررهای جبران‌ناپذیری به منابع آبی و منابع طبیعی بکر شمال وارد آورد... بسیاری از افراد سرشناس و برخی مسئولان صاحب‌منصب با هدف برجسته کردن یک منطقه اقدام به شهرک‌سازی کردند تا با افزایش قیمت اراضی آن منطقه سود هنگفتی را در ازای تخریب محیط‌زیست عاید خود کنند که از آن جمله می‌توان به خزرشهر در بابلسر، اربه‌کله در رامسر، سعادت‌آباد در نور و غیره اشاره کرد».

روزنامه حکومتی جام جم ۲۰آبانماه ۹۷ تحت عنوان خوره معدن بر جنگل به‌نقل از یکی از کارگزان حکومتی مهر تأیید به نابودی و انهدام جنگلهای شمال می‌زند: «جنگل‌خواری صرفاً محدود به ویلاسازیهای غیرمجاز و تلاش برای تغییر کاربری اراضی جنگلی نمی‌شود، بلکه اجرای طرح‌های توسعه‌ای ناپایدار مانند احداث جاده‌های متعدد(در حالی که در ضرورت وجود آنها ابهامات زیادی هست) و طرح‌هایی از این قبیل، از مصادیق جنگل‌خواری به‌شمار می‌رود که کمتر به آن توجه شده است.

بر اساس داده‌های حاصل از تصاویر ماهواره‌ای، طی ۱۰سال گذشته مساحت معادن حاشیه و محاط در جنگل‌های شمال کشور از ۲۰۴هکتار به ۳۲۳هکتار رسیده است. یعنی طی یک دهه سطح معادن در جنگل‌های شمال با ۱۱۹هکتار افزایش روبه‌رو بوده است. به این ترتیب سالانه ۹/۱۱هکتار از جنگل‌های شمال را به‌دلیل توسعه معادن از دست داده‌ایم. به این رقم باید میزان تخریب ناشی از اجرای بسیاری از طرح‌های عمرانی ضروری و غیرضروری دیگر را هم اضافه کنیم، اما از آنجا که بسته به نوع ماهواره مورد استفاده، لکه‌های کوچک‌تر از هزار متر‌مربع در جنگل‌های شمال قابل تشخیص نیست، دقیقاً نمی‌دانیم هر سال چقدر از سطح این اکوسیستم منحصر‌به‌فرد به دلایل مختلف حذف می‌شود و جای آن زمینهای لم‌یزرع، جاده، ویلا، سد و... می‌روید».

این منبع حکومتی در ادامه ناکارآمدی و بی‌لیاقتی کارگزاران حکومتی را بخشی از فاجعه کنونی معرفی می‌نماید و اضافه می‌کند: «بر اساس آمارها در شمال کشور حدود ۴۲واحد بزرگ انباشت زباله به وسعت ۳۰۰هکتار وجود دارد. از این تعداد، ۲۸مرکز در داخل جنگل، ۱۱مرکز در مناطق تالابی و ۳مرکز در مراتع قرار دارد. در رصدهای ماهواره‌ای، فقط ۲۰نقطه از مراکز دپوی زباله در جنگل قابل شناسایی است که وسعت آن حدود ۱۰۶هکتار برآورد می‌شود، یعنی به‌راحتی در شمال ایران، ۱۰۶هکتار از جنگل‌های خود را به زباله‌دانی تبدیل کرده‌ایم در حالی که می‌توانستیم با برنامه‌ریزی درست و اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ، همین‌طور بازیافت زباله، سطح مراکز انباشت زباله را کاهش دهیم. انباشت زباله در جنگل سبب می‌شود عرصه‌های وسیعی از خاک در اثر آلاینده‌های موجود در زباله‌ها توان رویش خود را از دست بدهد. همچنین تولید گاز متان در مراکز دپوی زباله، زمینه بروز حریق در جنگل را افزایش خواهد داد. انباشت زباله در جنگل، سفره‌های آب زیرزمینی و چشمه‌ها را نیز آلوده می‌کند که این امر عواقب وخیمی بر جا خواهد گذاشت. ترکیبات نیترات و نیتریت از مهم‌ترین آلاینده‌هایی است که در اثر نفوذ شیرابه زباله‌ها، سفره‌های آب زیرزمینی و رودخانه‌ها را آلوده می‌کند؛ تجمع فلزات سنگین هم‌چون کادمیم، روی، مس و سرب در آب‌های زیرزمینی و چشمه‌ها نیز از دیگر اثرات زیانبار شیرابه زباله‌هاست».

خبرگزاری سپاه پاسداران موسوم به فارس۱۳آبانماه۹۷ تحت عنوان وداع تلخ با شمشادهای شمال گوشه دیگری از شرایط مرگبار جنگل‌های شمال کشور را این چنین برملا می‌نماید: «بیشتر گونه‌های شمشاد خشکیدند و تنها در مناطق بالادست شمشادهایی هستند که آفت‌ به آنان سرایت نکردند ولی اگر اقدامات لازم برای پیشگیری و از این رفتن آفت شب‌پره شمشاد صورت نگیرد در سال آینده شاهد نابودی کامل شمشاد‌ها و مرگ تنها گونه همیشه‌سبز جنگلی رقم می‌خورد که به‌طور حتم زندگی حیات‌ وحش را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد... در حوزه اداره‌ کل منابع طبیعی مازندران ـ منطقه ساری ۷هزار و ۵۰۰هکتار شمشاد داریم، که ۳۵۰۰هکتار از رویشگاهها بر اثر بلایک شمشاد و ۲۵۰۰هکتار نیز بر اثر آفت شب‌پره شمشاد از بین رفته و اگر اقدام جدی صورت نگیرد بقیه رویشگاهها نیز از بین خواهد رفت. و شاهد نابودی کامل شمشادها طی ماه‌های آینده خواهیم بود».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/cbf2fbc9-4b7f-4596-89ec-46a456974412"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات