728 x 90

افتادن اسب فلج در باتلاق بحرانهای اقتصادی

اسب فلج اقتصاد در باتلاق نظام
اسب فلج اقتصاد در باتلاق نظام

کسانی که با اسب سر و کار داشته باشند می‌توانند کسالتها و بیماریهای آن را نیز تشخیص دهند حتی اگر اسب زین کرد‌ه‌ای باشد که برای قالب کردن به خریدار ناشی، سر پا شده باشد. به‌دلیل سقوط بالگرد منصوب خامنه‌ای در منطقه دیزمار شهرستان خدا آفرین در آذربایجان شرقی، باند غارتگر حاکم، کارنامه اقتصادی سراسر افتضاح رئیسی را به اسم اسب زین کرده تحویل دولت بعدی داد، اما این اسب بد اقبال هنوز از طویله بیت آقا خارج نشده بود، معلوم گردید که دچار فلج «آنسفالومیلیت» بوده است (۱).

البته زهر نیشی که رژیم آخوندی به اقتصاد و تولید و توسعه یک جامعه وارد کرد، سابقه‌ای به طول عمر فاشیسم دینی و بنیانگذاری خمینی ضدبشر دارد؛ با این‌حال این روزها اسب بیچاره هم وارد ادبیات اقتصاد بحرانی کشور شده است. تا جایی که باند مغلوب، دنبال شمردن دندانهای اسب فلج اقتصادی است.

محمد فاضلی جامعه‌شناس می‌گوید: «برخی مدعی هستند که اسب زین کرده تحویل داده‌اند. ولی خیلی از مشخصات این اسب مشخص نیست. گزارش صفر، یعنی گزارشی که نشان می‌دهد در لحظه تحویل دولت، چه چیزی را تحویل گرفته‌اند، ذخائر چه وضعی دارد، قیمتها چگونه است، متغیر‌های اساسی اقتصاد، سیاست، فرهنگ، امنیت، انرژی، آب، غذا، پول، تورم، سرمایه‌گذاری و همه شاخصهای مهم تأثیرگذار بر وضعیت کشور در چه مقادیری هستند. همان شمردن دندان اسب دولت است. پس باید دندانهایش را شمرد» (انتخاب۸مرداد۱۴۰۳)

بحث سر اسب و زین و دندانهایش را به باندهای غالب و مغلوب واگذار کنیم و نگاهی به بحران اقتصادی بیاندازیم

 

هدر رفتن پنج هزار میلیارد دلار ظرف ۶۰ سال!

اگر تصویر کلی‌تری از اقتصاد کلان در چند دهه گذشته داشته باشیم، باید اذعان کرد که از پایان مشروطه به دست رضا خان و بعدش هم پسرش و تا غصب حق حاکمیت ملت به دست خمینی و خلیفه بعدی ارتجاع، اقتصاد ایران با همه نوساناتش به این جا رسید که زباله‌گردی و کودکان کار و انواع آسیب‌های اجتماعی ناشی از بی‌عدالتی‌ها و نابرابریها زبان‌زد جهانیان گردید. کشوری با آن همه ذخایر عظیم و گرانقیمت به روزگار سیاهی افتاد که تا چند نسل گرفتار نابه‌سامانی‌هاست. محمد بحرینیان پژوهشگر اقتصادی می‌گوید: «اشتباهات سیاست‌گذاری از ۱۲۰ سال گذشته تاکنون، فرصتها و منابع مالی بزرگی از کشور را هدر داده است. در ۶۰ سال گذشته، جمعاً بیش از پنج هزار میلیارد دلار منابع ارزی را به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم در اختیار داشته‌ایم، اما دست‌آوردهای اقتصادی کشورمان به‌هیچ‌وجه در قواره این منابع نبوده و نیست‌. امروز جامعه ایرانی هدر رفت این منابع و فرصتها را می‌بیند و با حسرت می‌نگرد‌» (شرق۹مرداد۱۴۰۳).

وی به رئیس دولت جدید مورد تأیید خامنه‌ای هشدار می‌دهد که مردم با «صدایی بلند ناراحتی، دلزدگی و رنجش خود را از سیاست‌های گذشته تصمیم‌گیران اقتصادی ناکارآمد، مجریان نالایق، سیاست زده و غیرپاسخ‌گو اعلام کرده‌اند که کشور را در باتلاق انواع بحرانها اسیر کرده و توان حرکت در مسیر پیشرفت و بهبود معیشت و زیست متعادل و مناسب و آینده آنها را گرفته است». در واقع باتلاق ناشی از «خام‌فروشی و حراج منابع زیرزمینی خدادادی مفت و مجانی» به دست صاحب‌منصبان اقتصادی و مدیرانی ایجاد گردید که تنها قادر بودند با پول نفت کشور را اداره کنند. به‌نحوی که این روزها در گرمای طاقت‌فرسای تابستان، ملت مصیبت‌زده ایران در نبود برق حتی برای بیمارستانها مستاصل گردیده و بر اساس آخرین داده‌های بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱، هر ۲۴ ساعت تعطیلی صنایع در کشور، بیش از پنج‌هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان زیان تحویل جامعه شده است.

 

نه اسب زین‌شده که اسبی فلج زیر پای دولت است

مرتضی افقه، استاد دانشگاه هم از وخامت خزانه دولت و بحران مالی حکومت شکایت دارد: «شرایط مالی دولت چهاردهم در حال حاضر در بدترین شکل ممکن است و خزانه، نسبت به تعهدات دولت خالی است» (تجارت‌نیوز۹مرداد۱۴۰۳).

منظورش نامه وزیر اقتصاد است که اعلام کرده است موجودی خزانه تنها ۱۸.۵ هزار میلیارد تومان است که کفاف یک ماه حقوق کارمندان دولت را هم نمی‌دهد و تقربیا هیچ است! اما نگرانی بیشتر مربوط به اخبار درز‌یافته پیرامون آزادسازی قیمت بنزین و ارز تک نرخی است! وی هشدار می‌دهد «الان زمان این کار نیست. با توجه به شرایط اجتماعی و سیاسی، دولت نه ارز را می‌تواند تک‌نرخی کند و نه قیمت بنزین را تغییر چندانی بدهد. دولت باید روی هزینه‌ها کار کند تا بتواند کسری بودجه را از آن طریق تأمین کند؛ نه از طریق فشار آوردن به جیب مردم». و در نهایت می‌گوید «نه تنها اسب زین‌شده‌ای وجود ندارد، بلکه اسبی فلج زیر پای دولت است»!

 

سقوط نزدیک است

در اواسط دولت آخوند رئیسی که برای همگان معلوم شد که سقوط رژیم نزدیک است و برای خامنه‌ای نامه‌های هشدار می‌نوشتند در جواب گفته بود: «می‌گویند کشور دارد به قهقرا می‌رود! چه قهقرایی؟ چرا؟... بعضی گفتند که جمهوری اسلامی به بن‌بست رسیده؛ خب اگر ما به بن‌بست رسیده‌ایم، حکومتی که به بن‌بست رسیده، دیگر زمین زدنش که خرج نمی‌خواهد؛ خودش زمین می‌خورد»

آری؛ قطعاً که زمین می‌خورد اما نه خود‌به‌خودی و تصادفی بلکه با یک برنامه مشخص و استراتژی دقیق به دست مقاومت سازمان‌یافته و جوانان آگاه و شورشی، که خرج و بهای گرانقیمتی را برای به زیر کشیدن ضحاک پرداخت کرده‌اند.

 

پانوشت: 

(۱) «آنسفالومیلیت» یک عفونت ویروسی است که می‌تواند باعث بیماری عصبی، از جمله فلج، در اسب شود. از طریق نیش پشه منتقل می‌شود و در موارد شدید می‌تواند کشنده باشد.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/e122de0c-c61a-48c8-895f-56bc3da219dc"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات