728 x 90

زمزمه خروج از برجام شایعه‌ای مشابه استعفای ظریف!

خروج از برجام...
خروج از برجام...

با گذشت زمان و اجرایی شدن سازوکار نامشخص اتحادیه اروپا دعوای دو باند بر سر باقی‌ماندن در برجام یا خروج از آن و پیوستن یا نپیوستن به FATF حادتر و شکاف بین آنها عمیق‌تر می‌شود.

این روزها مهره‌ها و رسانه‌های باند خامنه‌ای زمزمه‌های خروج از برجام سرداده‌اند و با بالا‌گرفتن این بحث در رسانه‌های باند دلواپسان، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت‌خارجه آخوندی، به صحنه آمد و خروج از برجام را شایعه خواند و طی اظهاراتی که در روزنامه‌ ایران ارگان دولت روحانی به چاپ رسیده آن را در عداد شایعه استعفای ظریف دانسته و گفت: «به نظر می‌رسد عده‌ای به‌صورت سیستماتیک درصدد ایجاد آشوب ذهنی و آشفتگی در بازار به‌منظور اثرگذاری بر وضعیت کنونی آن در راستای منافع سوداگران هستند. آنها تلاش می‌کنند که با انتشار برخی از اخبار جهت‌دار و کذب، فضاسازی روانی منفی در بازار ایجاد کنند».

در مقابل باند روحانی با صدایی بلندتر از پیش از لزوم مذاکره با آمریکا سخن می‌گوید و همزمان نسبت به پیامدهای عدم تصویب نهایی لوایح FATF هشدار می‌دهند.

فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس ارتجاع که پیش از این هم ابراز اطمینان کرده بود مجمع تشخیص لوایح مربوط به FATF را تصویب خواهد کرد، طی مصاحبه‌ای در پاسخ به این سؤال که سرانجام FATF چه خواهد شد، گفت: «تکلیف این کنوانسیون‌ها یک ماه دیگر روشن خواهد شد».(خبرگزاری ایرنا ۲۲دی ۹۷)

فلاحت‌پیشه در اظهارات دیگری گفت: «نپیوستن به FATF کمین دشمن برای کشور است». روزنامهٔ ایران ارگان دولت روحانی(۲۲دی) به‌ نقل از وی نوشت: «ایامی که دشمن برای ما کمین گذاشته است باید احتیاط کنیم که در کمین دشمن نیفتیم و اکنون نیز نپیوستن به FATF کمین دشمن برای کشور است».(ایران ۲۲دی ۹۷)

آخوند مصباحی مقدم از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نیز از بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌ یافته فراملی(پالرمو) در کمیسیون امنیت مجمع خبر داد که این بررسی در ایستگاه پایانی در دستورکار آتی مجمع قرار گرفت.(روزنامه‌ ایران ۲۳دی ۹۷)

رسانه‌های مربوط به باند اصلاح‌طلبان و روحانی که گویا اطمینان بیشتری نسبت به تصویب لوایح FATF پیدا کرده‌اند اکنون به‌طور صریح‌تری از مذاکره با آمریکا حرف می‌زنند.

روزنامهٔ جهان صنعت ۲۲دی ۹۷ مصاحبهٔ مفصلی با یکی از لابی‌های رژیم در خارجه به‌عمل آورده و در آن بر مذاکرهٔ مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا تصریح می‌کند. وی که اکبر مأنوسی نام دارد می‌گوید:‌ «دل‌بستن به راه‌کارهای اروپا یا میانجیگری کشورهای ضعیفی مانند عمان و قطر نه فقط راهگشا نیست بلکه به نوعی می‌توان آن را هدردادن توانمندی‌ها و انرژی کشور دانست».

کارشناس مربوطه نسبت به پیامدهای مرگبار تحریمها هشدار داده و خاطرنشان می‌کند: «تحریم‌ها یک جنگ است که حتی می‌تواند بدتر از شرایط جنگی سال‌هایی باشد که کشورمان با عراق دست به گریبان بود».

او که خود از لابی‌های رژیم در کانادا است، خروج از بن‌بست برجام را نیز در گرو مذاکره با آمریکا دانسته و پیشنهاد می‌کند اگر رژیم قادر به مذاکره مستقیم نیست برای مذاکرات غیرمستقیم، به جای عمان، از واسطه‌ها و لابی‌های بهتری مانند ایرلند یا کانادا استفاده کند.

این مواضع متناقض باندها و جدال بر سر موضوعات مهمی مانند ماندن و یا نماندن در برجام، تصویب و یا عدم‌تصویب لوایح FATF، پذیرش یا عدم‌پذیرش سازوکار اتحادیه اروپا و... تماماً ناشی از درماندگی و بن‌بست حاکمیت آخوندی و به‌خصوص درماندگی علی خامنه‌ای در رأس آن است که قادر به تصمیم‌گیری در این زمینه‌ها نیست.

البته خامنه‌ای مجبور است که در شرایط کنونی خودش وارد نشود، زیرا با توجه به تجربه برجام شکست خورده که مذاکرات با اذن او کلید خورد و با نظارت او هم جریان داشت و به برجام منتهی شد و چنین عاقب بد فرجامی برای حاکمیت داشت، او ناگزیر است موضع‌گیری نکند.

در این زمینه‌ها هر تصمیمی که خامنه‌ای بگیرد در نهایت باید بهای سنگینی را بپردازد. پاسخ مثبت به مسایل فوق لازمه‌اش عقب‌نشینی در زمینه‌های بسیاری از سیاست‌های پایه‌ای رژیم و تمکین به شروط جامعه جهانی و اتحادیه اروپا(هم‌چون عقب‌نشینی از منطقه، عقب‌نشینی از برنامه موشکی و...) است، که به‌مثابه یک شکست برای نظام و نفی حاکمیت ولایت فقیه است.

از سوی دیگر پاسخ منفی به این مسایل و تمکین نکردن به شروطی که به آنها اشاره شد نیز نه تنها نتیجه‌اش وضعیت درماندگی فعلی است بلکه در آینده شرایط را هم بدتر خواهد کرد.

واقعیت این است که در شرایطی که نظام در اثر قیام‌ها و اعتراضات مردم و فعالیت‌کانونهای شورشی در داخل کشور به‌غایت ضعیف شده و در بحران سرنگونی غوطه‌ور است، در معامله با طرف حسابهای خارجی نمی‌تواند معامله برد برد داشته باشد، بلکه شرایط داخلی و تعادل‌قوای خارجی بر او تحمیل می‌کند که در هر شرایطی طرف بازنده باشد.

مجموعه ‌این شرایط است که حاکمیت آخوندی را در وضعیت بن‌بست قرار داده است.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/206ee1d3-bdbe-4b25-af4a-6e4b70e5ab11"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات