728 x 90

قیام عراق و بسته شدن راه نفس اقتصادی رژیم

قیام عراق
قیام عراق

با گران شدن قیمت دلار مجدداً بحث تاثیر گران شدن بنزین در جامعه به میان کشیده شد، چرا که روحانی و وزرایش بسیار اطمینان خاطر داده بودند که بعد از افزایش قیمت این حامل انرژی، سطح قیمتها یا بالاتر نمی‌رود و یا این‌که کنترل شده و محدود خواهد بود. در این میان تنها همتی، رئیس بانک مرکزی بود که بی‌احتیاطی به خرج داد و از تورم حداکثر ۴درصدی صحبت کرد. اطمینان خاطر او از این بابت بود که قیمت دلار طی چندماه در نقطهٔ تثبیت مانده بود و او این را به حساب مدیریت خود می‌گذاشت اما زمانی که در عرض چند روز دلار صاحب یک نرخ رشد ۲۰درصدی شد. صدا و سیمای رژیم او را مجدداً به جلوی دوربین کشانیده، تا او خود، این وضعیت پیش آمده را وصله و پینه کند، همتی در پاسخ سؤالی که در این رابطه شد، گفت که دلیل جهش قیمت ارز در بازار ایران «شوک قیمتی بنزین»، «فضای روانی حاکم بر اقتصاد کشور»، «فضاسازی درباره لایحه بودجهٔ سال آینده»، «دخالت شبکه‌های خارج از کشور» و «بی‌ثباتی در عراق» می‌باشد.(تلویزیون رژیم -۱۸آذر ۱۳۹۸)

«بی‌ثباتی در عراق» کلید واژه‌ای است که کارگزاران و وابستگان به رژیم ولایت فقیه، به جای «قیام در عراق» استفاده می‌کنند.

این قیام که از روز ۹مهر ۱۳۹۸ در اعتراض به فساد و فقر گسترده در عراق جرقه خورد، به‌سرعت دارای یک هدف سیاسی مشخص شد و در شعارهای مردم عراق علیه حاکمیت وابسته به رژیم آخوندی در عراق و رژیم ولایت فقیه و اخراج آن از عراق تبلور پیدا کرد. شجاعت و رشادت جوانان عراقی باعث شده است که تا همین نقطه به دست‌آوردهای بزرگی در جهت ایجاد تغییر در عراق دست پیدا کنند و هم‌چنان هم این مسیر را با دادن هزینهٔ بسیار بالا، ادامه می‌دهند.

ایاد علاوی (نخست‌وزیر سابق عراق) زمانی که در رابطه با دلایل قیام عراق مورد سؤال قرار گرفت گفت: «در نتیجه تسلط و نفوذ ایران در عراق، فساد اداری و مالی در نهادهای دولتی، چنان گسترش پیدا کرده که نه تنها هیچ‌گونه پروژهٔ‌ کشاورزی و صنعتی، راه‌اندازی نشده بلکه اوضاع اقتصادی روزبه‌روز بدتر شده و بخش‌های آموزش و پرورش و خدمات بهداشتی به پایین‌ترین سطح خود رسیده است».(اسکای نیوز ۱۹آبان ۱۳۹۸)

بعد از سیبل شدن رژیم ایران در عراق بود که به‌سرعت موج بیرون کردن کارگزاران رژیم از آن کشور همراه با اجناس ایرانی صادراتی به آن شروع شد. اشغال و سوزاندن کنسولگریهای رژیم و تحریم کالاهای ایرانی عواملی بود که به مراودات بین عراق و رژیم ضربه اساسی وارد کرد.

 

مروری بر میزان صادرات به عراق

بررسی داده‌های آماری گمرک ایران نشان می‌دهد صادرات غیرنفتی ایران به عراق از ۲میلیارد و ۷۶۲میلیون دلار در سال ۱۳۸۷ به۶میلیارد و ۴۲۴میلیون دلار در سال ۹۶ رسیده است.

«ناصر بهزاد، رایزن بازرگانی ایران، مهرماه امسال در رابطه با میزان صادرات رژیم به عراق گفت: ایران با تصاحب ۲۴درصد از سهم کل صادرات به عراق در میان رقبایی مانند چین، ترکیه، اردن، هند، عربستان سعودی و آمریکا در صدر قرار دارد. او ادامه داد که ۲۰درصد از این سهم در اختیار چین، ۱۹.۵درصد متعلق به ترکیه و زیر ۱۰درصد مربوط به آمریکا بوده است... وی خاطرنشان کرد: تقریباً ۲۵درصد از صادرات ایران معادل ۴.۵میلیارد دلار به چین و ۲۲درصد معادل ۴میلیارد دلار به عراق بوده است».(ایلنا ۲۰مهر ۱۳۹۸)

«.. منابع دیگر میزان صادرات سال ۹۷ را به عراق را ۸میلیارد و ۹۶۱میلیون دلار محاسبه کرده که نسبت به سال ۹۶ حدود ۳۷درصد رشد داشت... ارزش برق صادراتی ایران به عراق در سال ۹۷ حدود ۶۳۰میلیون دلار (نزدیک ۵تراوات ساعت) و ارزش گاز صادراتی ایران به این کشور حدود ۲.۴میلیارد دلار (حدود ۱۱میلیارد متر مکعب) بوده است».(اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ۴اردیبهشت ۹۸)

بر مبنای همین ارقام صادرات غیرنفتی و گاز و برق به عراق در سال ۹۷ بالغ بر ۱‍۱میلیارد و ۷۲۱میلیون دلار برای رژیم درآمد داشته است.

«به گفته آل‌اسحاق (رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق) ایران در طول ۶ماهه ابتدایی سال جاری نزدیک به ۶میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار صادرات به عراق داشته و این روند در مهرماه نیز ادامه یافته است..».(تجارت نیوز ۱۰آذر ۱۳۹۸)

 

شروع قیام در عراق و علائم و نشانه‌های بد برای رژیم

بعد از جنگ دوم خلیج، رژیم آخوندی با استفاده از نیروی قدس و استخدام مزدوران و گماشتگانی مانند نوری مالکی، فالح فیاض، عادل عبدالمهدی، هادی عامری و... و با ترور، زندانی و شکنجه کردن هزاران تن از مخالفان خود در عراق تلاش کرد که با تبدیل عراق به حیات خلوت خود، هم یک عمق استراتژیک در آن سوی مرزها برای خود دست و پا کند و هم تبدیل به صاحب جدید بازار بکر و بزرگ عراق شود و دقیقاً به همین دلیل است که با تمام توش و توان خود سعی می‌کند که هر چه سریع‌تر آتش قیام را در عراق بخواباند.

علی شریعتی (عضو اتاق بازرگانی ایران) گفت: اگر ناآرامی‌ها در عراق ادامه داشته باشد تمام کسب‌وکارها را تحت‌الشعاع خود قرار خواهد داد.(تجارت نیوز-۱۱آبان ۱۳۹۸)

واقعیت این است که در شرایط تحریم‌های سنگین و خفگی رژیم عراق تحت نفوذ رژیم، راه نفسی هر چند کوچک برای مقابله با این خفگی است که قیام قهرمانانه مردم عراق این راه نفس را هدف گرفته است.

معنی دیگر تحت‌الشعاع قرار گرفتن که علی شریعتی از آن صحبت می‌کند، اشاره به همین واقعیت است. واقعیتی که بازنده شدن رژیم در نتایج تحولات جاری عراق را بیان می‌کند. نشانه‌های این بازنده شدن را از هم‌اکنون می‌توانیم در موارد زیر دید:

۱ـ از اولین نتایج قیام در عراق، پایین کشیده شدن ارزش ریال در بازار عراق و تمایل تجار عراقی در استفاده از دلار، درهم و دینار برای معاملات و داد و ستد به جای ریال است و به همین دلیل ارزش دلار در ایران هم بالاتر رفته و درخواست برای دلار را در بازار ایران افزایش یافته است.

به گفته وحید شقاقی، کارشناس اقتصادی، با توجه به حجم بالای مبادلات تجاری بین دو کشور، چنین وضعیتی باعث «افزایش زیاد تقاضا برای دلار» شده و بر رشد قیمت ارز تاثیر گذاشته است. (ایرنا ۱۹آذر ۱۳۹۸)

۲- تحریم کالاهای ایرانی در عراق اکنون به یک جنبش سراسری تبدیل شده است.

از روز دوشنبه، ۱۸آذر، کاربران عراقی در فضای مجازی با هشتگ #خلوها_تخیس به‌معنای «بگذارید بگندد»، از دیگر شهروندان عراقی خواستند که کالاهای ایرانی را نخرند و تحریم کنند.

۳- دولت عراق واردات ۱۷قلم از محصولات کشاورزی از ایران را ممنوع کرده است.

بر اساس اطلاعیه‌ای که وزارت کشاورزی رژیم در تاریخ ۶‌آذر ۱۳۹۸ صادر کرد، محصولاتی چون گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، خرما، ذرت، انار، پیاز، هندوانه، کاهو و... مشمول این ممنوعیت می‌شوند.

تصویر نامه وزارت جهاد کشاورزی ایران درباره ممنوعیت صادرات برخی محصولات به عراق.jpg

تصویر نامهٔ وزارت جهاد کشاورزی ایران درباره ممنوعیت صادرات برخی محصولات به عراق

 

علت ممنوعیت واردات این کالاها «خودکفایی» عراق در تولید این اقلام اعلام شده است به این صورت بخش دیگری از منابع صادراتی رژیم مسدود می‌شود.

۴- بسته شدن بندر ام‌القصر بعد از تصرف آن به‌وسیله انقلابیون کار صادرات را برای رژیم مختل کرد. قیام در اکثر شهرهای مهم عراق در جریان است و وجود فضای تنفر از رژیم، فضای ناامنی نیز برای کامیونهای بار رژیم ایران ایجاد کرده است.

آل اسحاق در این باره گفت: «با توجه به بافت اقتصادی و ضریب مصرف، بحث ممنوعیت واردات از ایران اصلاً مطرح نیست اما جاده‌ها و مسیر ارسال مهم است و اکنون باعث شده که روند ارسال بار کمی کند شود اما در صورت ادامه وضع موجود امکان بدتر شدن اوضاع دور از تصور نیست فعلاً ناآرامی‌ها مانند افغانستان نشده است و به سمت تخریب اموال بخش خصوصی نرفته است».(تجارت نیوز-۱۰آذر ۱۳۹۸)

۵- رئیس اتاق مشترک ایران و عراق هم‌چنین گفت: یکی از اقلام صادراتی ایران به عراق برق است که آمریکا سعی داشت، مانع تبادلات آن بین ایران و عراق شود؛ با توجه به نیاز عراق به برق، آمریکایی‌ها اقدام به احداث نیروگاه مجزایی در این کشور کردند که تا ۲سال آینده به نتیجه خواهد رسید و مانع از صادرات برق به عراق می‌شود، فشار‌ها از حالا آغاز شده تا واردات برق از ایران را محدود کنند.(تجارت نیوز-۱۰آذر ۱۳۹۸)

 

پیوند دو قیام حول یک درد مشترک

قیام مردم عراق برای رژیم ایران پیامدهای دردناکی ایجاد کرده است. از دست دادن بازار عراق در حقیقت تنها یک بخش کوچکی از این پیامدها می‌باشد. با از دست دادن عراق، نفوذ رژیم در منطقه به نزدیک صفر خواهد رسید بنابراین حفظ عراق برای خامنه‌ای به مثابهٔ حفظ تمامیت رژیم محسوب می‌شود.

اکنون قیام مردم عراق با قیام مردم ایران پیوند خورده است و می‌رود که به ۴۰سال دیکتاتوری ولایت فقیه در ایران و نفوذش در عراق خاتمه دهد مسلماً رشد و شکوفایی اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، امنیتی برای مردم ایران و عراق تنها با کنار زدن این حکومت ارتجاعی و صادر کنندهٔ تروریسم در منطقه امکانپذیر خواهد بود.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/3a43b337-9918-41ab-99b8-097a63868770"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات