خامنهای پس از آنکه دولت آمریکا بازگشت سیاست فشار حداکثری را اعلام کرد و رئیسجمهور این کشور تهدید کرد که رژیم میان دو گزینه «مذاکره» و «بمباران» یکی را باید برگزیند؛ در سخنرانی ۱۹بهمن۱۴۰۳ خود گفت: «مذاکره با آمریکا... با یک چنین دولتی نباید مذاکره کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست». دو ماه بعد، اکنون خبر از مذاکره در عمان است.
ترامپ روز دوشنبه شب ۱۸فروردین در پاسخ به سؤالات خبرنگاران و برای تشویق رژیم به مذاکره گفت: «موفقیت در مذاکرات به نفع رژیم هم خواهد بود». رئیسجمهور آمریکا برخلاف تکذیبهای مکرر رژیم در مورد مذاکرات مستقیم، صریحاً اعلام کرد: «ما در حال انجام مذاکرات مستقیم با ایران هستیم. روز شنبه آینده هم جلسهٔ بسیار مهمی برگزار خواهد شد».
ترامپ با تأکید بر اینکه «شرایط به نقطهٔ بسیار بحرانی و حساسی نزدیک میشود»، اضافه کرد: «در صورت شکست مذاکرات با رژیم ایران، معتقدم آنها با خطری بسیار بزرگ مواجه خواهند شد. بیان این موضوع برای من ناخوشایند است، اما خطر بسیار جدی است. زیرا ایران به هیچوجه نباید به سلاح هستهیی دست یابد».
از سوی دیگر، عراقچی، که پیشتر گفته بود «پیشنهاد مذاکره مستقیم به دلایلی که مکرر گفته شده مورد پذیرش ما نیست»، پس از اظهارات ترامپ، ضمن تأیید مذاکره در روز شنبه با شرکت خودش و ویتکاف، در حساب ایکس خود نوشت: «ایران و آمریکا روز شنبه در عـُمان برای گفتگوهای غیرمستقیم در سطح عالی دیدار خواهند کرد».
با انتشار این خبرها، آتش جنگوجدال در درون رژیم بحرانزده گٌر گرفت و روز بعد (۱۹فروردین) صباغیان بافقی به عراقچی و پزشکیان تاخت و گفت: «آقایان دیپلمات، آقایان تصمیمگیر در حوزه روابط خارجی، مؤمن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود. آقای پزشکیان فریب هویج و ترس از چماق ترامپ را نداشته باشید. اگر این بار با این دغل کار مذاکره کردید ولی فریب خوردید و نتیجه نگرفتید مردم شما را با حاکمان قاجار مقایسه خواهند کرد و قرارداد ترکمنچای و گلستان یادآور خواهد شد».
ولایتمدار عضو دیگر مجلس گفت: «روز شنبه مذاکره با دشمن شروع میشود او گفته یا تسلیم یا جنگ و خونریزی. او فقط زور را میفهمد ولاغیر هزار بار این مسأله را آزمایش کردهایم اگر کسی باور ندارد یقیناً خود را به خواب زده است».
احمدی هم در مجلس رژیم داد زد: «مگر خامنهای نگفت مذاکره با آمریکا هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نیست... حالا وزیر خارجه میرود با قاتل سلیمانی؟... هیچ مشکلی از نظام با این مذاکره حل نخواهد شد».
کارشناس شبکهٔ تلویزیونی «جریان» رژیم با بیتابی پرسید: مگر سرنوشت قذافی جلوی رویمان نیست؟ چرا با رفتن پشت میز مذاکره میخواهیم همان سرنوشت را بهدست خودمان رقم بزنیم؟
از آن سو، وقتی از مهاجرانی سخنگوی پزشکیان دربارهٔ چرایی مذاکره با آمریکا پرسیدند، جواب داد: «یک مذاکرهٔ خردمندانه پیش رو خواهیم داشت».
در توجیه این «خردمندی» و توضیح نیازمندی رژیم، سایت حکومتی فرارو نوشت: «در مرداد ماه فرایند بازگشت مکانیسم ماشه توسط اروپاییها آغاز میشود و تا آن زمان باید یک توافق هستهیی (با آمریکا) صورت گرفته شده باشد تا این بلا سرمان نیاید».
دنیای اقتصاد نوشت: «نباید تردید داشت که در صورت عدم نیل به توافق، غرب حتماً اقدام به فعال کردن مکانیزم ماشه خواهد کرد».
فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و کارشناس نظام هم مویه کنان گفت: «در داخل برخی در مسیر برجام آنقدر سنگاندازی کردند و قدر آن را ندانستیم تا حالا ناچار شویم در آرزوی یک برجام باشیم تا از چنین بحرانی خارج شویم».
اینگونه با مطرح شدن «مذاکره»، در یکی از حساسترین و بحرانیترین مقاطع حاکمیت آخوندها، جنگ گرگها در بنبست و باتلاق چهار دهه جنایت و تبهکاری، به غلیان درآمده است. یکطرف مذاکره را افتادن در تلهیی میداند که سرنوشت آن «قذافی شدن» است؛ طرف دیگر تن ندادن به مذاکره را بهجان خریدن پیامدهایی میداند که سرنوشت آن نابودی است.