کانونهای شورشی در پیوند تنگاتنگ با آلترناتیو دموکراتیک بهعنوان قلب تپنده قیام، نقشی حیاتی در هدایت اعتراضات اجتماعی ایفا میکنند. این کانونها علاوه بر ایجاد فضای انقلابی، پتانسیل سرکوبگرانه رژیم را تحلیل میبرند و انرژی نیروهای امنیتی را به خود مشغول میکنند. آنها در پیوند و گسترش، قیامهای مردمی را شعلهور کرده و به سمت سازماندهی مؤثر سوق میدهند.
سلسله عملیات و پراتیکهای اختناقشکن آنان نهتنها زمینه اعتراضات اجتماعی را فراهم میکنند، بلکه با افزایش نرخ اعتراضات، نیروهای بیشتری را به صفوف کانونهای شورشی جذب میکند.
اکنون کانونهای شورشی به توانمندی و سیالیتی دست یافتهاند که میتوانند در هر نقطه از ایران، دیکتاتوری مذهبی را به چالش بکشند. این کانونها با آتش زدن مراکز سرکوب همچون پایگاههای سپاه و بسیج، نهادهای امنیتی، و حتی بنرها و مجسمههای تبلیغاتی سران رژیم، پیامی روشن به جامعه منتقل میکنند: هیمنه رژیم تنها یک پروپاگاندای رسانهیی است و اراده مردم توان درهم شکستن آن را دارد. این عملیاتها به مردم این باور را القا میکند که با اقدام و مقاومت، میتوان فضای اجتماعی را از انجماد خارج کرد.
استبداد دینی از طریق نهادها و نمادهای خود تلاش دارد اختناق را گسترش دهد و اعتراضهای اجتماعی را سرکوب کند، اما کانونهای شورشی با عملیات جسورانه، سرکوب را در هم میشکنند و به جامعه امید و باور به نیروی تغییر و سرنگونی تزریق میکنند.
واقعیت این است که بدون برخورداری از نیروی رزمنده و فداکار بر روی زمین، سخن از آلترناتیو گفتن یک شوخی بیش نیست. این همان مؤلفهای است که شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق ایران را از دیگر مدعیان آلترناتیو متمایز میکند.
نام و رسم کانونهای شورشی اکنون به ادبیات سیاسی راه باز کرده است.
در متن سخنرانیهای حامیان بینالمللی مقاومت ایران بارها کانونهای شوری بهعنوان یکی از مهمترین مؤلفههای تغییر و پیشبرد قیام در برابر دیکتاتوری مذهبی مورد توجه قرار گرفتهاند.
در این یادداشت به تازهترین دیدگاهها در این زمینه اشاره میشود.
کانونهای شورشی، الهامبخش قیامهای مردمی
ژنرال جیمز جونز، مشاور پیشین امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا، در سخنان خود تأکید کرد که کانونهای شورشی در برابر سرکوب وحشیانه رژیم، نقشی کلیدی در مقاومت دارند. وی ابتدا گفت:
«فقط در سال جاری نزدیک به ۱۰۰۰ نفر اعدام شدهاند، که این بالاترین رقم در بیش از سه دهه اخیر است. اما چیزی که رژیم نمیفهمد این است که سرکوب نمیتواند شعلههای مقاومت را خاموش کند. در واقع، این سرکوب همه ما را مصممتر میکند تا رژیم را سرنگون کنیم.»
ژنرال جونز همچنین بهعملیاتهای کانونهای شورشی پرداخت و آنها را عامل چالش سیستم نظارتی و امنیتی رژیم دانست. بهگفته وی:
«کانونهای شورشی در سراسر ایران برخاستهاند. آنها سیستم نظارتی گسترده رژیم را به چالش کشیده، لایههای امنیتی آن را نفوذ کرده و با جسارت اهداف رژیم، پایگاههای سپاه پاسداران و مراکز بسیج را هدف قرار دادهاند.»
وی تأکید کرد که این کانونها نماد روح مقاومت در ایران هستند؛ روحی که خاموششدنی نیست و همواره الهامبخش قیامهای مردمی خواهد بود.
توان بازتکثیر و استمرار عملیات
جان برکو، رئیس پارلمان انگلستان (۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹)، در سخنان خود به جایگاه شورای ملی مقاومت ایران و کانونهای شورشی بهعنوان بازوان عملیاتی این شورا اشاره کرد. وی اظهار داشت:
«شورای ملی مقاومت ایران جایگزین رژیم است. وجود یک نیروی مقاومت با سابقه ۴۵ساله که به دموکراسی، پلورالیسم، عدالت، حاکمیت قانون، حفاظت از محیطزیست، برابری زنان، جدایی دین و دولت، لغو مجازات اعدام متعهد است، بهوضوح یک جایگزین دموکراتیک است».
او همچنین تأکید کرد که کانونهای شورشی نهتنها بازتابدهنده قدرت مردم ایران هستند، بلکه نماینده پایداری دموکراتیک این جامعهاند. بهگفته وی:
«کانونهای شورشی، هزاران نفر از آنها در سراسر کشور، از جامعه ایران برخاستهاند و با آن درهمتنیدهاند. اگر رژیم جرأت کند یکی از آنها را حذف کند، دیگری ظرف چند دقیقه یا چند روز جایگزین او خواهد شد».
این سخنان نشاندهنده بالندگی و توانایی بینظیر بازتکثیر کانونهای شورشی در استمرار فعالیتهای انقلابی است.
به چالش کشیدن قدرت سرکوب رژیم
دیوید جونز، وزیر پیشین ولز و برگزیت گفت:
«پیام شکست سپاه پاسداران در سوریه این بود که حتی یک حکومت بزرگ، مسلح و بهخوبی تأمین مالی شده نمیتواند در برابر مردمی که میخواهند از آن رها شوند، مقاومت کند.»
او افزود: «در شش سال گذشته چهار قیام بزرگ در ایران رخ داده و اعتراضات مداومی از سوی مردم ایران که از تورم شدید، بیکاری وحشتناک و فساد سیستماتیک بهشدت خشمگین هستند، بهوقوع پیوسته است.
قیامها در ایران ادامه خواهد یافت. کانونهای شورشی و عموم مردم کاملاً مصمم هستند که قدرت رژیم را همچنان به چالش بکشند»
چشمانداز برپایی ارتش بزرگ آزادی
سخنرانیهای کنفرانس مقاومت ایران نشان داد که کانونهای شورشی بهعنوان بازوان عملیاتی و نیروهای این مقاومت در شهرهای شورشی، نقشی تعیینکننده در سرنگونی سلطنت خامنهای ایفا میکنند.
با افزایش فعالیت این کانونها امید به برپایی ارتش بزرگ آزادی و دستیابی به آزادی و دموکراسی در ایران بیش از هر زمان دیگری تقویت شده است. کانونهای شورشی، نهتنها نماینده شجاعت و جسارت و توان رزمآوری مردم ایران در تاریکترین ادوار تاریخی این مرز و بوم هستند، بلکه تضمینی برای شکلگیری آیندهای روشن و آزاد در میهن عزیز مان خواهند بود.