در روزنامههای حکومتی روز پنجشنبه نوزدهم اردیبهشت موضوع مشترک پرداختن به بحران رژیم در گرداب اتمی و خودزنیاش در تشبثات تحمیلی در مورد برجام است. واکنشهای روزنامههای حکومتی ابعاد مختلف این بحران را به نمایش گذاشته است.
روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع از این اقدام استقبال کردهاند حمله به دولت روحانی هم بعضاً چاشنی این موضعگیریها است.
کیهان: حسین شریعتمداری: دیرهنگام بود اما ضروری: با قاطعیت میتوان گفت که برجام دیگر وجود خارجی ندارد و در این میان فقط ما ماندهایم و دهها امتیاز از دست رفته و تعهدات بر جای مانده! تأسفآور آن که ظریف در همین زمینه توئیت میکند: «ایران اقداماتی را متوقف کرد که آمریکا اجرای آنها را ناممکن ساخته بود»! این اظهارنظر آقای ظریف میتواند دشمن را با این اشتباه در محاسبات روبهرو کند که بیانیه اخیر را چندان هم جدی نگیرد!
سیاست روز: اینکه دولت توقع داشته باشد اروپا در زمان مقرر شده ۶۰روزه تن به اجرای تعهدات خود بزند یا اینکه آمریکا پای میز مذاکره بازگردد و بخواهد که برجام را اجرا کند، چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
وقیح شدن اروپا و آمریکا بهخاطر آن است که جمهوری اسلامی در جریان مذاکرات و توافق هستهیی کوتاه آمد. باید گفت انتظار پاسخ و واکنش قاطع تری از دولت در مقابل همه اقدامات آمریکا و اروپا بودیم که دیده نشد.
در روزنامههای باند خامنهای از پیامدهای خروج از برجام ابراز نگرانی شده است:
حمایت: محمدحسن قدیری ابیانه: برخی کشورهای اروپایی از همین حالا خطو نشان کشیده و بهجای اینکه تلنگری بخورند و به وعدههای خود عمل کنند، تهدید کردهاند که اگر ایران به بخشهایی از توافق هستهیی عمل نکند، کشور مان را دوباره تحریم خواهند کرد! مقامات فرانسوی هم صراحتاً گفتهاند که چنانچه ایران به تعهداتش عمل نکند، تحریمهای ضدایرانی شورای امنیت دوباره زنده خواهند شد. متأسفانه در برجام، مکانیسمی به نام «ماشه» پیشبینیشده است که بر اساس آن، هر یک از کشورهای برخوردار از حق وتو هرلحظه که اراده کنند، حتی اگر مقصر باشند و ایران به الزامات و مفاد برجام عمل کرده باشد، میتوانند تحریمهایی که معلق شده – نه رد شده – را بازگرداندند.
سیاست روز: تحرکات سیاسی واشنگتن برای تسلیم کردن تهران: واشنگتن میتواند از این اقدام بهعنوان مدرکی استفاده کند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از این اقدام نظام بهعنوان اهرمی برای عقبکشیدن اروپا از حمایت آن از توافق هستهیی استفاده خواهد کرد
سیاست روز: محمد صادق کوشکی: خروج از برجام میتواند فضایی را ایجاد کنند که ۱+۵، ایران را به نقض برجام متهم کند و مکانیزم ماشه شورای امنیت را بر علیه ما فعال کند،
در روزنامههای باند روحانی بعضاً تیترهای پر دود و دم در تأیید خروج مرحلهیی رژیم از برجام درج شده ولی در زیر همین تیترها ابراز وحشت از پیامدهای آن و توصیه به عقبگرد و مذاکره جویی در عین ناامیدی از امکان مذاکره جویی دیده میشود:
آرمان: پیروز مجتهدزاده: فشار به اروپا به زبان دیپلماتیک: ترامپ، بولتون، پمپئو، نتانیاهو... درصددند که به هر نحوی نظام را مجبور به خروج از برجام کنند؛ حال مسئولان کشور مان نباید با برخی اظهارات این شرایط را برای آنها فراهم و در زمین آنها بازی کنند. امید میرود که زبان دیپلماتیک در بین مسئولان گسترش یابد.
آرمان: امیرعلی ابوالفتح: کاهش تعهدات برجامی و امکان مذاکره: امید بستن به توانایی چانهزنی اروپا با واشنگتن و دولت دونالد ترامپ اقدامی مبتنی بر واقعیتهای موجود بهنظر نمیرسد و مذاکره امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه با ترامپ یا دیدار مرکل با رئیسجمهور آمریکا بیانگر همین است که واشنگتن انعطافی در برابر اروپا نشان نمیدهد و این مذاکرات گشایشی ایجاد نخواهد کرد.
در حالی که در اغلب روزنامههای حکومتی تأکیدات روحانی و سایر سردمداران رژیم مبنی بر وفاداری به برجام تکرار شده است، برخی روزنامههای باند خامنهای فضای بازگشت به رویای هستهیی نظام را تداعی کردهاند:
رسالت: برجام به خانه آخر نزدیک شد
رسالت: مهدی محمدی: اگر آمریکا و اروپا تغییر مسیر ندهند چیزی از برجام باقی نخواهد ماند
وطن امروز: بازگشت به اورانیوم
فرهیختگان: رئیس جمهور گام اول عملیات بازگشت هستهیی را اعلام کرد. نظام در صورت رفتار متقابل غرب ۶گام دیگر دارد: گام اول: عبور از محدودیت ذخیرهسازی کیک زرد و آب سنگین – گام دوم عبور از غنیسازی ۳.۶۷درصدی و تکمیل اراک گام سوم: راهاندازی ۱۹هزار سانتریفوژ و از سرگیری غنیسازی ۲۰درصدی گام چهارم: راهاندازی زنجیره سانتریفوژهای مدرن IR۸گام پنجم: ساخت پیشرانهای هستهیی و تولید سوخت با غنای بالا گام ششم: خروج از پروتکل الحاقی گام هفتم: خروج از NPT