تمام تقلای رژیم در رابطه با اروپا تحت عنوان حفظ برجام، یافتن مفری بود تا بتواند طناب تحریمها بر گردن نظام را شل کند. حاکمیت آخوندی امیدوار بود که تا قبل از ۱۳آبان، سرفصل شروع تحریمهای اصلی آمریکا، بتواند به توافقی با اتحادیه اروپا دست یابد.
اکنون صداهای مختلفی از درون حاکمیت بهگوش میرسد، صداهایی که عکس جهت هم است. یک باند اظهار امیدواری میکند و اطمینان میدهد و دیگری ابراز وحشت و ناامیدی میکند.
مقامات دولت روحانی مدعی هستند کانال ارزی جدیدی با اروپا گشوده شده است، در این زمینه تلویزیون رژیم ۵مهر ۹۷ بهنقل از رئیسکل بانک مرکزی میگوید: «ارز صادراتی به دست صادرکنندگان میرسه. رئیسکل بانک مرکزی از بررسی جزئیات ایجاد کانال مالی اروپا با ایران در بروکسل خبر داده و گفته بر اساس این پیمان دوجانبه پولی، صادرکنندههای ایرانی و اروپایی میتوانند ارز حاصل از صادراتشان را بگیرند».
روزنامه آرمان بهنقل از رئیسکل بانک مرکزی نوشت: «جزییات این توافق هفته گذشته در بروکسل مورد توافق قرار گرفته است».(آرمان ۶آبان ۹۸)
اما رئیسکل بانک مرکزی نگفته است چرا اعلام این خبر بهظاهر خوش را یک هفته به تأخیر انداخته است.
پاسخ به این سؤال را میتوان در واکنشهای دلواپسان و حتی منتقدان روحانی از باند خودش پیدا کرد.
عباس هشی، اقتصاددان و حسابدار رسمی حکومتی، گفت: «این کانال یورویی اختراع جدیدی نیست و عملکرد آن همچون اتاقهای تسویه پایاپای در زمان جنگ تحمیلی خواهد بود».
وی در توضیح گفت: «این بار نیز قرار است کانال مشابهی ایجاد شود که شاید همان کالا در برابر نفت باشد».(خبرگزاری ایرنا ۱۴مهر ۹۷)
سایت نامه نیوز همسو با روحانی هم از نقد نبودن این وعده خبر داد و بهنقل از رویترز نوشت: «مکانیسم اتحادیه اروپایی برای تسهیل پرداخت وجوه صادرات به ایران تا ۴نوامبر (۱۳آبانماه) راهاندازی خواهد شد اما تا اوایل سال آینده میلادی عملیاتی نخواهد شد».
این رسانه حکومتی بهنقل از موگرینی مسؤل سیاست خارجی اتحادیه اروپا که گفته بود تا پیش از شروع تحریمها این طرح برای تسهیل تبادلات مالی با رژیم اجرایی میشود اشاره کرد و افزود: «به نظر میرسد مقامات اروپایی بار دیگر در حال خرید زمان برای "تکمیل بازی برجامی" خود در قبال ایران هستند. در این خصوص مقامات اروپایی رایزنیهایی را با ایالات متحده آمریکا صورت دادهاند».(نامه نیوز ۵آبان ۹۷)
محمدنبی حبیبی از باند مؤتلفه گفت: «اخیراً هم رویترز از قول ۳دیپلمات اروپایی اعلام کرده است، اجرایی شدن برجام اروپایی تا بهمنماه طول میکشد. ما از اول گفته بودیم که دولت نباید به برجام اروپایی دل خوش کند».(خبرگزاری ایسنا ۶آبان ۹۷)
پیش از رسانههای رژیم سایت یورونیوز نوشته بود: «اروپا برای اینکه بستههای پیشنهادیاش بتوانند عملکرد موفقی داشته باشند باید بداند که هیچ سهمی از پولهای بهجریان افتاده از دورزدن تحریمها نباید در دسترس شرکتهای متعلق به سپاه پاسداران قرار بگیرند. نه به شکل حقوقی نه به شکل مالی». یورونیوز میافزاید: «اتحادیه اروپا گفته است: وقتی از بخش خصوصی صحبت میکنیم درباره شرکتهایی میگوییم که هیچ ارتباطی با سپاه و بسیج ندارند».
خبرگزاری رویترز روز ۲آبان ۹۷بهنقل از دیپلماتهای غربی نوشت که سازو کار جدید اتحادیه اروپا بهمنظور کمک به ایران برای دریافت پول صادرات خود، از روز چهارم نوامبر، برابر با ۱۳آبان، «بهطور نمادین»! آغاز خواهد شد.
در عینحال که کشورهای اروپایی تلاش دارند کار استقرار یک سازوکار ویژه را «بهطور نمادین» پیش ببرند، اما مشخص نیست که دفتر این سازوکار در کجا باید باشد و ساختار قانونی و مدیریتی آن چگونه است.
در این زمینه روزنامه فاینشنال تایمز گزارش داد کشورهای اتحادیه اروپا در مسیر ایجاد کانال ویژه پرداخت مالی به ایران بیمیل هستند که این مسأله به مانع تازهیی برای ایجاد این سازوکار بدل شده است.(سایت باشگاه خبرنگاران جوان ۷آبان ۹۷)
همانطور که از اظهارات مهرههای حکومتی برمیآید، حداکثر بهره حاصله از برجام اروپایی برای حاکمیت آخوندی تبادل کالا با نفت و تبادل نفت با غذا است که در رابطه با «بسته اروپایی» و« سازوکار اروپایی» هم که قبلاً مطرح بود، رسانهها و مهرههای مختلف هم به این امر اذعان کردند.
همانطور که یورو نیوز نیز به آن اشاره کرده است سپاه پاسداران و بسیج نیز نمیتوانند طرف معامله با شرکتهای اروپایی باشند و...
بر این اساس است که دلواپسان باند خامنهای پیشاپیش نتایح برجام اروپایی را به دولت روحانی گوشزد میکنند و میگویند ما گفتیم برجام اروپایی فایدهای ندارد.
بهرغم اینکه باند روحانی امید میدهند که از برجام اروپایی آبی برای نظام گرم میشود اما رسانههای باند خامنهای از هماکنون پته آن را روی آب میاندازند و وعده «مبادله نفت در برابر غذا» و وعده «مبادله نفت در مقابل کالا» که از نظر آنان حداکثر دستآورد برجام اروپایی است را بهسخره میگیرند.
واقعیت هم این است که از «برجام اروپایی»، «بسته اروپایی» و «سازوکار اروپایی» چیزی جز مبادله نفت و کالا و نفت در مقابل غذا عاید رژیم نمیشود.
زیرا با تحریمهای آمریکا اساساً راه تبادل پولی اروپا و رژیم بسته میشود و نمیتواند با درآمدهای پولی آنطور که خود میخواهد مبادلات تجاری را پیش ببرد و کالاهای مورد نیاز را تهیه کند.
بنابراین در این شرایطی هم که باید به مبادله نفت در مقابل کالا و نفت در مقابل غذا تن بدهد، این اروپا است که تعیینکننده است چه کالایی را بفروشد و با چه نهادها و شرکتهایی مبادله داشته باشد.
بنابراین رابطه اینچنینی با اروپا به هیچوجه نمیتواند با تحریمهای آمریکا مقابله کند.
بر اساس این واقعیت است که سایت رجا نیور از باند خامنهای در مطلبی با عنوان « کوه اروپاییها موش زایید!» مینویسد: «هنوز اروپاییها راهکاری عملی برای اقلام تحریمی همچون فروش نفت و رفع مشکل اصلی یعنی تبادل بانکی حتی در حد وعده و شعار هم مطرح نساختهاند».
نویسنده این سایت نتیجه میگیرد: «خبری از «پیمان پولی دوجانبه» در کار نیست بلکه غربگرایان و بزککنندگان غرب، برای فریب افکار عمومی، وعده مبادله نفت در برابر غذا را به دروغ پیمان پولی مطرح میسازند».
البته جدال در درون حاکمیت آخوندی زمانی به اوج خود میرسد که تحریمهای آمریکا بهطور کامل برقرار شود و جزئیات بسته اروپایی و سازوکار اروپایی هم بهطور کامل مشخص شود،و ابعاد مخمصه نظام در تله تحریمها بیشازپیش مشخص شود.