علت اصلی آتشسوزی مدرسه دخترانه «اسوه حسنه» در زاهدان و آتشسوزی در مدارس در نقاط مختلف کشور، نداشتن سامانه حرارت مرکزی استاندارد و ایمن و استفاده از چراغها و بخارینفتیهای غیراستاندارد و غیرایمن است.
بسیاری از مدارس کشور هنوز به سیستم شبکه گازرسانی کشور متصل نیستند و از این روی گرمایش بسیاری از آنها با وسایل ابتدایی و غیرایمن مانند چراغ و بخاری تأمین میشود.
استان سیستان و بلوچستان نیز در زمره مناطقی است که مدارس و اکثر نقاط آن از لولهکشی گاز محروم است و در شهر زاهدان که مرکز این استان است تعداد کمی از مناطق آن به شبکه گاز متصل است. در مناطقی هم که به شبکه گاز متصل هستند آموزش و پرورش رژیم هنوز اقدامی برای اتصال مدارس به شبکه گاز انجام نداده است.
این در شرایطی است که امکان فراهم کردن سیستم گرمایشی استاندارد در تمامی مدارس کشور وجود دارد، اما دولت ضدمردمی برای پروژههای عمرانی نه تنها بودجه لازم را اختصاص نمیدهد، بلکه سالبهسال بودجه عمرانی کشور را هم کاهش میدهد.
بودجه آموزش و پرورش که بخش مهمی از آن به مدارس کشور تعلق دارد، سالبهسال کاهش پیدا میکند. بودجه سال ۹۷ آموزش و پرورش نسبت به سال ۹۶ کمتر است و کمبود آن آنچنان چشمگیر است که به اذعان آخوند علیرضا سلیمی، نماینده مجلس ارتجاع از محلات، «بودجه ۹۷ آموزش و پرورش از ۱۶درصد به ۹درصد کاهش یافته است».
متصل نکردن کامل شهر زاهدان و سایر مناطق استان و بلوچستان به شبکه گازرسانی در حالی است که رژیم نفت و گاز این مردم را به کشورهای ترکیه و امارات مجانی صادر میکند.
در سال ۹۶ چند رسانه باند خامنهای «صادرات مجانی گاز به ترکیه» توسط دولت آخوند حسن روحانی را زیر ضرب گرفتند.
روزنامه کیهان در شماره ۹خرداد ۹۶ با تیتر «دانستن حق مردم نیست!» از قول وزیر نفت رژیم نوشت: «ایران برای بازپرداخت جریمه ۹.۱میلیارد دلاری به ترکیه گاز مجانی صادر میکند».
وزیر سابق نفت رژیم هم در مصاحبه با رسانههای رژیم گفت: «بهدلیل آنکه آقایان نتوانستند به درستی از حق ملت ایران دفاع کنند دادگاه رأی به نفع دولت ترکیه داده و طی این قرارداد باید بهصورت رایگان به ترکیه گاز صادر کنیم».
رنجبرزاده، عضو هیأترئیسه مجلس ارتجاع، درباره پرونده ارسال گاز رایگان به ترکیه گفت: «محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه بهمبلغ ۲میلیارد دلار جدای از محکومیت ایران به پرداخت ۱۴میلیارد دلار غرامت پیرو قرارداد کرسنت است».
وی افزود: «خوب است دولت محرمانهها برای مردم توضیح دهد به کدام جرم باید گاز مجانی به ترکیه بفروشیم؟».
به اعتراف سایت حکومتی بازتاب، ترکیه توانست ۸میلیارد مترمکعب گاز ایران را به رایگان به کشور خود منتقل بکند اما این خاصه خرجی فقط به یک کشور خلاصه نمیشود
روزنامه حکومتی وطن امروز طی مطلبی تحت عنوان «صادرات گاز رایگان به امارات؟!» نوشت: «هر چند بهنظر میرسد مقامات وزارت نفت ترجیح میدهند در این زمینه کمتر اطلاعرسانی کنند اما گمانهزنیهایی درباره نحوه پرداخت غرامت قرارداد گازی به شرکت اماراتی کرسنت مطرح شده است. یک گمانهزنی در اینباره مطرح است و آن اینکه ایران در ازای پرداخت جریمه، به امارات، گاز مجانی صادر میکند».
یک سایت حکومتی نوشت: «صادرات گاز مجانی از ایران به ترکیه» باعث ایجاد شوک بزرگی در میان مردم ایران بهویژه مردم محروم در منطقه سیستان و بلوچستان شد.
در زمینه کمبود گاز در منطقه سایت حکومتی عصر ایران با عنوان «گاز به سیستان و بلوچستان رسیده، اما مردم گاز ندارند» نوشت: «تنها ۱۰درصد شهر زاهدان به شبکه گاز وصل شده و متأسفانه هنوز شاهد صفهای طولانی و مشکلات بیشمار مردم برای دریافت گاز مایع کپسولی هستیم».
ارسال گاز مجانی به ترکیه و امارات در شرایطی است که در حال حاضر اکثر شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان از سیلندر گاز جهت مصارف خود استفاده میکنند و بسیاری از مردم منطقه هم هستند که با وسایل ابتدایی غذا میپزند و خانههایشان را با بخارینفتیهای اولیه و غیراستاندار گرم میکنند و یا اینکه از جهت مصارف خود از سیلندر گاز استفاده میکنند.
همچنین این مردم وسایل لازم ایمن برای گرمایش در زمستان را ندارند و بسیاری از مردم این استان بهدلیل نداشتن گاز در خانههایشان و گیر نیاوردن کپسول گاز در بازار ناگزیرند در سوز سرمای زمستان با مشکلات زیادی مواجه باشند.
در این زمینه در ویدئو کلیپی که اخیراً در رسانههای اجتماعی منتشر شده است یکی از مردم منطقه در زمینه مشکلاتی که مردم در اثر نداشتن گاز و یا در اثر کمبود گاز با آن مواجه هستند میگوید: «با توفان سرمای هوا مردم با مشکل کمبود گاز دست و پنجه نرم میکنند... پس از چند روز مراجعه برای یک کسپول گاز، یک کپسول گیرم نیامده است... از ساعت ۴ صبح آمدم و الآن ساعت یک ربع به ۱۱ است».
یکی دیگر از مردم هم میگوید: «من امروز را مرخصی گرفتم ۲روز قبل هم گرفتم و به من گاز نرسید واقعاً مردم چکار کنند مسئولان میگویند با کمبود سهمیه مواجهیم».
این چنین است که مردم سیستان و بلوچستان بهدلیل نداشتن گاز لولهکشی در خانههایشان و پیدا نکردن گاز سیلندر در بازا، میبایست روزهای بسیاری را برای تهیه آن صرف کنند.
این مردم محروم در عینحال که بهدلیل دسترسی نداشتن به گاز باید سوز سرما را تحمل کنند، مردمی هستند که اکثریت آنها زیر خط فقر و حتی «زیر خط مرگ» قرار دارند.
آنها نه تنها باید با چهره کریه و دردناک فقر بسوزند و بسازند، بلکه بهدلیل نبودن سیستم گرمایشی ایمن در مدارس دخترکان معصومشان نیز باید پرپر بشوند و جوانانشان هم باید بهدلیل حمل و فروش چند گالن بنزین و گازوییل هدف تیر مأموران سرکوب رژیم قرار بگیرند و کشته شوند.