728 x 90

تغییر سیاست آمریکا در قبال رژیم و موضع اروپا؟

سخن روز
سخن روز
چند روز پس از اعلام سیاست جدید آمریکا در قبال رژیم، هم‌چنان شاهد سردرگمی و سرآسیمگی رژیم و آشفتگی فزایندهٴ آن هستیم. نمودهای این سردرگمی، موضعگیریهای متناقض مقامهای رژیم و ضد و نقیض‌گویی در تفسیرهای مهره‌ها و رسانه‌های نظام است که یکی از بارزترین نمودهای آن را در رابطه با مواضع کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا می‌توان دید؛ از یک سو برخی، از جمله محمد جواد ظریف وزیر خارجه روحانی، ادعا می‌کنند: «برخلاف سالهای قبل، اروپاییها امروز مقابل آمریکا ایستاده‌اند». (1)

برخی مهره‌های باند روحانی پا را از اروپا هم فراتر نهاده و از انزوای آمریکا و «موقعیت ممتاز» رژیم و «اجماعی جهانی که پشت سر خود ایجاد کرده» سخن می‌گویند. (2) از سوی دیگر عده‌یی، از جمله آخوند احمد خاتمی عضو هیأت‌رئیسه خبرگان ارتجاع می‌گویند: «اتحادیه اروپا میان ایران و آمریکا، قطعاً جانب آمریکا را خواهد گرفت».

در بیان این مواضع متناقض، برخلاف معمول شاهد یک خط‌کشی قاطع بین باند خامنه‌ای با باند روحانی و شرکا نیستیم، هم در باند خامنه‌ای، مبلغان طرفداری اروپا از رژیم را می‌توان دید و هم در باند روحانی کسانی را می‌توان یافت که حمایت اروپا از رژیم را سراب و ناممکن می‌دانند. از جمله تلویزیون رژیم (25مهر) که در تیول باند خامنه‌ای است، اظهارات موگرینی مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا را حلوا حلوا می‌کند و مدعی می‌شود: «در این میانه اروپا هم طرف ایران است». روزنامه افکار وابسته به‌باند خامنه‌ای هم تیتر می‌زند: «ایران و جامعه جهانی یکصدا علیه رئیس‌جمهور آمریکا».

متقابلاً در باند روحانی نیز روزنامه جهان صنعت (25مهر) هشدار می‌دهد:‌ «از حمایت اروپا ذوق‌زده نشویم!» و در همین رابطه خاطرنشان می‌کند:‌ «همراهی اروپا با برجام در کوتاه‌مدت حفظ خواهد شد اما در دراز‌مدت تابعی از نوع رفتار‌های ایران در منطقه... است».

اما واقعیت چیست؟
نخست باید دانست که در سیاست خارجی کشورهای اروپایی، مواضع دولتها تعیین‌کننده است و نه مواضع اتحادیه اروپا؛ در میان کشورهای اروپایی نیز، شاخص سنجش سیاست در برابر آمریکا، فرانسه است که از زمان ژنرال دو گل یک سیاست مستقل و منتقدانه را در برابر آمریکا دنبال کرده است؛ از جمله در ارتباط با دو جنگ خلیج‌فارس و حمله به‌عراق، فرانسه موضع مخالف در برابر سیاست آمریکا داشت، از این رو مواضع رئیس‌جمهور فرانسه می‌تواند شاخص خوبی در این زمینه باشد. ماکرون در مورد اعلام سیاست جدید آمریکا گفت: «من به‌ ترامپ گفتم که ما باید به‌کنترل این کشور ادامه دهیم و در عین‌حال رژیم را درباره فعالیتهای موشکی بالستیک، بیشتر پاسخگو کنیم». (3) به‌ این ترتیب روشن می‌شود که ادعای رژیم مبنی بر حمایت اروپا از رژیم یا رویارویی‌اش با آمریکا صحت ندارد. اما در عین‌حال نباید از یاد برد که سیاست غرب به‌خصوص اروپا تابع منافع اقتصادی و روابط تجاری با رژیم بوده و هست؛ بر همین مبنا بود که روحانی هنگامی که برای شرکت در مجمع عمومی ملل‌متحد عازم نیویورک بود، خیلی صریح و وقیحانه از همهٴ طرفهای خارجی برای حضور بر سر خوان یغمایی که رژیم با چوب حراج زدن به‌ منابع ملی میهنمان گسترده، دعوت کرد. از قضا ترامپ نیز هنگامی که پس از سخنرانی اعلام مواضع، هنگامی که در مصاحبه‌یی از سوی خبرنگار در مورد موضع اروپاییها در قبال رژیم ایران مورد سؤال قرار گرفت، خیلی صریح گفت: «آنها می‌خواستند (در برجام) بمانم، فقط به ‌یک دلیل، به‌ میزان پولی که ارسال می‌شود نگاه کنید! می‌دانید (رژیم) ایران در کشورهای مختلف پول خرج می‌کند و من همیشه گفته‌ام و به‌ آنها هم می‌گویم: ... نگرانش نباشید. همهٴ پولی را که می‌توانید (از رژیم ایران) بگیرید». (4)

حرف کاملاً صریح و روشن است، برای کشورهای اروپایی رابطه با رژیم ایران فقط از زاویهٴ منافع اقتصادی اهمیت دارد و ترامپ نیز خطاب به‌ آنها می‌گوید هر قدر می‌توانید این گاو شیرده را بدوشید و در کادر تحریمها با رژیم معاملات اقتصادی بکنید، مانعی ندارد! اما مواضع سیاسی چیز دیگری است و در زمینهٴ سیاسی، اروپا با وضوح تمام در کنار آمریکا قرار دارد. در این باره باز هم اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه کاملاً گویاست: «آمریکا متحد ماست؛ ترامپ، رئیس‌جمهور قدرت اول دنیاست، بنابراین مهم است که وی را در این مشارکت، در این رویکرد چند جانبه حمایت کنیم». (5) قضیه آن‌چنان روشن است که آخوند احمد خاتمی نیز آن را به‌ خوبی درک می‌کند و می‌گوید: «اروپا بین نظام و آمریکا هرگز نظام را انتخاب نمی‌کند». (6)

بنابراین تبلیغات رژیم در مورد حمایت اروپا از رژیم «اجماع جهانی پشت سر رژیم» صرفاً دود و دم تبلیغاتی است و مصرف داخلی دارد. در این زمینه رژیم به‌خصوص نگران مزدوران برون مرزی خود نظیر حزب‌الله لبنان است؛ چرا که تعادل‌قوا در مورد آنها خیلی سریعتر از مزدوران داخلی‌اش عمل کرده و در میزان شرکتشان در جنگ سوریه به سرعت تأثیر می‌گذارد. بنابراین رژیم ناگزیر است که در این زمینه صورت خود را با سیلی سرخ نگه‌دارد.

پانویس: ـــــــــــــــــــــــــــــــ
1 ـ شبکة1تلویزیون رژیم ـ 22مهر
2 ـ علی خرم از دیپلوماتهای باند روحانی ـ روزنامه حکومتی شرق 25مهر 96
3 ـ خبرگزاری حکومتی ایسنا ـ 24مهر 96
4 ـ سایت کاخ سفید ـ 21مهر 96
5 ـ سایت حکومتی عصر ایران ـ 24مهر
6 ـ سخنرانی خاتمی در جمع طلاب حوزه قم ـ 25مهر 96.
										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/03f84ece-b9c7-4406-93a7-358f4d9da1dc"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات