دوگانهگویی خامنهای در کلیپی مربوط به ۸ماه قبل که اخیراً منتشر کرد، به بحران درونی حاکمیت دامن زده است. خامنهای در مورد رابطه با اروپا گفت: «بنده یک سینه حرف دارم در زمینه اروپاییها نه بهخاطر سیاستهای امروزشان. بهخاطر ذات خبیثی که حکومتهای اروپایی در طول این چند قرن از خودشان نشان دادند. خیلی حرف گفتنی این جا هست، نمیخواهیم حالا وارد آن مسائل بشویم. به هر حال اقتصاد کشور را به بسته اروپایی موکول نکنید.(سایت خامنهای ۲۴تیر ۹۷)
خامنهای در ادامه اظهاراتش به شکل متناقضی گفت: «عقیدهٔ من کنار رفتن و قطع کردن و مانند اینها نیست؛ جز در یک موارد معدودی مثل آمریکا، در غیر این موارد عقیدهام این نیست؛ رابطه با شرق تقویت بشود، با غرب تقویت بشود؛ هر چه میتوانیم تحرّک عملیاتی و هدفمند دیپلماسی بایستی افزایش پیدا کند».(سایت خامنهای ۲۴تیر ۹۷)
چانهزنی عباس عراقچی در اروپا
دوگانهگویی خامنهای و داشتن «یک سینه حرف» در مورد اروپا بسیار واضح است، بر اساس نوشته یک رسانه باند خامنهای: «اروپا برای همکاری با ایران ۳شرط گذاشته است: موشکی، منطقهای و بهرسمیت شناختن رژیم اسرائیل. برای اجرای اینستکس نیز پیوستن به اف.ای.تی.اف را شرط کرده است».(سیاست روز ۱۴اسفند۹۷)
فشار بر حکومت آخوندی در این زمینهها از طرف اروپا در حالی است که دولت روحانی به چانهزنی برای شل کردن طناب تحریمها از گلوی نظام از طریق اروپا ادامه میدهد.
در این زمینه تلویزیون رژیم ۱۵اسفند ۹۷ گفت: «معاون سیاسی وزارت امور خارجه که برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک برجام به وین سفر کرده، ابعاد هستهیای و رفع تحریمها را مهمترین موضوع این نشست اعلام و بر انجام تعهدات اعضای برجام بر رفع تحریمها و همکاریهای اقتصادی با ایران تأکید کرد. عباس عراقچی گفت خواست ما از اروپاییها این هست که خیلی جدیتر در این عرصه وارد بشوند».
چانه زنی عراقچی با اروپاییها برای رفع تحریمها در شرایطی است که نماینده رژیم در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فشارهای جامعه جهانی به تنگ آمده و در این رابطه گفت: «برخی اعضای معدود آژانس که همواره سعی میکنند به آژانس اعمال فشار بکنند که آن را از مأموریت اصلی خودش باز بدارند که انحراف در مأموریتهای راستیآزمایی آژانس ایجاد بکنند. باید دست از فشارهای خودشان و آنگونه که مدیر ل آژانس بیان کرد مدیریت جزیی بر آژانس بردارند».(تلویزیون رژیم ۱۵اسفند ۹۷)
۳شرط جامزهری اروپا برای رژیم
روزنامه سیاست روز از باند خامنهای هم زیر عنوان «دستورکار جدید برای حذف نظام از همهٔ معادلات جهانی» نوشته است: «اروپاییها در حالی با تمام توان سیاستهای آمریکا برای فشار حداکثری علیه ایران را دنبال و از ۳شرط جدید برای ادامه همکاری با تهران خبر دادهاند انگار نه انگار امضایی مشترک با تهران بر سر توافقی بینالمللی را انجام دادهاند». این روزنامه افزوده است: «بهتازگی روزنامه الشرقالاوسط به نقل از منابع آگاه نوشته؛ چهار کشور بزرگ اروپایی آلمان، انگلیس، فرانسه و ایتالیا اخیراً دیدارهایی با نمایندگان مقامات ایران داشتهاند و ۳شرط را برای ادامه همکاری مطرح کردهاند.
اول آنکه باید اقدامات بیثباتکننده در منطقه از طریق حمایت از گروههای تحت حمات خود در لبنان، سوریه، عراق و یمن را متوقف کند.
دوم اینکه از برنامه خود برای تولید موشکهای بالستیک، توسعه و بهکارگیری این موشکها در کشورهایی که در آنها نیروهای نظامی دارد، دست بکشد و مورد سوم دست کشیدن ایران از تهدیدات خود برای موجودیت و امنیت اسراییل است». سیاست روز افزوده: «نکته جالب توجه این گزارش این است که چهار کشور اروپایی، مذاکرات با ایران را برای ادامه همکاری به قبول این شرایط منوط کردهاند».(سیاست روز ۱۴اسفند ۹۷)
این شروط اتحادیه اروپا به مفهوم خواست کشورهای اروپایی از حکومت آخوندی برای اینکه جامزهرهای دیگر بنوشد و بهقول مقامات آمریکایی تغییر رفتار بدهد.
امری که برای آن بسیار خطرناک و بهمثابه ضربه به شیشه عمر آن است که نهایتاً توسط مردم و کانونهای شورشی شکسته میشود و عاقبت مصیبتبار آن از جنس سرنگونی است.
علت «یک سینه حرف» خامنهای
مجموعه این مسایل است که علی خامنهای را واداشته است در رابطه با اروپا «یک سینه حرف» داشته باشد اما او بهصرفه نمیبیند که نسبت به خواست اصلی اروپا اشاره کند و رفتار اروپا «در طول این چند قرن» را بهانهای برای سوزوگداز قرار داده است.
با وجود اینکه او از رفتار اروپاییها شکوه و شکایت میکند اما به دولت روحانی توصیه نمیکند که با اروپا مذاکره نکند: «عقیدهٔ من کنار رفتن و قطع کردن و مانند اینها نیست».
خامنهای در این سخنان ضدونقیض و دوگانه میخواهد وانمود کند که گفتههای او در راستای «تحرّک عملیاتی و هدفمند دیپلماسی» است در صورتی که واقعیت امر موضع او چیزی جز از سر ضعف و استیصال نیست.
۲چالش پیشروی نظام
خواست اروپا از رژیم که به زهرخور شدن آن و دست کشیدن از یکی از اهرمهای بقای آن راه میبرد، چالشی بزرگ و امری خطرناک برای آن است، در شرایطی که در داخل نیز مردم و کانونهای شورشی با حمایت مقاومت ایران، اهرم اصلی بقای آن یعنی سرکوب را به چالش کشیدهاند در نتیجه حیات ننگین آن با چالش جدیتری مواجه است.
این چالش شرایط را برای حاکمیت بسیار دشوار کرده است آنچنان که پیش از این فائزه هاشمی، دختر رفسنجانی در مصاحبه با یک رسانه از رسانههای باند اصلاحطلب از شکست و فروپاشی آن سخن گفت.
فائزه هاشمی درباره فروپاشی گفت: «فروپاشی محتوایی اتفاق افتاده است و تنها فروپاشی ظاهری و فیزیکی اتفاق نیفتاده است و خیلی احتمال میدهم که این اتفاق بیافتد».(روزنامه مستقل ۶دی ۹۷)
حسن خمینی هم با بیان این که: «زیربنای یک جامعه احساس رضایت مردم است... هیچ تضمینی وجود ندارد که ما بمانیم و دیگران بروند»، اذعان کرد که هیچ تضمینی برای دوام حاکمیت وجود ندارد.(سایت جماران ۸دی ۹۷)
بنبست در زمینه سیاست خارجی و فشارهای خارجی و به چالش کشیده شدن بقای حاکمیت در داخل کشور باعث شده خامنهای نسبت به سرنوشت حکومتش ابراز نگرانی کند. تا جایی که هشدار داد: «همه حواسشان را جمع کنند؛ ممکن است دشمن برای سال ۹۸ نقشه کشیده باشد».