728 x 90

اجماع جهانی علیه رژیم

سخن روز
سخن روز

به نظر می‌رسد بیانیهٔ مشترک ۳قدرت بزرگ اروپا، صحنهٔ سیاسی در رابطه با رژیم را تغییر داده است.

بیانیه ۳کشور اروپایی بلافاصله بعد از انتشار در صدر اخبار جهان قرار گرفت و ناظران و تحلیلگران آن را بسیار مهم ارزیابی کردند. نکات مهم این بیانیه چیست؟

 

نکات چشم‌گیر بیانیه ۳قدرت اروپایی

۱. موضع‌گیری یک‌پارچه این ۳قدرت اروپایی را باید بیانگر موضع تمام کشورهای اروپایی و موضع اتحادیه اروپا محسوب کرد.

۲. ۳قدرت اروپایی بدون هیچ ابهامی، صراحتاً رژیم را مسئول حمله به تأسیسات نفتی عربستان شناخته و آن را محکوم کردند.

۳. این بیانیه حاوی هشدار جدی به رژیم بود که دست از این‌گونه تجاوزات و جنگ‌افروزی‌ها بردارد.

۴. ۳قدرت اروپایی بر لزوم پایبندی رژیم به مفاد برجام و دست برداشتن از برنامه موشکی و دخالت‌های منطقه‌ای رژیم تأکید کردند و خواستار مذاکره بر این اساس با رژیم شدند.

 

اهمیت بیانیه ۳قدرت اروپایی

مهم‌ترین نکته در این بیانیه، هم‌سو شدن اروپا با آمریکا و یک گام بلند در دورشدن اروپایی‌ها از رژیم و رویارویی با دیکتاتوری حاکم بر تهران است که این در واقع بیانگر نوعی اجماع در برابر رژیم است یعنی این همان کابوسی است که رژیم به‌شدت از آن هراسان است.

همسویی ۳قدرت اروپایی با آمریکا را می‌توان از خلال اظهارات وزیر خارجه آمریکا در واکنش به این بیانیه مشاهده کرد. پمپئو در پیامی توئیتری نوشت: «از دوستان نزدیک خود انگلیس، فرانسه و آلمان قدردانی می‌کنیم که با بیانی روشن رژیم ایران را تنها عامل اقدام جنگی علیه عربستان اعلام کردند. اقدامی که بر منطقه و جهان تأثیر دارد». وی در ادامه گفت: «این به تقویت دیپلماسی و صلح منجر می‌شود. از همه ملتها می‌خواهیم اقدامات ایران را محکوم کنند».

 

برجام جدید!

بنا‌ به گزارش خبرگزاری بلومبرگ علاوه بر این، انگلستان خواهان توافق هسته‌ای جدیدی با رژیم ایران شد. بلومبرگ نوشت: روز دوشنبه، جانسون در نیویورک گفت: "هر اعتراضی هم که به توافق اتمی پیشین با ایران باشد، اکنون زمان آن است که به جلو حرکت کنیم و یک معامله جدید انجام دهیم".

این معامله جدید یا برجام جدید همان خواسته آمریکاست و این برای رژیم بسیار ترسناک است.

جانسون همچنین روز دوشنبه در مصاحبه با شبکهٔ تلویزیونی ان‌.بی.سی آمریکا در پاسخ به این سؤال که آیا شما صددرصد مطمئن هستید که حمله به تأسیسات نفتی عربستان کار رژیم ایران است؟ گفت: «ما در واقع یقین داریم که این حمله از ایران بوده است هم پهپادی و هم با موشک‌های کروز بوده است. ما هیچ احتمال و فرضیه دیگری نمی‌توانیم داشته باشیم».

نخست‌وزیر انگلستان در مورد برجام هم گفت: «برجام در هر صورت یک توافق بدی بود حفره‌ها و نواقص زیادی داشت و با همان برجام بود که ایران این رفتار اخلال‌گرانه در منطقه را دنبال کرده است. حالا فکر می‌کنم یک فرصت هست که کشورها به یک طرح جایگزین فکر کنند و توافقی بهتر فکر کنند».

 

نگاهی به دیگر جنبه‌های بیانیه ۳قدرت اروپایی

یکی از موارد مهم دیگر این است که این بیانیه، صحنه سیاسی در رابطه با رژیم و آنچه که پیش از این انتظارش در نیویورک بود را تغییر داد. تا پیش از این، موضوع مذاکرات برجسته بود و هنوز هم در داخل رژیم این موضوع با هیاهو و جاروجنجال بسیار بین باندهای مختلف حکومتی در جریان است اما پس از این بیانیه اساساً دیگر بحث مذاکره بنا بر گفته وزیر خارجه فرانسه موضوعیتی ندارد. روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود در این زمینه نوشت:

«۲هفته قبل به‌نظر رسید ایران ممکن است با پیشنهاد ترامپ برای مذاکره راهی برای خروج پیدا کند اما با حملات به عربستان و اتهامات مبنی بر شرکت ایران در این حمله به‌گفته مقامات آمریکا این احتمال را از بین برده است. همین روزنامه به‌نقل از لودریان وزیر خارجه فرانسه نوشت: وساطت پرزیدنت ماکرون امیدوارکننده بود اما حمله رژیم به عربستان تغییردهنده معادله بوده است. لودریان گفت ملاقات بین ترامپ و روحانی دیگر موضوع شماره یک نیست».

لودریان در اظهارات دیگری هم گفت: «حمله به تأسیسات نفتی آرامکو یک نقطه‌عطف در منطقه است. این یک لحظهٔ خطرناک برای تمام جهان است. این اتفاق زمانی رخ داد که همه ما فکر می‌کردیم فرصتی برای مذاکره به‌وجود آمده است». وی به این ترتیب به صحت نظر و تحلیل مجاهدین و مقاومت ایران که همیشه گفته‌اند هر گونه امید بستن به حل و فصل مسالمت‌آمیز مسائل با این رژیم توهم و آب در هاون کوفتن است، اذعان کرد.

 

واکنش رژیم؟

واکنش رژیم در قبال این رویداد و بیانیهٔ مشترک ۳کشور اروپایی تاکنون بسیار ضعیف و با احتیاط بسیار همراه بود. پاسدار علی لاریجانی رئیس مجلس ارتجاع خیلی با ایما و اشاره نسبت به این موضوع صحبت کرد.

و جالب است که روحانی هم پس از صدور این بیانیه با ماکرون ملاقات کرد و آن‌چنان که تلویزیون رژیم ادعا کرد در این ملاقات خواستار پایبندی اروپا به تعهداتش در قبال برجام شد و از این بیانیه هم انتقاد کرد. البته این ادعای تلویزیون رژیم است و روشن نیست روحانی دقیقاً چه گفته است؟ اما نفس ملاقات پس از آن بیانیه، بیانگر موضع ضعف رژیم است. کما این‌که پاسدار شریعتمداری رئیس کیهان خامنه‌ای، روحانی را به‌علت این ملاقات شلاق‌کش کرده و گفت: «ملاقات روحانی با ماکرون اهانت به مردم ایران بود. کمترین انتظار از آقای روحانی این بود که برای حفظ حرمت و عزت نظام از ملاقات با رئیس‌جمهور فرانسه خودداری کند».

شریعتمداری همچنین از روحانی خواسته است که با لغو دیدارش با جانسون بیش از این به آبروی نظام آسیب نرساند. این حمله تازه در حالی است که روحانی در نیویورک است و حتماً پس از بازگشت، حملات شدیدتری به او در انتظارش است. تمامی این اظهارات تنش‌زا البته انعکاس ضربه سیاسی شدیدی است که رژیم در این رابطه دریافت کرده ضمن این‌که باید منتظر پیامدهای سنگین‌تری هم باشد.

و به این ترتیب پس از ۱۰روز که از حملهٔ رژیم به تأسیسات نفتی عربستان می‌گذرد، به‌خوبی می‌توان دریافت که رژیم در این قمار خطرناک بازندهٔ بزرگ بوده است و بسیاری از امتیازاتی را که سیاست مماشات می‌خواست به او بدهد، باخته است.

البته برندهٔ بزرگ این جریان، مردم و مقاومت ایران و مواضع اصولی است که در این جریان اتخاذ کردند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/b422aad5-c717-40dd-97a5-05af7dc60885"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات