روزنامههای حکومتی در روز شنبه ۹تیر در عنوانهای صفحات اول وحشت خود از انزوای جهانی رژیم و پیامدهای قیام مردم ایران را انعکاس دادهاند:
آرمان: ترمیم کابینه کفایت نمیکند
ابتکار: قمقمههای خونین خرمشهر جای خود را به رقص دبههای بیآب مقابل مسجد جامع داده است یزله دبهها
اعتماد: الهه کولایی: استیضاح کافی نیست درهای مشورت را بگشایید
بهار: علی لاریجانی: جریانهای سیاسی اختلافات را کنار بگذارند
بهار: حسن خمینی: دست از تخریب یکدیگر برداریم
جهان صنعت: بوسیدن دست منتقدان کمکی به اقتصاد نمیکند
خراسان: تجمع مردم خرمشهر در مقابل مسجد جامع بهعلت شوری آب
سیاست روز: نباید به برجام دل خوش میکردیم
قانون: نماینده مجلس: اعتراضات زنگ خطری نه برای دولت بلکه برای نظام است
قانون: شمارش معکوس تحریم نفتی
بهرغم توصیه مبنی بر سکوت نسبت به برگزاری اجلاس بزرگ مقاومت ایران در پاریس با حضور مریم رجوی رئیس جمهور برگزیده مقاومت انعکاس هراسآلود این خبر در روزنامههای هر دو باند حاکم به نوعی دیده میشود:
جمهوری اسلامی: جهت اطلاع
* تارنمای پولتیکو پنجشنبه گزارش داد «رودی جولیانی» و «نیوت گینگریچ» که از مشاوران غیررسمی نزدیک دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا قصد دارند روز شنبه در نشست (مجاهدین) در پاریس سخنرانی کنند. (مجاهدین) و گروههای نزدیک به آن روز شنبه کنفرانس بهاصطلاح «ایران آزاد» را برگزار میکنند و از جولیانی و گینگریچ بهعنوان سخنرانان اصلی دعوت کردهاند. پولتیکو نوشت: ترامپ گامهایی برداشته است که در راستای خواستههای (مجاهدین) قرار دارد، از جمله خروج از برجام و افزایش تحریمها و سایر فشارها بر ایران...
وطن امروز: مرور و باز خوانی (مجاهدین) در ایامی بود که (رهبر) آنها مریم رجوی، همزمان با اعتراضات محدود برخی بازاریان تهران خواستار گسترش اغتشاش و آشوب در بازار شده بود. وی سال گذشته همزمان با اعتراضات دیماه در برخی شهرهای کشور نیز، مردم را به گسترش کانونهای شورش دعوت میکرد...
یک روزنامه باند روحانی از اقدامات رژیم برای حفظ برجام در خارج خبر داده است:
آرمان: نمایندگان ایران برای مذاکرات جدید هستهیی چه کسانی هستند
کمال خرازی چمدان به دست است
نمایندگان ایران برای مذاکرات جدید هستهیی چه کسانی هستند
سفرهای محرمانه ولایتی، رایزنیهای سطح بالا، پیامهای سرنوشتساز
ایران در حال حاضر در مرحله حساسی است. کارشناسان مختلف از ویژه بودن شرایط حاضر سخن میگویند و فضای آینده را آبستن تحولاتی جدید میدانند.
مقامات ایرانی این تحولات را با دقت مورد نظر داشته باشند و در راستای هدایت وضعیت موجود به فضای آرام و بدون تنش تحرکاتی را شکل دهند. سفرهای مقامات مختلف وزارتخارجه و غیره از جمله ظریف، عراقچی، ولایتی و خرازی از این جمله است. در حال حاضر، پس از خروج آمریکا از برجام، فضای پیرامونی ایران در محیط خاورمیانه مخصوصاً در سوریه میتواند نگرانکننده باشد.
یکی از این موضوعات آینده همکاری ایران و روسیه در سوریه است. در هفتههای گذشته مواضع جدیدی از سوی برخی مقامات روسی باعث شد این سوءتفاهمات قوت بگیرد. اینکه روسها اعلام کردند، نیروهای خارجی از جمله ایران و حزبا... باید از سوریه خارج شوند.
از طرفی روسیه یکی از بازیگران درگیر و امضا کننده برجام است و نقش آن در حفظ و ادامه آن پس از خروج آمریکا، قابل انکار نیست. هر چند ایران تلاش کرده اروپاییها را بیشتر وارد بازی کنند، اما ایران در ضمن آن تلاش میکند نظر آنها را نیز برای ادامه برجام جلب کنند و با سفرهای مختلف مقامات به مسکو، روابط تهران با کرملین را گرم نگه دارد. از جمله این سفرها، سفر عراقچی به مسکو در روزهای اخیر بود... عراقچی به انحای مختلف نظر ایران را به اروپاییها رسانده است تا آنها متوجه فوریت و اورژانسی بودن قضیه بکند.
سیدکمال خرازی که در اردیبهشت ماه در فرانسه بود، در روزهای اخیر در ادامه سفر و رایزنیهای خود با مقامات کشورهای حوزه جنوب اروپا، در جلسهیی مشترک با پیترو پارولین، نخستوزیر و پل ریچارد گالاگر، وزیر امور خارجه واتیکان ملاقات و در خصوص تحولات دوجانبه، موضوع برجام و مسائل منطقهیی و بینالمللی بحث و تبادل نظر کرد. رئیس شورای راهبردی روابط خارجی تأکید کرد: منتظر اقدامات عملی و تضمینهای عینی اروپا برای حفظ برجام هستیم.
وزیر امور خارجه پیشین ایران و فرستاده رئیسجمهور کشورمان همچنین در اسپانیا در گفتگو با یک خبرگزاری در مادرید هشدار داد که کشورهای اروپایی باید فرمولهایی برای حفظ برجام پیدا کنند در غیراین صورت، هیچ دلیلی برای اینکه ایران بخواهد در توافق هستهیی باقی بماند وجود ندارد. وی هشدار داد که لغو کامل توافق هستهیی میتواند پیامدهای بسیار خطرناکی برای امنیت منطقه خاورمیانه داشته باشد. فقط منافع اقتصادی در معرض خطر نیستند و مهمتر از آن، منافع امنیتی خود اروپا در خطر قرار میگیرد... علیاکبر ولایتی مشاور رهبری در امور بینالملل نیز از افرادی بودهاند که بهعنوان فرستاده ویژه، سفرهای متعددی به کشورهای منطقه و از جمله روسیه داشته است. ولایتی که از حامیان نزدیکی ایران به روسیه بوده، تلاش کرده است روند همکاری دو کشور در مسائل مختلف ادامه داشته باشد و خللی در ادامه همکاریها شکل نگیرد. ولایتی همچنین در سفرهای منطقهیی خود از جمله به عراق، سوریه و لبنان تلاش کرده است نگرانی ایران از وضعیت بغرنج کنونی را به مقامات کشورهای منطقهیی منتقل کند. مجموعهاین سفرها و حضور فرستادگان ویژه ایران به دیگر کشورها، این معنا را میرساند که ایران خطرات ناشی از رفتارهای غیراصولی، ساختارشکن و در خلاف جهت نظم موجود بینالمللی آمریکا را درک کرده و تلاش میکند دیگر بازیگران منطقهیی و بینالمللی را از آن آگاه کند. خروج آمریکا از برجام تنها یک خروج و زیرپا گذاشتن یک توافق نیست. تبعاًت آن میتواند تنش، تشنج و برخوردهایی باشد که پیشبرد سیاست و رفتار آمریکای ترامپ آن را اجتنابناپذیر میکند.
روزنامههای همسو با باند روحانی ضمن حمله به روحانی در وحشت از پیامدهای قیام ایران هشدار داده و خواهان زهرخوران داخلی و منطقهیی و جهانی شدهاند:
آرمان: امروزه همه جریانهای سیاسی کشور در یک مورد با هم متفقالقول هستند و آن اهمیت و ضرورت حفظ وحدت و انسجام در کشور است. امروز کشور در شرایط خاصی بهسر میبرد که همه بزرگان و شخصیتهای نظام اسلامی بر این نکته تأکید دارند که نباید از چنین وضعیتی برای انتقامگیری و تسویه حسابهای انتخاباتی سوءاستفاده کرد،
برخی از بدخواهان ملت گمان میبرند که امروز بهترین فرصت برای ضربه زدن به دولت و فراهم آوردن موجبات سقوط روحانی فراهم شده است. غافل از این حقیقت که تضعیف دولت جمهوری اسلامی در واقع تضعیف نظام اسلامی است و ساختار نظام اسلامی بهگونهیی چیده شده که در صورتی که یکی از ارکان نظام آسیب ببیند این صدمه به بخشهای دیگر نیز خسارت وارد میکند و برای کل نظام اسلامی هزینه دربر دارد.
این تنها وظیفه دولت نیست که یکتنه در مقابل این جنگ اقتصادی نابرابر بایستد بلکه مقابله با این اقدام خصمانه و اقتصادی دشمنان ایران، همت و اراده همه دستگاههای حاکمیتی کشور را میطلبد. عدم مدیریت صحیح مسائل اقتصادی و از طرف دیگر برخی اقدامات خودسرانه و موازی با دولت، کشور را دچار چنان چالش بزرگی در حوزه اقتصادی کرده است که طی چند سال اخیر موجب شده تا ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده و میلیونها نفر از هموطنان ما به زیر خط فقر کشیده شوند.
در چهار ماه آینده باید آمادگی رویارویی با سختترین شرایط اقتصادی را داشته باشیم و تنها در صورتی میتوان از این گردنه پرخطر و حساس عبور کرد که دولت، ملت و دیگر اجزای حاکمیت پشت به پشت هم باشند
شاید بتوان گفت یکی از راهکارهای ایجاد وحدت و انسجام ملی، ایجاد فضای گفتگو و تعامل در کشور است. در چنین شرایطی یکی از تاثیرگذارترین اقدامات میتواند تغییر رویکرد نسبت به شخصیتها و جریانهای دلسوز نظام و کشور باشد که بهدلیل برخی تنگنظریها و اعمال سلیقهها همچنان مورد بیمهری قرار دارند. حل اختلافات خانگی یکی از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه شده و منافع و مصالح ملی در آن دیده شود.
جمهوری اسلامی: سرمقاله: صدای مردم را بشنوید
برای رسیدن صدای مردم به گوش مسئولان، راه سالم و مطمئنی باید در نظر گرفته شود. سالمترین راه این است که مسئولان نظام جمهوری اسلامی از صدر تا ذیل با برنامهریزی مشخص هفتگی مستقیماًًً با مردم مواجه شوند
نمیدانیم مسئولان چقدر شجاعت چنین اقدامی را دارند ولی این را میدانم که اگر چنین شجاعتی را در خود به وجود نیاورند، عبور از گردنهای که اکنون در آن قرار دارند میسر نخواهد بود. ضمناً این را هم بگوئیم که اگر این کار امروز انجام نشود، فردا دیر است
اعتماد:قاسم میرزایینیکو نماینده اصلاحطلب مجلس
قوه قضاییه تا کی میخواهد به این رویه ادامه دهد؟ ما باید هر چه سریعتر صدای منتقدان را بشنویم و بدانیم که اگر بیش از این تعلل کنیم، شاید دیگر نتوانیم جبران کنیم
چرا که یکی از فاکتورهای مهم تحولات اجتماعی و فکری این است که نمیتوان با برخوردهای سلبی مانع از پیشرفت آن شد. این تحولات قابل جلوگیری و توقف نیستند و روزبهروز نیز گسترش یافته و پیشرفت میکنند و ما نیز هر روز بیشتر از قبل، از این تحولات عقب میمانیم. شرایط امروز ما بسیار دشوار است و اگر بهدنبال چارهاندیشی نباشیم، دشوارتر هم خواهد شد اما میتوانیم با رویکرد حل مشکلات با نگاه به داخل از پس این مشکلات بربیاییم. ما باید بهدنبال برجام داخلی باشیم، نه برجام خارجی.
همین که جلسات سران قوا آغاز شده و رهبری نیز دستوراتی در این خصوص دادهاند، باید امیدوار باشیم که در آینده به این سمت پیش برویم.
یک روزنامه باند روحانی، روحانی و خامنهای را یکسان مورد خطاب قرار داده و در وحشت از قیام نسبت به ضرورت عقبنشینی در برابر سیاستهای نظام تأکید کرده است:
اعتماد: ایستادن با کمترین هزینه
همه حرف حسن روحانی، رئیسجمهور، در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت در چهارشنبه هفته گذشته بر سر «ایستادگی و مقاومت» بود. گزینه راهگشای او نیز، از میان سه گزینه مطرح برای مقابله با شرایط پیش رو، « مقاومت با کمترین هزینه»، با انگشت گذاشتن بر ضرورت ۱) نگاه به واقعیات و مدیریت توقعات و ۲) همکاری میان «همگان» در راستای تبلور این رهیافت بود. از این دو گزاره البته که نمیتوان بهسادگی گذشت و به آن در حد سخنی گذرا دلخوش شد و همچنان دست روی دست گذاشت. مشکل همیشگی ما اما کوتاهی در تبدیل همین گزارههای کلامی به «واقعیات» بوده است. گفتهایم وگذشتهایم و کاری نکردهایم. موانع راه را نکاویدهایم. شاید هم نخواستهایم، نتوانستهایم، یا اصلاً نگذاشتهاند. در مواردی کلان و سرمایهسوز چه بسا فارغ از دیدگاههایی دلسوز، همسو با منافع ملی اما شاید نه چندان همسو با نگاه خودی، تصمیم گرفتهایم. کمتر صداهای ناهمسو را شنیدهایم. شنیدن که هیچ، شاید اصلاً گوشمان را به چنین صداهایی بستهایم. خیلی جاها، فارغ از امکانات، سرمایهها، واقعیات میدانی و جایگاهعینیمان در منطقه و جهان، چه بسا به زبان ساده «گز نکرده پاره کردهایم». اعتماد: ایستادن با کمترین هزینه
همه حرف حسن روحانی، رئیسجمهور، در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت در چهارشنبه هفته گذشته بر سر «ایستادگی و مقاومت» بود. گزینه راهگشای او نیز، از میان سه گزینه مطرح برای مقابله با شرایط پیش رو، « مقاومت با کمترین هزینه»، با انگشت گذاشتن بر ضرورت ۱) نگاه به واقعیات و مدیریت توقعات و ۲) همکاری میان «همگان» در راستای تبلور این رهیافت بود. از این دو گزاره البته که نمیتوان بهسادگی گذشت و به آن در حد سخنی گذرا دلخوش شد و همچنان دست روی دست گذاشت. مشکل همیشگی ما اما کوتاهی در تبدیل همین گزارههای کلامی به «واقعیات» بوده است. گفتهایم و گذشتهایم و کاری نکردهایم. موانع راه را نکاویدهایم. شاید هم نخواستهایم، نتوانستهایم، یا اصلاً نگذاشتهاند. در مواردی کلان و سرمایهسوز چه بسا فارغ از دیدگاههایی دلسوز، همسو با منافع ملی اما شاید نه چندان همسو با نگاه خودی، تصمیم گرفتهایم. کمتر صداهای ناهمسو را شنیدهایم. شنیدن که هیچ، شاید اصلاً گوشمان را به چنین صداهایی بستهایم. خیلی جاها، فارغ از امکانات، سرمایهها، واقعیات میدانی و جایگاه عینیمان در منطقه و جهان، چه بسا به زبان ساده «گز نکرده پاره کردهایم». ا
مردمی که سالها ایستادن را تمرین و تجربه کردهاند چنانچه در تصمیمات کلان و هزینهساز آنگونه که باید و در چارچوب موازین حکمرانی خوب به بازی گرفته شوند، سایه قانون را فارغ از برداشتهای مبسوط سیاسی و قضایی و متأسفانه انگهایی ناچسب در آن، بر سرشان ببینند و نیز شاهد اتخاذ تصمیماتی دشوار برای بازی آبرومندانه در صحنه جهانی در چارچوب منافع ملی و مدیریت شایسته منابع، امکانات و توقعات، باشند، بیشک تن به دشواریها داده و در برابر زورگوییها نیز مقاومت خواهند کرد. این مشارکت جز با میدانگشایی برای حضور بیمانع نخبگانی شجاع، دلسوز و واقعنگر و حتی دگراندیش در مجاری و مجالس تصمیمسازی ممکن نیست... اعتماد: ایستادن با کمترین هزینه
همه حرف حسن روحانی، رئیسجمهور، در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت در چهارشنبه هفته گذشته بر سر «ایستادگی و مقاومت» بود. گزینه راهگشای او نیز، از میان سه گزینه مطرح برای مقابله با شرایط پیش رو، « مقاومت با کمترین هزینه»، با انگشت گذاشتن بر ضرورت ۱) نگاه به واقعیات و مدیریت توقعات و ۲) همکاری میان «همگان» در راستای تبلور این رهیافت بود. از این دو گزاره البته که نمیتوان بهسادگی گذشت و به آن در حد سخنی گذرا دلخوش شد و همچنان دست روی دست گذاشت. مشکل همیشگی ما اما کوتاهی در تبدیل همین گزارههای کلامی به «واقعیات» بوده است. گفتهایم و گذشتهایم و کاری نکردهایم. موانع راه را نکاویدهایم. شاید هم نخواستهایم، نتوانستهایم، یا اصلاً نگذاشتهاند. در مواردی کلان و سرمایهسوز چه بسا فارغ از دیدگاههایی دلسوز، همسو با منافع ملی اما شاید نه چندان همسو با نگاه خودی، تصمیم گرفتهایم. کمتر صداهای ناهمسو را شنیدهایم. شنیدن که هیچ، شاید اصلاً گوشمان را به چنین صداهایی بستهایم. خیلی جاها، فارغ از امکانات، سرمایهها، واقعیات میدانی و جایگاهعینیمان در منطقه و جهان، چه بسا به زبان ساده «گز نکرده پاره کردهایم». ا
مردمی که سالها ایستادن را تمرین و تجربه کردهاند چنانچه در تصمیمات کلان و هزینهساز آنگونه که باید و در چارچوب موازین حکمرانی خوب به بازی گرفته شوند، سایه قانون را فارغ از برداشتهای مبسوط سیاسی و قضایی و متأسفانه انگهایی ناچسب در آن، بر سرشان ببینند و نیز شاهد اتخاذ تصمیماتی دشوار برای بازی آبرومندانه در صحنه جهانی در چارچوب منافع ملی و مدیریت شایسته منابع، امکانات و توقعات، باشند، بیشک تن به دشواریها داده و در برابر زورگوییها نیز مقاومت خواهند کرد. این مشارکت جز با میدانگشایی برای حضور بیمانع نخبگانی شجاع، دلسوز و واقعنگر و حتی دگراندیش در مجاری و مجالس تصمیمسازی ممکن نیست.
بعید میدانم شرایط لازم برای «ایستادگی کمهزینه» در شرایطی دستپخت چه دوستان و چه دشمنان آنطور که رئیسجمهور بر آن انگشت گذاشته، فراهم شود. ایستادگی وقتی پرهزینه باشد و کمرشکن و در غیاب شرایط سیاسی و اقتصادی پیش گفته، واقعیات حیات عمومی در آن نادیده گرفته شده باشد، به هر حال در نقطهای شکسته خواهد شد؛ با هزینههایی کمرشکنتر و چه بسا غیرقابل جبران.