728 x 90

سازوکار مالی ویژه اتحادیه اروپا؛ راه‌حل یا سراب

همزمان با اعلام رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر برگرداندن تحریمها علیه حکومت ایران، کارگزاران حکومت این‌طور وانمود کردند که گویا در همکاری با اروپا دنبال راه‌حلی هستند که این تحریمها را دور بزنند یا بی‌اثر کنند.

در همین رابطه بسیاری اخبار حول قول و قرار کشورهای اروپایی مشخصاً آلمان، انگلیس و فرانسه منتشر کردند که این کشورها به‌عنوان طرف‌حسابهای برجام در کنار رژیم قرار گرفته‌اند و در تبلیغات گوبلزی خود مدعی انزوای جهانی و شکست تاریخی آمریکا شدند.

 

اما واقعیت چیست؟

طرح سازو کار اروپایی بر اساس آنچه که به رسانه‌ها اعلام شده به‌طور خلاصه در این دیاگرام مصور شده است:

 

دیاگرام طرح سازو کار اروپایی

دیاگرام طرح سازوکار اروپایی

 

بر اساس این طرح یک نهاد ملی واسط ایجاد می‌شود به اسم svp

رژیم نفتش را مستقیم به کشورهای اروپایی درخواستکننده صادر می‌کند

کشور مربوطه هزینه نفت دریافتی را به بانک Svp می‌پردازد

این بانک واسط این هزینه را به کشوری که کالای درخواستی رژیم را تولید می‌کند می‌پردازد

و آن کشور کالای مورد نظر را برای رژیم ارسال می‌کند

بنابراین با این طرح هیچ پولی بین رژیم و کشورهای اروپایی به‌طور مستقیم مبادله نمی‌شود.

 

آیا واقعاً قرار است که غولی از چراغ جادوی اروپا برای علاءالدین مفلوک آخوندی دربیاید یا معجزه‌ای در کار نیست و اروپایی‌ها دارند با وعده سرخرمن رژیم را سرمی‌دوانند.

در این‌باره رسانه‌های حکومتی چنین اعترافاتی می‌کنند:

«اروپایی‌ها استدلال می‌کنند که برای حفاظت از سازوکار ویژه مالی در برابر تحریم‌های آمریکا، فعلاً نباید جزئیات آن علنی شود».(سایت دانشکده راهبردی تبیین ۲۸مهر ۹۷)

معمولا در فرهنگ سیاسی رایج حکومت آخوندی وقتی یک سند خیلی ذلت‌بار و حاوی عقب‌نشینی باشد نباید علنی شود مانند فکتشیت‌های برجام و دلایل پذیرش زهر آتش‌بس که اینجا هم می‌تواند همین دلیل برای علنی نکردن جزییات طرح وجود داشته باشد. این رسانه حکومتی ادامه می‌دهد:

«احتمالاً برای اجتناب از رویارویی با تحریم‌های آمریکا در مرحله آزمایشی، سازوکار ویژه مالی در ماه‌های اولیه تنها برای تبادلات مالی در حوزه‌هایی استفاده خواهد شد که توسط آمریکایی‌ها تحریم نشده‌اند. حوزه‌های مربوط به تجارت غذا، دارو و محصولات کشاورزی از جمله این موارد به‌حساب می‌آیند».(همان منبع)

یعنی اروپا روغن ریخته را نذر امام‌زاده کرده و سازوکار ویژه‌یی تدارک دیده برای کالاهای اساسی مورد نیاز مردم که در لیست تحریم‌های آمریکا نیست اما این سازوکار به نیازهای اصلی رژیم برای پمپاژ پول و سلاح به گروه‌های تروریستی تحت‌امرش هیچ راه‌کاری نمی‌دهد.

نکته دیگر به اعتراف این سایت حکومتی این است که شرکتهای بزرگ اروپایی از ترس آمریکا وارد این روند نخواهند شد:

«طبیعی است که شرکتها و مؤسسات مالی بزرگ در ابتدای کار و مخصوصاً در دوره آزمایشی تمایلی به استفاده از سازوکار ویژه مالی برای تجارت با ایران نداشته باشند. لذا سازوکار ویژه مالی اروپا کار خود را با شرکتها و مؤسسات کوچک که درگیری حداقلی با سیستم مالی ایالات‌ متحده دارند شروع خواهد کرد».(همان منبع)

در ادامه نوبت ملاحظات و ابهاماتی است که حکومت آخوندی سر این سازوکار دارد که آنها را خیلی صریح بیان می‌کند. مهم‌ترین این ملاحظات عبارت‌اند از:

«سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا و عملکرد آن نباید مشروط شود. این احتمال وجود دارد که بهره‌مندی ایران از سازوکار ویژه مالی به مسائلی مانند خروج نام ایران از لیست سیاه(FATF) و یا حتی مذاکره و توافق پیرامون توان دفاعی موشکی و سیاست‌های منطقه‌یی ایران مشروط شود

- اگر آمریکا تحریم‌های خود را متوجه شرکتها و مؤسساتی کند که با این سازوکار روابط تجاری با ایران برقرار می‌کنند، مشکل اصلی و اساسی هم‌چنان پابرجا خواهد ماند».

علاوه بر این در خبرها آمده که همین سازوکار نیم‌بند هنوز موردقبول همه کشورهای اروپایی نیست و روزنامه فاینشنال تایمز در این‌باره از بی‌میلی کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره میزبانی از سازوکار مالی ویژه ارتباط با ایران خبر داده و نوشته است که این مسأله به مانع تازه‌ای برای ایجاد این سازوکار بدل شده است.(سایت قدس آنلاین ۷آبان ۹۷)

به‌خوبی مشخص است که در یک بحث فنی و تخصصی مشخص می‌شود تا کجا این بسته راهبردی سراب است و اگر هم واقعی باشد با شرایطی که طرف مقابل می‌خواهد، به‌مثابه محدودیتی جدی برای سیاست‌های صدور تروریسم خامنه‌ای خواهد بود.

یعنی سازوکاری که شرکتهای بزرگ در آن نمی‌آیند – خامنه‌ای باید شروط اف.ای.تی.اف را بپذیرد – پولی از قبل صادرات دریافت نخواهند کرد و باید مابه‌ازای آن خریدهای باب میل اروپا را بکند. در حالی‌که حکومت آخوندی پول را نمی‌خواهد که برای مردم ایران دارو و غذا بخرد، پول نقد می‌خواهد برای گماشتگان منطقه‌ای خودش.

با همه اینها اروپایی‌ها شروع همین سازوکار بی‌خاصیت را تا شروع سال جدید میلادی عقب انداخته‌اند.

«۳دیپلمات غربی به رویترز گفته‌اند مکانیسم اتحادیه اروپا برای تسهیل پرداخت وجوه صادرات به ایران تا تاریخ ۴نوامبر(۱۳آبان‌ماه) راه‌اندازی خواهد شد، اما تا اوایل سال آینده میلادی عملیاتی نخواهد شد».(خبرگزاری تسنیم تاریخ ۲آبان ۹۷)

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/2d3e8317-2b80-4ec2-a0bd-9cd40cb45f17"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات