در روزنامههای حکومتی شنبه بیست و هفتم آذرماه، گرانیهای شب یلدا، تورم و گرانی همراه با پیامدهای بودجه ۱۴۰۱، فرار ورزشکاران از حاکمیت آخوندی در کنار مطالب مربوط به مذاکرات وین بیشترین مطالب را به خود اختصاص داده. برخی از این مطالب مثل بحرانهای اقتصادی اجتماعی اسباب هشدار به نظام در مورد قیام و اعتراض مردم شدهاند. جالب است که موضوع مذاکرات برجامی هم در روزنامهها علاوه بر جنگ باندی موضوع هشدار نسبت به قیام و سرنگونی هم شده است.
چالشهای فراگیر و بحرانهای عمومی
مضمون مشترک مطالب روزنامهها، ناکارآمدی نظام بهخصوص در امر اقتصاد و بنبست سرکوب و النهایه هشدار نسبت به قیام و سرنگونی است.
مثلا اعتماد در مطلبی با عنوان «بحران بورس؛ نقطه تلاقی آسیبهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» دست روز بحران مرکزی نظام که همان تهدید سرنگونی است گذاشته و ضمن قیاس پیامدهای بحران بورس با قیام ۸۸ نوشته است: «آثار و عوارض منفی بحران اخیر بورس به مرور شدیدتر شده و موجب تضعیف هر چه بیشتر سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد بین مردم و حاکمیت میشود که زمان برای ترمیم آن بهسرعت رو به کاهش است. آنچه مهمتر است گذر زمان است که هر چه دیرتر اقدام شود مصداق نوشداروی پس از مرگ سهراب خواهد بود».
مردمسالاری هم انتقادات فرشاد مومنی اقتصاددان حکومتی را در مورد بودجه ۱۴۰۱ انعکاس داده که با یادآوری قیامهای سالهای ۹۶ و ۹۸ از جمله نوشته: «امنیت داخلی با این وضعیت در معرض تهدید شدید حتی شدیدتر از بازه سالهای ۹۶ تا ۹۸ قرار میگیرد. هر ثانیه اصرار بر تداوم روندهای کنونی میتواند هزینههای غیرقابل جبرانی برای (نظام) داشته باشد».
ستاره صبح هم زیر عنوان «دانش را جایگزین سیاست «توپوتشر» و «قهر و ناز» کنید از بنبست سرکوب در داخل و پایان عصر باجگیری در عرصه روابط بینالمللی خبر داده و بنبست نظام را هم گوشزد کرده و نوشته است: «چنین سیاستهایی اگر یک زمانی نتیجه میداد، اما اکنون دیگر نتیجه نمیدهد. پرسش این است که اگر آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، چرا گروه ایرانی در وین مذاکره میکند؟ چرا کشورهای بهظاهر دوست ایران مثل روسیه، چین، عراق و... از ترس آمریکا قادر نیستند با ایران «داد» و «ستد» کنند؟».
فرصتسوزی در مذاکرات اوجگیری بحران داخلی
در روزنامههای هر دو باند بر ضرورت مذاکرات تأکید شده. روزنامههای باند مغلوب به صراحت از تهدید قیام و تشدید انزوای جهانی یاد کرده و به نظام ضرورت کوتاهآمدن از خواستههایش را گوشزد کردهاند. روزنامههای باند ولیفقیه هم دچار ضد و نقیضگویی شده و تشتت درون باند خامنهای برای نمایش قهرمانانه زهری خوری را به نمایش گذاشتهاند. روزنامه جوان از تهدید استکباری جهانی برای زمینهسازی قیام مردم ابراز نگرانی کرده و در مقابلش فرهیختگان از پیشرفت مذاکرات به وجد آمده.
«راهی جز توافق نیست» عنوان مطلب روزنامه آرمان است که تأکید کرده: «فرصتسوزی در دورههای متعدد مذاکراتی میتواند بر شدت بحران داخلی اضافه کند».
«امید به توافق» هم عنوان مطلب روزنامه جهان صنعت است که یادآوری کرده: «با توجه به مشکلات اقتصادیای که داریم و این وضعیت مرارتبار بودجه که رئیسی به مجلس داده، دیگر امکان ندارد که ایران بتواند این وضع نابسامان را ادامه دهد».
در ادامه هم با یادآوری حرفهای پاسدار شریعتمداری در حمله به امیر عبداللهیان هم باندی خودش، نوشته است: «آنچه روزنامه کیهان و شریعتمداری اعلام میکند بهخاطر شرایط داخلی است. بهخاطر اینکه برخی محافل همان سرسختی قبلی را دارند. کیهان هم از همان جبهه دفاع میکند». در ادامه هم به لاعلاجی رأس نظام در کوتاهآمدن از خواستههای قبلی اشاره کرده و نوشته: «اما آنچه که کانونها و محافل تصمیمگیرنده در ایران به باقری گفتهاند چیز دیگری است».
فرهیختگان از باند خامنهای هم با تیتر «توافق هستهیی یک گام به پیش» از کوتاهآمدن نظام استقبال کرده و دو دستگی در باند خامنهای هم را هم برجسته کرده است.