خامنهای امروز پس از چند ماه سکوت در مورد تحریمها و سرنوشت آنها، به صحنه آمد و در این مورد لب به سخن گشود. او ابتدا با صحبت از اینکه معیشت مردم دچار تنگی شده و «در ماههای اخیر کرونا هم به مشکلات افزوده است» هراس خود را از قیام در تقدیر آشکار کرد و سپس در موضع جستجوی راهحل به موضوع تحریمها پرداخت و گفت دو مسیر وجود دارد اول «خنثی سازی تحریمها و غلبه بر آنها» و دوم «رفع تحریمها». آنگاه حرف اصلی مورد نظر خود را عنوان کرد و با کوبیدن بر طبل انقباض گفت: «ما مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم اما به نتیجهیی نرسید». وی با اشاره به مسیر غلبه بر تحریمها و بیاثر کردن آنها اضافه کرد: «این مسیر ممکن است در ابتدای کار، سختیها و مشکلاتی داشته باشد اما خوش عاقبت است».
آنگاه بهگفته مجری تلویزیون رژیم دو نکته خود را جمعبندی کرد و گفت ما ظرفیتها و تواناییهای فراوانی برای بیاثر کردن تحریمها داریم به شرط آن که بخواهیم و همت کنیم و به دل مشکلات برویم».
سؤال این است که این ظرفیتها و تواناییها که خامنهای تأکید میکند کدام هستند.خامنهای در ادامه در عمل به جای پاسخ به این سؤال به کلیاتی که سالها تکرار کرده پرداخت و از حل «کسری بودجه» و «سرمایهگذاری دولتی و نهادهای عمومی»، «جهش تولید» و «حمایت از قشرهای ضعیف» دم زد و البته از تکرار جمله اقتصاد مقاومتی که بر اثر کثرت استفاده در میان رسانههای حکومتی هم به جک تبدیل شده، خودداری کرد. خامنهای آنگاه برای اینکه پیام خود را غیرمستقیم ارسال کند سه کشور اروپایی را مورد حمله قرار داد و گفت: «آنها در حالی که خودشان بیشترین دخالتهای نادرست را در مسائل منطقه دارند، به ما میگویند در منطقه دخالت نکنید و در حالی که انگلیس و فرانسه دارای موشکهای مخرب اتمی هستند و آلمان نیز در این مسیر قرار دارد، به ما میگویند موشک نداشته باشید».
این پایه استدلالی است که خامنهای بر اساس آن مذاکره و قرارداد جدید را نفی میکند.
اگر نگاهی به گذشته داشته باشیم شبیه همین صحنه را در اسفند۹۶ داشتیم، آنجا که پیش از خارج شدن آمریکا از برجام فرانسه تلاش کرد تا با آوردن رژیم پای میز مذاکره برای تکمیل برجام با دو موضوع موشکی و دخالتهای منطقهیی از خروج آمریکا از آن جلوگیری کند، اما در جریان سفر لودریان به ایران که قرار بود مقدمه سفر ماکرون باشد، رژیم با کنار گذاشتن دخالتهای منطقهیی و فعالیتهای موشکی مخالفت کرد. در نتیجه ماکرون هم از سفر به ایران خودداری کرد و هنگامی که به آمریکا رفت، نتوانست موافقت آمریکا را برای ماندن در برجام جلب کند و آمریکا در اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد، تحریمها یکی پس از دیگری اعمال شد و ادامه مسیر تا امروز مشخص است.
به هرحال خامنهای همچنان که پیشتر گفته بود مذاکره با آمریکا را سم مضاعف میداند و بهگفته خودش جنگ نمیشود و او هم مذاکره نمیکند.
اما یک سؤال باقی میماند و آن هم این است که چرا خامنهای این حرفها را تا امروز نگاه داشت و در ماهها و هفتههای پیش از گفتن آن خودداری کرد. جواب در آینده نزدیک مشخص خواهد شد.