728 x 90

خفگی اقتصادی نظام - مروری بر رسانه‌ها

گزیده روزنامه‌های حکومتی
گزیده روزنامه‌های حکومتی

مضمون مشترک روزنامه‌های حکومتی روز ۱۶مرداد، ابراز نگرانی از کشیده شدن پای حزب‌الله به فاجعهٔ انفجار بیروت است. در کنار آن بحرانهای اقتصادی اجتماعی مهم‌ترین حجم مطالب را به خود اختصاص داده است.

آفتاب یزد به‌نقل از یک اقتصاددان حکومتی به خفگی اقتصادی نظام اعتراف کرده و نوشته است: «شرایط کنونی ما از لحاظ اقتصادی و سیاسی به‌مراتب بدتر از دوران جنگ است زیرا در زمان جنگ اگر چه محدودیت‌های تجاری وجود داشت اما می‌توانستیم نفت بفروشیم و کالاهای مورد نیاز را وارد کنیم و هم این‌که جمعیت این‌قدر زیاد نبود. اما در شرایط حاضر ما نه قادر به فروش نفت هستیم و نه می‌توانیم کالاهای مورد نیاز را با ارز ذخیره وارد کنیم. و نه می‌توانیم ارز حاصل از کالاهایی که احیاناً می‌فروشیم از طریق سیستم بانکی وارد کنیم. اما باید بپذیریم که سه دهه بعد از جنگ بی‌تدبیرانه منابع بسیاری را از دست دادیم و نتوانستیم اقتصاد را به جایی برسانیم که مردم در شرایط تحریم این‌قدر تحت فشار و زیر خط فقر نباشند». این کارشناس حکومتی که افقه نام دارد در ادامه نسبت به انفجار خشم مردم هشدار داده و افزوده است: «الآن بیش از ۴۰درصد افراد جامعه زیر خط فقر هستند و باید حتماً تدابیری اندیشیده شود در غیراین صورت تنشهای سیاسی ـ اجتماعی و اقتصادی اجتناب‌ناپذیر است».

جهان صنعت هم به‌نقل از یک کارشناس اقتصادی دیگر رژیم به وجه دیگری از خفگی و بن‌بست اقتصادی پرداخته و نوشته است: «به نظر می‌رسد بخش زیادی از مشکلات امروز اقتصاد ایران ریشه در عوامل خارجی برخاسته از تصمیمات داخلی داشته باشد.

مطابق آمارها، سایه گرانی بر سر معیشت تمام گروه‌های درآمدی سنگینی می‌کند.

افزایش قیمتها و ظهور پدیده ابر تورم در اقتصاد ایران (که از ۷۰ تا ۳۰۰درصد بر اساس پیش‌بینی‌ها متغیر است) هر چند با موجی از نگرانی‌ها همراه بوده، با این حال هیچ‌گاه حقوق و دستمزدها به اندازه‌ای بالا نرفته که بتواند افزایش هزینه‌های تحمیل‌شده بر مردم را جبران کند».

آرمان هم به‌نقل از دبیرکل خانه اقتصاد در رژیم نوشته است: «تورم بیکاری ایجاد می‌کند و بیکاری مجدداً دولت را مجبور به چاپ پول می‌کند و دقیقاً مثل چیزی که در این سال‌ها اتفاق افتاده و این سیکل معیوب هم‌چنان ادامه می‌یابد. دلیل این‌که چرا دولت به تولید توجه نمی‌کند این است که اصولاً دولت ما در هیچ زمانی به تولید اهمیت نداده است و هر زمانیکه پول داشتیم بازرگانی کرده و هیچگاه تولید نکرده‌ایم.

الان مشکل ما این است که تولید همیشه فدای بازرگانی شده است، چرا؟ به این دلیل که دولت هر زمان پول دارد می‌خواهد سریعاً دلار را به ریال تبدیل کند و برای تبدیل دلار به ریال باید بازرگانی خارجی را توسعه دهد

در نتیجه مهم نیست که کارخانجات یخچال‌سازی ما تعطیل شدند، مهم این است که یخچال چینی با قیمت ارزان‌تر وارد بازار کنیم».

روزنامه‌های باند مغلوب در ظاهر با کارگران اعتصابی و هفت‌تپه همدلی نشان داده اما در میان اشک تمساحشان وحشت خود را از گسترش فضای اعتراضی کارگران برملا کرده‌اند.

روزنامهٔ اعتماد از باند مغلوب و متعلق به پاسدار الیاس حضرتی عضو پیشین مجلس ارتجاع نوشته است: «نکته مهم این است که ظرف هفته‌های گذشته، پافشاری کارگران مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه برای استیفای حقوق قانونی و صنفی، به الگویی برای باقی کارگران معترض در سایر واحدهای تولیدی استان خوزستان و استانهای مجاور تبدیل شده چنانکه از ابتدای هفته جاری، کارکنان و کارگران پالایشگاههای آبادان و پارسیان، پتروشیمی لامرد، پالایشگاه فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی کنگان و پالایشگاه نفت سنگین قشم هم، در تجمعات اعتراضی، خواستار پرداخت حقوق و مزایای عقب‌افتاده خود شده‌اند و اعلام کرده‌اند که تا رسیدن به خواسته‌های خود به اعتراضات ادامه می‌دهند».

اذعان به ناکارآمدی نمایش فساد در نظام آخوندی در مطالب مختلف روزنامه‌های ۱۶مرداد دیده می‌شود.

از جمله آرمان نوشته است: «این‌گونه اقدامات در نوع مبارزه با فساد افکار عمومی را راضی نخواهد کرد. به‌عنوان مثال، می‌توان از دادگاه رسیدگی به پرونده عوامل اخلالگر در زمینه پتروشیمی نام برد. در این دادگاه عنوان شده، که متخلفان حاضر در این دادگاه مبلغی، بالغ بر ۶ و نیم‌میلیارد یورو فساد یا حیف میل ارزی داشته‌اند. اما نکته‌یی که در این بین اهمیت دارد این است که این تخلف با این حجم و رقم، یک‌شبه و یکجا نمی‌تواند انجام شود. این نوع مسائل اگر به این حال و روز رسیده‌اند بدین علت است که مشمول مرور زمان شده است».

این روزنامه در ادامه نوشته است: «سؤال این است دستگاههای ذی‌ربط در خصوص جلوگیری و پیشگیری این تخلفات مشغول انجام چه کاری بودند و از این موضوع غفلت کرده‌اند که تا به این اندازه رشد پیدا کرده و امروز با این حجم خود را نشان می‌دهد».

روزنامه شرق هم در مورد مبارزه با فساد در باشگاههای ورزشی نوشته است: «سراغ دانه درشت ها هم بروید».

بن‌بست و بی‌راه‌حلی باند مغلوب موضوع مطالب مختلف در روزنامه‌های این باند است. از جمله آفتاب یزد به‌نقل از حسین‌زاده از باند مغلوب در مجلس قبلی در مورد باند موسوم به اصلاح‌طلب نوشته است: «ما در چرخه آدم‌های تکراری، احزاب تکراری و حرف‌های تکراری گرفتار شده‌ایم».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/51030a89-4a74-4d19-b235-cb4992cba106"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات