728 x 90

نتیجهٔ سیاست نگاه به شرق نظام

نگاهی به شرق
نگاهی به شرق

سال ۹۷به‌دنبال خروج آمریکا از برجام ولی‌فقیه ارتجاع در جمعی از کارگزارن حکومتی در مهرماه به صحنه آمد و گفت: «باید نگاهمان به شرق باشد نه به غرب، ضمن این‌که نگاه به غرب و اروپا جز معطل ماندن، منت‌کشیدن و کوچک‌شدن فایده‌ای ندارد». به‌دنبال آن ولایتی و سایر کارگزاران حکومتی، قطارکش به صحنه آمدند و نزدیکی به «شرق» را «خط شکنی» و تبیین توصیه‌های خامنه‌ای از نتایج برجام توصیف کردند و نسخهٔ عضویت در شانگهای و نزدیکی به چین و روسیه رو برای نظام پیچیدند.

در پی تداوم بمباران مراکز وابسته به رژیم در سوریه توسط اسراییل و سکوت روسیه در این مورد رسانه‌های حکومتی بار دیگر به انتقاد از سیاست‌های روسیه و شرح عملکرده‌هایش علیه رژیم پرداختند. گلایه و انتقاد از روسیه از مهر ماه گذشته که خامنه‌ای علناً ضمن حمله به رویکردهای باند روحانی «نگاه به شرق» را برای برون‌رفت نظام از بحرانها تجویز کرده بود تعطیل شده بود. اما بار دیگر این موضوع به‌صورت یک بحران در درون رژیم بیرون زده است.

روزنامهٔ حکومتی ستاره صبح (۱۳خرداد) به‌ نقل از الشرق‌الأوسط از نشست سه جانبه آمریکا، روسیه و اسراییل درباره رژیم خبر داد و از جمله نوشت« آینده حضور نظام در سوریه موضوع اصلی این نشست خواهد بود که عنوان «بررسی امنیت منطقه» در خاورمیانه را به یدک می‌کشد. این روزنامه به‌ نقل از همین منابع آورده است: جلسه مذکور بنا بر تفاهم میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بر سر «اعطای اولویت به تضمین امنیت اسرائیل» در نشست هلسینکی برگزار می‌شود که جولای سال گذشته در فنلاند برگزار شد». این روزنامه به‌ نقل از الشرق‌الأوسط افزوده است: «در این جلسه به‌دنبال نقشه راهی هستند که میان پیشنهادهای وسوسه‌انگیز آمریکا و متحدانش به مسکو از یک طرف و تعهد روسیه به اقدامات ملموس در خصوص نقش ایران و کاهش حضور نظامی این کشور در سوریه ارتباط برقرار کنند».

علی بیگدلی کارشناس هم‌سو با باند روحانی در مورد رویکرد چین و روسیه که رژیم آنها را متحد خود محسوب می‌کند در قبال اجماع منطقه‌یی که عربستان علیه نظام تشکیل داده می‌گوید: «سؤال اینجاست که آیا کشورهایی مثل روسیه و چین، به چنین اجماع بین‌المللی خواهند پیوست؟ در مورد روسیه تا اندازه‌ای شک و تردید‌هایی وجود دارد؛ روسیه اخیراً نرمش‌هایی نشان داده و با توجه به این‌که این کشور شریک نفتی عربستان است، اخیراً صحبت‌هایی مبنی بر فروش موشک‌های اس ۴۰۰به عربستان و برخی کشورهای عربی مطرح است و از طرف دیگر روسیه روابط نزدیکی با اسراییل دارد و امکان دارد روسیه دست به مانوری برخلاف خواسته نظام زده و کشش این کشور به سوی عربستان و اسراییل بیشتر باشد».

این کارشناس حکومتی خاطرنشان کرده که نظام نمی‌تواند چندان روی این دو کشور حساب کند و گفته است: «چین نیز شرایط مشکوکی دارد و لازم است نظام در شرایط فعلی بدون حساب باز کردن بر کارت روسیه و چین، جوانب احتیاط را در مناسبات دیپلماتیک خود رعایت کند».

علی خرم دیپلمات سابق رژیم نیز در مورد واکنش روسیه در قبال تهدیدات آمریکا علیه رژیم نوشت: «اولین سیگنالی که پوتین به آمریکا و جهان داد درباره ایران بود که گفت روسیه آتش‌نشان نیست که آتش هر بحرانی را خاموش کند؛ یعنی ایران! در این بحران با آمریکا، روی ما حساب نکن و بدین ترتیب خیال آمریکا راحت شد که حتی در صورت درگیری نظامی با ایران، روسیه دخالتی نخواهد کرد! و جهان نیز درک کرد که گذر روسیه از موضوع ایران ساده‌تر از دو موضوع کره‌شمالی و ونزوئلا برای این کشور است».

روزنامهٔ ‌حکومتی آفتاب یزد هم با یادآوری خبر بلومبرگ مبنی بر خودداری روسیه از فروش اس۴۰۰به رژیم تابلوی شکست نظام در سیاست نگاه به شرق را کامل کرد و نوشت: «خبر از یک بدقولی دیگر از سوی روس‌ها‌ به‌ نقل از یک رسانه بین‌المللی منتشر شد. خبری که با توجه به بدعهدی‌ها‌ی این کشور در تحویل به موقع مواردی چون اس ۳۰۰، سوخو ۳۰به ایران و یا راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر ازدید بسیاری قابل باور بود».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/e4740242-a8f0-4814-9d80-2a1731190ae4"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات