728 x 90

گروسی در سفر به تهران به‌دنبال چیست؟؟

رافائل گروسی
رافائل گروسی

قرار است مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران سفر کند تا بسیاری از ابهاماتی را که در زمینه برنامه مخفی اتمی رژیم ایران وجود دارد را تعیین تکلیف کند، از این‌رو رسانه‌های رژیم و روزنامه‌های حکومتی درباره این سفر رافائل گروسی به تهران به تحلیلها و اظهارنظرهای مختلفی پرداخته و به گمان خود همه گزینه‌های ممکن را بررسی می‌کنند.

ستاره صبح روز دوشنبه ۳شهریور مقاله حسن بهشتی‌پور تحلیلگر روابط بین‌الملل رژیم را منعکس کرده و از قول وی نوشت: «در ماه‌های گذشته سوءتفاهم و اختلافی میان ایران و آژانس پدید آمد که منجر به صدور قطعنامه‌یی در شورای حکام علیه ایران شد که آن‌هم نخستین قطعنامه شورای حکام آژانس علیه ایران بعد از برجام بود.»

بهشتی‌پور با اشاره به نیاز رژیم به همکاری با آژانس گفت: «به‌نظر می‌رسد مأموریت اصلی سفر گروسی به تهران، حل و فصل این اختلاف‌ها باشد؛ به‌هرحال تداوم همکاریهای ایران و آژانس به نفع هر دو طرف است؛ زیرا طبعاً این همکاری به عدم سوءاستفاده دشمنان ایران از پرونده هسته‌یی منجر خواهد شد.»

وی در ادامه افزود: «عده‌یی علاقه‌مندند که موضوع نظارت بر تأسیسات هسته‌یی را به اختلافات سیاسی اروپا و آمریکا در مسأله برجام ارتباط دهند؛ در حالی‌که این دو موضوع ارتباطی با یکدیگر ندارند. از منظر کارشناسی، همکاری ایران با آژانس به‌شدت موردتوجه اروپایی‌هاست و برای آنها نوع همکاری ایران با آژانس بسیار اهمیت دارد. طبیعی است اگر ایران و آژانس دچار مشکل شوند، اروپایی‌ها نیز فشار بیشتری بر ایران وارد خواهند کرد؛ همکاری ایران با آژانس بخشی از برجام و در چارچوب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌یی (ان.پی.تی) است.»

بعد از انتشار خبر «کاظم غریب آبادی» درباره سفر رافائل گروسی به ایران در هفته جاری، مدیرکل آژانس پیامی توئیتری در این باره نوشت: من روز دوشنبه برای انجام دیدارها با مقام‌های ایران به‌منظور پرداختن به مسائل حل نشده در رابطه با مسائل پادمانی در ایران، به تهران سفر خواهم کرد. من به ایجاد یک کانال گفتگوی مستقیم، مؤثر و مبتنی بر همکاری امیدوارم. این موضوع، ضروری است.

کیهان به‌نقل از گروسی نوشت: ما از ایران درخواست دسترسی کرده‌ایم. این اتفاق هنوز رخ نداده است. داریم روی آن کار می‌کنیم. هدف ما دسترسی [به این دو سایت] برای ادامه راستی‌آزمایی‌هایی است که برای جامعه بین‌المللی ضروری است. ما امیدواریم گفت و گوها با مسئولان ایرانی ما را به آن نقطه برساند.

روزنامه ایران نیز به تحلیل از مأموریت گروسی به تهران پرداخته و آسمان و ریسمان بهم بافته و نوشت: تغییر وضعیت در حال نمود در روابط ایران و آژانس طی دو سه سال گذشته با چند پلان قابل توجه مشخص شد.

قابل انتظار بود که برجام و روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا که موافق این توافق نبود، با خواسته‌های اسراییل همپوشانی داشته باشد تا بار دیگر سناریوهای قدیمی علیه فعالیت‌های هسته‌یی ایران بازنویسی شود. سناریوهایی که پیگیری آن در آژانس باعث شد ایران بار دیگر به پنهان کردن فعالیت‌های مشکوک هسته‌یی و ممانعت از بازرسی‌ها متهم شود. آژانس در دو گزارش اخیر خود پیرامون ایران خواهان بازرسی از سه مرکز ادعایی «تورقوزآباد»، «آباده» و «شیان» شد و وقتی با مخالفت ایران با این درخواست رو‌به‌رو شد، اتهامات خود را به‌صورت قطعنامه تصویبی دبیرکل آژانس تفهیم کرد؛ قطعنامه‌یی که برای نخستین‌بار در چهار سال گذشته در آن قدرتهای بزرگ اروپایی یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان در رابطه با مسأله هسته‌یی ایران طرف آمریکا و اسراییل را گرفته بودند.

ایران در ادامه برای پرده‌پوشی فعالیتها ی مخفی هسته‌یی رژیم نوشت: مسأله اینجاست که به اعتقاد ایران اگر آژانس بخواهد به بخش‌هایی دسترسی داشته باشد، باید این درخواستها و مدارک برای ضرورت دسترسی، اصالت داشته باشد و برای دسترسی نیز باید با کشور میزبان مذاکره کند اما اسنادی که بر‌اساس آن آژانس خواستار بازرسی تکمیلی از ایران شده.

آخرین پاسخ شفاف ایران به درخواست آژانس مبتنی بر این گزاره بوده که آژانس نباید مجوز ایجاد چنین بدعتی در روند نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بدهد. بدعتی که آژانس بر اساس ادعاهای اثبات نشده و غیرمستند و تحت فشارهای سیاسی روند یک همکاری مطلوب و داوطلبانه را مخدوش کند.

آرمان نیز به‌نقل از کارشناس مسائل بین‌الملل رژیم سفر گروسی به تهران را سیاسی کرده و نوشت: «سفرهایی نظیر سفر رافائل گروسی به تهران در ظاهر سفری عادی و روتین برای تبادل‌نظر و رایزنی در خصوص مسائل مربوط به حوزه هسته‌یی است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رئیس آن در خصوص بازدیدها قطعاً به‌دنبال مذاکره با ایران هستند.

گاهی نیز گزارشهایی از برخی کشورها به آژانس می‌رسد که در آنها عنوان می‌شود ایران فعالیت‌های مشکوک هسته‌یی در برخی نقاط دارد. رژیم صهیونیستی چندین مرتبه چنین ادعایی کرده است و متأسفانه آژانس قبل از تحقیق، این گزارشها را به ایران می‌فرستد و خواهان پاسخ و بازرسی است. این مقوله در ماه‌های اخیر مشکلات زیادی را ایجاد کرده است زیرا بدون هیچ‌ مدرک موثقی قصد داشته‌اند از دو مرکز در ایران بازدید کنند که همین امر سبب شده، ریاست جدید آژانس در یک اقدام غیرحرفه‌یی و بدون‌ داشتن اطلاعات صحیح این مسأله را رسانه‌یی کند.»

این کارشناس حکومتی با اشاره به فعال شدن مکانیسم ماشه نگرانی خود را نشان داد و نوشت: «آنچه اهمیت دارد این‌که چه اتفاقی می‌افتد که یک‌شبه و پس از پذیرش مسئولیت آژانس از سوی گروسی تمامی معادلات تغییر می‌کند. گروسی عملاً با این اقدام خود بهانه به ایالات متحده و رژیم صهیونیستی داده تا علیه ایران اقداماتی را انجام دهند. این یک گرایی بوده که گروسی به این کشورها به‌صورت غیر‌حرفه‌یی داده است. گروسی قطعاً در سفر خود به تهران مسائل مربوط به مکانیسم ماشه را نیز مطرح خواهد کرد. زیرا آمریکا احتمالاً با آژانس مکاتبه خواهد کرد تا گزارش فعالیت هسته‌یی ایران را اخذ کند و آن را به شورای امنیت ارائه دهد. در این میان ممکن است آژانس به سمت ایالات متحد گرایش پیدا کند و گزارش خود را به‌گونه‌یی تنظیم کند که ایالات متحده بتواند از آن برداشتها و سوءاستفاده‌های لازم را انجام دهد. یک گزارش مبهم از سوی آژانس می‌تواند عرصه را بار دیگر متشنج کند. در این میان بر اساس گزارش آژانس، حتی اگر یک کشور از ایران شکایت کند، می‌تواند کلیه تحریم‌های بین‌المللی را علیه ایران زنده کند.»

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/7d7b1867-b0ea-4635-a401-b85a68fe0d0a"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات