728 x 90

SPV، «نمادین و بی‌فایده»!

SPV، «نمادین و بی‌فایده»!
SPV، «نمادین و بی‌فایده»!

اظهارات سخنگوی وزارت‌خارجه رژیم و ابراز ناامیدی او از ساز و کار اروپا، موجب واکنشهای زیادی از سوی باند خامنه‌ای شده است.

بهرام قاسمی، در گفتگویی با خبرگزاری صدا و سیمای حکومتی ۱۵دی ۹۷ضمن انتقاد از تأخیر اتحادیه اروپایی در اجرای ساز و کار مالی موسوم به SPV گفت: «اتحادیه اروپا در ایجاد ساز و کار مالی با حسن نظر ورود کرد و اراده سیاسی مثبتی نیز از خود نشان داد اما در طول زمان و طی مذاکرات ماه‌های گذشته، این احساس کم‌کم جدی‌تر شد که کشورهای اروپایی با یک‌سری ناتوانی‌های جدی در اجرای SPV مواجهند».

روزنامهٔ وطن امروز وابسته به باند خامنه‌ای ۱۸دی ۹۷در ادامهٔ انعکاس اظهارات سخنگوی وزارت‌خارجه می‌افزاید: «وی سیطره دلار و همچنین در هم تنیدگی اقتصاد اروپا و آمریکا را از دلایل اصلی تأخیر در اجرای SPV خواند و افزود: اتحادیه اروپایی و حتی ۳کشور اروپایی طرف ایران در برجام نیز در اسارت و گروگان اقتصاد آمریکا هستند، لذا لازم است در جهت استقلال خود و برای ادامه حیات مستقلانه تصمیم بگیرند».

روزنامه شرق ۱۷دی ۹۷در یادداشتی با عنوان «با برجام چه باید کرد؟» نوشت: «احتمالا اروپا به‌زودی سازو کار مالی وعده داده شده را به‌نحوی تأسیس خواهد کرد؛ هر چند کاملا نمادین، بی‌فایده و غیرمؤثرباشد.»

شرق سپس می‌افزاید: «این ناکارآمدی عمدتاً به ضعف اقتصادی اروپا در برابر آمریکا و همین‌طور ساختارهای قانونی بازارهای اروپا مربوط می‌شود نه اراده دولتهای اروپایی برای نقض تعهداتشان»!

وطن امروز ۱۸دی ۹۷طی گزارشی با عنوان « قمار بودجه ۹۸با SPV؟!» بودجهٔ دولت روحانی را به چالش کشیده که در آن صادرات روزانهٔ یک و نیم میلیون بشکه نفت پیش‌بینی شده است. این گزارش هشدار می‌دهد که این میزان صادرات با اتکا به SPV و خرید نفت توسط اروپایی‌ها محاسبه شده در حالی که به هیچ‌وجه نمی‌توان روی حمایت اروپا حساب باز کرد.

آخوند پژمانفر از اعضای مجلس ارتجاع با تأکید بر این‌که دولت نباید به ساز و کار مالی اروپا اعتماد کند، گفت: «نکته مهمی که وجود دارد این است که دولت به هیچ‌وجه برای فروش نفت به میزان یک و نیم میلیون بشکه که در لایحه بودجه ۹۸عنوان کرده، نباید روی SPV حساب باز کند، چون نه راه‌کارش مشخص است و نه شفافیت درباره آن وجود دارد».

پژمانفر در ادامهٔ سخنان خود فاش کرد که هم‌اکنون «نفت با تخفیف ۷تا ۱۰دلار در حال تحویل است و این برای ما نگرانی‌هایی ایجاد کرده است». (وطن امروز ۱۸دی ۹۷)

به این ترتیب این آرزوی دولت روحانی که می‌تواند از طریق اروپا و ساز و کار ویژه‌اش با تحریم‌های آمریکا مقابله کند، محقق نخواهد شد و لو این‌که سازو کار اروپا هم اجرایی شود.

به فرض این‌که ساز و کار اروپایی هم عملی شود، تاثیر بسیار اندک و محدودی بر وضعیت تحریم‌ها خواهد داشت و کمک آن به اقتصاد درهم شکسته رژیم در حد مبادله کالا با کالا و مبادله نفت در برابر غذا خواهد بود.

این وضعیت در شرایطی است که سخنگوی وزارت‌خارجه دولت آخوند حسن روحانی ناگزیر به اقرار ناتوانی اروپایی در اجرای SPV شده است یعنی این‌که باز هم مشخص نیست که که ساز و کار مبادله کالا و کالا و مبادله نفت در برابر غذا هم عملی و اجرایی شود.

این وضعیت در شرایطی است که بعد از خروج آمریکا از برجام، آخوند حسن روحانی و دولتش حساب زیادی روی اروپا باز کرده بودند.

روحانی به فاصله چند روز از خروج آمریکا از برجام، جواد ظریف را روانه بروکسل کرد، تا برای نجات برجام و مقابله با تحریم‌های آمریکا دست کمک به سوی اتحادیه اروپا درازکند، اما اتحادیه اروپا تا کنون این دست را خالی نگه داشته است.

این رویه اتحادیه اروپا از این بابت نیست که نمی‌خواهد به رژیم کمک کند و آن‌را از مخصمه تحریم بیرون بیاورد، بلکه از این بابت است که نمی‌تواند این کار را بکند.

اتحادیه اروپا می‌خواهد برای کمک به رژیم کاری کند اما بحث خواستن صرف نیست و خواستن مسأله‌ای از مشکلات اقتصادی رژم حل نمی‌کند، بلکه موضوع نتوانستن است آن‌چنان که بهرام قاسمی نیز به «ناتوانی‌های جدی» آن اذعان می‌کند.

این ناتوانی آن‌چنان است که عناصری از باند خامنه‌ای آن‌را به نوعی بازی میان اروپا و آمریکا تعبیر می‌کنند،آن‌چنان که حاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارتجاع می‌گوید: «ما هیچ وقت نباید روی وعده‌های غرب که حتی مکتوب و امضا نیز شده است حساب باز کنیم، چه رسد به مواردی که اروپایی‌ها می‌گویند»

پیش از این نیز عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه و یکی از مذاکره کنندگان اصلی برجام با اشاره به این‌که اروپا حتی ناتوان است که SPV ثبت کند گفت: «ما با شرایطی مواجه هستیم که اروپاییها یا نخواسته یا نتوانسته‌اند که ساز و کار مالی را ایجاد کنند.

در برخی از محافل گفته می‌شود که اختلاف اروپا و آمریکا یک بازی است و آنها به واقع با هم اختلافی ندارند که این منطق را ما نمی‌توانیم به آسانی رد کنیم و باید در کنار سایر احتمالات به آن هم توجه کنیم».(خبرگزاری مهر ۲۸آبان ۹۷)

به فرض این‌که سازو کار ویژه هم اجرایی شود در این رابطه رژیم با مشکلات دیگری مواجه خواهد شد، زیرا از شروط اروپا برای داشتن رابطه با رژیم این است که لوایح چهارگانه مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، از جمله لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) را تصویب کند و به مفاد آن پایبند باشد.

در زمینه عدم تصویب این لوایح از طرف رژیم عبدالرضا فرجی‌راد، مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا ۱۴دی ۹۷گفت: «این موضوع شاید بتوان گفت تا حدی بهانه‌یی شده برای اروپایی‌ها که ساز و کار مالی را به تأخیر بیاندازند، اگر قرار است اصلاحاتی روی این انجام شود و به آنها اعلام کنیم بهتر است هر چه زودتر این کار انجام شود تا این بهانه از آنها گرفته شود و بتوانیم فشار بیشتری را به آنها برای اجرایی شدن ساز و کار بیاوریم.»

تصویب این لوایح از طرف رژیم هم به‌معنای این است که رژیم دست از حمایت از تروریسم بردارد و به سیاست‌های مداخله‌جویانه‌اش در منطقه پایان بدهد و از«عمق استراتژیک» عقب‌نشینی کند که معنای آن بیرون کشیدن نیروها از سوریه و عراق و قطع کمک به حوثی‌های یمن و... است امری که برای رژیم بسیار خطرناک است و پیش از این نسبت به خطر این موضوع برای نظام سردمداران رژیم و شخص علی خامنه‌ای هشدار داده‌اند.

 

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/512df7bc-7bbc-4729-9935-c011cd985b5e"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات