این روزها بار دیگر دعوا بر سر برجام و اینستکس در رژیم بالا گرفته است. باند روحانی با فیگور تعامل با جهان خواهان ادامهٔ مذاکرات با اروپا و حتی با برخی شروط مایل به مذاکره با آمریکا است اما در سمت باند رقیب خواهان احیاء پروژه اتمی هستند. در حالی که طی ماههای اخیر روحانی سرسپردگیاش به خط خامنهای را اثبات کرده است پس این اختلاف ناشی از چیست؟
آخوند روحانی روز ۲۳مرداد همزمان با ادعای تعامل با جهان و تمایل به مذاکره، اذعان کرد که همچنان سودای بمب اتمی را در سر میپروراند: «نکته بعدی که میخواهم بهش اشاره بکنم در موضوع برجام و کاهش تعهدات ما در برجام هست اولاً این روزهای اخیر آمریکاییها باز دومرتبه به عظمت بخشی از برجام پی بردند که ظاهراً غافل بودند تو این یکی دو سال خیلی توجه نداشتند [خنده] تازه فهمیدند که با ادامه برجام سال آینده همه تحریمهای تسلیحاتی برداشته میشود، دستپاچه شدند یک ساعتی ما توی این میدان گذاشتیم اونها هم یاد گرفتند یک ساعتی اونجا گذاشتند برای اینکه کی تمام میشه این زمان و تحریم تسلیحاتی برداشته میشود خب فهمیدند که ادامه راه برجام بعد آمریکاییها میگویند سال دیگه تحریم تسلیحاتی برداشته میشود سه سال دیگه همه چی برداشته میشه و اصلاً این چه جور توافقی بود که در عرض چند سال ایران به تمام اهداف خودش دست پیدا میکند».
آخوند روحانی در ادامه اذعان کرد که برای رژیم مذاکره و تعامل شیوهای برای دست یافتن به اهداف است. وی گفت: «هیچوقت ما از تعامل و مذاکره نباید فرار کنیم... اگر همه شرایط شرایط مناسبی بود ما همیشه دنبال تعامل با دنیا هستیم و دنبال مذاکره با طرف مقابل هستیم برای اهداف خودمان جنگ و مذاکره و تعامل و تقابل دوستی رفاقت و فاصله و تهش باید منافع ملی باشد».
«منافع ملی» و «اهداف» نظام چیزی جز تحقق رویای دسترسی به سلاح هستهیی نیست. و آخوند روحانی با توجه به فشار جامعه جهانی ترجیح میدهد برای تحقق این رویا مسیر فریب را برود که زمانبر است.
اما باند دلواپسان عجله دارند که از طریق ایستادن در برابر جامعه جهانی و بازگشت به ادامه برنامههای هستهیی به سمت تحقق این رویا بروند. این تمایل در نمایشهای جمعه روز ۲۵مرداد شنیده میشد.
در نمایش جمعه۲۵مرداد مشهد آخوند علمالهدی با اشاره به بیراهحلی باند رقیب در برابر فشار تحریمها گفت: «تو قصه این برجام علاف شدیم و رفتیم تحریمها چند برابر شد مشکلات افزون تر شد و این مسأله از این طریق حل نشد معقول هم نیست از این طریق مسأله حل شود چون دشمنی که برای به زانو درآوردن و نابودسازی ما یک توطئه و برنامهیی را دارد خوب نمیشود به این دشمن رفت به سراغ او و از طریق او این توطئه و برنامه را حل کرد».
آخوند علمالهدی همچنین تمایل این باند به بازگشت به شرایط قبل از برجام و ادامه پروژه اتمی را برملا کرد و بر کاستن از تعهدات برجامی تأکید کرد و گفت: «اگر ما این برنامه را ادامه بدهیم هم خسارت ۴سال برجام را تأمین میکنیم از نظر موقعیت بینالمللی و جهانی هم دشمن بیآبرو در دنیا شده است و هم مسأله انتخابات آمریکا که جریان ایدهآل استکبار در ۲سال دیگر شکست میخورد».
با مشاهدهٔ همین رویکرد نظام است که مشاور امنیتی رئیسجمهور آمریکا روز ۲۴مرداد گفت: «رژیم ایران هرگز تصمیم کلیدی دست کشیدن از جنگافزارهای هستهیی خود را اتخاذ نکرده است».
به این ترتیب روشن میشود که جنگ باندها بر سر برجام، دعوا بر سر دو شیوهٔ تحقق رویای هستهای برای بقای نظام است. یک باند راه فریب جامعه جهانی را نشان میدهد و باند دیگر باجخواهی و شاخ و شانه کشیدن را. و هر دو حرف دیرین مقاومت ایران را اثبات میکنند که تمام باندها و دستجات رژیم هیچ تفاوت ماهوی با یکدیگر ندارند و سر و ته یک کرباسند.