بحث بر سر ماندن یا خروج از برجام ـ در صورت خارج شدن آمریکا از برجام ـ در رسانههای هر دو باند همچنان ادامه دارد. مهرهها و رسانههای باند روحانی، تهدیدها و خطرات خروج از برجام و پیامدهای سیاسی و اقتصادی آن را برجسته میکنند و مهرهها و رسانههای باند مقابل هم روی بیفایدگی برجام و مسیر ذلتبار ماندن در برجام تأکید میکنند؛ اما هیچکدام نمیتوانند روی فواید راه پیشنهادی خود دست بگذارند؛ نتیجه اینکه بلاتکلیفی و معطلی همچنان رژیم را بهلحاظ سیاسی در حالت قفل و فلج نگهداشته است و جالب اینکه کیهان خامنهای در شماره ۲۹فروردین خود، ضمن اشاره به آثار و عواقب منفی این بلاتکلیفی، روحانی را مسئول آن دانسته و او را به باد حمله گرفته است.
نکته دیگر اینکه مشارکت اروپا در حمله به تأسیسات شیمیایی سوریه هم آخرین امیدهای رژیم در مورد شکاف بین آمریکا و اروپا را به باد داده است.
حمید غفوری کارشناس مسائل اروپای رژیم ۲۷فروردین در یک گفتگوی تلویزیونی گفت:
«مجری: خانم موگرینی قبل از آغاز نشست لوکزامبورگ در جمع خبرنگاران گفته که ما الآن در حال حاضر تحریمهای غيرهستهیی در قبال ایران داریم شاید منظور همان بحث موشکی باشه اما تحریمهای هستهیی در دستورکار نیست اما سؤال اینجاست برای افکار عمومی داخلی بهویژه چرا در آستانه آن تاریخی که ترامپ میخواهد اعلام بکنه اساساً ۳کشور آلمان، انگلیس و فرانسه این موضوع تحریمهای چه هستهیی چه غيرهستهیی رو تو این مقطع مطرح میکنند آیا میخواهند امتیازگیری جدید باشه بحثهای منطقهیی مطرحه؟
غفوری: بله مقامات اروپایی طی هفتههای گذشته این رویکرد خودشون رو پررنگ کردن یعنی اعلام کردن ما یک سلسله تحریمهایی رو در خصوص مسأله موشکی و منطقهیی علیه ایران وضع میکنیم با هدف اینکه ترامپ رو راضی کنیم که در برجام بمانه....».
این مهره رژیم سپس ادامه میدهد: «مذاکراتی صورت دادن در خصوص توان موشکی ایران در خصوص بازرسی از اماکن نظامی و بحث بند موسوم به سان ست یا غروب آفتاب در این ۳حوزه اینها دارن کار میکنند».
غفوری کارشناس نظام آخوندی در نهایت خواستار رفتار متقابل رژیم در صورت خروج آمریکا از برجام شده و میگوید: «برجامی که بخواهد با تروئیکای اروپایی ادامه پیدا بکنه یک برجام ابتر است یک برجام ناقص هست».
روزنامه حکومتی جهان صنعت ۲۸فروردین ۹۷ هم از وضعیت قفلی که رژیم در آن اسیر است مینویسد و نگرانیاش را از همراهی اروپا با آمریکا در مورد برجام در برابر رژیم نشان میدهد. این روزنامه در مطلبی با عنوان «مسیر اشتباه اروپا در حفظ برجام» نوشته است: «اگر اروپا بخواهد با اعمال تحریمهای جدید به اصلاحات مورد نظر ترامپ تن دهد، بیانگر آن است که آمریکا توانسته اروپا را در پروژه ایرانآزاری و مشخصاً ایجاد مانع برای استفاده از مزایای پیشبینی شده در برجام همراه خود کند. به واقع مشخص نیست که آیا اعمال تحریم اروپا میتواند تضمینی برای رفتار ترامپ در ماندن و حفظ برجام باشد»؟
این روزنامه حکومتی سپس چشمانداز تاریکی که در برابر رژیم قرار دارد را اینطور بازتاب میدهد: «نتیجه و برآیند این کنش اروپا نهتنها از مشکلات میان ایران و اروپا کم نمیکند بلکه برعکس مشکلات و تنش میان تهران و اروپا را در برجام موشکی بیشتر خواهد کرد».
سایت حکومتی مشرق ۲۸فروردین نیز از غروب برجام مینویسد و ضمن ناامیدی از نتیجه سفر ۳کشور اروپایی به آمریکا برای تغییر نظر آمریکا، مشخصاً تغییرات اخیر در کاخ سفید را علامت پایان عمر برجام میداند: «تصمیم ترامپ برای آوردن جان بولتون و مارک پمپئو در پستهای مشاور امنیت ملی و وزارتخارجه آمريکا یکی از مهمترین دلایلی است که نشان میدهد ترامپ مشغول صفآرایی جدی در مقابل برجام و هر تلاشی از سوی اروپاییهاست در واقع، ترامپ با تجربه تجاری خود به سراغ برجام آمده و رهبران اروپایی نمیتوانند با چانهزنی او را متقاعد به تغییر مسیر کنند و اگر به همین شیوه عمل بکنند باید به جای حفظ برجام، انتظار غروب آن را داشت».
مهدی مطهرنیا کارشناس رژیم هم صحبت از رویارویی رژیم با آمریکا در سال جدید میکند: «در سال جدید کرانههای برخورد ایران و آمریکا در ارتباط با پرونده موشکی، حقوقبشر و موضوعات منطقهیی و آنچه که آمریکاییها حمایت از تروریسم میخوانند بار دیگر به سرعت و در ارتباط با ایران کارسازی خواهد شد... آمریکا تاکنون ایران را چالشی برای خود میدانست اما اکنون ایران را بهعنوان تهدید برای خود قلمداد میکنند. لذا مهمترین بحث در حوزه سیاست خارجی ایران چگونگی برخورد آمريکا با ایران خواهد بود».(۲۸فروردین ۹۷)
حمله آمریکا و فرانسه و انگلسی به سوریه آنطور که خبرگزاری حکومتی آنا ۲۸فروردین از آن با عنوان «حمله به سوریه چهره واقعی کشورهای اروپایی را نشان داد» مینویسد، بهطور مشخص همانطور که در ابتدای این نوشته آمد، آخرین امیدهای رژیم در مورد شکاف بین آمریکا و اروپا و همراه کردن اروپا را به باد داده است. «حمله موشکی به سوریه درسی بزرگ برای دستگاه دیپلوماسی ما خواهد بود که در صورت خروج آمریکا از برجام، نمیتوان به اروپا بهعنوان یک شریک قابلاعتماد تکیه کرد».
این روزنامه حکومتی سپس ضمن هشدار و دادن آمادهباش به رژیم به صراحت صحبت از تهدید نظامی علیه رژیم در آینده را با این بیان مطرح میکند: «حمله موشکی به سوریه به منزله آغاز جنگی گسترده نظامی و سیاسی است که صرفاً به خاک سوریه محدود نمیشود این بازی بینالمللی که اکنون آغاز شده، در آینده ممکن است دامنه بیشتری به خود بگیرد. جمهوری اسلامی ایران باید خود را برای اجرای هر سناریوی احتمالی از سوی محور غربی-عبری-عربی آماده کند».
واقعیت این است که رژیم با توجه به نزدیک شدن ضربالاجل و با توجه به حمله هماهنگ آمریکا با فرانسه و انگلیس به رژیم این پیام را گرفته که اگر پای مذاکرت حول سیاست موشکی، دخالتهای منطقهیی و حقوقبشر نیاید (برجامهای ۲ و ۳ و...)، علیالقاعده نه تنها آن سبوی برجام را شکسته و آن پیمانه را ریخته، بلکه باید به تهدید حمله نظامی هم فکر کند.