روز شنبه ۵آبان ۹۷ خبر اعتصاب سراسری کارگران و دیگر کارکنان قسمت خط و ابنیه فنی راهآهن ایران در رسانههای رسمی و شبکههای اجتماعی بازتاب یافت. خبرگزاری حکومتی ایلنا و چند نهاد خبری رسمی و اجتماعی نیز این خبر را مخابره کردهاند.
با انتشار خبر آغاز موفقیتآمیز کارگران خط و ابنیه فنی راهآهن، اینک شاهد جدیدترین دور اعتصاب کارگران یکی از مهمترین قسمتهای راهآهن کشور هستیم. اعتصابی که در پیوند با دیگر اعتصابها میتواند، اهمیتی صدچندان یابد.
کارگران قسمت خط و ابنیه فنی راهآهن، در شمار زحمتکشترین کارگران کشور میباشند که کارشان در شمار مشاغل سخت و گاه پرخطر محسوب میگردد.
سابقه اعتصابهای کارگران خط و ابنیه راهآهن
بنا به نوشته خبرگزاری حکومتی ایلنا، دور اول اعتصاب کارگران خط و ابنیه راهآهن از روز ۲۹تیر تا ۱۷مرداد ۹۷ در چند ناحیه راهآهن کشور برگزار شد.
دور دوم اعتصاب کارگران خط و ابنیه نیز از روز ۳شهریور تا ۵شهریور ۹۷ در برخی نواحی راهآهن برگزار گردید.
اعتصاب حاضر، سومین اعتصاب سراسری کارگران خط و ابنیه فنی راهآهن کشور میباشد که در ۶ماهه اخیر برگزار میشود.
یادآوری میشود که بنا بر بیانیه اخیر شورای هماهنگی کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راهآهن(در همین مقاله مشاهده خواهید کرد) در فواصل اعتصابهای سراسری اخیر، چندین اعتصاب محلی و منطقهای نیز از طرف کارگران این قسمت برگزار شده است.
کارکنان خط و ابنیه راهآهن چکار میکنند؟
کارگران خط و ابنیه فنی با خدمات شبانهروزی خود و با معاینه حضوری مستمر خطوط راهآهن از یکسو و حفظ و نگهداری ابنیه فنی، همچنین علایم راهآهن از سوی دیگر، تضمین اصلی تردد سالم مسافران و محمولهها میباشند.
سوزنبانی، راهبانی، قطعهبانی خطوط و جوشکاری تخصصی خطوط آسیبدیده و ترمیم آنها(جوش درز ریل)، حفاظت و نگهداری فنی پلها و تونلها در تمامی طول ۲۴ساعت شبانهروز در تمامی سال که نهایتاً به تمامی عمر مفید این کارگران زحمتکش و از جان گذشته بالغ میگردد، همگی از جمله مشاغلی است که اینک شاغلان آن بهعلت نپرداختن دستمزد قانونیشان ناگزیر از اعتصاب شدهاند.
بیانیه اعتصاب پیشین کارگران خط و ابنیه راهآهن ایران
کارگران خط و ابنیه راهآهن چه میخواهند؟
کارگران اعتصابی که پیش از این نیز در چند نوبت ناگزیر از اعتصاب شده بودند، در اطلاعیهیی وضعیت خود را اینگونه توضیح دادهاند:
«همانگونه که مستحضر هستید تجمع کارگران شرکت خط و ابنیه فنی راهآهن کشور از ۲۹تیر، در اعتراض به پرداخت نشدن ۳ تا ۴ماه دستمزد آغاز شد.
این تجمعات در شهرهای مختلف در استانهای خراسان، آذربایجان، لرستان، اصفهان، زنجان و شهرهای اسلامشهر، کرج، شاهرود، سمنان، دامغان، گرگان، ورامین، اراک، ارومیه، اندیمشک، زاهدان و همچنین دیزل تهران صورت پذیرفت.
دیگر بار در روز شنبه ۷مهر ۹۷ کارگران راهآهن ناحیه شاهرود در اعتراض به دریافت نکردن چند ماه حقوق دست از کار کشیده و تجمع اعتراضی کردند.
همچنین روز شنبه ۱۴مهر ۹۷ کارگران حوزه سرخس در استان خراسان دست از کار کشیده و در اعتراض به پرداخت نشدن حقوقشان به سمت فرمانداری و استانداری این شهر رفتند.
مسئولان بارها وعده دادهاند که مطالبات کارگران به آنها پرداخت خواهد شد ولی خلف وعده کرده و همچنان کارگران چندماه حقوق و۶سال پاداش آخر سال (سنواتـ) را دریافت نکردند و فقط ۲۲نفر از کارکنان راهآهن تبریز موفق شدند سنوات خود را دریافت کنند این در حالی است که تورم هر روز بیشتر، الزامات اولیه زندگی هر روز گرانتر میشود و کارگران راهآهن همان حقوق ناچیز خود را نیز دریافت نمیکنند.
کارگران راهآهن از محرومترین اقشار هستند و حقوق آنها در بهترین حالت یک میلیون و نیم یا یک میلیون و ۷۰۰تومان میباشد و بخش اعظم آن بابت کرایه خانه و آب و برق صرف میشود و اگر به شرایط آنها رسیدگی نشود شاهد یک فاجعه انسانی هستیم.
شورای هماهنگی خط و ابنیه ضمن توجه افکار عمومی به وضعیت نابسامان کارگران در مرحله اول عموم کارگران را از تاریخ ۵آبان تا ۱۰آبان به تجمعهای اعتراضی و سراسری در تمامی مناطق فرامیخواند.
کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راهآهن که دربرگیرنده ۶۵۰۰کارگر میباشد و خواستار «پرداخت بیمه درمانی، تسویهحساب کامل حقوقها، لغو قراردادهای موقت و انعقاد قراردادهای کاری دائم، داشتن حق تجمع و برگزاری آن در هر زمان که کارگر برای طرح مشکلاتش نیاز دارد، متوقف شدن اخراج کارگران تحت عنوان "تعدیلی" و اعلام تاریخ دقیق پرداخت حقوقها از سوی مدیریت» میباشد.
(شورای همآهنگی کارگران و کارکنان نگهداری خط ابنیه فنی راهآهن)
تظاهرات گروهی از کارگران خط و ابنیه راهآهن
ضرورت حمایت از کارگران خط و ابنیه راهآهن
کارگران خط و ابنیه فنی راهآهن در شرایطی وارد دور جدید اعتصاب خود شدهاند که حتی از دریافت دستمزد قانونی خود نیز محروم شدهاند.
امید است در چنین شرایطی کارگران و دیگر کارکنان زحمتکش «خانواده راهآهن»های ایران به یاری برادران خود شتافته و با پیوستن به آنان، نه فقط حقوق امروز کارگران خط و ابنیه بلکه حقوق و دستمزد آتی خود را نیز تضمین کنند چرا که بیش از همه پرسنل راهآهن بهخوبی میدانند که خوابیدن یک قسمت از راهآهن خواه ناخواه روی کار دیگر قسمتهای راهآهن و کارکرد آنان نیز تاثیر مستقیم خواهد داشت. در این مورد حمایت کارگران زحمتکش «جریه» و رانندگان قطارها نقش جدی در تضمین حقوق خود و همکارانشان خواهد داشت.
در خبری که روز ۳آبان ۹۷ خبرگزاری «ایلنا» منتشر کرده، گفته شده «کارگران تعمیرات و لوکوموتیو تهران نیز با این معترضان همراهی کرده و خواسته خود را افزایش حقوق بر اساس مصوبات قانون اعلام کردند».
به این ترتیب با گسترش اعتصاب کارگران راهآهن به کارخانجات و دپوی راهآهن تهران، باید منتظر خبرهای بیشتری در این مورد بود.