728 x 90

اعتصاب کارگران راه‌آهن

کارگران راه  آهن ایران
کارگران راه آهن ایران

(پیشینه و راه‌کارها) 

 

کارگران برای دستمزدهایشان اعتصاب می‌کنند.

شرکتهایی که این کارگران در آنها مشغول کار هستند در همان لحظات اعتصاب در حال سوددهی نجومی به سران دزد و چپاولگر حکومتی هستند!

باید از اعتصاب منفعل به اعتصاب فعال روی آورد وگرنه همه چیز به باد خواهد رفت!

 

اعتصاب کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن در نواحی مختلف راه‌آهن ادامه دارد. جدیدترین خبر حاکی از اعتصاب کارگران در ناحیه راه‌آهن اراک (ایستگاههای اراک، شازند و نورآباد) بود که در دهه دوم خرداد ماه ۹۸منتشر شد.

 

نگاهی به اعتصاب‌های ۹۸کارگران راه‌آهن

کارکنان راه‌آهن اراک (شازند -نورآباد) روز دوشنبه ۳۰اردیبهشت ۹۸نیز در اعتراض به پرداخت نشدن سه ماه حقوق عقب‌افتاده اعتصاب کرده بودند.

کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن تبریز نیز از ابتدای سال‌جاری تاکنون چند مورد حرکت اعتراضی، اعتصاب و تحصن برگزار کرده‌اند.

اعتصاب روز دوشنبه ۳۰اردیبهشت ۱۳۹۸راه‌آهنی‌ها بازتاب نسبتاً وسیعی در رسانه‌ها داشت. اعتصاب کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن تبریز از آذربایجان‌شرقی در گذرگاه تبریز، شروع شد. آنها در اعتراض به عدم دریافت معوقات مزدی خود دست به اعتصاب زدند.

کارگران شرکت « جوش‌گستر» راه‌آهن اراک (ایستگاههای نورآباد و شازند) نیز از سه‌شنبه ۱۷اردبیهشت به‌علت دریافت نکردن حقوق اسفند سال ۹۷و فروردین دست از کار کشیده و بر سر کار حاضر نشده بودند.

این کارگران که تحت مسئولیت یکی از شرکت‌های پیمانکاری راه‌آهن مشغول کار هستند در اعتراض به عدم پرداخت معوقات مزدی دو ماهه خود اعتراض کرده بودند.

به گفته کارگران راه‌آهن، پرداخت مطالبات مزدی آنها دو ماهه (اسفند ۹۷و فرودین ۹۸) به تأخیر افتاده و درخواست آنها تسریع در پرداخت حداقل بخشی از معوقات مزدی در ایام ماه رمضان بود در حالی‌که رمضان آمد و رفت و معوقات مزدی بسیاری از کارگران هنوز پرداخت نشده است.

به گزارش کانال رسمی کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه‌آهن در تلگرام، کارگران اسلامشهر، رباط کریم و فرودگاه نیز روز ۱۵اردیبهشت به علل مشابهی در اعتصاب بوده‌اند.

شایان یادآوری است که کارگران خطوط و ابنیه فنی راه‌آهن لرستان نیز روز یکشنبه ۲۵فروردین ۹۸در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه و حق بیمه خود دست از کار کشیده و مقابل ساختمان اداره کل راه‌آهن تجمع کرده بودند. شمار کارگران حاضر در این تجمع اعتراضی ۴۰۰نفر برآورد شده بود.

 

درباره کارگران «خط و ابنیه فنی» راه‌آهن

کارگران راه‌آهن بخشی از نیروهایی هستند که از طریق یکی از شرکت‌های پیمانکاری طرف قرارداد با راه‌آهن در یک اداره کل به اسم «قسمت خط و ابنیه فنی» راه‌آهن مشغول کار می‌باشند. خبرهای منتشره در گروه تلگرامی کارکنان قسمت خط و ابنیه فنی راه‌آهن حاکی از آن است که مجموع کارگران پیمانکاری شاغل در خطوط و ابنیه فنی راه‌آهن پیوسته با عدم دریافت به موقع معوقات مزدی و بیمه‌ای روبه‌رو هستند.

کارگران راه‌آهن که در خطوط و ابنیه فنی راه‌آهن ناحیه لرستان که در شمار اعتصابیون ثابت راه‌آهنی هستند زیر نظر شرکت پیمانکاری «تراورس» مشغول کار هستند، با بیان این‌که سیل ویرانگر اخیر زندگی بسیاری از همکارانشان را در مناطق مختلف ریلی لرستان و خوزستان از بین برده، به‌شدت زیر فشار کاری مضاعف و زندگی نابود شده قرار دارند در حالی‌که حتی دستمزد معمول خود را هم دریافت نمی‌کنند و معوقات مزدی‌شان روزبه‌روز افزایش می‌یابد.

لازم به یادآوری است که کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن در تمامی ۲۴ساعت دست‌اندرکار حفظ و نگهداری خطوط، پل‌ها و زیرساخت‌های اصلی راه‌آهن بوده و تضمین واقعی سلامت و امنیت تردد‌های ریلی کشور هستند. این کارگران با کمترین تعداد ممکن، کار عظیم حفظ و نگهداری خطوط و زیرساخت‌های راه‌آهن را انجام می‌دهند اما مدتهاست که حتی دستمزد عرفی‌شان هم پرداخت نمی‌شود!

ضمن این‌که دستمزد فعلی آنان دو برابر زیر خط فقر رسمی و اعلام شده حکومتی است!

 

گستره اعتصاب‌های کارگران راه‌آهن

کارگران راه‌آهن به‌ویژه کارگران قسمت خط و ابنیه فنی راه‌آهن در اعتصاب‌های اخیر خود از راه‌آهن آذربایجان در شمال غربی کشور تا راه‌آهن سیستان و بلوچستان در جنوب‌شرقی کشور واز راه‌آهن خراسان در شمال شرقی کشور تا راه‌آهن جنوب در خوزستان و کرمان و بندرعباس تا نواحی مرکزی در سال‌های اخیر به‌ویژه در سال‌ها و ماه‌های اخیر پیوسته در اعتصاب بوده‌اند اما کمترین نتیجه‌یی (به جز چند دریافت معوقات مزدی) از اعتصاب‌های خود نگرفته‌اند، امری که نشان می‌دهد کارگران باید به فکر جمع‌بندی و تغییر روش‌های خود بیفتند.

 

وضعیت قانونی قسمت خط و ابنیه فنی راه‌آهن ایران

واقعیت آن که وضعیت قانونی، حقوقی و کلاً مالکیت این نهاد حساس که حفظ ایمنی، نگهداری و گسترش خطوط و کلیه ساختمانها و بناهای فنی راه‌آهن در کل کشور را به عهدها دارد، به درستی روشن نیست.

این قسمت که تنها نزدیک به ۷هزار نفر پرسنل دارد، به‌رغم کم شمار بودن کارگرانش مسئولیت به‌شدت حساسی در تأمین سلامت ترددها و جابه‌جایی مسافران ریلی کشور به عهده‌ دارد.

کارگران این قسمت اساساً کارشان تخصصی است (نگهداری خطوط). کار این گروه از کارگران نیز در شمار مشاغل «سخت» است و کلیه رسته‌های شغلی آن توانفرساست.

این قسمت از راه‌آهن ایران همانند دیگر منابع ملی کشور در جریان «خصولتی» کردن سازمانهای دولتی، به بخش خصوصی واگذار شد. صاحب اصلی این قسمت از راه‌آهن، امیرمنصور آریا (صاحب اختلاس تاریخی ۳هزار میلیاردی) بود. با بلایی که آخوندها بر سر شریک خود (امیرمنصور آریا) آورده سپس اموالش را هم بالا کشیدند، تکلیف این اداره کل و پرسنلش در هاله‌ای از ابهام فرو رفت. از یک‌سو شرکت‌های متعلق به آریا و خانواده‌اش مصادره شده و به دولت و سران حکومتی واگذار شدند(این را سال‌ها بعد کریمی قدوسی تا حدی افشا کرد) و از سوی دیگر صاحبان جدید شرکت هیچ التزام عملی‌ای نسبت به پرداخت دستمزد پرسنل خود ندارند.

 

کارگران خط و ابنیه سرگردان بین شرکای دزد!

در آن اختلاس حیرت‌انگیز البته محمد جهرمی وزیر کار احمدی‌نژاد که آن هنگام مدیر کل بانک صادرات بود (بانکی که اختلاس ۳۰۰۰میلیاردی را محقق کرد!) دست در دست آریا و شرکایش داشت، آریا اعدام شد و جهرمی کماکان به کار و زندگی‌اش ادامه می‌دهد، خط و ابنیه فنی راه‌آهن دست به دست در چنگ مالکان خصولتی‌اش بالا و پایین می‌شود و در این میانه کارگران خط و ابنیه میان چکش و سندان دولت و مالکان جدید شرکت‌های صاحب عله، «له» می‌شوند! جهرمی که ظاهراً هرگز امیرمنصور آریا را ندیده با خاوری نفر دوم این اختلاس بزرگ همکار بوده و به‌قول خودش پس از کشف؟! اختلاس بیش از یک ماه (۳۷روز) در سکوت و رایزنی با خاوری و بهمنی رئیس کل بانک مرکزی بوده است تا ببینند چگونه قضیه را حل؟ کنند. (نگاه کنید به مصاحبه جهرمی با خبرآنلاین ۲۱اسفند ۱۳۹۰. یعنی همان سالی که توپ اختلاس بزرگ در آن ترکید). به هر حال خط و ابنیه فنی راه‌آهن پس از آن مانند «گوشت قربانی» دست به دست می‌شود، کارگران و دیگر پرسنلش در تمامی ۲۴ساعت شبانه روز مانند سربازان عملیاتی در جبهه‌های جنگ کشیک تمام وقت دارند تا تک به تک خودروهای ریلی کشور به سلامت از مبدأ به مقصد برسند اما دستمزدشان کماکن روی هواست!

پس از مصادره اموال امیرمنصور آریا، این اداره کل به چند شرکت خصولتی مانند «شرکت تراورس» و «شرکت گسترش آهن راه» و «شرکت جوش‌گستر» و شرکت‌های جانبی و اقماری آنها واگذار شد.

 

وضعیت استخدامی کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن

وضعیت استخدامی کارگران خط و ابنیه اساساً در چارچوب «قرارداد موقت» تعریف شده است. کارگرانی که با قراردادهای موقت (۸۵روزه و...) یا قراردادهای موقت (پاره وقت) استخدام می‌شوند و هیچ تضمین و امنیت شغلی‌ای ندارند و هر آن در معرض خطر اخراج از سوی کارفرما قرار دارند.

این وضعیت برای کارگران در شرایطی است که از آن اختلاس بزرگ و فضاحتی که با شرکت دهها مقام رسمی نظام از وزیر و معاون وزیر گرفته تا رؤسای بانک مرکزی و بانک صادرت و تا بیشمار مدیران کل صورت گرفت، اکنون به استثنای دو سه نفر اعدامی بقیه به زندگی عادی اشرافی خود در کانادا و ایران مشغول هستند!

در تاریخ ۱۹مرداد ۹۷پاسدار جنایتکار کریمی قدوسی در یک تصفیه حساب باندی با افشای نام صادق لاریجانی و علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارتجاع، گوشه‌های دیگری از اختلاس ۳۰۰۰میلیاردی را رو کرد و نشان داد که بروجردی و لاریجانی و ری‌شهری نیز در آن اختلاس بزرگ سهم داشته‌ و با آن پولها برای فرزندانشان «گرین کارت» آمریکایی و کانادایی و انگلیسی تهیه می‌کنند در حالی‌که کارگران خط و ابنیه در کوه و بیابان از سرمای استخوان‌سوز آذربایجان تا گرمای جانکاه جنوب کار می‌کنند و حتی دستمزد قانونی را هم دریافت نمی‌کنند!

و تمامی اینها در حالی اتفاق‌ می‌افتد که به‌نوشته سایت رسمی مجلس ارتجاع تا تاریخ ۱بهمن ۱۳۹۷هنوز واحدهای تولیدی امیرمنصور آریا تعیین‌تکلیف نشده‌اند! و حتی سایت رسمی آن هلدینگ با همان اسم و مشخصات کماکان به کارش ادامه می‌دهد.

امیرمنصور آریا اعدام شد و اکنون مالکیت بسیاری شرکتهایش در دست ضابط قانون است ۱

امیرمنصور آریا اعدام شد و اکنون مالکیت بسیاری شرکتهایش در دست ضابط قانون است

 

آنچه که سایت مجلس ارتجاع از قول منوچهر جمالی نماینده رژیم از رودبار منتشر کرده است نشانه آن است که چپاول و اختلاس سه هزار میلیاردی و عقبه آن کماکان ادامه دارد. امری که می‌تواند به کارگران خط و ابینه و سایر کارگرانی که کارخانه‌ها و شرکت‌هایشان در این پرونده دخیل هستند کمک کند تا بهتر بتوانند حقوق خود را مطالبه کنند چرا که به‌گفته جعفری دولت‌آبادی دادستان خون‌آشام وقت آخوندها، در ۲۴اردیبهشت ۹۷(خبرگزاری شبستان) رد مال پرونده امیرمنصور آریا پس از سال‌ها هنوز تمام نشده و ادامه دارد! دولت‌آبادی در حالی این را می‌گوید که ۴سال پیش مدیر عامل بانک ملی (عبدالناصر همتی) اعلام کرده بود بدهی امیرمنصور آریا تعیین‌تکلیف شد!

چه باید کرد؟

اکنون کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن چه باید بکنند؟ چاره کار چیست؟

تمامی موارد گفته شده در این یادداشت نشان می‌دهند که پول کارگران مستمراًً بین آخوندها و باندهایشان دست به دست می‌شود، در نتیجه تمامی خبرهای مربوط به این پرونده را باید مشکوک تلقی کرد و با حداکثر قدرت و ایستادگی در برابر پایمال شدن حقوق کارگران ایستاد.

سال ۹۳گفتند بدهی آریا تعیین‌تکلیف شد سال ۹۷ می‌گویند رد مال آریا تمام نشده است! ۲

سال ۹۳گفتند بدهی آریا تعیین‌تکلیف شد سال ۹۷می‌گویند رد مال آریا تمام نشده است!

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/4d01c8cb-e1f3-43eb-a872-30c2ec123612"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات