728 x 90

مروری بر رسانه‌های حکومتی – چهارشنبه پنجم اردیبهشت 97

گزیده روزنامه های حکومتی
گزیده روزنامه های حکومتی

تیتر مشترک روزنامه‌های حکومتی در روز چهارشنبه 5اردیبهشت به دود و دمها و وعده‌های روحانی در تبریز اختصاص داره. در کنار آن خبرهای مربوط به برجام دیده می‌شود. از سفر رئيس‌جمهور فرانسه به آمریکا و دیدارش با ترامپ و ابراز نگرانی نسبت به برجام تا حملات باندی در مورد برجام. 

آرمان:  روحانی: نگران صادرات و واردات نباشید تصمیمات محکم ارزی گرفتیم

اطلاعات: روحانی: کاخ سفید به تعهداتش پایبند باشد یا نه، ملت و دولت با قاطعیت و قدرت در برابر هر توطئه می ایستد

خراسان: تهدید برجامی روحانی؛ آمریکا بالاترین هزینه را خواهد داد

آفتاب یزد: برجام در گروگان دونالد ترامپ؟

ابرار: ظریف: خروج رسمی آمریکا از برجام ایران را از تعهدات خود در این توافق رها می‌کند

ابتکار: سورپرایز ایران برای آمریکا در صورت به خطر افتادن برجام به روایت شمخانی؛ ایران راه خروج از ان پی تی را پیش‌بینی کرده است

بهار: واشینگتن در برجام باقی خواهد ماند؟  آخرین تلاش‌ها برای نجات برجام

جوان: برجام برلب بام – روزنامه آلمانی: اروپا با آمریکا برای تحریمهای بیشتر ایران و تغییرات گسترده در برجام به شرط حفظ آمریکا در این معاهده توافق کرده است – شمخانی: میتوانیم از ان پی تی خارج شویم

رسالت:  ظریف: مردم می‌پرسند نتیجه تعامل با جامعه جهانی چه بود؟

سیاست روز:  منافع ملی نباید فدای برجام شود

شرق: رئيس‌جمهور فرانسه در واشینگتن به‌دنبال چیست؟  مأموریت نجات آقای مکرون

کیهان: آقای ظریف دیپلومات باشید انقلابی پیشکش!

وطن امروز: ملت فدای برجام؟

روزنامه‌های باند خامنه‌ای ظریف و باند روحانی را در برای مواضعشان در مورد برجام مورد حمله قرار داده‌اند:

کیهان: وزیر امور خارجه کشورمان در نشستی به میزبانی شورای روابط خارجی آمریکا، در اظهاراتی منفعلانه و خلاف منافع ملی، در موضع متهم و رعیت! شکایت آل‌سعود را نزد آمریکایی‌ها برده و با پذیرش ایجاد بی‌ثباتی در منطقه توسط ایران، پیشنهاد برجام منطقه‌یی را مطرح کرده است. اظهاراتی که هیچ رنگ و بویی از ابتدائیات رفتار دیپلوماتیک نیز در آن دیده نمی‌شود... ظریف در ابتدای این نشست با‌ اشاره به بحرانهایی که در منطقه غرب آسیا رخ داده، گفت بخش اعظم این بحرانها به‌دلیل «اضطراب» و «نگرانی» است که یکی از همسایگان، نسبت به ایران دارد!

وی با بیان این‌که «منطقه ما به‌شدت به یک تغییر نیاز دارد»، به چرخه درگیریها در غرب آسیا‌ اشاره کرد و گفت:ما معتقدیم که باید این چرخه را متوقف کرد و از اول شروع کرد. چطور باید این کار را کرد؟ منطقه ما از نبود گفتگو رنج می‌برد. ما با هم گفتگو نمی‌کنیم.

وزیر امور خارجه افزود: ما خیلی درباره یکدیگر صحبت می‌کنیم، به‌خصوص وقتی به اینجا می‌آییم. همسایگان ما، به‌طور خاص عربستان سعودی، می‌خواهد این تصور را ایجاد کند که ما یک تهدید موجودیتی هستیم. ما را به مداخله در امورشان متهم می‌کنند. خوب مواردی هم وجود دارد که آنها در امور داخلی ما دخالت کرده‌اند، اما ما هرگز مانند ولی‌عهد سعودی نگفته‌ایم که درگیری را به داخل خاک عربستان خواهیم کشید.

ظریف در ادامه گفت: من درباره منطقه خودمان صحبت می‌کنم. ما باید اول به کمبود مذاکره رسیدگی کنیم. ما بارها در خفا و پنهان درخواست مذاکره منطقه‌یی داده‌ایم. نه ایران و نه عربستان سعودی نمی‌توانند هژمون منطقه ما باشند. این یک واقعیت است و باید آن را بپذیریم. هرقدر هم که ناراحت‌کننده باشد، اما هیچ‌یک از ما نمی‌توانیم هژمون جدید منطقه باشیم.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم این حرف را در قالبی زیبا قرار دهیم، می‌توانیم بگوییم که باید به‌دنبال منطقه‌یی قدرتمند باشیم، نه دنبال قدرتمندترین بودن در این منطقه. ما برای مستثنا کردن یکدیگر و تبدیل شدن به قدرتمندترین در منطقه، منطقه را نابود کرده‌ایم. باید این روند را متوقف کنیم. به شما می‌گویم که ایران آماده این کار است.

ظریف افزود: از زمانی که رئیس‌جمهور ترامپ وارد کاخ سفید شده، حتی یک مجوز «OFAC» (مجوز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی برای تجارت با ایران) هم صادر نشده است. در طول ۱۶ماه. بنابراین ایالات متحده همین حالا هم ناقض برجام است. و مردم می‌گویند «پس چه شد؟ وعده‌هایی که می‌گفت تعامل با جامعه بین‌الملل منفعت اقتصادی به همراه می‌آورد، چه شد؟» و همین به خشم منجر می‌شود»...

پذیرش اتهام!

در خصوص اظهارات تأمل برانگیز و منفعلانه آقای ظریف، چند نکته قابل ذکر است.

وی در این نشست مدعی شده است که «ما برای مستثنا کردن یکدیگر و تبدیل شدن به قدرتمندترین در منطقه، منطقه را نابود کرده‌ایم. باید این روند را متوقف کنیم. به شما می‌گویم که ایران آماده این کار است»! ظریف در اظهارنظری تأسف برانگیز، جمهوری اسلامی ایران را

با رژیم کودک‌کش آل‌سعود-در یک کفه ترازو قرار داده و مدعی شده است که ما منطقه را نابود کرده‌ایم!...این اظهارنظر نسنجیده، در حقیقت پذیرش اتهام آمریکا و انگلیس و فرانسه(حامیان و تجهیزکنندگان تروریسم در منطقه) و آل‌سعود(گماشته و نوچه نظام سلطه و گاو شیرده ترامپ) مبنی بر نقش ایران در بی‌ثبات کردن منطقه است!از سوی دیگر، ایده «منطقه قدرتمند به جای قدرت منطقه‌ای» در حقیقت همان برجام منطقه‌یی و به عبارتی برجام ۲و ۳و...است... در حالی که ترامپ در عالی‌ترین سطح از ماکرون پذیرایی می‌کند و نقشه چگونگی دور زدن برجام و زیر پاگذاشتن حقوق ایران و نحوه ایراد فشارهای جدید برای بدهکار کردن ایران در همین شرایط خباثت مشترک را می‌کشند، ظریف به جای اعتراض قاطع و تهدید صریح، به شورای روابط خارجی می‌رود و با گردن کج، شکایت آل‌سعود را نزد آمریکایی‌ها می‌کند اما همان جا هم در اظهارنظری تأسف برانگیز می‌گوید:«ما بارها در خفا و پنهان درخواست مذاکره منطقه‌یی داده‌ایم».

متأسفانه انفعال مقامات دولت روحانی و بی‌توجهی به منافع ملی و عزت ایرانی در مقابل گستاخی مقامات آل‌سعود از سوی دستگاه دیپلوماسی به مدیریت ظریف، موجب شده است تا این رژیم با شدت بیشتری به تحقیر دولت ایران اقدام کند.زانو زدن ظریف در مقابل امیر کویت برای صدور ویزا برای سفر هیأت ایرانی به عربستان و عدم صدور ویزا برای وزیر فرهنگ دولت یازدهم از جمله این اقدامات است. سعودی‌ها حتی به ظریف در مورد فاجعه منا اجازه ملاقات هم ندادند.متأسفانه تا به امروز نیز دولت روحانی هیچ اقدام شایسته‌ای درباره احقاق حق خانواده‌های شهدای فاجعه منا انجام نداده است.

حال باید از آقای ظریف پرسید که کدام اصل دیپلماسی، اینگونه رفتارهای حقارت‌آمیز را توصیه می‌کند؟!

آقای ظریف اگر درک دقیقی داشت، اکنون باید پیروزی در سوریه و عراق را مقدمه تهدید آمریکا بر سر نقض برجام قرار می‌داد نه این‌که از موضع متهم و رعیت در مقابل کدخدا! گردن کج می‌کرد. شاید هم حکایت همان بمب نداشته آمریکاست که به قول ظریف در 5دقیقه می‌تواند ما را نابود کند. یا همان حکایت درد دل با شورای روابط خارجی آمریکا- یا به عبارتی تبادل پالس همدلی با دشمن در پوشش مذاکره و توافق- در سال 94 و ابراز نگرانی عجیب درباره سرنوشت انتخابات ایران در صورت نرسیدن به توافق با تیم روحانی_ظریف!

مقامات ارشد دولت آقای روحانی بارها مدعی شده‌اند که «به زبان دیپلوماسی مسلط هستند»! و با «تعامل و تنش‌زدایی و مذاکره برد-برد» موجب افزایش عزت ایران و ایرانی در جهان می‌شوند.

حال سؤال این است که آیا اظهاراتی هم‌چون «خزانه خالی است»!، «آمریکا کدخداست»!، «آمریکا می‌تواند تمام توان نظامی ما را ظرف 5دقیقه نابود کند»!، «رفع تحریم‌ها و حل مشکل‌ اشتغال و تولید و آب خوردن و آلودگی هوا، متوقف به توافق است»!، «اوباما فردی مؤدب وباهوش است»!، «دولت آمریکا معتدل است و می‌توان با او توافق کرد»!، «ما نمی‌توانیم با قهر و انزوا در دنیا زندگی کنیم»!، «نباید مقابل قدرتهای بزرگ ایستاد، آن هم با شعارهایی که بعضاً توخالی است»! و...نشان‌دهنده تعامل مقتدرانه است؟! یا اظهاراتی از موضع رعیت و متهم و نمایش تسلیم طلبی؟!... حال سؤال اینجاست که وقتی چک آقایان درباره اصل برجام به واسطه اعتماد به شیطان بزرگ برگشت خورده، با چه رویی نسخه برجام منطقه‌یی می‌پیچند و آن را برای پاراف و امضا-با گردن کج- نزد همان طرفی می‌برند که طرف شکایت و اعتراض اصلی است و با خود او درباره بی‌محل کردن برجام دست به‌گریبانند؟!... وقتی فرجام برجام بعد از آن همه وعده و وعید و در باغ سبزها و به‌رغم هزینه‌های هنگفتی که پای این معامله نامتوازن رفته بود، به «تقریباً هیچ» رسید، با چه منطقی باید برجام‌های جدید را تجربه کنیم؟!

 

 وطن امروز: پاس لب تور به ترامپ؛ ظریف در شورای روابط خارجی آمریکا اعتراضات دی‌ماه را ناشی از عدم اجرای‌ تعهدات آمریکا در برجام دانست!

محمدجواد ظریف باز هم در شورای روابط خارجی آمریکا اظهاراتی جنجالی و البته غیرمسؤولانه مطرح کرد.

ظریف بامداد سه‌شنبه در شورای روابط خارجی آمریکا در اظهاراتی عجیب اعتراضات دی‌ماه سال گذشته در برخی شهرهای ایران را به عهدشکنی طرف مقابل در برجام مرتبط کرد و گفت این اعتراضات به‌خاطر آن صورت گرفت که طرف آمریکایی به تعهدات خود در برجام عمل نکرد. اظهارات غیرمسؤولانه ظریف در واقع به‌معنای گره زدن امنیت کشور به توافقات خارجی است.

وزیر امور خارجه بامداد سه‌شنبه در اظهاراتی در شورای روابط خارجی آمریکا، با بیان این‌که دلیل اعتراضات در ایران نارضایتی از اوضاع اقتصادی بوده، گفت با وجود آمارهای خوب اقتصادی، مردم ایران انتظار داشتند جامعه بین‌المللی عملکرد بهتری داشته و به تعهدات خود در برجام عمل کند.

به اعتقاد کارشناسان این اظهارات ظریف در نقطه مقابل مأموریت او برای ایجاد بازدارندگی در راستای ممانعت از خروج آمریکا از برجام قرار دارد.

این اظهارات ظریف در شورای روابط خارجی آمریکا و گره زدن امنیت به توافقات خارجی و همین‌طور وصل کردن اعتراضات در ایران به رفتار طرف خارجی و به‌ویژه آمریکا، به جای آن که عاملی بازدارنده برای عدم خروج آمریکا از برجام باشد؛ می‌تواند محرکی برای دونالد ترامپ برای خروج از برجام و سرمایه‌گذاری روی مقوله ایجاد اعتراض و ناآرامی در ایران باشد. بر همین اساس کارشناسان این اظهارات ظریف را خلاف عزت ملی و یک گاف بزرگ قلمداد می‌کنند... اظهارات ظریف نشان داد او در میانه مذاکراتی که بر سر سرمایه ملی برنامه هسته‌یی انجام می‌شود، در حال پیگیری منافع باندی و حزبی خود و دوستانش است.

 

در روزنامه‌های باند خامنه  مواضع اروپا در قبال برجام با نگرانی انعکاس یافته است: 

وطن امروز: کمتر از 3هفته به پایان این ضرب‌الاجل، برخی رسانه‌های غربی از توافق جدید بین این 3کشور اروپایی با آمریکا برای حفظ برجام خبر داده‌اند؛ توافقی که به بهانه حفظ برجام، تحریم‌های جدیدی را به‌خاطر آزمایش‌های موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران، علیه کشورمان به‌دنبال خواهد داشت. سناریوی اروپایی-آمریکایی برای تداوم برجام بدین معناست که آمریکا در برجام خواهد ماند اما هزینه این ماندن را باید ایران با تحریم‌های جدید پرداخت کند.

جوان:‌ از هشدار روز یک‌‌‌شنبه چین و روسیه‌‌‌ می‌شد فهمید که خبر‌های برجامی جدیدی در راه است... اما ظاهراً کار از این چیز‌‌‌ها گذشته و آن‌گونه که منابع آلمانی به روزنامه «‌زوددویچه سایتونگ‌» گفته‌اند، سه کشور اروپایی یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان با آمريکا بر سر برجام به یک توافق جدید رسیده‌اند

جوان: جالب این است در حالی وزارت امور خارجه کشورمان و مقامات ارشد این وزارتخانه معترف به عدم اجرای تعهدات برجامی توسط آمريکا هستند که تاکنون هیچ اقدام قابل توجهی در جهت مقابله با رویکرد آمريکا اتخاذ نشده است که یکی از دلایل عمده آن عدم پیش‌بینی مناسب سازوکاری در متن برجام است... عدم تکاپوی مناسب در داخل برای مقابله با نقض برجام در حالی است که دونالد ترامپ چند صباحی است فریاد خروج آمريکا از برجام سر داده است

 

روزنامه‌های باند روحانی توصیه به ماندن در برجام در هر صورت کرده اند و باند رقیب را برای حمایت نکردن از این خط مورد حمله قرار داده‌اند: 

آرمان: دیپلوماسی خردمندانه در مقابل حماقت احتمالی

با انتخاب مایک پمپئو به‌عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده، برخی از کارشناسان بر این عقیده‌اند که با توجه به سوابق وی و مواضع ضد برجامی که نشان داده، ترامپ با مشاورت او به‌طور قطع برجام لغو می‌شود. اما پمپئو در سخنانش در کمیته روابط خارجی آمریکا به این نکته اشاره کرده‌ است که وی ترامپ را نسبت به عواقب خروج از برجام آگاه ساخته و بر این موضوع تأکید داشته که خروج از این معاهده به نفع سیاست خارجی ایالات متحده نیست و به‌کارگیری دیپلوماسی قدرتمند جهت رسیدن به اهداف مورد نظر کاخ سفید از لغو برجام با صرفه‌تر خواهد بود.

اگر تاکنون آمریکا ترامپ از برجام خارج نشده به‌دلیل تبعات سیاسی خروج از برجام بوده است. ترامپ ثابت کرد توان خارج شدن از این دست توافقات را با کنار گذاشتن پیمان آب و هوایی پاریس دارد. به عبارت دیگر اکنون ترامپ حاضر است تبعات سیاسی خروج از این نوع توافقات را هم به جان بخرد. مضافا این‌که کنگره ایالات متحده هم توافق هسته‌یی را تأیید و تصویب نکرده است. از این رو ترامپ به‌راحتی می‌تواند از برجام خارج شود. با خروج آمریکا از برجام به‌طور عملی این معاهده لغو می‌شود.

این تحرکات دیپلوماتیک نشان از تلاش سران اروپا در حفظ برجام است. اتحادیه اروپا بیم دارد در صورت خروج ترامپ از برجام، منافذ ارتباطی این اتحادیه با ایران بسته شده و موجب گردد تا ایران دست به اقدام متقابل بزند. در مقابل تلاش‌های اتحادیه اروپا جهت تداوم برجام شاهد تلاش‌هایی از طرف لابی صهیونیستی و عربستان در جهت لغو این معاهده هستیم.

بنابراین تنها راه بقای برجام را می‌توان در اقدامات رهبران اروپا و اتحادیه اروپا دانست. عدم تداوم برجام و لغو آن برخلاف مصالح اتحادیه اروپا است که می‌خواهد به‌عنوان یک بازیگر نقش اصلی در معادلات جهانی ایفای نقش کند. ایران نیز به‌عنوان یک طرف دیگر در این معاهده باید با یک راهبرد صحیح روند اجرای برجام را پیگیری و با استفاده از یک دیپلوماسی خردمندانه حرکت‌های حریف را بررسی کند و از اقدامات هیجانی که موجب پیچیده‌تر شدن شرایط می‌شود اجتناب بورزد.

ایران: اعجاز دیپلوماسی عمومی

ظریف در 5سال گذشته بارها بر اعتقاد خود به گفتگو برای حل بحرانی‌ترین مسائل تأکید کرده است. این اعتقادی است که دستگاه دیپلوماسی ایران آن را در مقاطع مختلف از مذاکرات هسته‌ای، تا بنیانگذاری نشست‌های آستانه میان دولت سوریه و معارضان آن و تا پیشنهاد تشکیل مجمع گفتگوی منطقه‌ای در خلیج‌فارس و ابرام بر آن نشان داده است. با چنین پیشینه‌ای و با توجه به واقعیت‌های حاکم بر روابط جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمريکا فعال سازی دیپلوماسی عمومی و رسانه‌یی در مقطع کنونی یکی از بهترین گزینه‌های پیش روی سیاست خارجی ایران است.

با وجود این فعال شدن دیپلوماسی عمومی و رسانه‌یی کشورمان با یک انتقاد جدی رو‌به‌روست. این فعالیت نه باید در ظریف خلاصه شود و نه تنها در دستگاه دیپلماسی. زیرا ناگفته پیدا است که  تحقق اهداف غایی از این مسیر تدریجی و بطیی است و تنها در خدمت گرفتن تمام ظرفیت‌های ممکن آن را عملی می‌سازد.

 

در روزنامه‌های باند حسن روحانی زوزه‌های نظام در وحشت از مقاومت ایران در تریبونهای بین‌المللی دیده می‌شود:

ایران: حسین موسویان، عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌یی ایران و «ترکی الفیصل»، رئیس پیشین سازمان اطلاعات عربستان و سفیر سابق عربستان در آمريکا در مناظره خود دیدگاههایی مطرح کردند که بعضاً وجوه مشترکی داشت و درعین‌حال حاکی از آن بود که هر دو دیپلومات سابق بهبود روابط را نیازمند توقف تبلیغات منفی دو کشور علیه یکدیگر می‌دانند.

شرق:   دوئل 2دیپلومات سابق ایران و عربستان: حسین موسویان و ترکی‌الفیصل در فلوریدای آمریکا مناظره کردند...

ترکی‌الفیصل: چند موضع از مقامات رسمی ایران برای شما نقل کنم:

  انقلاب اسلامی ایران محدود به مرزهای ایران نمی‌شود. می‌گویند انقلاب ما آغاز انقلاب جهانی تحت زعامت حضرت مهدی (عج) است.

 سوریه خط مقدم جبهه مقاومت است و ایران از آن حمایت می‌کند.

 مرزهای امنیتی ایران تا دریای مدیترانه گسترش پیدا کرده و دشمنان ما شکست خورده‌اند.

انقلاب یمن محدود به این کشور نخواهد شد و مرزهای عربستان را فراگرفته و تا عمق این کشور گسترش خواهد یافت.اینها مواضع رسمی اعلامی مقامات ایران است. اظهارات مقامات ایران نشان می‌دهد که ایران اهداف منطقه‌یی دارد و قصد صدور انقلابش به منطقه را دارد. حوثی‌ها و حزب‌الله و گروه‌های مشابهی که در جاهای دیگر مثل بحرین و عربستان با همین هدف درست کرده‌اند، نقطه اختلاف ایران و عربستان است...

موسویان: من می‌توانم چند برابر اینها را از اظهارات مشابه مقامات عربستان و آمریکا علیه ایران برای شما نقل کنم. «جنگ شعارها» واقعیتی است که در هر دو طرف وجود داشته و دارد؛ اما به‌تازگی یک تحول مهم رخ داده است. آمریکا و اسراییل از ابتدای انقلاب به‌دنبال تغییر رژیم در ایران بوده و اظهار هم کرده‌‌اند؛ بنابراین چیز تاره‌ای نیست؛ اما به‌تازگی عربستان رسماًً خواستار تغییر رژیم در ایران شده؛ تا‌جایی‌که ولیعهد عربستان رسماًً اعلام کرد که ما جنگ را به داخل ایران می‌کشانیم. خود همین آقای ترکی در نشست سالانه سازمان مجاهدین در پاریس شرکت کرد و رسماًً اعلام کرد که عربستان از اقدامات این سازمان برای تغییر رژیم در ایران حمایت می‌کند.

 

یک روزنامه همسو با باند روحانی دود و دمهای ظریف در آمریکا را مورد تردید قرار داده است:

شرق: فریدون مجلسی:‌ظریف در لانه زنبور: شاهد بودیم فرانسه و انگلیس که از سویی بر دوام برجام پافشاری می‌‌کنند و از سویی بر برنامه موشکی ایران معترض هستند، در حمله آمریکا به سوریه به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی مشارکت داشتند. برخلاف کسانی که محدودبودن این حمله را حمل بر ضعف متفقین غربی در اقدام در سوریه می‌‌کنند، به نظر نگارنده باید بیش‌از‌پیش نگران بود.

حمله به سوریه هشداری برای آینده است که برخی کشورها «به هر بهانه»ای می‌خواهند جنگ را کلید بزنند. به‌ویژه آن که خانم ترزامی‌، نخست‌وزیر انگلستان، ضمن توجیه مشارکت در این حمله به روسیه هم اخطار داد به‌کاربردن سلاح شیمیایی از سوی آن کشور را در خاک خود تحمل نخواهد کرد و منظور حمله به سوریه به‌خاطر استفاده روسیه از اسپری شیمیایی علیه جاسوس روس و دخترش بود. در چنین شرایطی آقای ظریف در مصاحبه‌های خبری خود کوشیده است ضمن اعلام پایبندی ایران به تعهداتش در برجام هشدار دهد ایران نمی‌تواند به‌طور یک‌جانبه به تعهداتش ادامه دهد. به عبارت دیگر اگر تحریم‌‌ها ادامه یابد ایران نیز به برجام و پایش‌‌های آن پایان خواهد داد. اجرای چنین تهدیدی بی‌درنگ شش قطع‌نامه هسته‌یی شورای امنیت را علیه ایران اجرایی خواهد کرد و همه تحریم‌‌های شدید و غلیظ با شدت بیشتری باز خواهد گشت... رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران بارها اعلام کرده‌‌اند ایران در حمله به هیچ کشوری پیش‌قدم نخواهد شد، اما گویی طرف‌های مقابل این پیام را کافی نمی‌دانند. به‌ویژه آن که سخنان دیگری نیز از تریبون‌‌های دیگر در ایران، پیام‌های متفاوتی را منتقل می‌‌کنند که می‌‌تواند تلاش‌‌ها و لابی‌گری‌‌های وزیر امور خارجه را خنثی کند. به عبارت دیگر از دیدگاه ایران اجرای تعهدات برجام برای رفع تحریم‌‌ها کافی است، اما به نظر آنها هدف اصلی برجام یعنی امنیت اسراییل تأمین نشده است. از دید تحلیلگران خارجی گویی سیاست خارجی ایران از دو مجرای مختلف ابلاغ می‌‌شود.

یکی پیام‌‌های التیام‌بخش و اعتدالی دیپلوماتیک که مایل به زمینه‌سازی برای ایجاد آرامش و ثباتی است که بستر لازم برای مشارکت اقتصادی و سرمایه‌گذاری بین‌المللی را فراهم کند و دیگری پیام‌هایی است که از آغاز برجام نیز با برخی اقدامات علیه مصونیت اماکن دیپلوماتیک انجام شد که این امر از اعتبار اجرایی تعهدات دیپلوماتیک دولت ایران می‌‌کاهد. چنین شرایطی شاید ایجاب کند تیم دیپلوماتیک ایران اقدامات خود را قبلاً با آن نیروها منطبق کند و آنان را مستقیماًً در مذاکرات مشارکت دهد. به‌هرحال تصور می‌شود اگر نهادهای ایرانی بر سر سیاستی در جهت منافع ملی با پیروی از اعلامیه سران کشورهای اسلامی در استانبول که با حضور رئیس‌جمهور ایران برگزار شد به توافق برسند، بتواند موجب احتراز از راه‌حل نهایی یعنی جنگ شود.

در چنین شرایطی، حتی اگر ایران بخواهد به اقدامی مغایر برجام دست بزند نیز شاید به مصلحت نباشد که آن را یک‌جانبه لغو کند. دیپلوماسی مستلزم تفاهم و رسیدن به تعادلی دوجانبه است، نه تحمیل یک‌جانبه. به نظر می‌‌رسد چنان که متفقین غربی از ایران احساس تهدید نکنند، ترجیح خواهند داد کشورهای این منطقه یعنی لبنان، سوریه، عراق، ترکیه و ایران که مشابهت‌‌های مدنی دارند بتوانند بلوک اقتصادی سنگینی با بهره‌مندی از منابع طبیعی و انسانی خود تشکیل دهند تا این‌که بلوک عربستان بر تمامی منابع پولی و انرژی منطقه تسلط یابد.

 

سایر عنوانهای روزنامه‌های حکومتی انعکاس گوشه‌های دیگری از بحرانهای نظام است:

آرمان: بر اساس اعتراف حمید ترقی؛  رسوایی تکرار شنود

آرمان: کودکان قربانی مافیای میلیاردی پسماند

آفتاب یزد: زنگنه:  شما که پرسپولیس و استقلالتان هم مربی‌خارجی دارد!

اقتصاد ملی: زنگنه: ترس از خارجیها چه معنایی دارد؟

بهار: وزیر نفت در مجلس:  از نظر منابع، در وضع خوبی نیستیم

بهار: رئیس مجلس: رکود نتیجه عملکرد بانکهاست

تجارت:  تولید، گرفتار نظام بانکی

سیاست روز: عطش آب از نبود مدیریت

صدای اصلاحات: ۵هزار میلیارد تومان اختلاس«ب.د»

قانون: ترخیص خودروهای غیرقانونی – به گفته نایب رئيس انجمن وارد کنندگان خودرو، 15هزار خودرو به‌صورت غیرقانونی از گمرگات کشور وارد شدند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/fbe7a9f7-a030-48e7-818c-a9cc99c699ba"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات