روز ۷دی ۱۳۹۷ سیمای آزادی تلویزیون ملی ایران گفتگویی با آقای عباس داوری، مسئول کمیسیون کار شورای ملی مقاومت ایران و از مسئولان قدیمی سازمان مجاهدین خلق ایران، درباره قیام خروشان مردم داشت.
نظر به نکات مهمی که در این گفتگو مطرح شد، سایت مجاهد تصمیم گرفت محتوای آن مصاحبه را نیز منتشر کند.
این نوشته، متن نوشتاری شده آن گفتگو است. برای دیدن آن گفتگو، اینجا کلیک کنید.
مقدمه:
هفتم دیماه سال قبل، قیامی روی داد که تمامی مختصات سیاسی ایران اعم از مختصات رژیم آخوندی همینطور اجتماع ایران، جامعه ایران و فضای بینالمللی را علیه رژیم آخوندی و به نفع مردم و مقاومت ایران تغییر داد.
سیمای آزادی در چند برنامه متوالی به همین تحولات پرداخت و موقعیت و مختصات جبههٔ مردم ایران را در مقابل حاکمیت، مورد ارزیابی قرار داد. در یکی از آن برنامهها، سیمای آزادی به زمینههای شروع قیام سال قبل پرداخت تا روشن شود که آیا این قیام بهصورت ناگهانی شروع شد یا اینکه ناشی از شرایط مشخص عینی در جامعه بود؟
متن پاسخهای آقای عباس داوری از مسئولان قدیمی سازمان مجاهدین خلق ایران را مشاهده میکنید.
علت آغاز قیام؟
پرسش: علت آغاز قیام چه بود؟
یکی از نظرات این بود که شروع قیام هفتم دی بهخاطر گرانی بود، اعم از گرانی بنزین یا برخی حاملهای انرژی یا همینطور گرانی نان که گویا قرار بود اعلام گردد. آیا بهنظر شما این درست است که گرانی باعث قیام هفتم دیماه شد؟
پاسخ: من فکر میکنم اینکه بگوییم گرانی باعث قیام شد، حرف بیربطی است، چون به اعماق جامعه باید نگاه بکنیم بهخصوص اینکه رژیم بر سر هر کاری یک بهانهای علم میکند. گرانی یک بهانه بود برای اینکه ببینیم در این جا چه اتفاقی افتاد و اول ببینیم که شرایط جامعه چه بود. واقعیت این است که:
آن چیزی که آخوندها از آن فرار میکنند، عبارت است از شرایط عینی جامعه برای انقلاب. آخوندها از این میخواهند فرار کنند! نگاهی به چند نمونه:
- تیر ماه ۹۶ یعنی تقریباً چند ماه مانده به قیام مردم، نزدیک به ۲۴۰حرکت اعتراضی از اقشار مختلف ثبت شده بود.
- مرداد ۹۶ نیز حدود ۴۰۶تجمع و اعتراض و تحصن در ۴۳شهر ثبت شده بود.
- شهریور ۹۶ تعداد ۴۷۰تجمع و اعتراض وجود داشته.
یعنی بهطور متوسط کارگران هر روز ۵اعتراض و تجمع و اعتصاب و تحصن برگزار کردهاند.
شعارها هر روز رادیکالتر میشد:
مردم میگفتند یک اختلاس کم بشه، مشکل ما حل میشه!
لاریجانی قاضیه، با دزدها همبازیه!
- مهرماه ۹۶ تعداد تظاهرات و تجمعها به ۵۱۳مورد رسید. مردم به روحانی میگفتند: روحانی! این آخرین اخطار است!
- در آبان و آذر ۹۶ حرکتهای اعتراضی یک ویژگی بسیار مهم و برجستهشان این بود که با انتشار فراخوانهایی توسط اقشار مختلف در فضای اینترنتی برگزار میشد و این (بهعنوان مثال در یک مورد) مردم در مقابل مجلس تجمع کردند و اقشار مختلف به همدیگر وصل شدند.
در یک مورد دیگر مردم در مقابل استانداری و دادگستری اهواز تجمع کردند، غارتشدگان(مالباختگان) اهوازی در مقابل منزل آخوند جزایری تجمع کردند و بعد هم در شهرهای مختلف، مردم تظاهرات داشتند.
میخواهم نتیجه بگیرم که چند ماه مانده به قیام در واقع تمام جامعه ایران ملتهب بود، همه جا تظاهرات بود همه جا اعتراضات بود، یعنی اینطوری نیست که گفته شود این قیام «یکشبه» به وجود آمد! آن هم قیامی با آن گستردگی. بنابراین حرفی که رژیم میزند کاملا بیربط است و هیچ ربطی به اصل موضوع ندارد و میخواهد از اصل موضوع فرار کند (چرا که) نمیتواند بگوید شرایط عینی جامعه، این انقلاب یا این قیام را به وجود آورد.
