روز یکشنبه اول مهرماه روحانی بهمنظور ایراد یک سخنرانی در هفتادوسومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک شد. این سفر در شرایطی است که رژیم از یکسو با انزوای بینالمللی و اوضاع بهغایت بحرانی دیپلماتیک با کشورهای اروپایی و منطقهای روبهرو است و از طرف دیگر با شرایط دشوار داخلی یعنی قیام مردم و شرایط ورشکسته اقتصادی همچون پایین آمدن ارزش ریال و گرانی مواجه است. در جنگ جناحهای داخلی رژیم دستاورد این سفر بارها زیر علامت سؤال رفته و آن را بهخاطر خالی نبودن عریضه و صندلی رژیم در مجمع و تشریفاتی و پرهزینه (مالی و سیاسی) قلمداد کردند.
سفری تشریفاتی و روضهخوانی پرهزینه
بهمن حسین پور، معاون تشریفات نهاد ریاستجمهوری رژیم، در ۲۹شهریور گفت: «هزینه سفر روحانی به نیویورک ۲میلیون دلار و تعداد همراهان او ۱۰۰نفر هم نیست».
طبق برآورد هزینه سفر هیأت اعزامی دولتهای قبلی رژیم که مرکب از ۱۰۰ تا ۱۵۰نفر بودند، فهرست اصلیترین هزینه روحانی و همراهانش عبارتند از: پرواز با یک فروند هواپیمای اختصاصی، حداقل ۳شب اقامت در محل شخصیتها در هتل مجللی در نیویورک، هزینه ترتیب دادن مصاحبهها و هزینه ترتیب مراسم و مهمانیها و دیدار با ایرانیان و مقامات بینالمللی و....
این هزینهها در شرایطی است که گرانی فلجکننده در شروع سال تحصیلی علاوه بر کتب درسی، قیمت لوازمالتحریر نیز افزایش یافته است. سایت «اعتماد آنلاین» در گزارشی حداقل هزینه دانشآموزان در آغاز سال تحصیلی را ۳۰۰هزار تومان برآورد کرده که معادل یکچهارم حداقل دستمزد کارگران است.
افزایش قیمت نوشتافزار همزمان با کاهش سطح واقعی دستمزدها باعث افزایش آمار کودکان بازمانده از تحصیل شده است. مجید یزدانپناه، مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه، به مهر(رژیم) در ۲۷شهریور گفت: «۱۷هزار و ۱۷۵دانشآموز بازمانده از تحصیل در سطح استان وجود دارد..».
جنگ جناحها و تناقضگویی فرار به جلو
سفر روحانی به یکی از چالشهای رژیم تبدیل شده و جناحهای داخل رژیم قبل از اینکه به دستاورد سفر فکر کنند تحت فشار جامعه بینالمللی و همچنین بهخاطر ورشکستگی اقتصادی، با فرار به جلو دچار تناقضگویی شدهاند.
خبرگزاری حکومتی ایسنا در ۳۱شهریور ۹۷ برنامههای هیأت ایرانی در نیویورک را مهم دانست و نوشت: «این یکی از حساسترین سفرهای تاریخ رؤسای جمهور و مقامات کشورمان به مجمع عمومی سازمان ملل در ۴۰سال گذشته (است). سفری که با حساسیتهای داخلی و بینالمللی فزاینده بهلحاظ خروج آمریکا از برجام و... بهلحاظ شرایط سیاسی و اقتصادی داخلی ایران مواجه است...».
در اول مهر (همزمان با سفر روحانی) محمد قمی در مجلس گفت: «آقای روحانی، مردم عزیز ایران از شرایط سختی همچون گرانی، تورم، کمبود درآمد، بالا رفتن هزینههای زندگی، حملونقل، افزایش نرخ ارز، طلا و سایر مشکلات رنج میبرند... مگر صدای خردشدن استخوان مردم را زیر بار گرانی نمیشنوید»؟
کیهان شریعتمداری در ۲۱شهریور نوشت: «حضور همهساله آقای روحانی در نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل چه دستاوردی داشته است؟... مگر حضور همهساله روحانی در نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل چه دستاوردی داشته است که با حضور نیافتن ایشان از دست برود»؟!
روزنامه ابتکار در ۲۴شهریور در سرمقاله ”روحانی باید برود“ نوشت: «از همین رو است که کسانی که میگویند «رفتن» چه دستاوردی دارد، نمیتوانند با این موضع از «نرفتن» دفاع کنند بلکه باید توضیح دهند «نرفتن» چه دستاوردی دارد».
هزینههای سیاسی سفر روحانی در چالشهای منطقهای و بینالمللی
با وجودی که رژیم مدعی ابرقدرتی و دارای عمق استراتژیک در منطقه و جهان است، شکستهایش در منطقه و پاسخگویی در مورد برنامه موشکی، دخالت در کشورهای منطقه و تروریسم بینالمللی و نقض افسارگسیخته حقوقبشر و سرکوب تظاهرات مسالمتآمیز از مهمترین چالشهای روحانی در این سفر میباشند.
یکم - جلسه شورای امنیت
رئیسجمهوری آمریکا در هفته آینده رئیس جلسه شورای امنیت درباره ایران خواهد بود. ترامپ هدف نشست ۲۶سپتامبر را "حصول اطمینان از پایبندی ایران به نظم جهانی" عنوان کرده است. الشرقالأوسط (انگلیسی) در ۳۰شهریور ۹۷ نوشت: «در این جلسه میخواهند راه و رسمی را بهصورت تیز برای روبهرو شدن با کشورهای استفادهکننده و گسترشدهنده سلاح کشتار جمعی، بهویژه کشوری مانند ایران، نقش ایران در نقض قوانین بینالملل و بیثباتسازی خاورمیانه عرضه کنند».
دوم - حمایت از تروریسم - ”ایران در صدر کشورهای حامی تروریسم“
همزمان با اجلاس سالانه مجمع عمومی، آمریکا گزارش سالانه خود را حول تروریسم منتشر کرد و رژیم را بهعنوان "اولین کشور حامی از تروریسم در جهان" توصیف کرده است. خبرگزاری فرانسه ۲۹شهریور گزارش داد یک مقام فرانسوی با اشاره به تهدید "واقعا جهانی" میگوید: «تهران مسئول تشدید اختلافات بسیاری است. او همچنین اشاره میکند به حمله خنثیشده به مجاهدین خلق ایران مخالفان رژیم، در فرانسه که در پایان ماه ژوئن صورت گرفت».
سوم - انزوای منطقهای و دیپلماتیک رژیم
در سوریه با توجه به هزینههای سنگینی که جنگ سوریه برای رژیم بهبار آورده است، بحران سوریه به یکی از معضلات پیش روی رژیم تبدیل شده و رژیم تا این لحظه ناچار شده است تن به آتشبس در ادلب بدهد. از سوی دیگر نیز جیمز جفری، نمایندهٔ وزارت خارجهٔ آمریکا در سوریه، گفت: «آتشبس در ادلب باید مقدمهای برای پایاندادن به حضور رژیم جمهوری اسلامی در سوریه باشد و تا زمانی که شبهنظامیان ایران و تحت حمایت رژیم ایران در خاک سوریه حضور داشته باشند، نمیتوان به صلح در این کشور دست یافت». خبرگزاری آناتولی(فارسی) در ۳۰شهریور در یک افشاگری از دخالت رژیم در جنگ سوریه و بهطورخاص در ادلب نوشت: «ایران با تجهیز و سازماندهی بیش از ۱۲۰هزار شبهنظامی خارجی به حمایت از رژیم اسد ادامه میدهد و ادلب با ۱۲۰هزار شبهنظامی تحت حمایت ایران در سوریه محاصره شده است».
در شرایط فعلی رژیم آخوندی بهدلیل اقدامات تروریستی در سایر کشورها و نقش بهسزایی که در ایجاد آشوب در منطقه دارد، برخلاف آنچه که خود تصور میکند، به یکی از منفورترین چهرههای منطقه تبدیل شده است. در این روزها در تظاهرات عراق(بصره) و در مواضع کشورهای مراکش، کویت و فرانسه و قطع روابط دیپلماتیک با رژیم شاهد این انزوای جهانی هستیم.
بهنقل از روزنامه القبس، در ۳۰شهریور «علی السعید»، معاون وزیر خارجه کویت در امور آسیا، شرط بازگشت سفیر این کشور به تهران را تغییر مواضع ایران دانست. «صباح الخالد، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه و خالد جارالله، معاون وی، بارها بر ضرورت تغییر محسوس خطمشی ایران و بازگشت آن به ایفای نقش مثبت در منطقه تأکید کردهاند».
به گزارش الشرقالأوسط ۲۹شهریور ۹۷ مصطفی الخلفی، سخنگوی رسمی دولت مراکش، در خصوص ارتباط با ایران گفت: «مراکش از ماهها پیش تصمیم به قطع ارتباط با ایران گرفته است. وی افزود این تصمیم برای دفاع از تمامیت ارضی کشور اتخاذ شده است».
از دیگر شکستهای رژیم ایران در صحنه بینالمللی پاسخگو بودن حسن روحانی در سفر به نیویورک در قبال اقدامات تروریستی انجام شده در فرانسه است. دولت فرانسه در رابطه با اقدام به بمبگذاری در میتینگ مقاومت ایران در پاریس در ۹تیر ۹۷ توسط یک دیپلمات رژیم ایران، اعزام سفیر جدید به تهران را متوقف کرده است. خبرگزاری رویتر ۲۸شهریور نوشت: «یک دیپلمات ایران در اتریش و ۳نفر دیگر به ظن توطئه برای حمله به یک گردهمایی شورای ملی مقاومت ایران دستگیر شدند. مقامات فرانسه روز چهارشنبه گفتند فرانسه قبل از اینکه از ایران توضیحی در رابطه با توطئه بمبگذاری خنثیشده علیه یک تجمع اپوزیسیون ایران در ژوئن گذشته در پاریس، دریافت کند سفیر جدیدش در تهران را معرفی نخواهد کرد».
در عینحال هر کدام از این بحرانها اعم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی(فقر، گرانی، اعتیاد، بیکاری و...) بیانگر کارنامه ۴۰ساله رژیمی در آستانه سقوط است.
خانم مریم رجوی در کنفرانس ”قیام ایران“ در نیویورک در ۳۱شهریور گفت: «ایرانیان به آزادی بدون استبداد چشم دوختهاند و کانونهای مقاومت در داخل (ایران) پیشرفت میکنند. و هراس آخوندهای حاکم بهدلیل نقش مقاومت ایران در رهبری اعتراضات افزایش مییابد. تظاهرات در مسیر آزادی ادامه دارد. رژیم آخوندی سرنگون میشود و (شورای امنیت) بایستی خواستههای مردم برای آزادی و جدایی دین از دولت را بهرسمیت بشناسد».