بیانیه اکثریت پارلمان سن مارینو، که توسط ۳۹نماینده از مجموع ۶۰نماینده این پارلمان امضا شده است، بهعنوان سندی سیاسی و اخلاقی، از اهمیتی ویژه برخوردار است. این بیانیه که در تاریخ ۸تیر ۱۴۰۴ منتشر شد، حمایت قاطعانهیی از مبارزه مردم ایران برای دستیابی به یک جمهوری دموکراتیک مبتنی بر جدایی دین و دولت ابراز میکند و بهطور مشخص بر برنامه ۱۰مادهیی مریم رجوی، رئیسجمهور برگزیده شورای ملی مقاومت ایران، صحه میگذارد.
این سند همچنین خواستار اقدامات عملی نظیر قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی و پایان دادن به سیاست مماشات با رژیم حاکم بر ایران است.
تجلیل از قیام سراسری مردم ایران در ۱۴۰۱
بیانیه پارلمان سن مارینو در بستری شکل گرفته است که قیام سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱، بهعنوان نقطه عطفی در مبارزه علیه رژیم حاکم، توجه جهانی را به خود جلب کرد. نمایندگان پارلمان سن مارینو در بیانیه خود تأکید میکنند: «قیام سراسری که از سال ۱۴۰۱ آغاز شد و با شجاعتی مثالزدنی توسط مردم ایران از تمام اقشار بهویژه زنان و جوانان و با به خطر انداختن جانشان هدایت میشود، بهروشنی به جهانیان نشان داد که جامعه ایران دیگر حاضر نیست هیچ رژیم مطلقه و واپسگرای دیگری را چه از نوع ولایت فقیه و چه از نوع سلطنتی تحمل کند».
این پاراگراف از بیانیه نمایانگر آگاهی عمیق نمایندگان از تحولات اجتماعی ایران و پویاییهای مقاومت مردمی در برابر استبداد است. قیام ۱۴۰۱ که با مشارکت گسترده زنان و جوانان همراه بود، بهمثابه یک خیزش هویتساز برای بازتعریف آینده سیاسی ایران شناخته میشود. کما اینکه با زلزلهیی که در سراپای رژیم و سطح جامعه ایجاد کرد، شاهد مرزبندی اکثریت جامعه با رژیم اشغالگر حاکم و طرد و بایکوت آن در جریان انتخابات فرمایشی بودیم.
برنامه ۱۰مادهیی مریم رجوی: چارچوبی برای دموکراسی
یکی از محورهای اصلی بیانیه، حمایت از برنامه ۱۰مادهیی مریم رجوی است که بهعنوان نقشهراهی برای تأسیس یک جمهوری دموکراتیک در ایران ارائه شده است. در بیانیه آمده است: «اپوزیسیون دموکراتیک ایران در شورای ملی مقاومت تحت هدایت رئیسجمهور برگزیده مریم رجوی در برنامه ۱۰مادهیی برای آینده ایران بهخوبی عناصر لازم را برای تأسیس یک جمهوری دموکراتیک خلاصه کرده است؛ یک جمهوری مبتنی بر جدایی دین از دولت، برابری حقوق زنان و مردان، یک ایران غیراتمی و بدون مجازات اعدام».
این برنامه، با تأکید بر اصول بنیادین دموکراسی نظیر جدایی دین و دولت، برابری جنسیتی، و لغو مجازات اعدام، نهتنها پاسخی به مطالبات داخلی مردم ایران است، بلکه با ارزشهای جهانی دموکراسی و حقوقبشر همراستا است. این برنامه همچنین با تأکید بر ایران غیراتمی، پیامی روشن به جامعه بینالمللی در راستای صلح و امنیت منطقهیی ارسال میکند.
نقد سیاست مماشات و نقش سپاه پاسداران
بیانیه بهطور صریح سیاست مماشات با رژیم ایران را مورد انتقاد قرار میدهد و آن را در تضاد با ارزشهای دموکراتیک میداند. نمایندگان سن مارینو اظهار میدارند: «ادامه سیاست مماشات یا حتی تجارت با رژیم آخوندها نهتنها با ارزشهای دموکراتیک در تضاد است، بلکه خطر تغذیه و تقویت ظرفیت بیثباتکننده رژیم حامی اصلی تروریسم بینالمللی را در پی دارد»
بیانیه همچنین با توجه به نقش محوری سپاه پاسداران در اقتصاد و فعالیتهای تروریستی، تأکید میکند: «این موضوع بهویژه بهمعنای تضمین منابع مالی بیشتر برای سپاه پاسداران خواهد بود؛ نهادی که بیش از ۷۰٪ فعالیتهای اقتصادی، مالی و تولیدی کشور را در اختیار دارد».
ضرورت اقدامات بینالمللی
بیانیه اکثریت پارلمان سن مارینو همچنین خواستار اقدامات عملی و فوری از سوی جامعه بینالمللی است. از جمله این اقدامات، «قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی» و «بستن سفارتخانههای (رژیم) ایران» است که بهعنوان مراکز حمایت از فعالیتهای تروریستی شناخته میشوند.
علاوه بر آنچه نوشته شد، بیانیه با اشاره به «رشد چشمگیر دستگیریهای خودسرانه، شکنجهها، احکام اعدام و اجرای آنها علیه مخالفان سیاسی بهویژه در میان اعضای سازمان مجاهدین خلق»، بر ضرورت اقدام فوری برای توقف نقض حقوقبشر در ایران تأکید میورزد.
یک فراخوان اخلاقی برای حمایت از آرمان دموکراتیک مردم ایران
بیانیه اکثریت پارلمان سن مارینو فراتر از یک سند سیاسی، فراخوانی اخلاقی برای حمایت از آرمانهای دموکراتیک مردم ایران است. این بیانیه با تأکید بر برنامه ۱۰مادهیی مریم رجوی، نقد سیاست مماشات، و فراخوان برای اقدامات عملی علیه رژیم ایران، گامی مهم در راستای همبستگی بینالمللی با مبارزه مردم ایران برای آزادی و عدالت بهشمار میرود. در جهانی که صلح و امنیت بهطور فزایندهیی با چالشهای ناشی از رژیمهای استبدادی مواجه است، چنین بیانیههایی میتوانند بهعنوان الگویی برای سایر پارلمانها و نهادهای بینالمللی عمل کنند.