728 x 90

نقش کارساز شعارهای اصولی در قیامهای مردم ایران

شعارهای قیام
شعارهای قیام

روز ۱۶فروردین که مصادف با تولد شهید قیام «حمیدرضا روحی» بود شاهد قیامی در منطقه شهرزیبا در اطراف منزل این شهید بودیم. هر شعار اصیلی که در این قیام سر داده شد یک سیلی آتشین از سوی مردم ایران به بناگوش خامنه‌ای بود که در ابتدای سال مدعی شده بود به قیام‌کنندگان سیلی زده است.

 

جوانان انقلابی در محلات مختلف این منطقه با شعارهای کارساز و کوبندهٔ «مرگ بر دیکتاتور»، «قسم به خون یاران، ایستاده‌ایم تا پایان»، «مرگ بر حکومت بچه‌کش»، «خامنه‌ای ضحاک، می‌کشیمت زیر خاک»، «این آخرین پیامه هدف کل نظامه»، «آزادی، آزادی، آزادی» و... دوباره نشان دادند که قیام دموکراتیک مردم ایران تا سرنگونی پیش خواهد رفت و هراس خامنه‌ای از قیام تا لحظه ورودش به گور ادامه خواهد یافت. اما این‌که شعارهای مذکور را با عبارات «کارساز» و «اصیل» برجسته می‌کنیم نیازمند قدری توضیح بیشتر است:

 

اهمیت یک شعار

در هر قیام و حرکت انقلابی، شعارها بازگو کننده اهداف و سمت و سوی خواست توده‌ها و نیروهای قیام‌کننده است. یک شعار خوب و کارا مثل سوختی است که در قطار انقلاب ریخته می‌شود و آن را به حرکت در می‌آورد. این شعار حتی اگر در ابتدا توسط تعداد کمی سر داده شود می‌تواند قیام را یک گام به جلو پرتاب کند چون در کمترین واژه‌ها حداکثر محتوا و خواسته‌های مردم را بازتاب می‌دهد. شعار متناسب و منطبق با مرحله قیام خون و وقت و انرژی ذخیره می‌کند. به جای دهها و صدها ساعت گفتگو و بحث و اقناع، در قالب یک عبارت آهنگین تعداد بی‌شماری از توده‌ها را به یک‌دیگر پیوند داده و آنان را به سوی هدفی مشترک روانه می‌کند.

 

یکی از بهترین نمونه‌های شعار در سال۹۶ «اصلاح‌طلب اصول‌گرا دیگه تمومه ماجرا» بود که مثل بغضی که سال‌ها در گلو مانده از دل جامعه برخاست و از آن پس فتنه و بازی اصلاحات به زباله‌دان تاریخ پیوست. این در حالی بود که ابتدا تعداد اندکی از دانشجویان این شعار را در مقابل دانشگاه فریاد زدند و بلافاصله طوری در فضای جامعه و حتی رسانه‌های داخلی بازتاب یافت که خود اصلاحات‌طلبان اعتراف کردند که این شعار میخی بر تابوت جنبش اصلاحات بود و برادر آخوند شیاد خاتمی هم نوشت که «امروز یک اقلیت خاصی این شعار را می‌دهند فردا این فراگیر خواهد شد» (محمدرضا خاتمی، اعتماد، ۶آبان ۹۷)

 

ویژگی‌های شعار خوب

یکی از وظایف نیروهای پیشتاز در جامعه منطبق کردن شعارها با حداکثر خواسته مردم و هدف مطلوب و نهایی قیام است. انقلابیون و پیشتازان جامعه در هر تجمع و صحنه اعتراضی تلاش می‌کنند تجمعات را با رهنمودها و شعارهای مناسب، در مسیر هدف نهایی و تضاد اصلی جامعه [حاکمیت] هدایت کنند. به‌این ترتیب شعارهای دقیق و اصولی مانع حرکت در مسیرهای فرعی و انحرافی خواهد شد. در نتیجه رادیکال کردن شعارها در یک نظام دیکتاتوری نه امری فانتزی و تجملی که از مهمترین مسئولیت‌های نیروهایی است که به‌دنبال تغییرات ریشه‌یی هستند. به‌عنوان مثال در حادثه متروپل اعتراضات اولیه در آبادان با شعارهای «آبادان تسلیت» یا «مرگ بر عبدالباقی» شروع می‌شد ولی این شعارها هرگز بازگو کننده خواست مردم و مجازات مسببین اصلی آن حادثه یعنی کل حاکمیت ولایت فقیه نبود در نتیجه در قدم بعدی شعارهای رادیکالی هم‌چون «می‌کشم می‌کشم آن‌که برادرم کشت» توسط جوانان شورشگر به صحنه آمد که همین باعث جذب بیشترین تعداد مردم و انفجار جمعیت شد و در نهایت سیلی از مردم آبادان و دادخواهان کشته‌شدگان آن حادثه به راه افتاد که با شعار «مرگ بر اصل ولایت فقیه» تمامیت حاکمیت خامنه‌ای را فریاد زدند و خواست خود را با تمام مردم ایران به اشتراک گذاشتند.

 

از سوی دیگر رژیم آخوندی نیز تلاش می‌کند این پله و روند صعودی شعارها را معکوس کند و شعارها را با خالی کردن محتوای آن به سوی شعارهای ولرم و بی‌خاصیت سوق دهد یعنی همان‌طور که نیروی پیشتاز و انقلابی و عناصر آگاه شرکت‌کننده در تظاهرات شعارها را به «مرگ بر اصل ولایت‌فقیه» و «می‌کشم می‌کشم آن‌که برادرم کشت» بالغ می‌کنند، رژیم آخوندی هم تلاش می‌کند شعار «مرگ بر خامنه‌ای» را مثلا به «مرگ بر گرانی» تنزل بدهد و در نهایت خود خامنه‌ای هم وارد شود و بگوید گرانی چیز بدی است و باید «گرانی را علاج کنید»! رئیسی هم متعاقباً «برای جلوگیری از رشد قیمتها دستور» صادر کند! از این امر می‌شود ویژگی بعدی یک شعار اصیل و غیرانحرافی را نتیجه گرفت. شعاری اصیل است که دشمن هرگز جرأت نکند آن را به زبان بیاورد و حتی در رسانه‌های خودش هم بیان کند چه برسد به این‌که آن شعار را در تبلیغات و بیلبوردها و رسانه‌هایش نیز منعکس کند.

 

یک شعار اصیل و انقلابی

از ویژگی‌های چشم‌گیر قیام دموکراتیک مردم ایران حضور گسترده زنان و دختران شجاعی است که با تمام توان برای سرنگونی ضحاک حاکم بر ایران قیام کرده‌اند. در بسیاری از تجمع‌ها آنان رهبری و هدایت جمع پیرامون خود را برعهده دارند و خروش و سر دادن شعارهای اولیه برای شروع تجمع از حماسه‌های شجاعانه‌ٔ آنان است. یکی از شعارهای اصیل و انقلابی این نسل پیشتاز شعار «چه باحجاب چه بی‌حجاب، پیش به‌سوی انقلاب» بود. این شعار تمام ویژگی‌های یک شعار مناسب، مؤثر و منطبق با شرایط انقلابی جامعه را در بر دارد. اولاً بازگو کننده حداکثر خواسته مردم ایران یعنی انقلاب و زیر و رو شدن حاکمیت و سرنگونی نظام ولایت فقیه است. ثانیا دشمن هرگز جرأت بازگو کردن آن را ندارد و فراتر از این‌ها نشانگر حداکثر هوشیاری مردم ایران در مقابل انحراف‌ها و تفرقه‌ها و شعارها و روشهای انحرافی و و پسگرایانه است که نتیجه‌یی جز شکاف و انحراف ندارد. شعار «چه با حجاب چه بی‌حجاب پیش به‌سوی انقلاب» نشان می‌دهد خواست مردم ایران فراتر از موضوع حجاب یعنی سرنگونی است و در این مسیر تمام زنان آزاده‌ٔ میهن اعم از باحجاب و بی‌حجاب هم‌دوش و هم‌سنگر هستند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/abc88471-d0ea-4c75-8ec6-369994ac8441"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات