تظاهرات گسترده و پرشکوه ایرانیان آزادیخواه در سالگرد انقلاب ضدسلطنتی در پاریس، رویدادی تاریخی و حائز اهمیت بهشمار میآید که از زوایای مختلف قابل بررسی است. این گردهمایی سازماندهیشده با نظم چشمگیر و رنگینکمانی چشمنواز از نسلهای مختلف ایرانیان پیامی آشکار از حتمیت پیروزی جنبش دموکراتیک مردم ایران را به جهانیان ساطع کرد.
انعکاس گسترده این تظاهرات در خبرگزاریهای معتبر و نیز در شبکههای اجتماعی بار دیگر توجه داخلی و بینالمللی را به مقاومتی جلب کرد که تنها و تنها با اتکا به نیروی حقانیت، پشتیبانی مردم و نیز فداکاری کادرهای جان برکف و کانونهای شورشی، راه خود را میگشاید و به پیش میتازد.
انبوه جمعیتی که خیابانهای مرکزی پاریس را چون رودی لغزان، مواج و پر از شور و هیجان فراگرفته بود، گستردگی و عمق تعهد ایرانیان به آرمانهای آزادیخواهانه آلترناتیو دموکراتیک را به نمایش گذاشتند. فضای پرشور این گردهمایی، بازتابی از عزم انقلابی مردمی بود که خواستار تحقق آیندهای دموکراتیک برای کشور خود هستند.
شرکتکنندگان در این تظاهرات، با شور و اشتیاق بینظیر خود، شعارهایی مانند «نه شاه، نه شیخ» و «پیروز باد انقلاب دموکراتیک مردم ایران» سر دادند.
نه به دیکتاتوری؛ چه سلطنتی چه مذهبی
تظاهرات بزرگ پاریس همچنین، پاسخی قاطع به تبلیغات و روایتهای وارونهای است که از سوی بقایای سلطنت مدفون و همچنین کارگزاران نظام مذهبی حاکم، تلاش دارد تاریخ و واقعیتهای مبارزاتی مردم را تحریف کند. استمرار این انقلاب و بقای آن، نتیجه فداکاریهای نسل انقلاب ۵۷ و همچنین هدایت مستمر پیشتازان آزادی بوده است.
این پیام سیاسی را بهروشنی میتوان در بیانیه ۳۲تن از وزیران و مقامات دولتی پیشین و شخصیتهای سیاسی بینالمللی در حمایت از تظاهرات پاریس مشاهده کرد. در این بیانیه، تأکید شده است که «نه به دیکتاتوری، چه سلطنتی و چه مذهبی»، و حمایت از یک جمهوری دموکراتیک بهعنوان تنها مسیر مشروع آینده ایران مورد تأکید قرار گرفته است. این رهبران جهانی با اشاره به قیامهای سراسری مردم ایران، بر اراده ملی برای سرنگونی حکومت کنونی تأکید کرده و به محکومیت استبداد مذهبی بهدلیل سرکوب گسترده و نقض حقوقبشر پرداختهاند. همچنین، آنان دیکتاتوری سلطنتی پیشین را نیز مردود شمرده و رنجهایی که مردم ایران در دوران هر دو نوع حکومت تحمل کردهاند، تصدیق کردهاند.
در این بیانیه همچنین از برنامه ده مادهای خانم مریم رجوی، رئیسجمهور برگزیده شورای ملی مقاومت ایران، بهعنوان یک طرح جامع و عملی برای آینده ایران حمایت شده است. این برنامه که در سال ۲۰۲۴ مورد تأیید بیش از ۴۰۰۰ نماینده پارلمان و ۱۳۷ رهبر پیشین جهان قرار گرفت، نقشه راهی برای ایجاد یک نظام دموکراتیک، عادلانه و مبتنی بر حقوقبشر در ایران ارائه میدهد. امضاکنندگان این بیانیه تأکید کردهاند که زمان تغییر فرا رسیده است و مردم ایران شایسته برخورداری از آزادی، عدالت و دموکراسی هستند.
این تظاهرات اثبات کرده اپوزیسیون سازمانیافته و مقاومت مردمی، همچنان با قدرت در صحنه حاضر است و برای تحقق یک ایران آزاد، مصممتر از همیشه به پیش میرود.
ضرورت بهرسمیت شناختن مقاومت ایران
یکی از نکات مهمی که در این تظاهرات توسط آقای گی فرهوفشتاد، نخستوزیر پیشین بلژیک، مطرح شد، تأکید بر ضرورت بازگرداندن تمامی تحریمهای بینالمللی علیه رژیم ایران بود. او تصریح کرد که نباید اجازه داد این رژیم به سیاستهای مخرب خود ادامه دهد. این سخنان نشان میدهد که جامعه بینالمللی نباید در برابر جنایات این رژیم سکوت کند و باید اقدامات قاطعانهای برای جلوگیری از ادامه سرکوب و نقض حقوقبشر در ایران اتخاذ کند. همچنین، وی تأکید کرد:
«دنیا باید مقاومت سازمانیافتهای که در برابر این رژیم سالهاست ایستاده، بهرسمیت بشناسد. شورای ملی مقاومت نشان داده که اراده و توان پایان دادن به این دیکتاتوری مهیب را دارد».
حمایت از کانونهای شورشی
خانم اینگرید بتانکور، کاندیدای پیشین ریاستجمهوری کلمبیا، در سخنرانی خود در این تظاهرات، بر اهمیت اتحاد نیروهای آزادیخواه و ایستادگی در برابر رژیم ایران تأکید کرد. او گفت:
«ما متحد هستیم. ما صدای زندانیان سیاسی در ایران هستیم که در صف اعدام هستند. ما به جهان میگوییم که سران رژیم ایران که یک مشت جانی هستند را باید متوقف کرد».
از نکات دیگر در سخنرانی خانم بتانکور حمایت او از کانونهای شورشی بود:
«ما حامی کانونهای شورشی در ایران هستیم. دختران و پسران جوانی که برای آزادی ایران در سراسر ایران میجنگند».
او امسال را سال آزادی ایران دانست و افزود سقوط رژیم ایران، تأثیرات زنجیرهیی در سراسر جهان خواهد داشت و باعث فروپاشی سایر دیکتاتوریها خواهد شد.
ضرورت پایان دادن به مماشات با رژیم ایران
ژاک بوتو، معاون شهردار پاریس مرکزی، در سخنان خود به جنایات رژیم ایران و مسئولیت جامعه جهانی در برخورد با این جنایات اشاره کرد. او اظهار داشت که ۸۰۰ شهردار فرانسوی بیانیهیی در حمایت از مردم و مقاومت ایران امضا کردهاند و خواهان توقف سیاستهای مماشات با این رژیم شدهاند. او تأکید کرد که مماشات با جمهوری اسلامی، تنها به تداوم جنایات این رژیم دامن میزند و باید در برابر آن ایستادگی کرد.
نقش مقاومت ایران در سرنگونی دیکتاتوری
سرهنگ ریاض الاسعد، بنیانگذار ارتش آزادی سوریه نیز از طریق ویدئو کنفرانس، یک پیام تصویری به تظاهرات بزرگ ایرانیان فرستاد و بر ارتباط مقاومت ایران و انقلاب سوریه تأکید کرد. او گفت:
«مردم ایران که رژیم دیکتاتوری شاه را سرنگون کردند، با مقاومتشان نشان دادند که میتوانند دیکتاتوری ولایت فقیه را هم سرنگون کنند».
او در ادامه بر این واقعیت انگشت گذاشت که تظاهرات پاریس بیانگر نفی هر گونه دیکتاتوری از جانب مردم ایران است؛ چه دیکتاتوری سرنگون شده سلطنتی، چه دیکتاتوری آخوندهای حاکم.
درسهای تاریخ
خانم کریستین آریگی، نماینده مجلس ملی فرانسه، از دیگر سخنرانان این گردهمایی بود. او گفت:
«دیکتاتورها میخواهند ما را از آزادیهایمان محروم کنند، زندان کنند، شکنجه کنند. اما تاریخ به ما درس داده که همه دیکتاتوریها توسط اعتراضات و مقاومت از درون کشور از هم میپاشند و نابود میشوند».
رژه قدرتمند مقاومت ایران
تظاهرات بزرگ ایرانیان در پاریس فقط یک تظاهرات نبود. بازتابهای این تظاهرات در ایران و جهان آمادگی مقاومتی را بارز کرد که پیوسته و بدون اعوجاج بر اصول مبارزاتی خود پای فشرده و یکسویه بر سرنگونی فاشیسم دینی تأکید کرده است. رژه قدرتمند این مقاومت در تظاهرات پاریس، همزمان با ۴۷ عملیات درخشان کانونهای شورشی بار دیگر این واقعیت را به نمایش گذاشت که تغییر در ایران نهتنها ممکن، بلکه در حال وقوع است. این تغییر در ادامه قانونمند انقلاب ضدسلطنتی و برای تحقق یک جمهوری دموکراتیک در ایران است.