بر اساس اعلام سازمان جهانی کار درصورتی که نرخ بیکاری در گروه سنی جوانان در کشوری بیش از ۲برابر نرخ بیکاری کل باشد، وضعیت بیکاری در نقطه بحرانی قرار دارد.
آمار و ارقام در مورد بیکاری جوانان چه میگویند؟
در حال حاضر در ایران تحت حاکمیت آخوندها نرخ بیکاری در میان جوانان بیش از ۲برابر بیکاری میانگین کشور است بهگونهیی که بیش از ۵۰درصد بیکاران کشور فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند که بهدلیل رکود، تعطیلی عمده کارخانهها و مراکز صنعتی و تولیدی کشور به ارتش بیکاران میپیوندد.
مرکز «اقتصاد تجاری» (trading Economics) بر اساس آمار رسمی منتشر شده از جانب رژیم اعلام کرده است نرخ بیکاری جوانان در ۳ماهه آخر سال ۲۰۱۷ میلادی نسبت به ۳ماهه قبل از آن افزایش داشته است و از ۲۷.۳٪ به ۲۸.۴٪ رسیده است. کارشناسان پیشبینی میکنند این نرخ در سال جاری میلادی به ۲۹درصد هم خواهد رسید. بر اساس همین آمار طی ۳ماهه آخر سال ۲۰۱۶ میلادی یعنی طی ماههای مهر، آبان و آذر سال ۹۵ نرخ بیکاری جوانان به بالاترین میزان خود طی ۱۰سال اخیر رسید و به ۳۰.۴٪ رسید.
نرخ بیکاری جوانان در ۳ماه آخر سال ۲۰۱۶ به بالاترین حد خود رسید – برگرفته از سایت Trading Economics
آمار رسمی همچنین نشانگر آن است که بهرغم بالا و پایینیهای مقطعی، نرخ بیکاری جوانان در تمام طول دوران ریاست حسن روحانی سیر صعودی داشته است یعنی همواره شمار جوانان بیکار در حال افزایش بوده است.
سیر صعودی نرخ بیکاری جوانان از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۱۸ – برگرفته از سایت Trading Economics
اعتراف به ابعاد فاجعه بیکاری جوانان
اگر چه آمار رسمی اعلام شده از جانب رژیم بیانگر بالا رفتن سالیانه شمار جوانان بیکار است اما باید دانست که این آمار هیچگاه ابعاد واقعی بیکاری جوانان را منعکس نمیکند و تنها از ابراز وحشت کارشناسان و کارگزاران حکومتی است که میتوان گستردگی این فاجعه را گمانه زد. بعضی از کارشناسان و مهرههای حکومتی بیکاری در میان جوانان و بهخصوص فارغالتحصیلان دانشگاهی را به بمبی تشبیه میکنند که در هر لحظه امکان انفجارش وجود دارد.
خبرگزاری حکومتی دانشجو ۵مهر ۹۴ با عنوان «بمب ساعتی بیکاری فعال شد» ماده انفجاری اصلی این بمب ساعتی را بیکاری جوانان و دانشجویان میداند و در این رابطه مینویسد: «کارشناسان عقیده دارند مشکل اصلی بحران بیکاری کشور مربوط به فارغالتحصیلان دانشگاهی است که بیکار مانده و امکان ورود به بازار کار را ندارند».
محمد قمی، عضو مجلس ارتجاع، اذعان میکند: «بسیاری از جوانان کشور بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاهها کار ندارند و روز و شب را در پی کار میگردند». این عضو مجلس آخوندی وضعیت بیکاری در میان جوانان شهرستانها را وخیم توصیف میکند و در این رابطه میگوید «ما در شهرستانها با انبوهی از جوانان تحصیلکرده بیکار مواجهیم که زنگ خطر را در این خصوص به صدا درآورده است».(خبرگزاری ایلنا ۲۶اردیبهشت ۹۷)
در حال حاضر بیکاری در میان فارغالتحصیلان آنچنان شایع است که به دکترها هم رسیده است. بهگفته رئیس دانشگاه آزاد در حال حاضر ۲۰هزار دکتر بیکار در کشور وجود دارد.
در زمینه بیکاری فارغالتحصیلان محمود احمدی نیلی، رئیس دانشگاه تهران، اعتراف میکند « امروز در کشور جمعیت بیکار تحصیلکرده نسبت به سایر گروههای جوان بالاتر است... این مسأله در مورد کسانی که مدرک دکترا دارند حتی بیشتر است».(خبرگزاری ایرنا ۷بهمن ۹۶)
سایت حکومتی باشگاه خبرنگاران جوان ۷آبان ۹۶ با نمایش یک کلیپ واقعیات دردناکی را از شرایط فاجعهبار وضعیت فارغالتحصیلان دانشگاهی در رشته کشاورزی را به نمایش گذاشت.
گزارشگر این سایت حکومتی در ابتدای این کلیپ، فارغالتحصیلان رشته کشاوزری در صدر جدول تحصیل کردههای بیکار میداند.
در این کلیپ یک فارغالتحصیل بیکار میگوید «فوقلیسانس کشاورزی دارد اما بیکارم و هرجا میروم کاری پیدا نمیشود».
یکی دیگر از فارغالتحصیلان نیز به بیکاری اکثر فارغالتحصیلان اشاره میکند که «در مقاطع تحصیلات تکمیلی و عالی بیکارند و شرایط مناسبی ندارند»...
سونامی بیکاری جوانان و بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاههای کشور در حالی است که بنا بر اعتراف رسانههایی از رژیم تا دهه ۶۰ مشکلی به نام بیکاری در میان فارغالتصحیلان دانشگاهی وجود نداشت و حتی افراد دیپلمه نیز به آسانی میتوانستد در مشاغل مختلف وارد شده و فعالیت کنند. اما امروز شرایط کاملاً تغییر یافته و افراد با مدارک کارشناسی تا دکترا نیز با چالشهای فراوانی برای ورود به بازا کار مواجهاند.(خبرگزاری مهر ۳۰تیر ۹۵)
بیکاری جوانان فاجعهیی برآمده از حاکمیت آخوندی
روشن است که اولین مسئول بیکاری جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی هر کشور، دولت و حاکمیت آن کشور است. با این وجود علی خامنهای ولیفقیه رژیم به شکل بیشرمانهیی تقصیر این وضعیت را به عهده جوانان میداند. وی در برابر دختری که از بیکاری فارغالتحصیلان شکایت میکرد، گفت: «حالا آن خواهرمان، دختر عزیزمان مکرّر گفت که اینهایی که میآیند بیرون، فکر شغل برایشان بشود؛ برای ۵میلیون دانشجو چطور فکر شغل بکنند؟ مگر میشود چنین چیزی؛ اصلاً مگر کسی که فارغالتحصیل میشود حتماً باید بیاید کارمند دولت بشود! نه، بروند بازار آزاد، بروند کار کنند، بروند کار پیدا کنند؛ البتّه دولت باید کمک کند شکّی نیست امّا اینجور نباشد که حالا هرکس میآید بیرون، حتماً باید برود مثلاً فرض کنید که در یک سِمت دولتیِ پایین یا بالا قرار بگیرد».(سایت خامنهای ۱۵تیر ۹۵)
همانطور که اشاره شد رسانهها و مهرههایی از حاکمیت نسبت به انفجار بمب ساعتی بیکاری اظهار وحشت میکنند و به مسئولان ذیربط توصیه میکنند برای از کارانداختن آن چارهیی بیاندینشند، اما واقعیت این است که آستانه تحمل جوانان و فارغالتحصیلان بیکار دیگر مدتها است که از مرزهای سرخ خود عبور کرده است.
در قیام دیماه سال ۹۶ دانشجویان دانشگاه تهران با سردادن شعار«اصلاحطلب، اصولگرا، دیگه تمام ماجرا» مهر ابطال بر تمامیت نظام آخوندی و باندهای درونی آن زدند، همین جوانان و فارغالتحصیلان بیکار هم در مشارکت با سایر اقشار مختلف مردم در جریان قیام حکم به سرنگونی این رژیم ضدعلم و ضدفرهنگ دادند و از این پس نیز به کمتر از آن راضی نخواهند بود.