یکی از مشخصههای نظام آخوندی چپاولگری منابع و ثروتهای مردم و اخاذی از آنها است.
یکی از کارشناسان اقتصادی رژیم به نام حسین راغفر بهصراحت به این موضوع اعتراف میکند و میگوید: «آن گروه که دستشان به قدرت میرسد یک نگاه صرفاً چپاولگرانه به اموال و منافع عمومی دارند و اکثر آنها ارز دولتی دریافت کرده و از کشور خارج میکنند».
یکی از نمودهای این وضعیت سرکیسهکردن دانشجویان در دانشگاهها و اولیای دانشآموزان در مدارس کشور است که ایادی حکومتی با عناوین مختلف جیب آنها را خالی میکنند.
در هفته دوم شهریور ۹۷ جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به شهریه دروس جبرانی در مقابل معاونت دانشجویی دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند. آنان خواستههای خود را در پلاکاردهایشان اینگونه نوشتند: «اجبار گذراندن دروس لیسانس به نام دروس جبرانی - بیمنطقی محض، پول زور هرگز، آرامش و امنیتخاطر - ضرورت دانشگاه کارآفرین، حراج اعتماد دانشگاه و اخذ شهریه از دانشگاه روزانه».
دروس جبرانی به دروسی گفته میشود که اگر دانشجو در مقطع قبلی، دروس خاصی را پاس نکرده باشد، در مقطع فعلی حتماً باید آن درس را بگیرد ولی نمره این درس، در معدل محاسبه نمیشود.
کارگزاران رژیم به اجباری کردن تعدادی از دروس بهدنبال اخاذی جدیدی از دانشجویان هستند.
سؤال دانشجویان این است به چه دلیل واحدی در مقطع کارشناسی حذف شده و دانشجو بدون گذراندن آن واحد درسی که کارگزاران دانشگاه هم در جریان آن بودهاند، در مقطع بالاتری مجبور به گذراندن آن واحد میشود. آیا این جز این است که شرایط برای اخاذی جدیدی فراهم شود؟
قاسم احمدی لاشکی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ارتجاع اعتراف کرد: «بر اساس قوانین مصوب هیچ دانشگاه دولتی حق ندارد از دانشجویان دورهٔ روزانه چه برای دروس جبرانی یا دروس اصلی شهریهای دریافت کند».
متقابلاً رئیس دانشگاه تهران در یک تناقضگویی آشکار دیدگاه خود را اینطور اعلام کرد: «بر اساس این مصوبه دانشجویان باید برای اخذ دروس جبرانی شهریه پرداخت کنند که شهریه این دروس بر اساس میزان دانشجویان شهریهپرداز حساب میشود».(خبرگزاری مهر ۶شهریور ۹۷)
سرکیسهکردن دانشجویان توسط دانشگاهها بهگونهیی است که داد ایادی حکومتی در دانشگاهها را هم درآورده است.
در این رابطه یکی از ایادی حکومتی در دیدار ایادی رژیم در دانشگاهها با خامنهای میگوید: «...معضل چهارم، مافیای فاسد قدرت و ثروت یا به عبارتی شهریهخواران نجومی در این دانشگاه هستند. گزارش تحقیق و تفحص سال ۹۳ مجلسی و اظهارات رئیس جدید هیأت مؤسس این دانشگاه و سایر دلسوزان، اقدامات فسادآمیز قبلی این دانشگاه و تنها گوشهیی از چپاول شهریه دانشجویان مظلوم این دانشگاه را نشان داد».(خبرگزاری آنا ۱۸خرداد ۹۶)
اما این دغلکاریهای عوامل حکومتی در دانشگاهها دانشجویان را فریب نمیدهد و آنها در اعتراضاتشان نسبت به این زورگویی و غارتگری دانشگاه فریاد میزنند: «شهریه دروس جبرانی، دروس اجباری حذف باید گردد. شهریه دروس جبرانی، دروس اجباری حذف باید گردد و شهریه اجباری نمیدیم نمیدیم».
اعتراضات دانشجویان به روند پولیشدن آموزش در دانشگاهها مدتهاست ادامه دارد. تجمع دانشجویان دانشگاه ملی یکی از این نمونهها است.
سرکیسهکردن اولیای دانشآموزان در مدارس دولتی نیز بهشدت غارت دانشجویان دانشگاهها است.
در مدارس دولتی که به ظاهر نباید هیچ هزینهای از دانشآموزان گرفته شود اولیای آنان به بهانههای مختلف سرکیسه میشوند.
اخاذی در مدارس دولتی هم آنچنان است که هنگام ثبتنام مبالغ کلانی از دانشآموزان گرفته میشود.
در این زمینه روزنامه اطلاعات ۷مرداد ۹۷ نوشت: «هنگام ثبتنام مبلغی بین ۲۰۰ تا ۶۰۰هزار تومان از اولیای دانشآموزان درخواست میکنند. بسیاری از والدین از ترس اینکه ثبتنام فرزندشان در مدرسه ملغی شود، دم برنمیآورند و اعتراض نمیکنند. اما نکته مهم در این است که بسیاری از وجوهی که میان اولیا و مدارس رد و بدل میشود هیچ ثبتی ندارد».(روزنامه اطلاعات ۷مرداد ۹۷)