روزنامههای حکومتی روز شنبه ششم مهرماه، مهمترین عنوانهای خود را به تکرار خبرهای دو روز قبل از حرفهای ضدو نقیض خامنهای در دیدار با خبرگان ارتجاع تا ادعاهای روحانی از دستاورد های سفرش از نیویورک اختصاص یافته است.
تشدید انزوای جهانی و منطقهیی موضوع مشترک روزنامههای روز شنبه است. در کنار آن برخی از سایر بحرانها دیده میشود.
روزنامههای باند ولیفقیه تلاش کردهاند تهدید اروپا به خروج از برجام را کوچک نمایی کنند، اما ضد و نقیض گویی در مطالبشان دیده میشود:
کیهان در حالی که نوشته است« تهدید مضحک اروپا: از برجام خارج میشویم!» ابراز نگرانی کرده است:« بیانیه ضدایرانی که اخیراً از سوی کشورهای اروپایی صادر شد، بهخوبی روشن کرد که مشکل اروپاییها با جمهوری اسلامی تنها فشارهای آمریکا نیست و خود اروپاییها نیز نیات خصمانهای علیه کشور مان دارند و در مسیر پیادهسازی این نیات از هیچ اقدامی دریغ نمیکنند».
جوان: گاردین از قول منابع آگاه خود فاش کرده که اروپاییان به ایران هشدار دادهاند که اگر ایران گام چهارم را بردارد، اروپا نیز از برجام خارج خواهد شد. ظاهراً بعد از خروج آمریکا که رئیسجمهور آن را «خروج یک موجود مزاحم از برجام» خوانده بود، اروپاییهای مزاحم هم قصد دارند از این توافق خارج شوند! با این حال اروپا باید پاسخ دهد کی «وارد برجام» بودهاید که حالا عزم خروج کردهاید؟!... اولیانوف هشدار داده که در صورت پیدا نشدن راهکاری برای اختلافات برجام، وضعیت وخیمتر میشود... ظاهراً اروپا قصد دارد برای چنین کاری، روندهای پیشبینی شده در برجام از جمله تشکیل کمیسیون مشترک و همچنین کشیدن پرونده به شورای امنیت سازمان ملل را نیز طی کند.
فرهیختگان: آغـاز عملیـات روانی اروپـا؛ رسانههای انگلیسی مدعی شدهاند اروپا میخواهد از برجام خارج شود سؤال این است که آیا اروپا در حال حاضر در برجام مانده است؟
روزنامههای همسو با باند روحانی از پیآمد خروج اروپا از برجام ابراز نگرانی کردهاند:
ستاره صبح: نکته مهم در اینجا این است که در صورت خروج اروپا از برجام تحت هر شرایطی این ایران است که بازنده میشوند؛ چرا که در صورت قطع دیپلماسی میان ایران و اروپا، آمریکاییها یک گام دیگر به اهداف خود نزدیک شده و میتوانند بهسادگی اجماعی جهانی علیه ایران تشکیل دهند.
ابتکار: کشورهای اروپایی همانطور که از پیش مشخص بوده در موضوع موشکی و منطقهیی با آمریکا همراستا هستند و رفتهرفته مواضع خود در قبال توافق هستهیی را نیز بهطور علنی با ایالات متحده هماهنگ نشان میدهند... این موضوع علاوه بر فروپاشی کامل و رسمی برجام، فشارهای یکجانبه علیه ایران را نیز بهشدت افزایش میدهد زیرا ممکن است اروپاییها نیز در تکمیل تاکتیک فرار به جلوی خودشان تحریمهای خود علیه ایران را اعمال کنند.
برخی روزنامههای همسو با باند روحانی نسبت به پیآمد شکست سفر روحانی و خروج اروپا از برجام هشدار داده و توصیه به مذاکره کردهاند:
جهان صنعت: چیزی عاید ایران نشد. این نتیجه دیدارهای دوجانبه روحانی با سران کشورهای اروپایی بود که همین اواخر علیه ایران بیانیهیی صادر کردند و کشور را به نقش داشتن در حملات به تأسیسات نفتی عربستان محکوم کردند چنین رفتاری از اروپا بعید بهنظر نمیرسد چرا که اروپا با توجه به منافع خود به مسأله هستهیی ایران و اختلاف این کشور با آمریکا نگاه میکند و حاضر نبودن ایران برای مذاکره و کاهش تعهدات هستهیی برای اروپا دور از منطق بهنظر میرسد... واقعیت آن است که شرایط موجود و عدم قبول مذاکره از جانب مقامات تهران و ادامه کاهش تعهدات هستهیی باعث طرد ایران از جانب اروپا شد.
آرمان: مهدی مطهرنیا: در حال حاضر هم از صلح و مذاکره و هم از تقابل و رویارویی صحبت میشود. این دو رویکرد و جهتگیری متفاوت نشاندهنده این است که مسأله ایران و آمریکا به زمان تصمیم نزدیکتر شده است. موضوع تهران و واشنگتن دیگر نمیتواند مانند دهههای گذشته با گرم و سرد شدن مسکوت باقی بماند. اکنون شاهد ایجاد فضای تنش در خصوص ایران هستیم و نیز شاهد تلاشهایی برای مذاکره به گونهای بودهایم که ایران درخواستهای صورت گرفته را بپذیرد؛ نه برای برداشتن تحریمها، بلکه در باب درخواستهای آمریکا تا طی آن ایران را وادار به این امر کنند.
آرمان: سفر هیات ایرانی به نیویورک ظاهراً مطابق انتظار به پایان نرسید چون با پیامی همچون عدم سازش، عدم مذاکره و اعلام مواضع نسبتاً تندتر مبنی بر التیماتوم برای ورود به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی همراه بود که با واکنش اروپا مواجه شد.
جمهوری اسلامی: ما نیز نمیتوانیم سیاست خارجی خود را بیعیب و نقص بدانیم. ما باید بپذیریم که برای حفاظت از برجام میتوانستیم راههای دیگری را انتخاب کنیم که در عین رعایت اصول و حقوق کشور و ملت، به نتیجه مطلوب میرسیدیم و برجام به چنین سرنوشتی دچار نمیشد.
اینکه مخالفان دولت این روزها در شیپور تمجید از سفر رئیسجمهور به سازمان ملل میدمند، نشانه تغییر نظر آنها نسبت به دولت و رئیسجمهور نیست. آنها از اینکه احساس میکنند برجام به ایستگاه آخر رسیده و سفر رئیسجمهور به سازمان ملل و تلاش دستاندر کاران سیاست خارجی کشور برای حفاظت از برجام به نتیجه نرسیده، خوشحالند. این خوشحالی که وجه مشترک مخالفان داخلی برجام با دشمنان خارجی است، نشانه روشنی از عدم موفقیت سیاست خارجی در حفاظت از برجام است.
یک روزنامه باند خامنهای نیز به باخت دوسویه نظام اذعان کرده است:
جوان: اکنون اروپا تهدید به خروج از برجام کرده است و ما به جرم پایبندی به خلعسلاح هستهیی هر روز تحریم میشویم. اگر قرار است ما به قواعد بینالمللی پایبند و تعهدات خود را انجام دهیم تا تحریم شویم، چرا باید در NPT بمانیم و هم چوب را بخوریم و هم پیاز را؟
یک روزنامه همسو با روحانی هم به تشدید انزوای منطقهیی رژیم اذعان کرده است:
همدلی: در واقع ریاض تلاش میکند تا با راهبرد ائتلافسازی با مجموعههای همگن، نقش تهران را در این منطقه تضعیف کند. در این ارتباط همکاریهای ریاض با دوحه، تلآویو و قاهره در زمره زیرساختهای جدید رویکرد ژئوپلیتیکی ریاض برای محدودسازی نقش تهران محسوب میشود.
اما با وجود نگرش روحانی در ریشهیابی منازعات تهران -ریاض، مسأله نه حل بحران یمن برای ترمیم روابط، بلکه حل مسائل پر مناقشه تهران و ریاض در همه موضوعات و مشخصاً موضوعات هنجاری و هویتی و نقشیابی منطقهیی تهران است.
برخی از سایر بحرانهای رژیم در بقیهٔ عنوانها دیده میشود:
ابرار: برایان هوک: تغییر بسیار مهمی در مواضع اروپا در قبال ایران به وجود آمده است
ابرار اقتصادی: کاهش ۴۳درصدی قدرت خرید مردم جبران شود
ایران: برخورد با رشوههای «بهتآور» در دستگاه قضایی
ایران: کمبود معلم در مدارس وارد وضعیت قرمز شد
تجارت: ناتوانی نظام بانکی در تأمین مالی پروژهها
جهان صنعت: سفر هیات فیفا برای اطمینان از حضور زنان در بازی ایران و کامبوج
بازرس ویژه در راه تهران