728 x 90

گسترش اعتراضات، طنابی برگردن حاکمیتی لرزان

تجمع جمعی از کارگران تهران در مقابل مجلس رژیم در حمایت از کارگران گروه ملی فولاد و  نیشکر هفت‌تپه
تجمع جمعی از کارگران تهران در مقابل مجلس رژیم در حمایت از کارگران گروه ملی فولاد و نیشکر هفت‌تپه

با افزایش قیمت مواد غذایی و اجاره مسکن و رکود اقتصادی، فشار روزافزون بر قشر زحمتکش جامعه بیشتر شده و در مقابل دامنه اعتراضات اقشار مختلف مردم (کارگران، معلمان، کشاورزان، بازاریان، رانندگان...) افزایش چشمگیری داشته است.

بیلان حرکات و اعتصابات رشدیابنده و خیزش گرسنگان نشان‌دهندهٔ این است که مردم ایران برای احقاق حقوق از دست رفته‌شان بدون واهمه همه موانع را کنار زده و به‌جز گسترش اعتصاب و تظاهرات و خیزش راه دیگری را برای نجات از وضعیت فلاکت‌بار فعلی نمی‌بینند.

 

بحران عمیق فاصله دستمزد تا معیشت کارگران 

افزایش هزینه سبد خوارکی خانوار کارگری به‌ویژه در ده ماهه اخیر نشان می‌دهد که فاصله مجموع دستمزد و مزایا تا هزینه ماهیانه معیشت خانوار به ۳.۵میلیون تومان رسیده است. خبرگزاری حکومتی مهر، در ۵آذر ۹۷ گزارش داد که میزان سرانه مصرف ۱۴قلم ماده غذایی و ضروری خانوار کارگری که مبنای محاسبات مزدی قرار دارد، حاکی از آن است که هزینه سرانه مصرف روزانه سبد غذایی از حدود ۶۸۷۰تومان در دیماه سال گذشته با گذشت حدود ۱۰ماه در آبانماه سال جاری به ۱۱هزار و ۸۸۵تومان رسیده ولی میانگین دستمزد و مزایای کارگران یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان ثابت باقی مانده است.

بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در آبانماه امسال را ۳۴.۹درصد اعلام کرد. چنگیز اصلانی دبیر اجرایی خانه کارگر استان همدان در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا در مورد مشکلات جامعه کارگری گفت: «دریافتی کارگران حدود یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان است و از آنجا که این مبلغ دریافتی، کفاف معیشت کارگران را نمی‌دهد، روزبه‌روز سفره کارگران خالی‌تر می‌شود و به هیچ عنوان مزد و مزایای کارگران جوابگوی مخارج آنها نیست».

 

بیلان یک‌ماهه اعتصاب و حرکات اعتراضی آبان ۹۷

در آبان ۹۷(نوامبر ۲۰۱۸) جمعاً ۹۱۱حرکت اعتراضی در ۱۷۱شهر ایران توسط اقشار مختلف شکل گرفته که متوسط روزانه ۳۰حرکت اعتراضی در روز می‌باشد. همچنین در این ماه ۳اعتصاب عمومی شامل رانندگان کامیون، معلمان و تجار و ۲اعتصاب کارگری صورت گرفته است. اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه که نزدیک به یک‌ماه ادامه داشت و اعتصاب گروه ملی فولاد اهواز که با پشت سرگذاشتن سی و سومین روز آن هم‌چنان ادامه دارد.

آمار عمومی اعتراضات اقشار مختلف به‌شرح زیر است:

 

آمار حرکات اعتراضی در آبان ۱۳۹۷

آمار حرکات اعتراضی در آبان ۱۳۹۷

 

عمده‌ترین اعتصاب و تظاهرات شکل گرفته در آبانماه عبارتند از:

یکم. اعتصاب عمومی و سراسری معلمان به مدت ۲روز طبق فراخوان قبلی که با موفقیت انجام شد.

دوم. اعتصاب گسترده کامیون‌داران که هماهنگ و متحد، طبق قرار قبلی یک دور دیگر از اعتصاب و اعتراضاتشان را سازمان دادند.

سوم. اعتصاب و تظاهرات کارگران پولادین نیشکر هفت‌تپه شوش و کارگران گروه ملی فولاد اهواز شکل گرفت و هم‌چنان شجاعانه ادامه دارد.

چهارم: بازاریان و کسبه در شهرهای تهران، قزوین، کاشان، اراک، اصفهان، شیراز، آبادان و... به مدت چند روز به‌صورت یکپارچه دست به اعتصاب زدند.

پنجم: کشاورزان غرب و شرق اصفهان؛ در اعتراض به عدم دریافت حق‌آبه قانونی خود برای زمین‌هایشان، دست به تجمع و تحصن زدند.

ششم: تظاهرات و حرکات اعتراضی مالباختگان(غارت‌شدگان)، بازنشستگان، دانشجویان و پرستاران در شهرهای تهران، رشت، سمنان، کرج، مشهد، بابل و اهواز

 

راه‌کارهای مقابله رژیم با تظاهرات و اعتصابها 

همزمان با اعتصاب و اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه و فولاد اهواز اعتصاب پرستاران کرج، کارگران هپکو اراک، کارگران شهرداریها و مالباختگان هم‌چنان ادامه داشته است. رژیم درمانده از حل مشکلات اقتصادی در برخورد با اعتراضات رشد یابنده، در ادامه مقابله با کارگران معترض ۳راه‌کار را همزمان در دستورکار قرارداده است:

ـ تهدید، احضار و بازداشت فعالان کارگری

ـ وعده‌های پوشالی و فریبکاری برای حل مشکلات و ایجاد شکاف بین گروه‌های کارگری

ـ ایجاد تشکل‌های موازی وابسته به دولت در واحدهای تولیدی

در همین راستا همزمان با احضار و تهدید کارگران گروه صنعتی ملی فولاد در اهواز، خبرگزاری حکومتی کار گزارش دیدار محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و علیرضا محجوب دبیرکل نهاد حکومتی خانه کارگر با چند تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه را منتشر کرد. وزیر کار خواستار ایجاد تشکل‌ کارگری همسو با دولت شد و کارگران این اقدامات را «فریب کارگران» و «تلاش برای ایجاد تشکل موازی» عنوان کردند.

این حرکت نمایشی در حالی ‌است که اسماعیل بخشی، از نمایندگان کارگران نیشکر و سپیده قلیان که در ۲۷آبان امسال پس از تجمع کارگران بازداشت شدند هم‌چنان زندانی هستند، علی نجاتی، رئیس هیأت‌مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، در ۸آذر به دست نیروهای امنیتی دستگیر شد و سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه طی روزهای گذشته از احضار تلفنی و تهدید ۲۰کارگر معترض به اداره اطلاعات شوش خبر داد.

در یک اقدام ضدکارگری دیگر اداره اطلاعات اهواز چهارشنبه ۱۴آذر ۱۰تن از کارگران گروه ملی صنعتی فولاد را با تماس تلفنی احضار کرد. کارگرانی که به اداره اطلاعات اهواز مراجعه کردند، گفته‌اند که به آنها اعلام شده در صورتی که اعتراضات هم‌چنان ادامه یابد، «احضار‌ها به‌گونه‌ای دیگر خواهد بود و برخوردهای لازم برای جلوگیری از تجمع کارگران صورت می‌گیرد». در پاسخ کارگران فولاد اهواز در تجمع پنجشنبه ۱۵آذر به‌رغم تهدید‌ها به‌صورت جمعی تصمیم گرفتند که از شنبه ۱۷آذر بار دیگر اعتراضات خیابانی را از سر گرفته و به مراکز شهر اهواز گسترش دهند. آنها علاوه بر مطالبات یک‌باره مزدی معوقه، خواستار برخورد با «دست‌های مافیایی پشت پرده» و همچنین «خلع ید از بانک ملی» به‌عنوان مالک این شرکت هستند. کارگران در ادامه اعتصاب و اعتراضات خود در یک حرکت نمایشی مقابل مسجد جزایری اهواز(مسجد نماینده ولی‌فقیه) تجمع کردند و شعار می‌دادند: «نه حاکم، نه دولت، نیستند به فکر ملت»!

به این ترتیب تجمع اعتراضی کارگران فولاد اهواز علیه دولت به سمت تمامیت حاکمیت چرخیده است. «فلسطین، سوریه، عامل بدبختیه! کارگر زندانی، آزاد باید گردد!...» از دیگر شعارهای تازه کارگران معترض فولاد می‌باشد.

در ۱۸آذرماه همزمان با کارگران فولاد، اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه که یک هفته قبل پس از مداخله مقامهای دولتی و امنیتی به‌صورت موقت پایان پذیرفته بود ازسرگرفته شد. سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه هدف دور تازه اعتراض خود را که با برگزاری تجمع در محل کار شکل گرفت اعلام کرد که در روزهای آینده به‌صورت کامل اعتصاب و در تجمع شرکت خواهند کرد. کارگران این واحد صنعتی طی ۳سال گذشته بیش از ۳۰۰مرتبه در اعتراض به «خصوصی‌سازی»، «اخراج کارگران»، «قراردادهای موقت» و همچنین «برخوردهای امنیتی» تجمع و اعتصاب کرده‌اند.

 

گسترش اعتراضات سراسری تنها راه‌حل 

واقعیت این است که رژیم ضدکارگری آخوندی، غرق در بحرانهای اجتماعی، تنها با زبان ایستادگی و پایداری است که موجودیتش را در خطر می‌بیند. ازسرگیری اعتراضات و ناآرامی‌ها در مناطق مختلف و اعلام همبستگی سایر اقشار جامعه اعم از دانشجویان، معلمان، پرستاران، بازاریان، کشاورزان و... عمق نگرانی کارگزاران رژیم است که عواقب حتمی این خیزش‌ها را در سرنگونی رژیم فاسد ولایت فقیه می‌بینند و از آن وحشت دارند.

خانم مریم رجوی رئیس‌جمهور برگزیده مقاومت در حمایت از تظاهرات کارگران شجاع در روزهای اخیر گفتند: «اعتصاب و تظاهرات کارگران شجاع فولاد اهواز وارد دومین ماه خود می‌شود. عموم مردم اهواز، به‌ویژه جوانان مبارز را به اتحاد با آنان فرامی‌خوانم. درود بر اعتصابگران که یکپارچه در مقابل اقدامات فریبکارانه رژیم ایستادند و گفتند تا رسوای‌تان نکنیم از خیابانها نمی‌رویم... ‌اعتصاب‌ها و تظاهرات بی‌وقفه کارگران و زحمتکشان، و اعتراضهای زنان، دانش‌آموزان، دانشجویان و غارت‌شدگان ادامه دارد و هر روز گسترش می‌یابد».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/382b1120-184f-4262-8750-cf67fcef1eb3"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات