728 x 90

بودجه ۹۹آینه بحرانها

بودجه ۹۹
بودجه ۹۹

از روز ۱۷ آذر امسال که لایحه بودجهٔ سال ۹۹ توسط دولت روحانی منتشر شده است تا امروز بحث بر سر این لایحه در درون رژیم متوقف نشده است. موافقان و مخالفان باند روحانی روی غیرواقعی بودن منابع تأمین بودجه و روی کسری بودجه پر نشدنی سال ۹۹ اتفاق‌نظر دارند. ولی این همهٔ بحث نیست. در بررسی بودجه ۹۹ با این واقعیت مواجهیم که در درون رژیم بحرانها و بن‌بست‌ها در عرصه‌های مختلف به صف شده‌اند.

آنچه از نظرات موافقان و مخالفان روحانی در مورد بودجه ۹۹ برمی‌آید این است که روحانی قصد دارد با دست کردن در جیب مردم کسری نجومی بودجه خود در سال ۹۹ را جبران کند. همین امر موجب نگرانی محافل مختلف در حاکمیت آخوندی شده است و نسبت به بروز قیام در اثر این سیاست هشدار داده‌اند.

حسین راغفر، از کارشناسان حکومتی، هم‌سو با روحانی در مورد بودجه ۹۹ گفت: «بودجه ۹۹ غیرواقعی‌ترین بودجه‌ای است که تاکنون ارائه شده. بستن بودجه بر مبنای صادارت یک میلیون بشکه نفت در روز، غیرواقعی است؛ تهیه‌کنندگان بودجه هم این را می‌دانند. این بودجه بخشی دیگر از جامعه را بینواتر خواهد کرد». این اقتصاددان حکومتی با بیان این‌که کسری بودجه: «در سه دهه گذشته کشور را با چالشهای اساسی روبه‌ور کرده، همان‌طور که مردم نیز احساس می‌کنند، آینده چندان روشنی ندارد». راغفر در ادامه با پیش‌بینی این‌که «ادامه وضع کنونی که تداومی بر سه دهه گذشته است و به وخیم‌تر شدن اوضاع اقتصادی کشور منجر خواهد شد» نسبت به خطر قیام هشدار داده است: «مگر تجریه اعتراضات آبانماه موجب درس گرفتن دولت شود، تا رویکرد شکست‌خورده سه دهه گذشته تغییر پیدا کند».(سایت حکومتی انتخاب ۵ دی ۹۸ )

وحشت از قیام و انفجار خشم مردم در اثر بودجه ضدمردمی در محافل وابسته به ولی‌فقیه ارتجاع هم موج می‌زند تا جایی که برخی از این دلواپسیها از قیام را بیرونی هم می‌کنند. روزنامه حکومتی سیاست روز با یادآوری این‌که بودجه ۹۹ دولت روحانی «هم از عدالت به دور است و هم هیچ نگاهی به معیشت و سفره مردم محروم ندارد» در این مورد نوشت: «این تحلیل را از بودجه ۹۹ می‌توان کرد که منجر به خالی شدن تمام ذخایر ارزی کشور خواهد شد و جمهوری اسلامی را در سال‌های آینده با بحرانهای متعدد و نارضایتی‌های عمومی مواجه خواهد کرد». این روزنامه حکومتی در ادامه نوشته است در اثر رساندن مردم به نقطهٔ جوش از طریق بودجه نظام ممکن است: «در نهایت تسلیم مذاکراتی بدتر از برجام شود».(سیاست روز ۴ دی۹۸ )

روزنامه حکومتی وطن امروز از دلواپسان نظام هم تهدید پیوند خوردن کسری بودجه ۹۹، به خوراندن زهر مذاکره را به میان کشیده و در ادامه هشدار داده است تلاش برای رسیدن به اقتصاد غیرنفتی از طریق فشار بر اقشار ضعیف منجر به «تنش و بی‌ثباتی اجتماعی، سیاسی شدید در مسیر رسیدن به اقتصاد بدون نفت از طریق مدیریت ناکارآمد ذی‌نفعان» خواهد شد».(وطن امروز ۴ دی ۹۸ )

پیش از این تلویزیون رژیم صریح‌تر از جنگ نهفته نظام در بطن لایحه بودجه خبر داده و گفته بود: «این چیزی که فروش نفت گفتند غیرواقعی هست که خیلی جای سؤال دارد که چرا این بودجه اینجوری بسته شده به‌خاطر این‌که یا تورم خیلی جدی ما خواهیم داشت به‌خاطر استقراضی که باید دولت بکند از بانک مرکزی و کسری بودجه‌ای که دارد یا این‌که به‌هرحال باید برویم مذاکره بکنیم به‌خاطر فروش نفت یعنی وابسته به فروش نفت هست و خیلی‌ها معتقد هستند که این بودجه بودجه‌ای هست که در واقع نسخه رفتن پای میز مذاکره و پذیرش زورگویی‌های آمریکا هست».(تلویزیون رژیم – ۴ دی ۹۸ )

به این ترتیب بودجه ۹۹، آینهٔ بحرانهای رژیم شده است.

نظام آخوندی از یک‌سو به‌دلیل مواجهه با جامعه جهانی و محکمتر شدن حلقهٔ تحریم‌ها برگردن نظام و از سوی دیگر مردم بپا خاسته که خیز سرنگونی‌اش را بر داشته‌اند، در یک وضعیت قفل و بن‌بست قرار گرفته است.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/6968d527-c7fd-474e-bfbf-47fc6f51e062"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات