در روزنامههای حکومتی روز دوشنبه 9بهمن ردشدن کلیات لایحه بودجه سال ۹۷در مجلس ارتجاع، و ناکارآمدی مدیریت شهری بعد از بارش برف در تهران بیشترین عنوانهای روزنامههای هردو باند را با خود اختصاص داده است:
آرمان: کلیات لایحه بودجه سال 97 دولت رد شد
ابرار: کلیات لایجه بودجه 97 ردشد
ابرار: عضو شورای شهر: با وجود پیشبینی برف شهرداری غافلگیر شد
افکار: فشل شو؛ بهرغم هشدار هواشناسی مبنی بر بارش برف زمستانی مدیریت ضعیف مسولان زندگی مردم را مختل کرد
افکار: گزارش تفریغ بودجه حیثیت دولت را برد
جهان صنعت: کلیات بودجه 97 رد شد
جوان: بخت بد بودجه!
شرق: بودجه به در بسته خورد
کیهان: تشویش اذهان عمومی «بودجه میلی» است نه اجرای قانون اساسی
کیهان: چالش برف با مدیریت حرف، غافلگیری شهرداری و وزارت راه با وجود هشدارهای قبلی
عصرایرانیان: شهرداری و مدیریت بحران در کما!
قانون: بوران بحران
پیامدهای قیام ایران در عنوانهای مختلف صفحات اول روزنامههای حکومتی به چشم میخورد:
ابرار: باهنر: عامل اصلی اغتشاشات اخیر تریبونهای رسمی بودند
صدای اصلاحات: کیفر خواست 95 آشوبگر تهران صادر شد
شرق: اظهارات باهنر درباره حوادث اخیر: عامل اصلی تریبونهای رسمی بودند:
او چندمین چهره سیاسی آنهم از جناح اصولگراست که معتقد است عامل اعتراضهای اخیر، جریانهای تریبوندار مخالف دولت بودند.
مشابه این سخنان را به اشکال مختلف دیگران هم گفته بودند؛ از جمله اسحاق جهانگیری، معاوناول رئیسجمهوری، علی مطهری، نایبرئیس مجلس، امیر محبیان، روزنامهنگار اصولگرا و احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
یک روزنامه باند روحانی از شکاف مواضع رژیم با روسیه در سوریه و منطقه خبر داده است:
آرمان: هر کشوری به فکر منافع خود در سیاست خارجه و روابط بینالملل است و این امر از روسیه و حتی ایران نیز مستثنی نیست. روسیه و ایران هر یک همواره منافع خود را در منطقه و جهان دنبال میکردند و این امر بر کسی هم پوشیده نیست، تنها مسالهای که طی سالهای اخیر منافع ایران و روسیه را به یکدیگر گره زد مبارزه با تروریسم در منطقه بهویژه در سوریه بوده است اکنون با شکست داعش در سوریه و نیز برخی از واکنشها و اظهارات ابهام برانگیز روسیه به نظر میرسد که هر یک از دو کشور، راه و اهداف خود را در منطقه دنبال کنند. بر این اساس، روسیه اخیراً پیشنهاد ایران را مبنی بر تشکیل ائتلاف علیه آمریکا رد کرده است.
رد دعوت ایران!
روز گذشته روزنامه القدس العربی طی گزارشی نوشت: رئیس کمیته بینالمللی دومای روسیه، لئونید اسلوتسکی، پیشنهاد ایران در رابطه با تشکیل ائتلافی بین ایران، پاکستان و عراق را نپذیرفته و بر این نکته تأکید کرد که اختلافاتی بین مسکو و تهران پیرامون برخی سیاستها وجود دارد. این روزنامه عرب زبان چاپ لندن آورده است: این در حالی است که اخیراً یک مقام ایرانی تصریح کرده بود که تهران اگر بخواهد موفق شود، ائتلاف با عراق، پاکستان و دیگر دولتها علیه ایالات متحده در منطقه غرب آسیا میتواند نقشههای واشینگتن در مورد ایجاد تشنج را نابود کند. به گزارش خبرگزاری ایتارتاس روسیه، اسلوتسکی به همکاری روسیه و ایران برای مبارزه با تروریسم در سوریه اشاره کرده و با تلاشهای ایران برای تشکیل ائتلاف تازهیی علیه واشینگتن مخالفت کرد و گفت: «چنین اقدامی ضروری نیست، مسکو باید بر سیاستها و منافع خود متمرکز شود، در حالی که برخی ناهماهنگیها در دیدگاهها و منافع بین روسیه و ایران به چشم میخورد». این روزنامه در ادامه گزارش خود افزود: سردار سرلشکر پاسدار سید یحیی رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه پاسداران دستیار و مشاور عالی فرماندهی کل قوا در گفتگو با تلویزیون رسمی ایران تأکید کرده بود که آمریکا درصدد باقی نگاه داشتن کانون درگیریها درغرب آسیاست، تا اختلافات در منطقه را شعلهور کند. او در ادامه افزوده است: منطقه غرب آسیا مکانی برای درگیری بین قدرتهای بزرگ و دولتهای منطقهیی است و عربستان از طریق دخالت در امور برخی دولتها تلاش میکند خود را بهعنوان یک قدرت منطقهیی مطرح کند. پیش از این، تهران در بیانیهیی مبنی بر اعلام پیروزی در مبارزه با داعش، روسیه را از این پیروزی استثنا کرده و به ذکر نام گروههای مورد حمایت ایران، دو دولت عراق و سوریه، آیتا... سیستانی و سیدحسن نصرا... اکتفا کرده بود. در مقابل، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است پیروزی بر داعش به رهبری سهیل حسن، یکی از فرماندهان برجسته ارتش سوریه در نبردهای دایر در سوریه محقق شده است و نه نیروهای ایرانی. رسانههای ایرانی اخیراً ضمن انتقاد از سوریه گفتهاند که اسد ضمن توافق با روسها پرونده بازسازی سوریه را به جای ایران، به آنها سپرده است.
عدم پایبندی به اخلاق؟
حسن هانیزاده استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل بینالملل درباره رد درخواست پیشنهاد ایران از سوی روسیه به «آرمان» گفت: روسیه در سیاست خارجه خود استراتژی کاملاً مشخصی دارد و آن حفظ منافع خودش است. او افزود: روسها ثابت کردند اخلاقمداری در سیاست خارجه روسیه نه تنها در دوره اتحاد جماهیر شوروی بلکه حتی اکنون نیز جایگاهی ندارد. روسها همواره دوستانشان را در نیمه راه باقی میگذارند و مسیر خود را در منطقه و جهان دنبال میکنند. این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه هرجا که قطبنمای سیاسی روسها مسیر منافعشان را نشان دهد به سمت همان مسیر پیش میروند، اظهار کرد: مسکو در گذشته هم ثابت کرده همواره منافع ملی روسیه را بر سایر مسائل ترجیح میدهد. هانیزاده با اشاره به اینکه روسها در جنگ و بحران تحمیلی بر ملت سوریه نقش ایفا کردند، گفت: روسیه برای اینکه پایگاه خود را در طرطوس سوریه حفظ کند و جای پایی در شرق دریای مدیترانه داشته باشد در کنار ملت سوریه علیه تروریستها ایستاد. اما در طول 7سال بحران سوریه، روسها بهرغم اینکه با گروهکهای تروریستی درگیر بودند هماهنگیهایی نیز با آمریکا و اسراییل داشتند. حملاتی که اخیراً رژیم صهیونیستی عیله دولت سوریه و محور مقاومت داشت با سکوت روسیه مواجه شد و این نشان میدهد که این حملات بدون اجازه روسیه صورت نمیگرفت و روسها در جریان این حملات قرار داشتند. این استاد دانشگاه افزود: به نظر میرسد همکاری ایران و روسیه تا جایی پیش برود که منافع روسها حفظ شود. هانیزاده در پایان اظهار کرد: در جریان حمله اخیر ترکیه در عفرین و ادلب روسها در جریان بودند و سکوت اختیار کردند و در نهایت اجازه دادند که بحران ترکیه وارد خاک سوریه شود. حضور 2000تفنگدار دریایی آمریکا در سوریه هم با اجازه روسیه بوده است. این مسأله نشان میدهد که روسها در همکاریهای منطقهیی و بینالمللی به مسأله اخلاق و منافع طرف مقابل توجه ندارند و تنها بهدنبال منافع خود هستند.
در روزنامههای حکومتی فضاحت تبرئه سعید طوسی قاری بیت خامنهای همچنان موجب کشکمشهای باندی است:
اعتماد: این وظیفه دستگاه قضایی است که اعتماد مردم را به دست آورد. حتماً باید نگاهی به دادگاههای گذشته بیندازد تا ببیند چرا مردم بیاعتماد هستند؟..اکنون هم که حکم صادر شده به جای آن که فصلالخطاب شود، منشأ اختلاف جدید شده است. این حکم حتی برای آقای طوسی هم به جای آن که قاتق نانش شود، قاتل جانش شده است
در روزنامههای حکومتی چشمانداز نزدیکی مواضع اروپا با آمریکا بر سر برجام به زیان رژیم ارزیابی شده و توصیه به احتیاط و پیشگیری از نزدیکی بیشتر آمریکا و اروپا کردهاند:
شرق: رصد تحولات روابط آمریکا و اروپا نمایانگر فشار سنگین ترامپ بر متحدان اروپایی در موضوع برجام است. ترامپ پاشنه آشیل توافق هستهیی را نشانه گرفته و با استفاده از تمام اهرمها در تلاش برای سستکردن موضع سه کشور اروپایی امضاکننده برجام است. برای مدیریت این مرحله: اولا، نیازمند اجماع نخبگان و تصمیمسازان کشور درباره اصل برجام با قبول تمام موانعی هستیم که نوعا برخاسته از تغییر مدیریت سیاسی در آمریکا و رویکارآمدن ترامپ است.
شرق: اینکه ایران در چنین شرایطی باید چه برخوردی داشته باشد به مقامات عالی کشور بستگی دارد. دراینباره هیچ فرد دیگری صلاحیت و توانایی تصمیمگیری که مورد تأیید مقامات عالی باشد را ندارد اما شکی نیست ایران در شرایط فعلی باید تعهدات برجامی خود را ادامه دهد و تا جایی که امکان دارد با ایجاد صدای واحد میان نیروهای داخلی و دیپلوماتها، سطح تنشها را کاهش داده و به حداقل برساند.
حملات روزنامههای باند خامنهای حول کنوانسیون پالمرمو و سایر متعلقات به باند روحانی از وجوه بنبست نظام در برجام است:
جوان: کمپین کنوانسیونهای یواشکی!
نکته قابل تأملی که اخیراً مشاهده میشود اجرای برخی تعهدات بینالمللی بدون طی روال قانونی در بخشهایی است که نمونههای آن رسانهیی شده است. از مصادیق بارز این امر را در چند پروتکل حساسیت برانگیز همچون سند 2030و یا FATF میتوان دید.
اخیراً نامهیی منتسب به یکی از بانکهای دولتی در فضای مجازی منتشر گردیده که در آن به صراحت از اجرای نظارت و بازرسی ناظران FATF سخن به میان آمده و بر لزوم آمادگی و رعایت استانداردهای این سامانه نظارتی تأکید شده است. اگر این نامه واقعی باشد، به این معناست که یک نهاد خارجی بدون اجازه و تصویب مراجع ذی صلاح در حال مداخله و نظارت بر امور داخلی کشور است
اگر موارد فوق و برخی اطلاعات دیگر را که از گوشه و کنار دستگاههای اجرایی کشور هر از چندگاهی شنیده میشود، کنار هم بگذاریم این احساس را در ذهن متبادر میسازد که به دلایلی نامعلوم روندی در حال گسترش است که طی آن برخی کنوانسیونهای بینالمللی بدون طی شدن مراحل قانونی در حال اجرایی شدن است و این در حالی است که مفاد برخی از این کنوانسیونها مغایرت آشکار با امنیت ملی، منافع ملی و آرمانهای انقلاب اسلامی دارد.
البته امید است که روندی به نام «اجرای یواشکی (!) برخی تعهدات بینالمللی» ما به ازای واقعی و خارجی نداشته و اینگونه اقدامات ذکر شده یا اشتباهات انفرادی چند مدیر خاطی بوده و یا از اساس صحت نداشته باشد. اما روند دیگری وجود دارد که در مورد وجود آن تردیدی نیست و البته بیارتباط با روند یادشده نیست. روندی که باید در مورد آن نگران بود «تعهدپذیری پیدرپی بینالمللی و بدون محاسبه هزینه فایده»
وطن امروز: «تحریم ایران» به جای «مقابله با آمریکا»
فداکاری به سبک تروئیکای اروپایی!
هفتهنامه «اشپیگل» اخیراً خبر قابل تاملی را بهنقل از محافل دیپلوماتیک در بروکسل منتشر کرد. هفتهنامه آلمانی نوشت: «آلمان، فرانسه و انگلیس در پی وضع تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران هستند. محافل دیپلوماتیک به اشپیگل اعلام کردهاند اروپای واحد با اعمال این تحریمها قصد دارد با آنچه سیاست بیثباتسازی منطقه از سوی ایران میخواند، مقابله کند!»
نکته جالب توجه اینکه کشور آلمان در این معادله نقش بهسزایی ایفا میکند. آلمان با ترغیب شرکای اروپایی خود (انگلیس و فرانسه) نسبت به اعمال تحریمهای جدید، از یک سو درصدد است برنامه موشکی ایران را هدف قرار دهد و از سوی دیگر، به ترامپ اثبات کند نگرانیهای برجامی رئیسجمهور آمریکا از سوی تروئیکای اروپایی قابل درک است! نکته مهمتر اینکه دیپلوماتهای اروپایی در نهایت اعلام کردهاند هدف از اعمال این تحریمها، حفظ برجام به هر قیمت ممکن است!
به عبارت بهتر، تروئیکای اروپایی به جای اصالت قائل شدن برای «برجام»، به «ضربالاجل ترامپ» بها داده و قصد دارد به هر نحو ممکن رئیسجمهور ایالات متحده را نسبت به توافق هستهیی با ایران و ادامه آن راضی نگاه دارد؛ حتی اگر هزینه این رضایت «تغییر برجام» باشد!
مقامات اروپایی مدعیاند برای «حفظ برجام» قصد «تحریم ایران» را دارند! این فداکاری(!) مقامات اروپایی نشان میدهد آنها به جای «مواجهه با ترامپ»، گزینه دومی به نام «اعمال محدودیتهای بیشتر علیه ایران» را در نظر گرفته و نام آن را نیز «از جانگذشتگی در مسیر حفظ برجام» گذاشتهاند! این وقاحت مقامات اروپایی تا حد زیادی، ناشی از رویکرد دستگاه دیپلوماسی کشورمان در قبال تروئیکای اروپایی و اعتبار ویژهیی است که به این کشورها طی سالهای اخیر داده است. تروئیکای اروپایی بهگونهیی وانمود میکند که گویا لازم است میان «حفظ برجام» و «کسب رضایت مطلق ترامپ»، گزینه سومی به نام «اعمال تحریمهای غیرهستهای» برای کسب رضایت رئیسجمهور آمریکا را انتخاب کند!
کیهان: تیلرسون: برای تغییر برجام با اروپا کمیته مشترک تشکیل دادهایم(خبر ویژه)
وزیر خارجه آمریکا گفت؛ کمیته مشترک آمریکا و اروپا برای اصلاح برجام کار خود را آغاز کرده است.
به گزارش رویتر، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا گفت کارگروه رفع نقایص و ایرادهای توافق اتمی ایران، کار خود را آغاز کرده و اعضای آن ملاقات کردهاند و سعی دارند درباره تغییرات لازم و چگونگی درگیر کردن ایران برای آن تغییرات با یکدیگر به توافق برسند.
تیلرسون در پایان سفر یک هفتهیی به اروپا، در ورشو، پایتخت لهستان، گفت تا کنون در این زمینه از حمایت انگلیس، فرانسه و آلمان اطمینان حاصل کرده است.
حرکت چراغ خاموش 3دولت اروپایی در هماهنگی با آمریکا در حالی است که مقامات اتحادیه اروپا، به رویکرد فریبکارانه در زمینه تظاهر به پایبندی به برجام ادامه میدهند و این در حالی است که در قبال نقض سیستماتیک و پیاپی برجام، سکوت کرده و چراغ سبز به آمریکا دادهاند.