طی کمتر از چند روز، ویروسی که رژیم ۳هفته آن را انکار کرد، اقتصاد آخوندی را به چالش کشید.
تحریم نفتی و محصولات فلزی و پتروشیمی، نظام ولایت فقیه را مجبور به انجام مبادلات کالاهای غیرنفتی با کشورهای همسایه کرده بود. این صادرات و وارداتی که طی سال ۹۷ به ۷۰میلیارد دلار بالغ شده بود، تحتالشعاع شیوع کرونا قرار گرفت.
سقوط اقتصاد ایران در استبداد دینی جز برآیند چپاول ۴۱ساله و هزینه کردن سرمایههای مردم ایران در جنگافروزی و صدور تروریسم نیست. میلیاردها دلار ذخایر طبیعی زمینی و زیرزمینی کشور را خرج گسترش بنیادگرایی و تروریسم نمودن، برای مردم جز فقر و محنت به همراه نیآورده است. کافی است تنها به این نکته توجه شود که چند هفته پس از شیوع کرونا تهیه ماسک طبی و تجهیزات بهداشتی برای دکترها و پرستاران و یا تخت بیمارستان برای هموطنان بیمار تبدیل به جدیترین معضل مردم شده است..
اقتصاد تب و لرز گرفته و خم شده بر زانوان
ویروس کرونا نشان داد که نظام ولایت و سیستم اقتصادی آن چقدر فرتوت، شکننده و آسیبپذیر است. طی چند هفته از علنی شدن کرونا، بخشهای اقتصادی چنان به تب و لرز افتادهاند که گویی دیگر توان سرپا ایستادن را ندارند.
بازار دلار نخستین محلی بود که به ویروس کرونا واکنش نشان داد و قیمت آن اکنون در کانال ۱۵هزار تومان قرار دارد.
کارگاههای تولیدی و اصناف کوچک از اولیهترین محلهای هجوم جدی ویروس کرونا شدهاند؛ چون هیچگونه آمادگی بهداشتی در این کارگاهها برای مصون ماندن از ویروس وجود ندارد.
مجتبی جاجیزاده، رئیس اتحادیه کارگران صنعت خودروسازی، گفت: «از آنجا که شرکتهای خودروسازی بهعلت گستردگی فضای کارگاهها و کمبود تعداد سرویسهای بهداشتی، نمیتوانند جلوی شیوع ویروس کرونا را در میان کارگران بگیرند، بهتر است که از حجم کار خود بکاهند».(ایرنا-۱۱اسفند ۹۸)
شیوع کرونا، در کنار التهابات ارزی، تأثیرات اقتصادی فراگیری داشته است. برخی از کسبوکارها، نظیر سالنهای سینما، کنسرت، تئاتر و حتی هتلها در برخی استانهای کشور، بهکلی تعطیل شدهاند.
تعطیلی این کسبوکارها، ضرر بسیاری برای صاحبان آنها به همراه داشته است. کسبوکارهای کوچکتر هم در این میان مصون باقی نماندهاند. آژانسهای مسافرتی، رستورانها، کافیشاپها و... از کسب و کارهایی هستند که بعد از شیوع کرونا به مرز ورشکستگی نزدیک شدهاند و بسیار از آنها خودشان مغازههای خود را تعطیل کردند.
جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه حرفهیی هتلداران ایران، با اشاره به آنکه ضریب اشغال هتلهای کل کشور به زیر ۵درصد رسیده است، گفت: «بسیاری از هتلها بهصورت خودجوش تعطیل کردهاند البته در برخی از استانها مانند اردبیل، بخشی از گیلان، مازندران و قم هتلها بنا بر اجبار و تأکید ستاد ملی کرونا تعطیل کردهاند. چه هتلها تعطیل کنند و چه نکنند در حال حاضر مسافر ندارند و ضریب اشغال به زیر پنج درصد رسیده است».(جهان صنعت-۱۵اسفند ۹۸)
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران پایتخت، میگوید: «بهجرأت میتوان گفت این روزها کسبوکارهای همکاران این حوزه نسبت بهپیش از شایع شدن ویروس کرونا تا ۸۰درصد کاهش داشته است».(خبر فوری-۱۳اسفند ۹۸)
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی با بیان اینکه تاکنون کشورهای ترکیه، گرجستان، افغانستان، کویت، قطر، ترکمنستان، کردستان عراق و کشور عراق تمامی پروازهای خود را به ایران ممنوع کردهاند، گفت: «این کشورها بههیچعنوان اجازه پرواز هواپیماهای ایرانی به کشورشان را نمیدهند».(کیهان- ۷اسفند ۹۸)
در حال حاضر آسیبهای بیماری کرونا محدود به ضرر شرکتهای هواپیمایی نیست؛ چنانکه بیژن زنگنه، وزیر نفت رژیم درباره روند نزولی قیمت نفت گفت: «کرونا عامل اصلی نوسانات قیمت نفت است. این ویروس باعث شده که فعالیتهای اقتصادی در چین تعطیل شود و تقاضا برای نفت کاهشیافته است».(همان منبع)
راهحل واقعی
طی ۴۱سال گذشته رژیم ولایت فقیه قصد داشت تا با اتخاذ سیاست صدور تروریسم و بنیادگرایی بهعنوان یک قدرت منطقهای شناخته شده و با استفاده از گروهای نیابتی دستپرورده خود دامنه قدرتش را در خاورمیانه گسترش دهد. چنین رویکردی، هزینههای خودش را میطلبید و آن چیزی نبود جز نابودی و حراج ذخایر و سرمایههای طبیعی و تاریخی کشور؛ بهطوریکه اکنون اقتصاد ایران چنان لرزان و شکننده شده است که با ورود هر عامل خارجی مانند ویروس، دچار تلاطمهای سنگین و لاعلاج میشود و طبق معمول این هموطنان مصیبتزدهٔ ما هستند که تاوان آن را میپردازند.
هموطنانی که البته طی سالهای اخیر با خیزشها و قیامهای خود نشان دادند که راهحل اصلی برای خروج از این بحرانها را بهخوبی میدانند و دست بردار نیستند تا این نظام پلید را که باعث همه این مصیبتها و مشکلات است ساقط کنند.