728 x 90

اروپا؛ ضروت اتخاذ یک سیاست جدید در قبال ایران

کنفرانس در پارلمان اروپا در بروکسل
کنفرانس در پارلمان اروپا در بروکسل

در ۲۰نوامبر ۲۰۲۴ برابر با ۳۰آبان ۱۴۰۳ کنفرانسی در پارلمان اروپا در بروکسل با عنوان «سیاست جدید در قبال ایران» با شرکت شماری از نمایندگان پارلمان اروپا از احزاب مختلف برگزار گردید. این کنفرانس نشان‌دهنده تغییر جدی در رویکرد سیاست‌گذاران اروپایی در قبال فاشیسم دینی حاکم بر ایران بود. در این کنفرانس خانم مریم رجوی و شماری از اعضای پارلمان اروپا از گروه‌های مختلف سیاسی بر ضرورت اتخاذ یک سیاست درست و مؤثر در قبال ایران و حمایت از مردم و مقاومت ایران برای یک جمهوری دموکراتیک تأکید کردند.

خانم مریم رجوی در بخشی از سخنرانی خود گفت:

«در مورد آینده ایران، من پیوسته تأکید کرده‌ام که ما به‌دنبال کسب قدرت نیستیم بلکه در پی انتقال آن به صاحبان حقیقی، یعنی مردم ایران و متکی به‌ آرای آنها هستیم.

به این منظور طبق برنامه شورای ملی مقاومت ایران بعد از سرنگونی رژیم، فرایند انتقال قدرت عبارت است از:

تشکیل یک دولت موقت به مدت حداکثر ۶ماه که وظیفه اصلی‌اش برگزاری انتخابات مجلس مؤسسان است.

دولت موقت به مجرد تشکیل مجلس مؤسسان کنار می‌رود و مأموریت شورای ملی مقاومت به‌پایان می‌رسد».

 

 

 

 

این یادداشت به بررسی ابعاد سیاسی، اجتماعی و راهبردی این کنفرانس و نقل‌قول از برخی سخنرانان می‌پردازد.

 

تغییر رویکرد سیاست اروپا

در سال‌های اخیر، سیاست اروپا در قبال ایران عمدتاً بر دیپلماسی و تعامل متمرکز بوده است. اما با تشدید سرکوب‌ها، نقض حقوق‌بشر و اقدامات بی‌ثبات‌کننده رژیم ایران، جامعه بین‌المللی به این نتیجه رسیده که چنین رویکردی نه‌تنها مؤثر نبوده، بلکه به فاشیسم دینی فرصت بیشتری برای گسترش فعالیت‌های غیرقانونی داده است. کنفرانس بروکسل نشان‌دهنده تغییر این رویکرد به سمت سیاستی سخت‌گیرانه‌تر و هم‌راستا با مردم و اپوزیسیون ایران بود.

 

رژیم ایران تهدید امنیت جهانی

سخنرانان به نقش رژیم ایران در ایجاد بی‌ثباتی منطقه‌یی و حمایت از تروریسم اشاره کردند. از حمایت از شبه‌نظامیان در عراق و لبنان تا ارسال پهپاد و... رژیم تهران به‌عنوان یک بازیگر مخرب در سطح جهانی شناخته شده است. این اقدامات نه تنها امنیت منطقه بلکه امنیت بین‌المللی را نیز تهدید می‌کند. کنفرانس تأکید کرد که اروپا باید از سیاست مماشات دست کشیده و با اعمال تحریم‌های شدیدتر و گنجاندن سپاه پاسداران در لیست تروریستی و در نقطهٔ مقابل حمایت از اپوزیسیون، رژیم را منزوی کند.

راسا یوکنه ویچینه - نمایندهٔ پارلمان اروپا، عضو کمیسیون خارجه:

«پیگیری خطرناک تسلیحات اتمی توسط رژیم ایران مسأله‌یی فوری است که نمی‌توان آن‌را نادیده گرفت. توسعه قابلیت‌های اتمی توسط رژیمی که پیش از این تروریسم را حمایت می‌کند و هنجارهای بین‌المللی را نقض می‌کند، بمبی ساعتی است که نه تنها خاورمیانه بلکه جهان را در معرض خطر قرار می‌دهد. اتحادیهٔ اروپا و جامعه بین‌المللی باید قاطعانه عمل کنند. ما باید تلاش‌ها را برای جلوگیری از دستیابی (رژیم) ایران به تسلیحات اتمی در اولویت قرار بدهیم. هم‌چنین، اتحادیه اروپا باید اقدامات قوی‌تری انجام بدهد، از جمله قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سیاه».

یکی دیگر از محورهای بحث، لزوم پاسخ‌گویی رژیم برای جنایات خود، به‌ویژه سرکوب اعتراضات داخلی و کشتار معترضان، بود. سخنرانان به دادگاه‌های بین‌المللی و تحریم‌های حقوق‌بشری به‌عنوان ابزارهای مؤثر برای فشار بر رژیم اشاره کردند. آنان خواستار تشکیل یک کمیسیون مستقل بین‌المللی برای بررسی جنایات رژیم شدند.

 

اعتراضات داخلی و نقش مردم

اعتراضات گسترده مردمی در ایران، که در سال‌های اخیر به شکلی بی‌سابقه ادامه داشته، نشان‌دهنده نارضایتی عمیق مردم از رژیم است. این اعتراضات، که با شعارهایی مانند «مرگ بر دیکتاتور» همراه بوده، نقش مردم ایران در پیشبرد تغییرات دموکراتیک را پررنگ کرده است. کنفرانس بر این موضوع تأکید داشت که اروپا باید از مردم ایران و مقاومت آنها حمایت کند و این حمایت را به سیاست‌های عملی تبدیل نماید.

 

ایزابل بنخومئا - نمایندهٔ پارلمان اروپا، عضو کمیسیون بودجه:

«من به‌طور خاص می‌خواهم صدایم را برای جوانان ایران بلند کنم، برای کسانی که هرگز دموکراسی و آزادی را تجربه نکرده‌اند و برای کسانی که شجاعانه برای آزادی مبارزه می‌کنند و جان خود را به‌خطر می‌اندازند. برای دختران جوانی که تصمیم می‌گیرند برای دفاع از آنچه ما اینجا در اروپا داریم و شاید قدر آن را نمی‌دانیم، خطر کنند، یعنی حق انتخاب آنچه می‌خواهند باشند و نحوهٔ زندگی‌شان؛ بنابراین، می‌خواهم صدایم را برای جوانان ایران بلند کنم تا بدانند که تنها نیستند».

 

آلترناتیو‌های جعلی

ماتی تونین، نمایندهٔ پارلمان اروپا، عضو کمیسیون خارجی، در مورد محافل استعماری که می‌خواهند سلطنت مدفون را جایگزنی برای فاشیسم دینی قالب کنند گفت:

«برخی محافل سیاسی تلاش می‌کنند به مردم ایران، به‌اصطلاح یک راه‌حل ارائه‌دهند که در واقع گمراه‌کننده است. این نیروها در حال ترویج آلترناتیوهای جعلی هستند و ادعا می‌کنند که پسر شاه سابق، جایگزینی برای رژیم حاکم است. آنها سعی می‌کنند مردم ایران را متقاعد کنند که انتخاب‌شان محدود به دیکتاتوری گذشته و استبداد مذهبی حاکم است. آنها می‌گویند از آنجا که بازگشت به گذشته ممکن نیست، مردم باید وضعیت فعلی را بپذیرند. اما مردم ایران به آینده‌یی آزاد، دموکراتیک و شکوفا چشم دوخته‌اند».

 

جمهوری دموکراتیک، خواست مردم ایران

«برای دهه‌ها، رژیم ایران یک روایت دروغ را پیش برده است که هیچ گزینه مناسبی جز آخوندها وجود ندارد و بنابراین بهترین گزینه اتحادیه اروپا، رسیدن به یک مصالحه و تفاهم با این رژیم است».

این بخشی از سخنان پروفسور آلخو ویدال کوادراس، رئیس کمیته بین‌المللی در جستجوی عدالت است. او هم‌چنین گفت:

«مردم ایران خواسته خود برای تغییر دموکراتیک را به‌طرز آشکاری بیان کرده‌اند، همان‌طور که در قیام‌های متعدد از سال ۲۰۱۸ و شعار معروف مردمی که در خیابان‌های بسیاری از شهرهای ایران طنین‌انداز شد: مرگ بر ستمگر، چه شاه باشه چه رهبر»...

مردم ایران یک جمهوری دموکراتیک می‌خواهند و برنامهٔ ۱۰ماده‌یی شورای ملی مقاومت این خواسته‌ها را محقق و تضمین می‌کند.

 

برنامه ۱۰ماده‌ای مریم رجوی

یکی از محورهای برجسته این کنفرانس، معرفی و حمایت از برنامه ۱۰ماده‌ای مریم رجوی بود. این برنامه بر اصولی چون دموکراسی، حقوق‌بشر، برابری جنسیتی، جدایی دین از دولت و صلح پایدار در منطقه تأکید دارد. سخنرانان کنفرانس به این نکته اشاره کردند که این برنامه می‌تواند یک نقشه راه جامع برای آینده ایران باشد و جایگزینی عملی و قابل اعتماد برای رژیم فعلی ارائه دهد.

میلان زِوِر - رئیس مشترک گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا، وزیر پیشین آموزش و ورزش اسلوونی:

«شورای ملی مقاومت ایران ثابت کرده است که در کار خود پایدار، به‌طور دموکراتیک سازمان‌یافته، با رهبری عالی و مجهز به برنامهٔ ۱۰ماده‌یی مدرن خانم رجوی برای آینده ایران است. شورای ملی مقاومت توانایی ایجاد تغییرات را دارد و همهٔ آنچه برای زمانی لازم است که مسئولیت آینده ایران را بپذیرد، در اختیار دارد».

 

نقش مقاومت ایران برای تغییر دموکراتیک

مقاومت ایران به رهبری شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق، به‌عنوان اصلی‌ترین نیروی مخالف رژیم، در این کنفرانس برجسته شد. نمایندگان پارلمان اروپا به نقش این سازمان در افشای برنامه‌های هسته‌یی مخفی رژیم و مبارزه برای حقوق‌بشر اشاره کردند. هم‌چنین، تأکید شد که حمایت از مقاومت نه‌تنها یک مسئولیت اخلاقی بلکه یک ضرورت استراتژیک برای تغییر رژیم است.

خاویر سارسالخوس - عضو کنفرانس رؤسای کمیسیون‌ها در پارلمان اروپا گفت:

«دفاع از یک ایران دموکراتیک به مسأله‌یی اصولی تبدیل شده است، نه فقط برای ایرانیان، بلکه برای جهان آزاد.

در فضایی که منطقه پیچیده‌تر و خطرناک‌تر شده است، مبارزه برای ارزش‌های دموکراتیک، دیگر نمی‌تواند به‌تعویق بیفتد یا نادیده گرفته شود».

پتراس آستراویچیوس - رئیس مشترک گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا:

«ما باید مبارزه مردم ایران برای آزادی و دموکراسی را به‌رسمیت بشناسیم. شجاعت آنها در اعتراضات مداوم در سراسر کشور که با حمایت مقاومت سازمان‌یافته شورای ملی مقاومت ایران و اصلی‌ترین تشکیل‌دهندهٔ آن، سازمان مجاهدین خلق ایران صورت می‌گیرد، مشهود است. تحت رهبری خانم رجوی، شورای ملی مقاومت ایران چشم‌اندازی دموکراتیک برای آینده ایران ارائه داده است؛ چشم‌اندازی مبتنی بر حقوق‌بشر، برابری زنان و مردان و حاکمیت قانون. این برنامه در حال کسب حمایت روزافزون، هم در داخل ایران و هم در سطح بین‌المللی است».

او هم‌چنین بر حق مقاومت کانون‌های شورشی در داخل ایران تأکید کرد و خواهان آن شد که این حق به‌رسمیت شناخته شود.

***

کنفرانس پارلمان اروپا در بروکسل که نمادی از همبستگی بین‌المللی با مردم و مقاومت ایران بود، پیام روشنی به رژیم ایران ارسال کرد: جهان دیگر مماشات را نمی‌پذیرد و در کنار مردم و مقاومت ایران برای دستیابی به آزادی و دموکراسی ایستاده است.

سیاست‌گذاران اروپایی و جهانی اکنون فرصتی تاریخی دارند تا با حمایت از مقاومت ایران، راه را برای آینده‌ای روشن‌تر هموار کنند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/e572d5f3-b9c0-4f0f-8053-846ab385beb8"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات