مولوی شاعر عاقبتاندیش و بینظیر مکتب عرفان عاشقانه، در سراسر مثنوی، داستانهای تأملبرانگیزی برای بررسی زندگی انسانها نقل کرده است. در دفتر سوم مثنوی، حکایت پیرمرد زرگری آمده است که از همسایهاش درخواست ترازو میکند تا طلاهای ریز را وزن کند. همسایه به او میگوید که غربال ندارد. پیرمرد پاسخ میدهد غربال نمیخواهم، اما همسایه میگوید: «تو با این لرزش دستانت طلاها را به زمین میریزی و از من جارو میخواهی! بعد میخواهی خاک و طلا را جدا کنی و غربال میخواهی! از همان اول گفتم که غربال ندارم:
«من ز اول دیدم آخر را تمام / جای دیگر رو از اینجا والسلام»
***
ماجرای پیچیده و سردرگم اف. ای. تیاف، یا همان مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، در دستگاه فاشیسم مذهبی ایران، در هزارتوی کلکها، جهل و جنون خامنهای و سپاه و نیروهای نیابتی آن، گیر کرده است. از همان ابتدا برخی اندیشمندان به پیروی از مولوی پیشبینی کردند که این ماجرا به بنبست خواهد رسید:
«هرکه آخر بینتر او، مسعودتر / هر که اول بینتر او، مطرودتر»
لوایح اف. ای. تیاف در دولت روحانی در سال ۱۳۹۷ به تصویب رسید، اما دو لایحه اصلی، یعنی پالرمو (کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی) و سیافتی (مقابله با تأمین مالی تروریسم)، در مجمع تشخیص مصلحت نظام گیر افتادند و تا امروز به نتیجه نرسیدهاند. در این دوران که خامنهای در تمام زمینههای سلطه بر مردم ایران با بحران مواجه است، دوباره به اف. ای. تیاف نگاهی انداخته شد؛ شاید راهی برای نجات باز شود، اما این تلاش نیز تاکنون به جایی نرسیده است.
موضعگیریهای اخیر نمایندگان مجلس نیز گویای این است که قصد ندارند مسیر پیشین را تغییر دهند. یکی از نمایندگان مجلس به صراحت میگوید: «اگر این لوایح را بپذیریم، نمیتوانیم به حزبالله، حماس و دیگر گروهها کمک مالی کنیم». اما سؤالی که مطرح میشود این است: «چه کسی مسئول عدم پذیرش اف. ای. تیاف و خسارات ناشی از آن برای ملت ایران است؟» (ستاره صبح۱۸ مهر۱۴۰۳).
ابوترابی، عضو مجلس ارتجاع هشدار میدهد که: «اف.ای.تی.اف یک ابزار وسیله جنگی است. اگر ما به کنوانسیون پالرمو بپیوندیم کلیه جنبشهای آزادیبخش مثل حزبالله، حماس و غیره بهعنوان سازمان تروریستی شناخته میشوند، یعنی ما با دست خودمان داریم دستهای پرتوانمان را قطع میکنیم. مجلس هم محال است این ننگ را برای خودش بگذارد و به پالرمو بپیوندیم» (دیدبان۱۷مهر۱۴۰۳).
غائله اف. ای. تیاف!
پزشکیان، در تبلیغات ریاستجمهوری خود بر لزوم پیوستن ایران به اف. ای. تیاف و خروج از لیست سیاه تأکید کرده بود، اما این اقدام مخالفان جدی در میان باندهای نظام دارد. مخالفان معتقدند که پیوستن به اف. ای. تیاف، ایران را در دور زدن تحریمها و کمک مالی به نیروهای نیابتی تروریستی با مشکل مواجه میکند. در مقابل، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی معتقد است: «پیوستن ایران به اف. ای. تیاف حتی در شرایط تحریم ضروری است؛ زیرا نپیوستن به این نهاد مالی هزینههای زیادی را به تجارت و شبکه بانکی کشور تحمیل کرده است» (شرق۵ مهر۱۴۰۳).
گزارشها حاکی از آن است که پزشکیان نامهیی به مجمع تشخیص مصلحت نوشته تا پرونده اف. ای. تیاف دوباره بررسی شود، اما گفته میشود این نامه به دست مجمع نرسیده است! معاون حقوقی پزشکیان نیز میگوید: «از آنجا که تقریباً همه کشورهای جهان کنوانسیونهای اف. ای. تیاف را پذیرفتهاند، ایران نمیتواند ارتباط عادی اقتصادی برقرار کند. حتی نتوانستهایم طلبهای مالی خود را از کره جنوبی و عراق وصول کنیم» (بهار۱۷ مهر۱۴۰۳).
روند بررسی شفاف میشود؟
بخشهایی از باندهای نشسته بر سر سفره پهن شده بیت خامنهای از عاقبت این ماجرا در مورد سرمایهگذاریهای اقتصادی – سیاسی خود نگران هستند و خواهان افشای عناصر باند غالب نظامند که مانع قبول اف.ای.تی.اف هستند: «در این بین آنچه روشن نیست، مخالفان این لایحه در مجمع و استدلالهای آنهاست. محمد مهاجری نوشته: «حالا که قرار است مجمع تشخیص مصلحت یکبار دیگر درباره اف. ای. تیاف بحث کند، خوب است مشروح مذاکرات جلسات سالهای گذشته مجمع منتشر شود تا مردم بدانند آوار تحریم را کدام افراد بر سر ایران تخریب کردهاند. اگر آن صورتجلسات منتشر شود، دست کاسبان تحریم رو خواهد شد» (بهار۱۸مهر۱۴۰۳).
امنیت فاشیسم مذهبی از اقتصاد واجبتر است!
بحث اف. ای. تیاف همچنان در بلاتکلیفی است. از یکسو، باندهای اقتصادمحور! میگویند: «تحریمها نتیجهیی جز زیان نداشته است و ایران حتی برای آزادسازی ۶ میلیارد دلار پول بلوکهشده از کره جنوبی نتوانسته به نتیجه مطلوبی برسد. به ناچار برای پرداخت مطالبات معوقه کشاورزان و پرستاران، از صندوق توسعه ملی ۳۵۰ هزار میلیارد تومان برداشت میکنندکه مصداق بارز «آینده سوزی» است» (دیپلماسی ایرانی۱۸مهر۱۴۰۳).
از سوی دیگر باند امنیت محور! میگوید: «تندادن به الزامات اف. ای. تیاف در شرایط کنونی یعنی نور تاباندن به تبادلات و تراکنشهایی که برای فرار از تحریمهای هدفمند در بستری غیرشفاف و غیرقابل رصد صورت میگیرد... باید به مسأله اف. ای. تیاف با عینک امنیتی نگریست و صرف اقتصادی تلقیکردن آن خطایی است که هزینههای گزافی را بهدنبال خواهد داشت. حرکت اشتباه در این مسیر یعنی بازی خطرناک با امنیتملی» (الف۱۷ مهر۱۴۰۳).
در نهایت، این ماجرا تنها نمایانگر حال پریشان خامنهای و رژیم آخوندی است. پاسخ به مسأله اصلی روشن است: «غربال نداریم!»