728 x 90

برجام، جنازه‌یی روی دست نظام

برجام
برجام

با خروج آمریکا از برجام که نه تنها بازگشت تحریم‌های سابق بلکه افزوده شدن تحریم‌های جدید و خفه‌کننده‌یی را در پی داشته، برجام عملاً موضوعیت خود را از دست داده و مانند جنازه‌یی روی دست رژیم مانده است.

اما از طرف دیگر خروج از برجام به‌معنی گردن‌کشی آن در برابر جامعهٔ بین‌المللی و شورای امنیت ملل ‌متحد است و می‌تواند پیامدهای بسیار خطرناکی برای آن داشته باشد.

به این ترتیب حاکمیت آخوندی بر سر ابقای برجام یا خارج شدن از آن در بن‌بست است که هر کدام موافقان و مدافعان خود را دارد و بر سر آن شقه شده است.

 

وضعیت بلاتکلیف برجام

فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس ارتجاع با اشاره به شرایط بین‌المللی برجام و مواضع رئیس‌جمهور آمریکا و کشورهای ۴+۱، از مطرح شدن بحث برجام در بالاترین سطوح حاکمیت خبر داد و گفت: «با توجه به اهمیت موضوع، تصمیمات مهم و کلان در ارتباط با برجام در قالب شورای عالی امنیت ملی و تحت نظر خامنه‌ای گرفته خواهد شد لذا هیچ دستگاهی به‌صورت مجزا به این موضوع ورود پیدا نمی‌کند».

وی تأکید کرد: «در شرایط کنونی کشور، نظام هنوز تصمیمی برای خروج از برجام اتخاذ نکرده است».(سایت اعتماد آنلاین ۱۰اردیبهشت ۹۸)

 

سرخوردگی نسبت به سیاست آمریکا

اما یکی از اعضای کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع به نام جمال نوبندگانی با اشاره به تهدیدات آمریکا و آنچه که او آن را عدم مسئولیت‌پذیری اروپایی‌ها در مورد برجام می‌نامید گفت:«شورای عالی امنیت در جلسات اخیر گزینه‌های بازگشت به وضعیت قبل از برجام را بررسی کرده است. با توجه به خروج آمریکا از برجام، فشارهای شدید و همه‌جانبه ترامپ و این‌که هیچ نقطه امیدی در سیاست‌های هیات فعلی حاکمه آمریکا دیده نمی‌شود، ایران برنامه مشخصی برای طرف‌های مقابل و خود دارد».

وی خاطرنشان کرد که نظام در یک سال اخیر کم‌کم به این نتیجه رسیده است که به وضعیت قبل از برجام برگردیم و اقدامات مانند تعلیق اقدامات داوطلبانه در NPT داشته باشیم و همکاری هسته‌یی را افزایش دهیم.(خبرگزاری مجلس ۱۰اردیبهشت ۹۸)

 

وصل کردن آب خوردن مردم به برجام

موقعیت بن‌بست کنونی در رابطه با برجام، موجب بروز مناقشات و دعواهای جدیدی در رژیم شده است. در همین رابطه صادق خرازی از دیپلماتهای دولت خاتمی طی گفتگویی با شماتت روحانی که آب و نان مردم را به برجام وصل کرد، گفت: «ما در برخی جاها یک غلوهایی کردیم و این باعث یک سری درگیری برای ما شده است... آب خوردن مردم را به برجام وصل کردند و این به‌نظر من یک اشتباه استراتژیک است... باید با مردم صادقانه صحبت کنیم و به مردم بگوئیم در این زمینه‌ها اشتباه کردیم».(خبرگزاری فارس ۱۰اردیبهشت ۹۸)

 

اشتباه محاسبه نظام

یکی دیگر از کارشناسان حکومتی به نام اسفندیار خدایی طی مقاله‌یی در سایت دیپلوماسی ایرانی از زاویهٔ دیگری به اشتباهات رژیم در مورد برجام اشاره کرده و می‌گوید: «اشتباه ما پس از توافق برجام این بود که بازی را تمام شده پنداشتیم. در حالی که بازی اصلی با برجام شروع شد. وی می‌افزاید: «حال که ترامپ برجام را پاره کرده‌ و حلقه تحریم‌های اقتصادی را تنگ کرده‌ متوجه شده‌ایم که مشکل ما مقداری پول برای اداره کشور است».(دیپلماسی ایرانی ۹اردیبهشت ۹۸)

 

دوراهی بن‌بست

ملاحظه می‌شود که اظهارات فوق صرفاً بیانگر جنگ وجدال باندی بر سر برجام نافرجام نیست بلکه این اظهارات بیانگر وضعیت فلاکت‌بار حکومت آخوندی بر سر دوراهی بن‌بستی است که در‌ آن گرفتار شده و برای خروج از آن چوب چه کنم به‌دست گرفته‌ است.

در این دوراهی رژیم یا باید به شروط ۱۲گانه آمریکا گردن بگذارد و برای مذاکره مجدد و کوتاه‌آمدن بیشتر پای میز مذاکره برود که به‌قول خامنه‌ای این «تنزل بی‌پایان» بوده و سرانجامی جز سقوط برای رژیم به همراه نخواهد داشت.

یا این‌که راه ایستادن روی مواضع خود و خروج از بر جام پیش گیرد و رو درروی جامعه بین‌المللی گیرد که این هم یعنی فشار و خفگی بیشتر که باز هم نتیجه‌اش مشخص است.

این وضعیت یعنی بن‌بست کامل رژیم.

بنابراین پیام ضعف نشان‌دادن ظریف در آمریکا بی‌دلیل نیست. ضمن این‌که برخی مهر‌ه‌ها از باند روحانی هم، هر گونه تهدید و لاف و گزاف در مورد خروج از برجام و ادامه فعالیت‌های هسته‌یی را خطرناک دانسته و به‌شدت نسبت به عواقب این‌گونه تبلیغات هشدار می‌دهند.

یکی از آنها مصطفی تاجزاده از باند موسوم به اصلاح‌طلب است که در ویدئو کلیپ تصویری که در کانال تلگرامش گذاشته می‌گوید: «هر گونه حرکتی که نشان بده ج.ا تصمیم گرفته به سمت ساخت سلاح هسته‌یی پیش برود، نه تنها این تأمین کننده امنیت کشور نیست بلکه این بهترین بهانه است برای آقای ترامپ و آقای نتانیاهو و آقای بن سلمان که بر میزان فشارهایشان بر ج.ا. بیفزایند و دنیا را بسیج کنند برای این‌که اگر لازم شد جنگ را بر این کشور تحمیل بکنند.

راهبرد اعلامی ایران احیای برجام است درست عکس ترامپ که می‌خواهد بگوید من خودم خارج شدم هیچی ایران را می‌خواهد تحریک بکند که خارج بشود و به اروپا دارد فشار می‌آورد که شما هم از برجام باید خارج بشوید».

واقعیت این است که برجام نا فرجام که روزی آخوند روحانی آنرا گره گشای همه مشکلات و برطرف کننده تحریم‌ها می‌دانست و در ۱۷خرداد ۹۴ گفته بود:« این‌که می‌گوییم تحریم ظالمانه باید از بین برود بعضی‌ها چشم هایشان را زیاد نچرخانند! تحریم‌های ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید. تا مسأله محیط‌زیست حل سود. تا اشتغال جوانان حل شود. تا صنعت جامعه حل شود. تا آب خوردن مردم حل شود. تا منابع آبی زیاد شود. تا بانک‌های ما احیا شود»، اکنون نه تنها تحریم‌ها کم نشده بلکه به‌مراتب تشدید شده و برجامی که قرار بود برطرف کننده تحریم‌ها باشد، تبدیل به جنازه‌ متعفنی شده که روی دست حکومت آخوندی مانده و نمی‌داند با آن چه کند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/98df0561-f8ad-450c-a714-5e687c76bc17"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات