728 x 90

فیلترینگ تلگرام ـ‌ کوبیدن آب در هاون!‌

فیلترینگ تلگرام
فیلترینگ تلگرام

تلگرام یکی از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی در جهان و ایران است. با برخورداری از قابلیت رمزنگاری و کدگذاری و نیز قابلیت ایجاد کانال و گروه و مدیریت آنها از سایر اپلیکشن‌ها از جمله واتس‌آپ متمایز می‌شود. مطابق آماری که از سوی پاول دوروف،‌ بنیانگذار و مدیرعامل تلگرام، منتشر شده این پیام‌رسان در حال حاضر بیش از ۲۰۰میلیون کاربر فعال دارد که ۴۰میلیون آنها ایرانی هستند. طی هفته دوم فروردین روزانه بیش از ۷۰۰هزار  کاربر جدید در آن ثبت‌نام کرده‌اند. رشد سالانهٔ تعداد کاربران آن از ۷۰درصد عبور کرده است اما مهمترین ویژگی تلگرام برای ایرانیان در اختناق افسارگسیخته دیکتاتوری آخوندی، همان امنیت و دوربودن این پیام‌رسان از دسترس وزارت اطلاعات و شحنه‌های حکومتی است. استبداد مذهبی حاکم بر ایران که از هر گونه گردش آزاد اطلاعات در میان ایرانیان واهمه دارد،‌ بارها مدیریت تلگرام را تحت فشار قرار داد تا سرورهایش را به ایران منتقل نماید یا با وزارت اطلاعات این رژیم برای لودادن و جاسوسی همکاری نماید. پیام‌رسان تلگرام کارآیی خود را در جریان قیام ۹۶ به‌خوبی نشان داد و از همان موقع سانسورچیان حکومتی در پی آن بودند با باج‌دادن،‌ ایجاد شانتاژ یا تطمیع، این پیام‌رسان را وادار به دادن اطلاعات کاربران به حکومت کنند یا کانال‌ها گروه‌های متعلق به مقاومت و قیام‌کنندگان را فیلتر نمایند. در نقطهٔ مقابل مدیر تلگرام اعلام کرد تا به‌حال حتی یک بایت از اطلاعات کاربران را در اختیار حکومت ولایت‌ فقیه قرار نداده است.

 

ترس حکومت از واکنش‌های مردم به فیلترینگ تلگرام

از آنجا که امروزه تلگرام به جزو لاینفک زندگی ایرانیان تبدیل شده و بخش قابل‌توجهی از مردم از طریق آن درآمدزایی دارند،‌ رژیم نمی‌توانست و نمی‌تواند بی‌گدار به آب زده و صحبت از فیلتر دایمی تلگرام نماید. فروش مستقیم کالا از فروشگاههای اینترنتی، تبلیغات بازرگانی و تاکسی آن‌لاین از جمله مهمترین کسب و کارهایی است که متکی به تلگرام می‌باشد. بنا بر برآوردها در داخل ایران ۱۰ تا ۱۵هزار کسب و کار اینترنتی وجود دارد که از طریق تلگرام انجام می‌شوند. حسن روحانی یک بار صحبت از ۳۰هزار اشتغال در تلگرام کرد. در جریان فیلترینگ موقت تلگرام در دی ۹۶ نزدیک به ۵۰۰میلیارد تومان به مردم خسارت وارد شد.

با توجه به واکنش گسترده مردم و ترس از ایجاد اعتراضات، در شرایط شکنندهٔ و قیام‌زا، رژیم به گونه‌یی قطره‌چکانی، از طریق مقامات دست‌چندم خود به این موضوع می‌پردازد و به‌گونه‌یی مزورانه و مبهم تلاش می‌کند از عواقب اجتماعی آن شانه خالی کند.

 

نحوه اعلام عجیب و غریب خبر فیلترینگ تلگرام

در حکومتی که در آن سگ صاحبش را نمی‌شناسد و به قول تاج‌زاده رئیس‌جمهور واقعی آن ولی‌فقیه است، ما شاهد شق‌القمرهای بسیاری هستیم. علی‌القاعده به جای این‌که حسن روحانی، به‌عنوان رئیس‌جمهور و وزیر ارتباطات او خبر فیلترینگ تلگرام را اعلام کنند، خبر از طریق علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارتجاع، در مصاحبه با یک رادیو!‌ درز می‌کند. مضحکه اینجا است که او از یک طرف فیلترینگ تلگرام را متوجه تصمیم در «بالاترین سطح!» می‌داند از سوی دیگر می‌گوید در یک شورا این تصمیم گرفته شده و اعضای شورا تصمیم گرفته‌اند. بگذریم، اما این «بالاترین سطح!» کیست؟

اگر چه عضو مجلس ارتجاع نمی‌گوید اما علی خامنه‌ای ناشیانه به میدان آمد و معلوم شد که «بالاترین سطح!» تصمیم‌گیرنده در مورد فیلترینگ تلگرام کیست؟ او همان کسی است که در جریان زهر اتمی و برجام تصمیم به «نرمش قهرمانانه!» و از نوع پلنگ صورتی گرفت. همان که سایر مقامات نظام بدون اجازهٔ او نمی‌توانند آب بخورند و از ریز و درشت نظام خبر دارد.

 

علت اظهارات ضدونقیض به فیلترینگ تلگرام در درون حکومت

هنوز خبر فیلترینگ تلگرام و جایگزینی آن با یک رسانهٔ به‌اصطلاح ملی و در خدمت وزارت اطلاعات درست جای خود را بازنکرده بود که زمزمه‌های مخالفت از درون خود رژیم هم با این خبر بلند شد. رمضانعلی سبحانی‌فر، نماینده مجلس ارتجاع و ناظر قوه مقننه در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه، در گفتگو با خبرگزاری حکومتی ایسنا حرف‌های بروجردی را تکذیب کرد و گفت:‌ «زمان فیلتر تلگرام زمان دقیقی نیست و نباید اخباری به جامعه پمپاژ شود که امنیت روانی مردم را مخدوش کند».

«امنیت روانی مردم!» همان اسم مستعار قیام و ترس از واکنش‌های گسترده اجتماعی است.

جعفرزاده‌ ایمن‌آبادی نماینده رژیم از رشت هم نوشت: «فیلتر تلگرام فاصله مردم و حاکمیت را بیشتر می‌کند. مردم به پیام‌رسانهای داخلی اعتماد ندارند».

خبرگزاری حکومتی ایسنا پا را از این فراتر گذاشت و ضمن غیرواقعی خواندن خبر فیلترینگ تلگرام، از بیخ منکر جلسه شورای امنیت ملی در سال جدید شد: «روز گذشته نیز یک منبع آگاه در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با اشاره به انتشار برخی خبرهای غیرواقعی در خصوص محتوای گفتگوهای انجام‌شده در جلسه شورای عالی امنیت ملی در سال ۱۳۹۷ گفت: شورای عالی امنیت ملی از ابتدای سال جدید تاکنون جلسه‌یی نداشته است».

این اخبار ضدونقیض و شل‌کن و سفت‌کنهای بعد از آن نشان می‌دهد که «بالاترین سطح!» نظام در حال سبک و سنگین کردن واکنش‌های بعدی مردم است و در این رابطه به گاوگیجه‌گی دچار شده است.

کار به جایی رسید که از جمله علیرضا رحیمی، عضو دیگر مجلس ارتجاع، گفت: «اصلا این دروغ ۱۳ دولت است»!

 

نمونه‌یی از واکنش کاربران ایرانی به فیلترینگ تلگرام

به‌محض اعلام خبر فیلترینگ تلگرام،‌ سیلی از واکنش‌های اعتراض‌آمیز از سوی ایرانی‌ها متوجه سران رژیم و شخص خامنه‌ای شد. بی‌درنگ هشتگی به نام «فیلترینگ تلگرام» ایجاد شد و در این رابطه کاربران ایرانی به صفحه شخصی بروجردی هجوم برده و آن را با کامنت‌های اعتراضی خود اشغال کردند.
به نمونه‌یی از واکنش‌ها دقت کنید:

 

«ما از وقتی به دنیا اومدیم ممنوعیت ویدئو و شکستش، ممنوعیت ماهواره و شکستش، ممنوعیت کتاب‌های توقیفی و شکستش و ممنوعیت اینترنت پرسرعت و شکستش رو دیدیم. ممنوعیت تلگرام رو هم قراره ببینیم و شکستش رو هم خواهیم دید. بتازید و تاریخ بسازید سطوح بالا. بتازید و بی‌آبروتر بشید»!

«وااای حالا تلگرام فیلتر میشه فقط می‌تونیم از سروش و آی گپ و بله استفاده کنیم نه که تو این ۳۰سال پشت فیلتر شما موندیم از این به بعد هم می‌مونیم»!

«برخی از مسئولان فکر می‌کنند با فیلترینگ تلگرام مردم مجبور می‌شن به سمت پیام‌رسانهای داخلی برن. مردم ما به سمت فیلترشکن خواهند رفت. البته برای اثبات حرفشون حاضرند دست به هر کاری هم بزنند‌. مثلاً آمارسازی کنند اما خودشون هم در نهایت فیلترشکن نصب می‌کنند و میان تلگرام»!

«بچه‌های قیامی. سران وامانده رژیم حاکم فکر می‌کنن با فیلتر کردن تلگرام می‌تونند جلوی سرنگون شدن رژیمشونو بگیرند. کور خوندند ما قیامی‌ها عهد بستیم امسال سال آخر رژیمه باشه. هر کاری هم تونستند بگو بکنند در این تردیدی نیست. خامنه‌ای وارفته، اینو از قیامی‌ها خوب توی گوشت فرو کن»!

«حکومتی که امنیتش به تلگرام بند است، فاتحه‌اش را باید خواند»!‌
بله، حکومتی که امنیتش به تلگرام بند است،‌ فاتحه‌اش از هم‌اکنون خوانده شده. قیام ۹۶ و استمرار آن در پهنهٔ اعتراضات روزافزون نشان داد که حیات این حکومت و به قول خودش «امنیت نظام» به تارمویی بند است.

فیلترینگ تلگرام ـ «امنیت نظام!» اسم مستعار ترس از سرنگونی، تنها دلیل فیلترینگ نظام

 

چرا فیلترینگ تلگرام؟

با توجه به آن‌چه که گفتیم به خوبی مشخص می‌شود که موضوع تلگرام اکنون برای رژیم به یک موضوع امنیتی تبدیل شده است. موضوع امنیتی یعنی بود و نبود رژیم. خودشان می‌گویند مجاهدین  به‌عنوان نیروی برانداز به این شبکه‌ها ورود کرده‌اند اما سؤال این است که چرا در وضعیت کنونی رژیم سخن از فیلترینگ دائم تلگرام می‌کند؟

هنگامی می‌توانیم به این سؤال پاسخ دقیق بدهیم که وضعیت کنونی حاکمیت ولایت‌ فقیه را بشناسیم. با نزدیک شدن به پایان ضرب‌الاجل ۱۲۰روزهٔ ترامپ در مورد برجام، علی روحانی باید تصمیم نهایی را بگیرد. این تصمیم از جنس خوردن جام‌زهرهای پیاپی و بی‌وقفه است. البته «مقام معظم» و صاحب مدال نرمش‌های ذلیلانه!‌ می‌تواند از به لب بردن جام خودداری نماید در آن صورت با وضعیت بدتری روبه‌رو خواهد شد که حتی تصور آن برایش ممکن نیست. افزایش تصاعدی قیمت دلار و قیام گرسنگان با شعار «گرسنه‌ایم، گرسنه» تغییر تعادل‌قوا و آرایش صاحب در سطح بین‌المللی،‌ چشم‌اندازهای هولناکی را در برابر علی خامنه‌ای قرار داده است. در این میان البته نیروی برانداز بیکار ننشسته و نخواهد نشست. قیام شهرها هر لحظه در کمین این رژیم است. دیکتاتوری درماندهٔ آخوندی با تحلیل اوضاع و پی‌بردن به وخامت آن می‌خواهد با فیلترینگ تلگرام دست پیش بگیرد تا پس نیافتد.


فیلترینگ تلگرام، آب در هاون کوبیدن

دولت روحانی و وزیر تازه به دوران رسیدهٔ ارتباطات او با این‌که قول داده بودند که دستشان روی فیلترینگ تلگرام نخواهد رفت اما در دی ۹۷ وقتی موجودیت نظام را در معرض سرنگونی دیدند با دستپاچگی تمام چاره‌یی جز این ندید که تلگرام را فیلتر کند. این موضوع در بحبوحه قیام آن‌چنان ناشیانه و نسنجیده انجام شد که تمسخر هموطنان و نیز جهانیان را برانگیخت. با این‌حال در عمل به شکست کشانده شد، زیرا قیام‌کنندگان به فیلتر‌شکنهای مختلف روی آوردند و فیلترینگ تلگرام نتوانست به خوبی پیش برود، بلکه مردم را در مواجهه با چنین شرایطی آبدیده‌تر و باتجربه‌تر کرد.

حال سؤال این است:

در شرایط کنونی اما آیا رژیم می‌تواند تصمیم گرفته شده را در «بالاترین سطح!» به اجرا بگذارد؟ آیا تمامیت نظام طاقت مقابله با بحران دیگری در بین سلسله‌ بحرانهای دامنگیر خود را دارد یا نه؟

این چیزی است که طی روزهای آینده مشخص خواهد شد اما جالب است که بدانیم پاول دوروف مؤسس تلگرام اعلام کرده است استارت سیستم «بلاک چین» که فیلترینگ تلگرام را غیرممکن می‌کند انجام شده و فیلتر تلگرام در ایران غیرممکن خواهدشد.

باید خاطرنشان کرد طی همان چند روزی که رژیم در دیماه تلگرام را فیلتر کرد، علاوه بر اعتراضات مردم، واکنشهای شدیدی از سوی شخصیت‌های سیاسی آمریکا، نمایندگان کنگره و سناتورها به‌عمل آمد. مجموعه این واکنش‌ها در نهایت منجر به فرمان وزارت خزانه‌داری آمریکا شد که طی آن اجازه می‌داد شرکتها برای مردم ایران اینترنت رایگان و پرسرعت راه‌اندازی کنند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/36dfdf6a-cb6d-42c2-8dcf-898c51081146"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات