در قرن بیستم واژه «بحران» کاربرد بسیاری پیدا کرده بود. در ابتدا زبانشناسان در بکار بردن آن برای هر مشکلی احتیاط میکردند اما «بحران»ها از آنها اجازه نمیگرفتند. «جان مورس» مدیر فرهنگ لغت «و بستر» به رویترز گفته بود: «بیشترین کلیکها روی واژه بحران است. این کلمه به مرکز توجه مردم بدل شده است».
در قرن بیست و یکم توجهات از حالت بحران به سقوط و فروپاشی کشیده شده است. اگر بخواهیم مثالی از حکومتی بزنیم که از ابر بحرانها هم عبور کرده است و به پرتگاه سقوط رسیده باشد، نامش «نظام ولایت فقیه» حاکم بر ایران است. واژهای که از فرهنگ کامپیوتری در این امر کمک کننده است، «کلاپس سیستم» SystemCollapse یعنی فروپاشی نظام است که خود از علوم پزشکی گرفته شده است. «کلاپس کاردیوواسکولار همانی است که موجب مرگ ناگهانی بیمار میشود» (سایت پزشکان بدون مرز)
مدتهاست که رژیم آخوندی در همه ارکان و حوزههایی که در آن دخالت کرده است، به همین حالت مرگ رسیده است تا آنجا که کارگزارانش حتی در حوزه حمل و نقل هم از این تعابیر استفاده میکنند:
«واقعیت این است که سیستم حمل ونقل عمومی تهران در آستانه کلاپس و فروپاشی است» (محسن هاشمی پسر رفسنجانی شرق۱۲مهر۱۳۹۹)
این حالت البته یکشبه بهوجود نیامده است بلکه نتیجه و پیآمد یک مقاومت ۴۳ساله در برابر نظامی است که ۴۳سال ذره ذره، جسم و روح و روان مردم ایران را جویده و خرد و داغان کرده است. رژیمی که مثل آب خوردن آدم میکشد و آنها را سلاخی میکند. از اقتصاد، تنها چپاول ثروت و سرمایههای کشور و به فقر و فلاکت کشاندن مردم را میفهمد و از فرهنگ هم، خرافهها و ضدیت با علم و هنر را درک میکند.
سیستم به سمت فروپاشی در حال حرکت است
رژیم آخوندی در فروپاشاندن همه ارکان و نظام های اجتماعی ایران، دست همه حاکمان مستبد و فاسدگذشته را از پشت و رو بسته است. فرشاد مومنی استاد دانشگاه در توضیح «سقوط اعتماداجتماعی» میگوید: در سه سال منتهی به ۱۴۰۰، برای نخستین بار جمعیت کمدرآمد در ایران ۲ برابر شد و بالغ بر ۷۵ درصد جمعیت ایران بدون اعانه نمیتواند زندگی خود را بگذرانند» (ایلنا ۲۹آذر۱۴۰۱)
در همین شرایط دولت آخوندرئیسی دست از دروغ و حاشا برنمیدارد و با تاسی به خامنهای بدیهیات روند فروپاشی سیستم را انکار میکند: «در حالیکه سهم ایران در اقتصاد جهانی از ۱.۱ درصد در دوران جنگ به ۰.۲۵ درصد سقوط کرده، یک فرمانده نظامی در آخرین شمارش خود اقتصاد ایران را در رتبه هجدهم دنیا دیده است. وزیر نفت هر روز ترجیعبند خود را تکرار میکند که «دو برابر روحانی نفت میفروشیم و همه دلارش را برمیگردانیم»؛ اما دلار همچنان و روزانه بالا میرود و کسر بودجه دولت به ۲۵ درصد (دستکم ۴۰۰ هزار میلیارد تومان) رسیده است» (شرق۵دی۱۴۰۱)
فاجعه تمامعیار برای اقتصاد و مردم ایران در راه است
دلسوزان رژیم آخوندی همچنان هشدار میدهند که از خر شیطان پایین بیایید و نگاهی به همان فهرست وعدهها و پیشبینیهای رویاییتان بیندازید و وضعیت سفره مردم تهیدست را مشاهده کنید: «سرمایهگذاری در کشور حتی کمتر از مقدار لازم برای جبران استهلاک است. اینها یعنی اینکه یک فاجعه تمامعیار برای اقتصاد و مردم ایران در راه است». (اعتماد۵دی۱۴۰۱)
نابودی سیستم، رخداده است
عموم جوانانی که با رایانه سر و کار دارند بهخوبی میدانند که یک تفاوت مهم بین «رویداد» event و «رخداد» incidend در سیستم وجود دارد. «رویداد» شامل هر نوع اطلاعرسانی، هشدارها و پیام های حالتهای استثنایی است. کاربر متوجه یک پیام و حداکثر یک خطا در سیستم میشود و این یک امر عادی است. اما «رخداد»، هر نوع وقفه برنامهریزی نشده یا کاهش کیفیت سرویسهای IT است. مثلا قطعی مکرر اینترنت و یا خراب شدن چاپگر و... است (مدیریت خدمات فناوری اطلاعاتITSM). بنابراین اگر به «رویداد»ها و اطلاعرسانیها و هشدارها توجه نشود، قطعاً وارد «رخداد»ها، خرابی و از کار افتادگیها و نهایتاً فروپاشی سیستم خواهیم شد.
امروز در جنبش انقلابی مردم ایران پس از صد روز و با تقدیم صدها شهید راه آزادی و هزاران اسیر و مجروح و تبعیدیهای دور از وطن، مسجل گردیده است که شاهد یک «رخداد» عظیم در پیکره جامعه غرق در خون میهنی هستیم که سالهاست از «رویداد»های بیشمار عبور کرده، هشدارها و انذارها و پیام های گوناگون را نیز صادر کرده است ولی نظام ولایت فقیه همانند هیولایی خونآشام تنها به خون جوانان میهن تشنهتر گردیده و هشدارها را به هیچ گرفته است. پس دور نیست که انقلاب عظیمی را به چشم ببیند که «رخداد» بزرگ تاریخ معاصر جهان نامیده شود.
پوریا بهار از تهران
مسئولیت محتوای مطالب وارده برعهده نویسنده است