مشکلات داخلی یا تحریمها؟!
پرسش: شما گفتید علت شروع قیام، بسیار ریشهدار بود.
در جامعه ایران شرایط سیاسی، شرایط اقتصادی و اجتماعی وجود داشته اما از طرف دیگر رژیم میگوید تحریمها باعث چنین وضعیتی شده است. چرا که سالها رژیم در تحریم بوده و این ناتوانی در حل مشکلات اجتماعی ناشی از همین فشارهای غرب و تحریمهای غرب و در واقع توطئهها و ترفندهای غرب است، نظر شما چیست؟
پاسخ: این رژیم در دروغگویی و دجالیت هیچ مرزی نمیشناسد. در ۸سالی که احمدینژاد رئیسجمهور بود، مطابق آماری که خود رژیم اعلام کرد، این نظام از فروش فقط نفت و گاز ۷۰۰میلیارد دلار درآمد داشت. این پولها را چهکار کردند؟ هر پولی که وارد ایران میشد اصلاً ربطی به مردم ایران نداشت، هیچ دردی از مردم ایران و مشکلات مردم ایران (حل نمیکرد بلکه تماماً خرج) اشرافیت خودشان میشد، دزدیده میشد و یا برای صدور ارتجاع و صدور تروریسم هزینه میکردند. وقتی به اقتصاد رژیم نگاه میکنید، این رژیم آمده اقتصاد تولیدی را در پهنههای مختلف اساساً از بین برده است.
بهعنوان مثال در کشاورزی، مردم ما در شمال ایران در همین استان گلستان، چهقدر پنبه میکاشتند؟ با این پنبهها، کارخانههای پنبه(پاککنی) کار میکردند، نساجیها کار میکردند، بعد ریسندگی... همه اینها تعطیل شد. بهعلت اینکه تولید پنبه (را) از بین بردند. برای اینکه پارچه زیادی از زمان رفسنجانی وارد کردند که اصلاً تولید دیگر سود نداشت.
همین طور در مورد پهنهٔ صنعتی، در سال گذشته ۱۰۰۰(هزار) واحد صنعتی تعطیل شد. واحدهای صنعتی بزرگی مثل کارخانههای آزمایش و داروگر (هم تعطیل شدند). اینها چیزهای کمی نبودند ولی (رژیم) اینها را از بین برد. تمام اشکالات وضعیت معیشتی مردم برمیگردد به ساختار این رژیم، ساختار اقتصادی این رژیم، هم در خدمات و هم در صنعت و هم در کشاورزی.
تولید را از بین میبرد سپس یک اقتصاد واسطهگری را جایگزین این میکند.
اینها از زمان خمینی تا الآن تماماً روی دونرخه کردن ارز بازی کردند و سودهای بسیاربسیار هنگفتی بردند و هم مردم را و هم ثروتهای ملی ما را و هم دسترنج مردم ما را غارت کردند.
پرسش: همین ساختاری که اشاره شد در واقع علت اصلی ساختار فاسد اقتصادی اجتماعی و سیاسی است که این رژیم دارد اما خامنهای هشدار داد نباید طوری گفت که انگار همه کشور در فساد قرار دارد! در واقع میخواست بگوید که هنوز همه جا فساد نیست و در بنبست کامل قرار نداریم آیا این مورد درست است؟ نظر شما در این مورد چیست؟
پاسخ: من فکر کنم رأس فساد، خود خامنهای است! چگونه است که او این همه ثروت دارد؟ مطابق گزارشاتی که حتی خبرگزاریهای خارجی گفتند، رویتر گفته، خامنهای دهها میلیارد ثروت دارد! خامنهای چگونه میتواند با چنین وضعی درباره مبارزه با فساد حرف بزند؟ بنابراین، (این حرفها) اساساً شعر و شعار است، عوامفریبی است.
مهم است ما بدانیم چنین نمونههایی که وجود دارند چیست!
بهعنوان نمونه روزنامه دنیای اقتصاد نوشته: «چارهای برای هشدارها و نگرانی!».
زیر این تیتر نوشته شده است: «هشدار و نگرانی دو «کلیدواژه» پرتکرار اقتصادی ایران هستند، کارشناسان با هر گرایش فکری و گروهبندیهای سیاسی و اجتماعی و از طیفهای متفاوت در یکجا به اشتراک(نظر) رسیدند. آنها درباره وضعیت جاری اقتصاد کشور نگران هستند و نسبت به آینده هشدار میدهند».
نمونه دیگر؛ روزنامه اعتماد روز ۱۷مهر ۹۷ نوشت: «امنیت، علت عقبماندگی صنعت است! نگاه سیاسی - امنیتی باعث عقبماندگی صنعت است. معاون هماهنگی و نظارت، معاون اول رئیسجمهور یعنی «رضا ویسی» در آسیبشناسی عدم توسعه صنعتی کشور تصریح میکند علت عقبماندگی صنعتی کشور این است که نگاه ما به مسائل اقتصادی و صنعتی نگاه سیاسی امنیتی است در واقع گویا سطحی تحت عنوان مدیریت اقتصاد سیاسی بر روی تمام فعالیتهای صنعتی و اقتصادی کشیده شده، بر تمام فاکتورهای تصمیمگیری حاکم، مسلط و تأثیرگذار شده است»! خوب این معنی حرفش چیست؟ میگوید همه چیز ما از امنیت و سیاست چیده میشود.
اقتصاد ما یعنی؛ چه چیزی به نفع بهاصطلاح حفاظت از تمامیت رژیم است و چه چیزی به کیسه آخوندها باید ریخته بشود؟! و چه چیزی تحت عنوان امنیتی نباید وارد شود؟!
بنابراین خودشان این را میگویند. لذا وقتی گفته میشود «راس فساد» (اشاره به خود خامنهای است) (چنین روالی) از بالای رژیم همینطوری به پایین میآید! بهعنوان مثال روزنامه حکومتی آرمان ۲دی ۹۷ نوشته است:
«کارخانههای بخش خصوصی که بیرون شهر تهران بودند، تعطیل شدند. اکنون فقط صنایع خصولتی یعنی «خصوصی دولتی» کار میکنند! بسیاری مشاغل از بین رفت و از لحاظ اجتماعی یک انبار باروت بهوجود آمده است»! خود روزنامههای رژیم میگویند «یک انبار باروت بوجود آمده» که هر لحظه خطر انفجارش وجود دارد.
یا پاسدار حسن عباسی در روزنامه سیاست روز اول دی ۹۷ گفته که سال ۹۸ هم پیشبینی میشود یک فتنه جدید رقم بخورد و از همین الآن هم شروع کردند در روزهای باقیمانده تا ۲۲بهمن و در سالگرد آشوبهای پارسال تلاش دارند تا یک آشوب سراسری در ایران راه بیفتد. بنابراین آنچه که وجود دارد، واقعیت در جامعه ایران، همین گسترش روزافزون فساد است و «راس فساد» هم خامنهای است.
قیام با یک عده معدود!
پرسش: یک صحبتی اخیراً آخوند روحانی در مورد وقایع دیماه ۹۶ داشته، نظرتان در آن باره چیست؟
(وی گفته) وقایع دیماه ۹۶ چند روز، در چند شهر، با جمعیتی حدود چند هزار نفره بوده! جعفری سرکرده سپاه هم گفته است: «کل آماری که از تظاهرکنندگان قیام دیماه گرفتیم، کمتر از ۳۰۰۰۰نفر بودند»!
آیا این تحلیل و این آمارها درست هستند؟
پاسخ: اینکه آخوند شیادی مانند روحانی هر روز یک حرفی بزند، هر روز به یک رنگی درآید! مسأله روشنی است!
بهعنوان نمونه (روحانی) گفت، سال گذشته در اواخر دیماه با یک مشکلاتی مواجه شدیم و همان حوادث دیماه باعث شد تا آمریکاییها برداشت غلط و تصور ناروا (کرده) و موضعگیری جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران و توافق هستهای اعلام بکنند!
پس ببینید (قیام دیماه) یک جریان آنچنان قویای بود که بهقول خود روحانی، کشوری مثل آمریکا را وادار کرد علیه رژیم تغییر سیاست بدهد!
وقتی ما به قیام دیماه نگاه میکنیم، میبینیم و هنگامی که کلید این قیام از مشهد زده شد، بلافاصله به تمامی استانهای کشور گسترش پیدا کرد!
در ۳۱استان کشور و در بیش از ۱۴۲شهر مردم درگیر قیام شدند. تا آنجا که ما آمارش را داریم، ۱۴نفر را زیرشکنجه شهید کردند و جسدهایشان را تحت عنوان اینکه خودکشی کردند، بیرون دادند!
در آن قیام، مردم مراکز رژیم را آتش زدند، آنهمه علیه رژیم فعالیت شد! با اینهمه مقامات رژیم میگویند: حرکت مختصری بود! جمع وجور بود، چنین حرفهایی البته از روحانی که به شیادی و دروغگویی معروف است و هر روز رنگ عوض میکند، بعید نیست. او از این حرفها زیاد میزند!
قیام مردمی یا تحریک خارجی؟
پرسش: رژیم میگوید: «همه این تحولات با تحریک خارجی و با دستهای خارجی بوده و بعد هم مدعی شد که قیام را جمعوجور کرده، آیا اینچنین است؟
پاسخ: این رژیم وقتی حرف میزند (اگر خاطرتان باشد خمینی هم همیشه هر مشکلی را به خارجی نسبت میداد) به یک دشمن واهی نسبت میدهد و اینکه خارجیها این کارها را میکنند! (باید پرسید: خارجیها چگونه این کار را میکنند؟)
در کشور ما این همه بیکار وجود دارد!
رئیسی نیز گفته بود ۱۶میلیون حاشیهنشین در شهرها وجود دارد!
در کشور ما آنقدر فقیر وجود دارد که خودشان میگویند نزدیک به ۸۰٪ مردم فقیر هستند!
بعد خط فقر را چقدر مشخص کردند؟
در حال حاضر دستمزدهایی که وجود دارند در چه حدی است؟
یعنی چه خارجیها؟!
چرا آخوندها بایستی مردم ما را آنقدر دستکم بگیرند؟ تحقیر کنند؟ آیا مردم ما آلت دست خارجی هستند؟
خیر! مردم ما بسیار هم هوشیار هستند. وقتی که در پاسخ آخوندها میگویند: «دشمن ما همین جاست، الکی میگن آمریکاست»!
بنابراین وقتی آخوندها صحبتهای اینچنینی میکنند، بایستی سریعاً به این مسأله پی برد که میخواهند همچنان که در ۴۰سال گذشته نشان دادند، با دروغ و دغل و با نسبت دادن به خارجی (واقعیتها را بپوشانند) در حالیکه این مردم ایران هستند، مردم ستمدیده ایران هستند که علیه این ظلم و نابرابری قیام کردهاند.
بهعنوان یک نمونه:
همگان شاهد بودند که کارگران فولاد اهواز ۳۸روز اعتراض داشتند، اعتراضات شدید!
تعدادافرادی که بودند، اقشار مختلفی که به کارگران فولاد میپیوستند، هموطنان عرب ما هم به اینها میپیوستند، چرا؟ برای اینکه همه از این رژیم متنفر هستند، میخواهند این رژیم را سرنگون کنند، بنابراین هر جایی تظاهراتی هست، مردمی بیرون میآیند.
مثلاً در اصفهان کشاورزان اعتراض دارند و واقعاً هم حق دارند، گرسنهاند! چکار کنند؟
بعد معلمین، کامیونداران هم به کمکشان میآیند.
این چه حرفی است که میزنند؟ کامیونداران پنجمین دوری است که اعتصاب میکنند!
آخوندها چگونه فکر میکنند میتوانند به چشم مردم خاک بپاشند؟
نه آقاجان اینها همگی مردم ایران هستند که از فقر، از ظلم و ستم آخوندهای فاسد و تبهکار به جان آمدهاند و دارند اعتراض میکنند، دارند قیام میکنند.
جمعبندی مختصر قیام
پرسش: اگر بخواهید وضعیت را جمع بزنید و بهطور مختصر بگویید که وضعیت جامعه ایران چیست و مختصات قیام ایران و همینطور این قیام چه پیامها و چه نشانههایی برای جوانان و مردم دارد، چه میگویید؟
پاسخ: روی چند نکته تأکید میکنم؛
بهخصوص خطاب به جوانان عزیز میهنمان باید بگویم:
جامعه ایران، قبل از قیام ۹۶، با جامعه ایران بعد از قیام ۹۶، تماماً متفاوت است.
بعد از قیام ۹۶ هر اعتراضی رنگ قیام دارد، ما نمیتوانیم بگوییم اعتصابهای کارگری امروز، مانند اعتصاب کارگری دیروز است! نه! این اعتصابها اکنون ماهیت قیام دارند.
بهعنوان نمونه، کازرون را دیدید، بعد در مردادماه در اصفهان، شیراز، کرج و تهران.
بازاریهای تهران را دیدید. اکنون هر اقدامی که مردم میخواهند بکنند، رنگ و بوی قیام دارد! بنابراین، رژیم سرکوب بکند یا نکند، بهعلت «شرایط عینی» بهعلت شرایط معیشتی بسیار دردناکی که مردم ما دارند، اصلاً این قیام توقف نمیکند، به حرکتش ادامه میدهد، بنابراین ما باید بدانیم که:
۱- این قیامها استمرار خواهند داشت
۲- بعد از قیامهای ۹۶ و بعد از قیام های دیگر، این رژیم بهشدت ضعیف شده است
۳- درگیریهای داخلیاش هم بیشتر شده
بنابراین هر روز میبینید که از یک جایی علیه این رژیم اقداماتی میشود. همه اینها به نفع مردم ما است. به این علت است که گفته میشود؛ قیامهای مردمی ادامه دارد.
۴- از سوی دیگر گسترش کانونهای شورشی هم همچنان ادامه خواهد داشت تا... تحقق سرنگونی این رژیم.