728 x 90

فروکش کردن سیلاب، برآمدن مهیب بحران

پلدختر بعد از سیل
پلدختر بعد از سیل

بیش از یک ماه از جاری شدن سیل در چندین استان کشور می‌گذرد. در برخی مناطق مانند استان لرستان و پلدختر و معمولان و خرم‌آباد سیلاب فروکش کرده، در استان گلستان سیل پس از متجاوز از یک ماه سطح آب پایین آمده، اما در اغلب مناطق آب روی زمین هست و کار و زندگی عادی را مشکل و گاه ناممکن کرده و در مناطقی مانند خوزستان و سیستان و بلوچستان مردم هنوز با سیلاب درگیرند و خانه و زندگی‌شان روی آب است. اما در همه جا وحشت از بحرانهای متعددی که در کمین آنهاست، از بی‌خانمانی و بیکاری و فقر و گرسنگی تا شیوع بیماریهای مسری، تا گرما و ...

در حالی که روحانی در سفر نمایشی و چند ساعته خود به ۳استان سیل‌زده که غالب وقت هم به سخنرانی گذشت، وانمود می‌کرد که کمک به سیل‌زدگان و اسکان آنها به‌خوبی پیش می‌رود و دولت به فکر تهیهٔ جارو برقی و تلویزیون برای آنهاست، اما واقعیت چنان مهیب است که گوشه‌یی از آن ناگزیر در اظهارات برخی اعضای مجلس رژیم انعکاس می‌یابد، از جمله در جلسهٔ علنی ۳اریبهشت، پاپی‌زاده نمایندهٔ رژیم از دزفول در مجلس ارتجاع خطاب به روحانی گفت:  «آقای رئیس‌جمهور تعجب می‌کنم چطور هنوز متوجه نشدید که خوزستان در شرایط بحرانی و خاصبه‌سر می‌برد...جنابعالی و دولت محترم هنوز به درک درستی از بحران خوزستان نرسیده اید ای کاش به جای بازدیدهای هوایی و با هواپیما و بالگرد در بین مردم زجر دیده که‌ دار و ندار خود را از دست دادند حضور می‌یافتید و یا یک روز در خوزستان گرم و شرجی در زیر چادر و در بین گنداب حاصل از سیلاب زندگی می‌کردید تا متوجه عمق مشکلات مردم خوزستان می‌شدید.

آقای روحانی شاید تا دو هفته دیگر سیل از خوزستان خارج شود اما فراموش نکنید که مشکلات اصلی منطقه پس از سیل به‌وجود خواهد آمد و در آینده‌ای نزدیک با شیوع انواع بیماریهای عفونی و گوارشی هجوم انواع جانوران موذی مانند مار و عقرب به مناطق مسکونی، تخریب منازل مسکونی مدارس و مراکز خدمات عمومی شرایط بسیار خطرناکی برای مردم خوزستان به‌وجود خواهد آمد».

 

گوشه‌هایی از فجایع ناشی از سیل و بی‌پناهی مردم حتی در روزنامه‌های حکومتی هم انعکاس یافته است.

روزنامهٔ وطن امروز در شمارهٔ ۳اریبهشت خود طی مقاله‌ای از جمله می‌نویسد: «برای خوزستانی‌ها پایین آمدن آب تازه آغاز ماجرایی دیگر است. آغاز بحرانی دیگر و یک بلاتکلیفی که احساسش می‌کنند. برای آنها که زمینهای کشاورزی‌شان زیر آب رفته، برای آنها که حالا خانه‌های‌شان محل مناسبی برای سکونت نیست، برای آنها که دام‌های‌شان بر اثر سیل تلف شده و برای آنها که معیشت‌شان در سال پیش‌رو دچار اختلالات جدی شده، پایین آمدن سطح آب معنای دیگری دارد».

این روزنامهٔ حکومتی با اشاره به این‌که هوا روزبه‌روز گرم‌تر می‌شود و سختی شرایط روزهای آتی قابل پیش‌بینی است؛ می‌افزاید: « حتی در مناطق شهری، پس از فروکش کردن سیل، فاضلاب سطح خیابان و محل عبور و مرور و زندگی روزمره مردم را گرفته است. شهرداریها عملاً در بخشی از مناطق سیل‌زده خوزستان از سامان افتاده‌اند و کاری در جهت بهداشت محیطی انجام نمی‌شود؛ بهانه هم سیل است. در برخی مناطق زباله‌های انباشته شده روی هم باعث بیماری نیز شده است. در مناطق روستایی وضع بدتر است. برخی نقاط پر است از زباله‌های باقیمانده از پسماند غذاها و ظروف یکبار مصرف که همتی برای جمع‌آوری آنها نمی‌شود».

روزنامهٔ ایران (۴اردیبهشت) خبر داد که روحانی، رئیس دانشگاه تهران را مأمور تشکیل «هیأت ویژه تدوین گزارش ملی سیلاب‌ها» کرده و به همراه آن ۱۱۰سؤال را نیز مشخص کرده و از هیأت خواسته است پاسخ‌های معتبر و دقیق به آنها ارائه کنند».

جالب این‌که در همین مطلب اشاره شده که حسن روحانی در بهمن ۱۳۹۵ نیز هیأت مشابهی را برای بررسی حادثه ساختمان پلاسکو تشکیل داد، اما هیچ‌گاه گزارشی از این هیأت ارائه نشد و مشخص نشد که مسئولان و مقصران آن فاجعه چه افراد یا نهادهایی بودند. این روزنامهٔ دولتی سپس هشدار می‌دهد: «هیأت ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها در شرایطی تشکیل می‌شود که جامعه ایران کم‌اعتمادتر از گذشته شده و... سیلاب ابهامات بسیاری در ذهن مردم در خصوص کار کرد نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی و سطح آمادگی‌ها پدید آورده است».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/3812a2d3-024f-4548-94a9-ebba6062be7a"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات