728 x 90

جنگ باندی بر سر اینس‌تکس

بحران درونی بر سر اینس‌تکس
بحران درونی بر سر اینس‌تکس

جنگ و دعوا بر سر سازوکار اروپا یا اینس‌تکس بین باندهای مافیایی حاکم با شدت و حدت ادامه دارد. باند روحانی با دخیل بستن به این سازوکار به‌دنبال باز کردن راه نفسی در بحران خفه‌کنندهٔ اقتصادی می‌باشند.

اما دلواپسان این سازوکار را به‌خصوص که اروپا آن را مشروط به تصویب لوایح FATF کرده اسارت‌بار می‌دانند.

در این کشاکش بعضاً مهره‌های هر دو باند التماس می‌کنند که اروپا امتیازی بدهد تا تصویب FATF توجیهی داشته باشد.

 

رفتار اروپایی‌ها می‌تواند اثر‌گذار باشد!

حسین نقوی حسینی، سخنگوی موسوم به فراکسیون ولایی در مجلس ارتجاع، با گلایه از اروپا التماس می‌کند: «قطعا رفتار اعتمادساز طرف‌های اروپایی می‌تواند سازنده باشد که تاکنون از آنها دیده نشده است».

پاسدار محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با خواهش و تمنا از اروپا خواست که به کمک نظام شتافته و در بن‌بست بی‌راه‌حلی به آخوندها یاری کند.

وی روز ۱۱اسفند ۹۷ در جمع خبرنگاران گفت: «رفتار اروپایی‌ها هم بر تصمیم‌گیری اعضای مجمع اثر می‌گذارد. کلاً ما از رفتار اروپایی‌ها راضی نیستیم، در برجام تعهدات مهمی از جمله خرید و فروش نفت و تأسیس شعبات بانکی وجود دارد که باید به آنها پرداخت. به هر حال رفتار اروپایی‌ها در نظرات اعضای مجمع می‌تواند اثرگذار باشد».(خبرگزاری موج ۱۱اسفند ۹۷)

 

اروپا در حال وقت‌کشی

برخی ایادی حکومتی نیز با ناامیدی به راه‌کار اروپا می‌نگرند، حمیدرضا آصفی، سفیر اسبق آخوندها در فرانسه، در گفتگو با خبرگزاری مهر ۱۰اسفند ۹۷ با ناامیدی از اینس‌تکس می‌گوید: «به نظر من اروپایی‌ها به این دلیل که به تعهدات خودشان در قالب برجام متعهد نبودند در حال وقت‌کُشی هستند و سیاست یکی به میخ یکی به نعل را در پیش گرفتند... اروپایی‌ها منافع خود را این‌طور تصور کردند که بدون آن که هزینه‌ای به جمهوری اسلامی ایران بپردازند، در چارچوب سیاست‌های آمریکا حرکت کنند».

 

شرط اجرایی شدن اینس‌تکس

سایت مشرق ۱۱اسفند ۹۷ به بررسی اینس‌تکس پرداخته و با اشاره به مصاحبه سفیر آلمان در تهران که در پاسخ به خبرنگار روزنامه‌ ایران بر روی تصویب لوایح FATF جهت راه‌اندازی اینس‌تکس تأکید کرده است، نوشت: «مسأله‌ٔ اصلی در اینجا شرط شدن اجرای برنامه‌ٔ اقدام FATF برای راه‌اندازی INSTEX است. در واقع سفیر آلمان اجرای این برنامه را یک رویه‌ٔ لازم می‌شمارد و هر چند که وجود هرگونه شرط را تکذیب می‌کند، اما به نوعی بر انتقاد مخالفان FATF مبنی بر شرط شدن برنامه‌ٔ اقدام آن برای اجرای INSTEX تلویحاً صحه می‌گذارد.

مشرق سپس نتیجه‌گیری کرده و می‌نویسد: «بنابراین نیازی به رعایت استانداردهای ضد ولشویی و تأمین مالی تررویسم FATF نیست و به همین دلیل مشروط کردن اینس‌تکس به اجرای FATF یک شرط کاملاً سیاسی است و صحبت از ایجاد اعتمادسازی کاملاً صحبت وقیحانه‌ای از طرف اروپایی‌هاست».

 

در کانال اینس‌تکس پولی وجود ندارد

یحیی آل‌اسحاق وزیر اسبق بازرگانی رژیم نیز به‌طور ناامیدانه‌ای نظرش را نسبت به ناکارآمدی اینس‌تکس ابراز کرده و می‌گوید: «این کانال ویژه مالی به این ترتیب تعریف شده که پولی که به این کانال وارد می‌شود برای خرید کالاهای غیرتحریمی از جمله غذا و دارو صرف شود در حالی که در این کانال پولی وجود ندارد». وی افزود: «سازوکاری برای انتقال پول به این کانال وجود ندارد».(خبرگزاری فارس ۱۰اسفند ۹۷)

 

دولت آخوند حسن روحانی و باند روحانی ناگزیرند که هم در اهمیت اینس‌تکس مبالغه کنند و هم بر ضرورت تصویب لوایح توسط مجمع نظام تأکید کنند.

زیرا دولت که دست‌درکار امور اجرایی است بهتر از هر کس و یا نهاد دیگری می‌داند که با وجود شرایط سنگین تحریم‌ها و با وجود وضعیت خفگی اقتصادی، سازوکار اینس‌تکس حداقل این امتیاز را دارد که مبادله نفت در مقابل غذا را تضمین کند و اگر اینس‌تکس و لوایح FATF پذیرفته نشود، در زمینه حداقلها هم با مشکل مواجه خواهد شد.

 

دست‌آورد نه‌چندان اینس‌تکس

سازوکار اروپا برای رژیم آن‌چنان خفت‌بار است که مهره‌ها و رسانه‌های حکومتی اذعان می‌کنند این سازوکاری است که از کیسه حکومت تهیه شده و هزینه آن را نه اروپا بلکه رژیم باید بپردازد.

بر اساس مزایای برجام حاکمیت آخوندی می‌توانست در ازای فروش نفت و یا فروش کالا پول دریافت کند و مابه‌ازای آن کالا از هر کشوری که می‌خواست وارد بکند، اما در طرح اروپا نه تنها از پول نقد برای آن خبری نیست و نمی‌تواند با بسیاری از کشورها رابطه اقتصادی داشته باشد، بلکه بر اساس این طرح تنها می‌تواند در مقابل فروش نفت غذا و دارو و یا حداکثر کالاهای جزیی دیگر از کشورهایی که به آنها نفت می‌دهد وارد کند.

 

خفت‌و‌خواری حاکمیت

خفت حاکمیت آخوندی آنجا مضاعف می‌شود که باید شرط اینس‌تکس در مورد لوایح FATF را هم بپذیرد و آن را اجرایی کند.

همه این مصایب در حالی است که به‌گفته مهره‌هایی از هر دو باند اجرایی شدن این سازوکار نه می‌تواند با تحریم‌های آمریکا مقابله کند و نه می‌تواند مسأله اساسی از رژیم حل کند.

 

فشار روحانی به باند مقابل

آخوند حسن روحانی می‌داند هر حمله او به باند مقابل در زمینه عدم تصویب لوایح توسط مجمع تشخیص نظام بحران درونی رژیم را بیشتر می‌کند، اما ناچار است در شرایط خفگی اقتصادی تن به پیآمد آن بدهد و باند مقابل را تحت فشار قرار بدهد.

آن‌چنان که اخیراً روز ۷اسفند در پنجاه‌وهشتمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی با حمله به مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «درست نیست که گفته می‌شود اگر لوایح باقی‌مانده تصویب شود هم هیچ تأثیری ندارد. ذره‌ای برای دنیا عقل و تدبیر قائل شویم. تمام کشورهای دنیا در گروه مالی شرکت کرده‌اند؛ یعنی هیچ‌کدامشان عقل و تدبیر ندارند؟ دولت و مجلس و شورای نگهبان ایران تدبیر نداشته است؟ نمی‌شود کشور را دست ۱۰، ۲۰نفر داد و گفت که هر تصمیمی گرفتند ما تابع آنیم».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/a1845813-cfad-4164-88bf-4ef207a71395"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات