روز سهشنبه ۴اردیبهشت سنای آمریکا سه لایحهٔ کمکهای خارجی و لایحه مک کال «صلح از طریق قدرت در قرن بیست و یکم» را در یک بسته واحد بهعنوان لایحه امنیت ملی با ۷۹رای موافق در مقابل ۱۸رای مخالف به تصویب رساند. در همان روز، خامنهای با اشاره به ترس و نگرانی دلواپسان نظام گفت: «بعضی خیرخواهانه توصیه میکنند که با آمریکا کنار بیاییم. یک چیزی میگویم گوش کنید توقعات اینها تمامی ندارد. محال است نظام تسلیم چنین زورگویی شود».
لایحهٔ «صلح از طریق قدرت در قرن بیست و یکم» که پیش از تصویب در سنای آمریکا، در مجلس نمایندگان با ۳۶۱ رأی موافق در برابر ۵۷رأی مخالف تصویب شده بود، از ۱۵بخش تشکیل شده که ۶ بخش آن لوایحی علیه رژیم ایران است. این لایحه با امضای رئیسجمهور (در۵ اردیبهشت) به قانون لازمالاجرا تبدیل شده است.
نگاهی کوتاه به شش لایحهٔ مربوط به ایران بهخوبی علت واکنش خامنهای و هراس دلواپسان ولایت او را روشن میکند. این لوایح عبارتند از:
- لایحهٔ «حفاظت از نفت رژیم ایران را متوقف کنید» (لایحهٔ شیپ). این لایحه تحریمهای همهجانبهیی علیه فروش نفت رژیم وضع میکند و از طرف دیگر مکانیزمهایی را پیشبینی میکند که راههای دور زدن تحریمهای موجود را میبندد.
- لایحهٔ «مقابله با صادرات گستردهٔ موشکی رژیم ایران» (لایحهٔ مبارزه با جنایت). طبق این لایحه هر کسی که در تأمین، فروش، یا انتقال، یا حمایت از موشکها و پهپادهای ایران درگیر بوده تحریم میشود.
- لایحهٔ «اعمال تحریم علیه ولیفقیه و رئیسجمهور ایران و دفاتر متعلق به آنها بهخاطر نقض حقوقبشر و حمایت از تروریسم» (لایحه مهسا) با اشاره به عضویت رئیسی در هیأت مرگ در قتلعام ۱۳۶۷
این لایحه تحریمهای فراگیر و شدیدی را علیه خامنهای و بیت او و نیز رئیسی و دفتر وی و بسیاری از نهادهای تحتامر خامنهای از جمله وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، بسیج، و قوه قضاییه اعمال میکند. در این لایحه، یکی از دلایل تحریم رئیسی، «شرکت او در کمیسون مرگ در سال ۱۳۶۷ که منجر به اعدام چندین هزار زندانی سیاسی در ایران شد» ذکر شده است.
- لایحهٔ «نه به تکنولوژی برای ترور». این لایحه توسط نماینده ناتانیل موران ارائه شده که از حامیان قطعنامه ۱۰۰ مجلس نمایندگان در حمایت از طرح ۱۰ مادهیی خانم رجوی است.
- لایحهٔ «رهبران رژیم ایران را مورد مؤاخده قرار دهید». این لایحه حول شفافیت سرمایههای مقامات رژیم و گروههای تروریستی وابسته به آنهاست. این لایحه توسط نماینده فرنچ هیل ارائه شده است که از حامیان قطعنامه ۱۰۰ مجلس نمایندگان است.
- لایحهٔ «تحریم مؤسسات مالی خارجی در ارتباط با خرید نفت و تولیدات نفتی و محمولههای ناشناس از ایران». این لایحه توسط نماینده مایکل لاولر ارائه شده است. وی از حامیان اولیه قطعنامه ۱۱۴۸ کنگره در حمایت از مبارزه کانونهای شورشی علیه پاسداران رژیم است.
بهگزارش خبرگزاری بلومبرگ (۵اردیبهشت) لایحهٔ حفاظت از نفت رژیم ایران را متوقف کنید» بنادر، کشتیها و پالایشگاههای خارجی را که نفت خام رژیم را فرآوری یا ارسال و تحریمهای فعلی را نقض میکنند، در بر میگیرد. همچنین تحریمهای ثانویه را گسترش میدهد تا تمامی تراکنشهای بین مؤسسات مالی چینی و بانکهای ایرانی تحریمشده را پوشش دهد.
به این ترتیب، بسته شدن راههای دور زدن تحریمها، خامنهای را در یک تنگنای نفس گیر قرار میدهد. او در حرفهای روز چهارشنبه خود گفت: «هدف از تحریم در تنگنا گذاشتن ایران اسلامی است. میخواهند نظام اسلامی جمهوری اسلامی ایران را با تحریم در تنگنا بگذارند».
واقعیت این است که خامنهای با اطمینان از بیعملی و مماشات آمریکا، در منطقه آتش افروخت تا در برابر قیام و مقاومت مردم ایران سد ببندد. حالا که آتش جنگافروزی دامنش را گرفته و سرمار جهانی شده، به تلخی از تحریمهایی صحبت میکند که «نظام را در تنگنا» قرار میدهد. اما دلواپسانی که بهقول خلیفهٔ درمانده «خیرخواهانه توصیه میکنند با آمریکا کنار بیاییم»، برای موجودیت نظام نگرانند.